Home » Groot-Brittannië » Wales » Cardiff » Bezoek het gratis St Fagans National Museum of History in Cardiff

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 | Laatst aangepast op 28 januari 2024

St Fagans National Museum of History

Een leuk museum? Zeker! Informatief? Ook! Gratis? Ja dat ook nog eens. Het St Fagans National Museum of History bij Cardiff ligt iets buiten de stad, maar is een must bij een langere citytrip.

Het openluchtmuseum is de plek om meer te weten te komen over Wales en hoe men daar leven. Het museum is het beste te vergelijken met het Nederlandse Openluchtmuseum bij Arnhem, maar dan gratis! Wij geven je wat tips om het beste uit je bezoek te halen.

St Fagans National Museum of History geschiedenis

Al in 1946 is er begonnen aan dit museum. Toen schonk de Earl of Plymouth het kasteel en de landerijen aan dit project. De Welshe dichter en geleerde Iorwerth Peate en archeoloog Sir Cyril Fred Fox begonnen aan dit project na het zien van het openluchtmuseum Skansen in Stockholm. Twee jaar later opende het zijn deuren als Welsh Folk Museum. De Engelse naam is later nog aangepast, in het Welsh is het gelijk gebleven (Sain Ffagan: Amgueddfa Werin Cymru).

In 2017 is het huidige hoofdgebouw/museum heropend na een fikse verbouwing. Een jaar later waren ook de herontwikkelingen aan het museumterrein klaar. Alle vernieuwingen leverde in 2019 de prijs op voor UK’s Museum of the Year van het Art Fund.

Video St Fagans, Wales

Bezoek aan St Fagans National Museum of History

Tijdens je bezoek kom je eerst in het museum. Je ontvangt het dagprogramma waarop je kunt zien wat er die dag open is. Zo sluit het kasteel regelmatig voor bruiloften. Er staat ook op of er die dag vakmensen aan het werk zijn in het museum, zoals de smid. Hier kun je ook voor een klein bedrag een plattegrond kopen van het museum. Persoonlijk vond ik de plattegrond niet altijd even duidelijk, maar met zoekwerk kwamen we toch overal.

Wales is…

St Fagans National Museum of History, Wales is...

In het museumgebouw leer je meer over de Welshe geschiedenis. Wat droeg men vroeger en welke spullen gebruikte ze in huis? Je krijgt hier antwoord op in de tentoonstelling ‘Wales is…’. Het verhaal begint bij de overblijfselen van een jonge Neanderthaler die 230.000 jaar geleden in Wales leefde. In het museum mag je niet alleen kijken en lezen maar ook meedenken en meedoen.
Dit museum kun je natuurlijk ook nog aan het einde bekijken, als je nog tijd over hebt.

Museumpark

In het museumpark kun je meerdere dingen doen. Het hoogtepunt zijn de oude gebouwen die je aan je linkerhand vindt als je het museumgebouw uitkomt. Hier staan ruim vijftig historische gebouwen uit Wales. Deze kun je van buiten en van binnen bekijken, al zijn niet alle huizen elke dag open. De meeste zijn dat echter wel. Het personeel wat er rondloopt kan je nog meer over de huizen en leefwijze van die tijd vertellen. Bekijk de Tips St Fagans National Museum of History als je niet de tijd hebt om alle huizen te bezoeken.

St Fagans Castle

Aan je rechterkant vind je Coedlan, een klimbos waar je tegen betaling gebruik van kan maken. Wanneer je verder loopt, ga je richting St Fagans Castle (een Elizabethaans landhuis) en de bijbehorende tuinen. De kamers zijn nu ingericht om het leven van Lord Robert Windsor, Earl of Plymouth, aan het begin van de 20e eeuw te weerspiegelen. De tuinen zijn heerlijk om doorheen te struinen en mooi aangelegd. Hier is ook nog een aparte in-/uitgang (Castle Entrance). Daarnaast staan aan deze zijde nog een aantal oude gebouwen waaronder het fraaie Esgair Moel Woollen Mill.  

Bij een bezoek aan het museumpark mag je je eigen eten en je hond meenemen. De hond moet echter wel (kort) aangelijnd zijn en mag de gebouwen niet mee in.

Tips St Fagans National Museum of History

St. Teilo’s Church, Wales

In dit museum kun je je uren vermaken, maar soms heb je niet zo lang. Daarom geven we je hier wat tips. Deze gebouwen sprongen er voor ons echt uit:

 • St. Teilo’s Church
  Dit kerkje heeft ons meest verrast. Van buiten verwacht je niet wat je binnen gaat zien. Het komt uit de 12e of 13e eeuw en stond in Llandeilo Tal-y-Bont bij Swansea. De St. Teilo’s Church is gerenoveerd zoals hij er rond het jaar 1530 uitzag, compleet met alle elementen die horen bij een laatmiddeleeuwse katholieke kerk. Ongeveer een derde van de muurschilderingen die je nu kunt zien, zijn reconstructies van de schilderingen die onder het pleisterwerk zijn ontdekt. ​​De rest is bedacht door experts op basis van schilderingen uit andere kerken.
 • Rhyd-y-car Terrace
  Het lijkt een ordinair rijtje huisjes (uit 1795), en dat is het ook. Elk huisje, wat bestaat uit niet meer dan een huiskamer, keuken en slaapkamer, is echter ingericht met spullen uit een bepaald tijd. Zo ga je van 1805, naar 1855, 1895, 1925, 1955 en uiteindelijk naar 1985. Je ziet de levensomstandigheden steeds verder verbeteren, maar ook hoe klein het huisje is als er een wc en badkamer bij moeten komen.
 • Llwyn-yr-eos Farmhouse and yard
  Deze boerderij is nog niet zo oud (1820) en als je door Wales rijdt zie je genoeg soortgelijken gebouwen. Maar hier lopen verschillende dieren rond. Wij hadden zelfs het geluk dat het varken net een hoop kleintjes op de wereld had gebracht. Dit gebouw stond hier oorspronkelijk al en is dus, naast het kasteel, het enige gebouw op zijn originele locatie.
 • Ambachten
  Er zijn verschillende huisjes waar ambachten kunnen worden uitgevoerd zoals de smid, klompenmakerij en de woollen mill. Ze zijn niet altijd in gebruik, dit staat aangegeven op het formulier wat je bij binnenkomst kan krijgen. Als er één aan het werk is raden we je aan om deze te bezoeken, zo krijg je nog meer de sfeer van vroeger mee.
 • Abernodwydd Farmhouse
  Dit is het huisje waar je gelijk verliefd op wordt als je het ziet. De boerderij komt uit 1678 en is in 1708 verbouwd. De familie Rhys woonde er toen in en bouwde de open haard en de stenen schoorsteen die je nu kunt zien. Het was één van de eerste gebouwen die is verplaatst naar het St Fagans National Museum of History
 • Tollhouse
  Een klein tolhuisje staat midden in het park. Het is gebouwd in 1771 aan de zuidelijke rand van Aberystwyth met een lokale leisteen. Door middel van dit tolhuisje moesten voorbijgangers betalen om de aanleg van de weg te financieren. De prijzen staan nog op de zijkant van het gebouw. Dit tolhuis bleef in gebruik tot 1889.
 • Kennixton Farmhouse
  Het oudste gedeelte van deze boerderij uit Gower Peninsula is uit 1610. De familie Rogers woonde er voor honderden jaren. Het huis is nu ingericht alsof Leyshon Rogers en zijn vrouw, hun drie kinderen, een dienstmeisje en een landarbeider er woonden rond 1800. De rode kleur van het huis is gekozen om de duivel buiten de deur te houden. In 2015 is hier ook een stukje van Poldark hier gefilmd.

Foto’s St Fagans National Museum of History

 • St Fagans National Museum of History
 • smid in St Fagans
 • St Fagans National Museum of History
 • St Fagans National Museum of History
 • St Fagans National Museum of History
 • St Fagans National Museum of History, Wales is...
 • Wales is... tentoonstelling

Locatie/bereikbaarheid

Het museum ligt zo’n 7 km ten westen van het centrum van Cardiff. Bij St Fagan is een groot betaald parkeerterrein.

Navigatie: CF5 6XB, Cardiff
Bus vanuit Cardiff: Easyway 32A (stopt bij het Museum), 320 en 321 (stoppen bij St Fagans village) (25 minuten)
Trein: Waungron Park (3 km), vanuit hier gaat bus 32A naar het museum
Fiets: Het museum ligt langs de Ely Trail vanuit het centrum van Cardiff of het Waungron Park treinstation.

Tickets en openingstijden

Een bezoek aan St Fagans National Museum of History is gratis, een ticket is dus niet nodig.

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.

Houdt er rekening mee dat je in dit museum niet binnen een uur uitgekeken bent. Wij raden je minimaal een bezoek van 3 tot 4 uur aan.  

Meer informatie

De officiële website van St Fagans National Museum of History: https://museum.wales/stfagans

Lees hier meer informatie over: Cardiff en Wales.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken