Home » Groot-Brittannië » 3 dagen Liverpool: Beatles, een geheime bunker, kathedralen en meer

Gepubliceerd op 26 februari 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Na jaren stond Liverpool weer op het programma, de stad aan de Mersey. Voor mij niet de eerste keer dus, maar voor mijn reisgezelschap wel, dus verkennen we de stad alsof het de eerste keer is. In 3 dagen Liverpool kunnen we niet om de Beatles heen, maar ontdekken we nog zoveel meer. O.a. een geheime bunker….ssssh, niet doorvertellen hoor 😉.

Dag 1: Mersey(sound)

Deze dag reizen we in de ochtend van Eindhoven Airport naar Manchester Airport waarvandaan we gelijk de Northern trein pakken naar Liverpool Lime Street. We reizen over de eerste treinverbinding tussen twee steden (1830) in de wereld! Een stukje geschiedenis dus, maar dan wel met een moderne trein inclusief wifi en duidelijke informatieschermen. We komen vroeg in de middag aan op dit hoofdstation (wat dus niet Liverpool Central is). En omdat we in de trein al hebben gegeten, kunnen we, na het achterlaten van onze bagage, gelijk door de stad in. We hebbers maar 3 dagen Liverpool voor de boeg.

Liverpool Beatles Museum

Onze eerste stop is het museum omtrent de band waar de stad bekend om is. In de stad zijn er twee Beatles musea, The Beatles Story aan de Albert Dock en deze in Matthew Street. Omdat ik al eens in de Beatles Story ben geweest, kiezen we deze keer voor het Liverpool Beatles Museum .

Het museum is verdeeld over drie verdiepingen, die alle drie over een andere periode gaan. Er staat uitleg op de muren, maar er is ook de mogelijkheid van een audioguide. Wij kiezen hiervoor. De keuze voor de pas aanwezige Nederlandse versie zorgt echter soms voor hilarische beschrijvingen, het is namelijk een computerstem die hem ‘inspreekt’. Een tip is dus om voor de Engelse versie te gaan wanneer je geen moeite met de taal hebt.

Het museum bezit vele unieke attributen van de vier heren die de Merseysound over de hele wereld bekend maakten. Niet alleen de muziekinstrumenten die ze ooit bespeelden, maar ook brillen van John Lennon, concerttickets en kledingstukken. Unieke stukken en erg interessant om ze in samengaan met het verhaal van de band te zien. We leren alles, van over het samenkomen van de heren tot het uiteengaan.

Merseyside

Na het bezoek aan het Beatles museum gaan we richting de Mersey. De rivier die de regio zijn naam gaf (Merseyside). Ondanks dat het zonnetje en wat wolken elkaar afwisselen kun je hier toch merken dat het februari is en we vlakbij zee zijn. Het waait hard, maar gelukkig schijnt het zonnetje prachtig op de Three Graces. De Royal Liver Building, Cunard Building en Port of Liverpool Building zijn vernoemd naar de mythologische Griekse ‘Drie Gratiën’, de godinnen van charme, schoonheid en creativiteit. Op de kade staat een enorme rij, niet om één van de prachtige gebouwen in te gaan, maar om op de foto te gaan met The Beatles. Het standbeeld hier trekt vele toeristen voor een foto met het viertal.

Museum of Liverpool

Aan de Mersey staan ook verschillende moderne gebouwen, zoals die van onze volgende stop: het gratis Museum of Liverpool . Een goede plek voordat we de komende dagen de stad verder gaan verkennen. Hier leren we namelijk alles over de geschiedenis van de stad. Over hoe de Mersey de stad haar rijkdom bracht, helaas niet alleen maar op een positieve manier. Hoe er vroeger, tot in de jaren 50, nog een trein op een verhoging langs de Mersey reed (om de spullen van de havens in te vervoeren). En we zien hier natuurlijk ook welke beroemdheden verbonden zijn met de stad. Dit zijn natuurlijk niet alleen The Beatles, maar ook sporters, waaronder de voetballers van FC Liverpool, andere muzikanten en acteurs. Liverpool is namelijk ook erg geliefd als filmlocatie, zoals je misschien al eens hebt opgemerkt op tv of in ons artikel over de filmlocaties van Peaky Blinders.

In het museum bekijken we ook het prachtige uitzicht op de Three Graces en het fotoboek wat er voor ligt (waar een foto in staat die ik tijdens mijn vorige bezoek heb gemaakt. *trots*). Wanneer het museum gaat sluiten zijn we gedwongen weer verder te gaan.

Albert Dock

We lopen door naar de Royal Albert Dock , iets verder aan de Mersey. De haven is gebouwd tussen 1846 en 1864 en was toen de modernste haven ter wereld. Het havencomplex beschikte over revolutionaire hydraulische kranen en brandveilige pakhuizen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de haven echter in verval, maar in de jaren ’80 is het gebied gerenoveerd en gemoderniseerd. Het is nu een populaire toeristische bestemming met musea, gezellige restaurants en winkels. Helaas zijn de musea dicht, maar we genieten wel van de indrukwekkende haven, en de nog mooiere zonsondergang aan de Mersey.

Scouse

We lopen terug langs de rivier naar een restaurantje vlakbij St Nicholas Church: Ma Boyle’s Alehouse and Eatery . Hier schijn je een van de beste Scouse te kunnen eten, en dat willen we natuurlijk proeven. Scouse is een stoofpotje van rund (of lam) met aardappelen, uien en wortel. Scousers is trouwens ook de bijnaam voor mensen uit Liverpool… En smaak hebben die mensen, want het stoofpotje is heerlijk. Een mooie afsluiting van deze dag.

Tijd over?

Wij kwamen pas in de middag aan, maar wat kun je doen als je echt drie dagen Liverpool hebt? Wanneer je drie volle dagen hebt dan zul je nog wat tijd over hebben op deze dag. Hierin zou je een boottrip over de rivier kunnen maken met de Mersey Ferry. Of bezoek je (gratis) Tate Modern als je van moderne kunst houdt. Wanneer je gek bent van voetbal kun je natuurlijk ook naar het voetbalstadion van FC Liverpool, al ligt dat iets verder weg dan het gebied wat we nu bezocht hebben. Pak hiervoor bus 27 vanaf Derby Square en je bent binnen een half uur bij het Anfield stadion. Of ga Superlambanana’s spotten, een kruising tussen een lam en een banaan. In 2008 zijn er ter gelegenheid van Liverpool als culturele hoofdstad van Europa 125 unieke versies van deze beelden neergezet in de stad. Ze zijn een kleine versie van het 5 meter hoge kunstwerk van Taro Chiezo in Tithebarn Street.

Hotel

We slapen tijdens onze 3 dagen Liverpool in het Central Station Hotel Liverpool . Een goedkope accommodatie tegenover Central Station en vlakbij Lime Street Station. We hebben het gekozen vanwege de goede ligging (geen gesleur met koffers) en de goede recensies. Dat het lawaaiig kan zijn vanwege de pubs die onder het hotel zitten wisten we, maar helaas blijkt ook de rest van de nacht het vrij gehorig te zijn. Alleen een aanrader dus als je daar geen probleem mee hebt en gewoon een goedkope overnachting wil op een goede locatie. De kamer was voor de rest prima, schoon en een goed formaat.

Dag 2: Een duik in de (muziek)geschiedenis

Deze ochtend lopen we terug naar de Albert Dock. We lopen langs het prachtige stadhuis en pakken een glimp op van het indrukwekkende interieur. Er zijn rondleidingen mogelijk, helaas past deze niet in onze planning. We hebben namelijk een bustour voor de boeg.

Magical Mystery Tour

Aan de Albert Dock stappen we in een knalgele bus met regenbogen en in veelkleurige letters Magical Mystery Tour op de zijkant. Deze tour, die vernoemd is naar een beroemd album, kan niet anders dan over The Beatles gaan. En dat klopt ook. Dale, de reisleider van deze ochtend, en Dave, de chauffeur van dienst, brengen ons naar de belangrijkste plekken in Liverpool als het gaat om de band.

Dale doet deze tour al negen jaar, en heeft dus ook al negen jaar kunnen oefenen op alle flauwe grappen met Beatles songteksten. En ik moet eerlijk toegeven, ze werken. Vrolijk crossen we met de gele bus langs de geboorte-/woonhuizen van de vier heren, leren meer over de geschiedenis van het ontstaan van de band en zien we ook meer van het prachtige Liverpool. Ook doen we bekende plekken aan uit de liedjes van het viertal: het busstation uit Penny Lane, Strawberry Field en ook de wandelroute van Paul zijn huis naar de bushalte die wordt bezongen. Natuurlijk mogen wij meezingen in de bus als we weer terug rijden naar het centrum van de stad. Ik bespaar mijn medereizigers deze lijdensweg en geniet in stilte van de muziek, de informatie en het uitzicht.

British Music Experience

Je zou het bijna vergeten, maar er komt nog veel meer muziek uit Groot-Brittannië dan alleen The Beatles. Sinds 2015 is Liverpool UNESCO City of Music, de ideale plek dus voor een muziekmuseum. Het Br itish Music Experience viert de Britse muziekscene, van Cliff Richard tot Robbie Williams en van Oasis tot…ach ja toch The Beatles. Er is met een speciale tentoonstelling extra aandacht voor de Spice Girls met outfits en een video over hun carrière. De tentoonstelling is gedeeltelijk interactief. Op grote schermen kun je locaties in het Verenigd Koninkrijk opzoeken die met muziek te maken hebben, of per jaartal kijken wat de grote gebeurtenissen toen waren.

Britse muzikanten

In de vitrines staan spullen zoals songteksten en kleding van de grootste muzikanten van de wereld. Queen, Rolling Stones, Amy Winhouse, Sam Ryder, Arctic Monkeys, ze komen allemaal voorbij. Boy George zijn outfit staat er ook, en hij kwam zelf ook nog even langs voor een optreden. Nou ja, op een scherm dan, maar het zorgde wel voor een gezellige sfeer in het museum.

Als ik ook maar een beetje muzikaal was geweest had ik nog los kunnen gaan op allerlei instrumenten. Er is hier namelijk een speciaal gedeelte voor, waar je deze kan bespelen. Hoe tof is dat? (Als je het tenminste een beetje kan…) Dit alles is trouwens gevestigd in het prachtige Cunard Building, één van de Three Graces. Hopelijk krijgen ze er ooit een verdieping bij, want wij misten toch nog wel een aantal zeer goede Britse artiesten, maar we begrijpen dat de ruimte beperkt is en de lijst met Britse muzikanten oneindig.

International Slavery Museum

Omdat we nog wat tijd over hebben voor onze volgende stop lopen we nog even terug naar de Royal Albert Dock, hier ligt namelijk het International Slavery Museum en Maritime Museum. Deze twee musea zitten in één gebouw en zijn gratis te bezoeken.

Het slavernijmuseum zit op de bovenste verdieping en laat de rijke geschiedenis van de Afrikaanse culturen zien. Maar ook de zware levens die de slaven hadden en de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van Liverpool. Want deze stad heeft een rijke maritieme geschiedenis, waar helaas de slavernij deel van uit maakt. Het museum is pas gerenoveerd, en dat is te zien. Het is een mooi, leerzaam geheel.

Maritime Museum

Op de overige verdiepingen zit het Maritime Museum . Liverpool ligt aan de Mersey wat enkele kilometers verder uitmond in de zee. De ideale plek voor rederijen, zo zat hier het beroemde White Star Line. De maatschappij achter Titanic.

Liverpool heeft nog een scheepsramp in haar geschiedenis, namelijk die van Lusitania. Dit schip, wat van New York onderweg was naar Liverpool, werd door de Duitsers in 1915 getorpedeerd door een onderzeeër. Voor beide rampen is aandacht in het museum.

Er is ook aandacht voor de internationale handel, smokkel en maritieme geschiedenis. Wij moeten er helaas snel doorheen, want we hebben nog een museum op de planning.

St Nicholas Church

Maar voordat we daar naartoe gaan stoppen we nog even bij Church of Our Lady and Saint Nicholas , ook wel bekend als St Nick’s. De kerk is uit de 13e eeuw en daarmee de oudste parochiekerk in Liverpool, maar het meeste van wat we nu zien is uit de 18e eeuw. Het gebouw valt op tussen al de nieuwbouw die er omheen staat.

Western Approaches HQ

Het laatste museum van vandaag is niet zo maar een museum, maar een geheime bunker. In een onopvallend gebouw in de wijk achter de kerk ligt het WWII Museum Western Approaches HQ . Het museum vertelt het verhaal van de Slag om de Atlantische Oceaan. Het is niet geheel toevallig dat het museum in deze geheime bunker is gevestigd. Dit was namelijk de locatie waar personeel van de Royal Navy en Royal Air Force de konvooien op de oceaan in het diepste geheim begeleiden.

Dit hoofdkwartier zorgde ervoor dat de Duitse U-boten werden verslaan en de Atlantische Oceaan open bleef voor de geallieerde scheepvaart. Vooral vrouwen deden dit belangrijke werk. Het museum is opvallend groot, wat je niet verwacht als je er van buiten binnen loopt. En grote stukken zijn nog precies zoals ze bijna 80 jaar geleden na de oorlog zijn achtergelaten. Een plek in Liverpool dus met een indrukwekkende geschiedenis en waar we blij zijn dat we het bezocht hebben.

Cavern Club

Het bezoek aan Western Approaches, en het tijdstip, maakt ons hongerig. Na een korte avondwandeling begint het wat te regenen en duiken we maar snel een Wetherspoon pub in. Na het eten gaan we richting de bekendste club van Liverpool: Cavern Club . Bij de Magical Mystery Tour kregen we een kaartje wat ons gratis toegang geeft tot deze beroemde plek. Dit is de plek waar The Beatles vele malen optraden. Het is niet meer de originele club, daar stonk het en ontbraken de wc’s, dus heel erg is dat niet. Het zit echter wel, gedeeltelijk, nog op de oude locatie en is met stenen uit de originele club opgebouwd.

Als we binnen komen speelt er al een artiest in de eerste ruimte, wij lopen door naar de tweede ruimte en zien daar Paul McCartney optreden! Helaas is het wel een opname van zijn optreden hier in 2018 . Met een drankje in ons hand genieten we van de muziek, de spullen van beroemdheden aan de wanden en nemen we ook nog een kijkje bij misschien wel de volgende grote Britse artiest die nu staat op te treden.

Dag 3: De kathedralen en wijken

We lopen langs het gigantische St George’s Hall richting onze eerste stop op deze derde dag. Dit gebouw ligt tegenover het Lime Street Station waar we de stad binnenkwamen. De St George’s Hall heeft sinds 1854 al diverse functies, zo heeft het tot 2015 een rechtbank gehuisvest. Daarnaast is er een concertzaal en is het een evenementenlocatie. Zo is er deze ochtend een bruiloft aan de gang. Een echt gebouw voor de bevolking dus. En ook een bekend gebouw, want het komt in vele tv-series en films voorbij, zoals het eerder genoemde Peaky Blinders.

Voorbij de St George’s Hall staan nog vier prachtige gebouwen, waarvan er slechts één niet te bezoeken is. Het County Sessions House uit 1884 huisvest nu personeel en collecties van National Museums Liverpool en is daarom niet toegankelijk.

Central Library – The Picton Reading Room

We beginnen bij het middelste gebouw van de drie wel toegankelijk zijn: de Central Library is immers al vroeg open. Alhoewel het gebouw uit 1879 is, stappen we binnen in een moderne aanbouw uit 2013. Als we een paar passen verder zetten kijken we in het ovale trappengat van de bibliotheek, met de glazenkoepel erboven. Er is ook nog een dakterras,, maar deze slaan we over omdat het een beetje regent. We gaan op zoek naar de ingang van het oude gedeelte.

De Picton Reading Room en Hornby Library zijn namelijk nog indrukwekkender dan dit gedeelte. In de ronde leeszaal staan niet alleen boeken, maar ook nog een buste van Sir James Picton, de opdrachtgever van dit gebouw. Het was de eerste elektrisch verlichte bibliotheek in het VK en heeft een prachtige koepeldak.

Vanuit deze kamer kun je naar de Hornby Library, minder groots, maar met een prachtig plafond, een buste van koopman Hugh Frederick Hornby wiens unieke collectie hier ligt. Hij liet deze na, samen met een hoop geld om dit gebouw neer te zetten in 1906.

World Museum

Naast de bibliotheek ligt het World Museum , waar we nog door de miezer heen lopen. Ook aan dit oude gebouw (1795) zit een moderne ingang gevestigd. Hier komen we er achter dat we niet de enige zijn die dit museum willen bezoeken. Het is voorjaarsvakantie en een beetje regenachtig, geen betere plek dan een groot gratis museum.

Het museum bestaat uit zes verdiepingen met een zeer uitgebreide collectie. We gaan een beetje zigzaggend over de verdiepingen waar we eerst meer leren over insecten (inclusief levende exemplaren!) op de tweede verdieping. Daar is ook een tijdelijke (betaalde) tentoonstelling. Deze slaan we over omdat we vandaag nog meer willen zien dan dit museum 😉.

Als we doorhebben hoeveel verdiepingen het museum telt pakken we snel de lift naar boven, om zo onze weg naar beneden te werken. Hier is de tentoonstelling over tijd en ruimte, zelf met een planetarium waar je (tegen betaling van een paar pond) shows kan bezichtigen. In de Space-tentoonstelling worden we toegesproken vanuit de ruimte door astronaut Tim Peake. Het is een videogesprek wat hij ooit voerde met schoolkinderen uit Liverpool.

Op de andere verdiepingen komen we oog in oog met dinosauriërs en Egyptische mummies. In de prachtige World Cultures Gallery zien we (kunst)werken uit Afrika, Amerika, Azië en Oceanië. Op de eerste verdieping is het het drukst, daar kun je (naast naar mensen 😉) naar visjes kijken, er staan namelijk een aantal aquaria.

Walker Art Gallery

Wij hebben het gehad met de drukte en gaan snel weer naar buiten, de stad verder verkennen. Het derde gebouw wat we hier (kort) bezoeken is de Walker Art Gallery (1877). Helaas staat dit gebouw helemaal in de steigers, waardoor we niet kunnen genieten van de buitenkant. Binnen is hier echter niets van te merken. Het kunstmuseum kent een grote collectie, een van de grootste buiten Londen, en het gebouw heeft een prachtige centrale hal, die het bezoekje al meer dan de moeite waard maakt.

We willen echter de stad beter leren kennen en zijn geen grote kunstkenners, dus kiezen we ervoor om weer verder te stappen. We hebben immers maar 3 dagen in Liverpool, waar het inmiddels droog is.

St Johns Beacon (Radio Tower)

Onze volgende stop is vanuit de gehele stad te zien. De St Johns Beacon is een radiotoren die nog steeds wordt gebruikt (voor het lokale ochtendprogramma), maar nu vooral dienst doet als uitkijktoren. We gaan vanaf het winkelcentrum, aan de voet van de toren, met een lift 120 meter de hoogte in. Hier lopen we om de radiostudio heen, waardoor we een 360 graden uitzicht hebben op de stad.

Hier zien we de Three Graces, de twee kathedralen, de twee voetbalstadions en alle andere hightlights van de stad. Dan valt het pas op hoe gigantisch het Liverpool FC stadion is in vergelijking met Everton. We zien ook de zee, en als we goed kijken zien we daar nog een stukje land… Wales! Er staan informatieborden met foto’s, zodat we weten waar we naar kijken. Zo zou je hier blijkbaar op een heldere dag de (besneeuwde) toppen van Snowdonia kunnen zien. Helaas hebben we dat geluk vandaag niet, maar het uitzicht is nu al geweldig.

Vanuit hier hebben we onze volgende stop ook al gezien, het is één van de twee kathedralen van de stad. (Foto van de toren is van de eerste, wat zonnigere, dag)

Liverpool Metropolitan Cathedral

We lopen zo’n 20 minuten van de uitkijktoren in het centrum naar de Liverpool Metropolitan Cathedral , de katholieke kathedraal van de stad. Het is een opmerkelijk gebouw, vooral voor een kerk. Het is alles behalve de traditionele vorm die je van een geloofsgebouw zou verwachten. De bewoners van Liverpool noemen de kathedraal Paddy’s Wigwam, met een hint naar de (katholieke) Ierse bevolking en de vorm van het gebouw. Opvallend aan de kathedraal is ook dat hij ontworpen is door de protestantse architect Frederick Gibberd.

Het gebouw is in 1967 gebouwd, wat laat is voor een kathedraal, maar wel zijn moderne uitstraling verklaart. Het is een ronde kerk, wat een unieke sfeer geeft als je binnen loopt. Al bezit de Liverpool Metropolitan Cathedral ook alle klassieke aspecten, zoals glas-in-lood, de lijdensweg van Jezus, een orgel en klokken om de gemeenschap op te roepen voor een dienst.

St Luke’s Bombed Out Church

Onze volgende stop in deze drie dagen in Liverpool is ook een kerk. De St Luke’s Church uit 1832 doet alleen niet meer dienst als kerk, maar als herdenkingsmonument. Op 6 mei 1941 kwam er een brandbom van de Nazi’s op het gebouw tijdens de May Blitz. Het gebouw brandde uit, en alleen de buitenmuren bleven nog overeind staan. Na de oorlog besloot men dat het gebouw moest blijven als herdenkingsplek. Tijdens de May Blitz (die acht dagen duurde) zijn er 1900 mensen in Liverpool omgekomen en nog eens 1500 gewond geraakt.

Als we langs het gebouw lopen zien we ook een monument wat aan de Eerste Wereldoorlog herinnert. Twee soldaten die elkaar de hand geven en een voetbal, naar aanleiding van het Kerstbestand in 1914.

Aan de voorkant van het gebouw zijn prostesten aan de gang (vanwege de oorlog in Palestina), waardoor we besluiten door te lopen.

Chinatown Liverpool

St Luke’s Bombed Out Church ligt niet ver van de Chinese wijk van Liverpool. Al snel zien we dan ook de opvalllende Chinese rode lampionnetjes. In het weekend voor ons bezoek was het Chinees nieuwjaar, wat betekent dat we een optocht en een groot feest hebben gemist 😢. Alleen de resten zijn dus nog zichtbaar. In de Chinese wijk staan de straatnamen niet alleen aangegeven in het Chinees (en Engels), maar staat ook een enorme Chinese Poort, de grootste van het land. Hij is prachtig, net als de lantaarnpalen die hier staan. Hoe toepasselijk in het jaar van de draak, ze zijn versierd met dit fantasiebeest.

Liverpool Cathedral

Iets heuvelop, of het gebouw van zichzelf nog niet groot genoeg is, ligt de tweede kathedraal van de stad: Liverpool Cathedral . Deze Anglicaanse kerk is het grootste religieuze gebouw in Groot-Brittannië en de achtste grootste kerk in de wereld (vijfde in volume). De bouw duurde dan ook van 1904 tot 1978. Een opvallend feitje is dat het ontwerp van de toen 22-jarige (!) rooms-katholieke (!) Giles Gilbert Scott afkomstig is, die toen nog geen één gebouw op zijn naam had. Hij is wel geboren in een architectenfamilie, het talent zat dus blijkbaar in zijn bloed.

Het gebouw is groots, ik voel me echt heel nietig als ik het gebouw binnen stap. En, hoewel het niet mijn eerste bezoek hier is, blijf ik onder de indruk. Er zitten prachtige glas-in-loodramen in de kerk. De middenruimte wordt tijdens deze vakantie gebruikt door kinderen die hier mogen knutselen.

Lady Chapel

Waar de centrale hal vooral indruk maakt door zijn grootsheid, doet de Lady Chapel (Mariakapel) dat door haar schoonheid. Een beetje verborgen via wat gangetjes aan de achterzijde van de kathedraal ligt deze kapel die een kerk op zich is. De Lady Chapel was het eerste wat af was en is al sinds 1910 in gebruik. Vanaf de kathedraal komen we eerst op het balkon, vanwaar we al een mooi zicht hebben op de kapel. Via een trap dalen we naar beneden om in alle rust te kunnen genieten van alle details die dit gedeelte herbergt.

Eenmaal terug in het centrale gedeelte pakken we nog een theetje in de brasserie van Liverpool Cathedral om alles even te laten bezinken.

Baltic Triangle

Na de grootse kathedraal gaan we de straten van Liverpool weer bekijken. We naderen het einde van de drie dagen in Liverpool, maar zijn nog niet klaar met deze stad. Via de Georgiaanse wijk aan de voet van de kathedraal gaan we naar de Baltic Triangle .

De Baltic Triangle is een wijk waar je vroeger niet gevonden wilde worden, maar die nu helemaal hip is. Alhoewel het niet duidelijk is waar de naam van de wijk vandaan komt, is het nu het thuis van creatief Liverpool. We zien er een hoop kleurrijke streetart en een opvallende midgetgolfbaan (Brewery Village).

Op de terugweg naar het centrum nemen we nog even een rustmomentje in één van de brouwerijen die de stad rijk is: Love Lane. Een mooie afsluiting van ons rondje in de Baltic Triangle.

3 dagen Liverpool

We eindigen de dag met een bezoek aan kiprestaurant Nando’s, waarna we de koffers gaan ophalen bij het hotel. Het is nog geen tijd om naar huis te gaan. Na deze stedentrip in Liverpool plakken wij er nog een bezoekje aan Manchester aan vast. Hier komen we makkelijk met de Northern Rail . Later lees je daar meer over.

Wil je meer informatie voor jouw trip naar deze stad? Kijk dan op onze Liverpool pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.