Home » Groot-Brittannië » Engeland » Filmlocaties Peaky Blinders in Noord-Engeland (Waar is Birmingham?)

Gepubliceerd op 5 maart 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Filmlocaties Peaky Blinders? Birmingham zal je gelijk zeggen. Toch is hier heel weinig geschoten, maar zijn meer andere noordelijke Engelse industriesteden het decor van deze serie. Wij zetten de herkenbaarste plekken voor je op een rij.

Wanneer je de serie bekijkt krijg je het heerlijke gevoel van het oude ruige Birmingham en het omliggende Black Country. Eigenlijk halen we met dit artikel die hele romantiek weg. Want Thomas Shelby en co zijn maar weinig in Birmingham geweest. Een gedeelte van BBC/Netflix serie Peaky Blinders wordt namelijk opgenomen in Studio 81 in Leeds en Old Granada Studios in Machester. Deze steden worden vaker als decor gebruikt, net zoals andere steden in Noord-Engeland.

filmlocaties Peaky Blinders
©BBC/Caryn Mandabach Productions/Anthony Byrne

Peaky Blinders in Birmingham

Tot nu toe zijn er vijf seizoenen te zien geweest op de BBC en Netflix, waarvan de eerste in 2013 begon. Er staan nog twee seizoenen in de planning. Seizoen zes wordt momenteel opgenomen en er is beloofd dat deze seizoen voornamelijk in Birmingham worden opgenomen. Wij zijn erg benieuwd naar deze filmlocaties. Helaas voldeed Birmingham vaak niet meer als filmlocatie omdat het niet meer de stad van vroeger is. De Tweede Wereldoorlog en stedenbouwkundigen hebben hun sporen achter gelaten.

Wat jammer is, want Birmingham is toch de stad van de Peaky Blinders. Niet alleen in de serie, maar ook in het echte leven. De serie is namelijk losjes gebaseerd op de criminele bende die ‘Brum’ onveilig maakte aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. Het machtigste lid van de echte Peaky Blinders was Thomas Gilbert, maar hij veranderde regelmatig zijn achternaam om niet gepakt te worden. Zou Shelby daar één van zijn?

Peaky Blinders filmlocaties

Klik hier als je de Peaky Blinders kaart niet kan zien.

We hebben de plekken verdeeld per regio met de grote steden (Liverpool, Leeds en Manchester) verder uitgelicht. De dikgedrukte Peaky Blinders filmlocaties zijn te bezoeken.

Black Country Living Museum, Dudley

Het Black Country Living Museum is een favoriete filmlocatie voor de Peaky Blinders crew. Als je er al eens bent geweest zal je dat niet verbazen en zul je veel plekken hebben herkend. In dit openluchtmuseum vlakbij Birmingham waan je je in vroegere tijden. Je kunt hier dus verschillende locaties uit de serie terugvinden. Zo is hier de schrootwerf van Charlie Strong, de smederij, de Canal Street-brug, de St. James’s school en het Workers Institute. Ook was hier Arthur’s theekransje en kun je de stallen van Tommy hier vinden.

Meer informatie over het Black Country Living Museum (Britblog) of ga naar de website van het museum .

Filmlocaties Peaky Blinders: Black Country Museum
Black Country Museum

Leeds

Hier staat een van de filmstudio’s van Peaky Blinders, Studio 81, maar er zijn meer opnameplekken te vinden. In het eerste seizoen kun je bijvoorbeeld het theater Leeds City Varieties (website Leeds City Varieties ) zien, dit doet dienst als bioscoop. De Leeds Town Hall (website Leeds Town Hall ) is in Peaky Blinders een kunstgalerij. Ook de fabriekshallen van Braimes Pressings (website ) komen in de serie voor. Wanneer de Peaky Blinders naar de kerk gaan, bezoeken ze eigenlijk St.Chad’s Church (website St.Chad’s Church ). En natuurlijk zijn er ook buiten op straat enkele scenes in Leeds gefilmd.

Lees hier meer over ons bezoek aan Leeds

Leeds Town Hall
Leeds Town Hall

Yorkshire

In de buurt van Leeds kun je je Peaky Blinders hart ook ophalen in Bradford. Zo vind je er Undercliffe Cemetery Bradford (website Undercliffe Cemetery ), waar veel begraafplaatsscenes zijn opgenomen. Maar ook de Salts Mill (Saltaire, website Salts Mill ) zijn in/bij deze stad te vinden, een zeer bekende plek voor de fans (zie foto hieronder). Een andere filmlocatie in Bradford is Peel Park (website Peel Park ).

Voor landelijke scènes zijn de Bolton Abbey (website Bolton Abbey ) en Newby Hall (website Newby Hall ) en hun omgeving gebruikt. Voor de industriële stadsscenes waren de Victoriaanse wolfabrieken zoals Brooke’s Mill in Huddersfield, Dalton Mills (website Dalton Mills ) in Keighley en het eerder genoemde Salts Mill in Saltaire mooie opnamelocaties. Bij Brooke’s Mill stond het zigeunerkamp.

Newby Hall & Gardens
Newby Hall & Gardens

Er zijn meerdere Peaky Blinders filmlocaties bij Newby Hall & Gardens (website Newby Hall ). In de tuinen ontmoeten Grace en Campbell elkaar regelmatig. Maar ook de kelders, de biljartkamer en de beeldengalerij (doet dienst als Birmingham Museum) komen in de serie voor.

In Ilkley Winter Gardens (website Ilkley Winter Gardens ) is de scene opgenomen waar Grace en Campbell elkaar ontmoeten en waar Grace instructies krijgt.

Nog een mooie plek nabij Leeds is Keighley & Worth Valley Railway (website Keighley & Worth Valley Railway ), wat dienst doet als treinstation in meerdere (belangrijke) scenes.

Lees hier meer over ons bezoek aan Newby Hall & Gardens.

Liverpool

De straat uit de Peaky Blinders show is Watery Lane in Birmingham, in het echt is dit echter Powis Street in Liverpool. Hier is het hoofdkantoor van de firma. Inmiddels is het een verlaten straat, waar je alleen nog maar Peaky Blinder en Beatles fans (Ringo Starr is in de straat ernaast op Madryn Street 9 geboren) vindt. Ook in het nabije Admiral Grove is gefilmd. Deze locaties zijn te bezoeken, maar in deze regio wordt gerenoveerd, dus het is niet zeker wat je nu kunt zien.

Ook het gebied bij Stanley Dock Tobacco Warehouse (website Stanley Dock Tobacco Warehouse ) is gebruikt voor scenes van Peaky Blinders. Het is de plek waar de confrontatie met Billy Kimber plaats vindt.

In seizoen 3 bezoeken ze het Shelby Institute, deze scenes zijn gefilmd in en bij het prachtige Blue Coat School (website Blue Coat School ) in Liverpool.

Een andere mooie locatie is St George’s Hall (website St George’s Hall ), al gebeurt daar in de serie iets vreselijks (we zullen niets verklappen) in seizoen 3. De Peaky Blinders zijn hier voor het Charity Foundation Dinner.
In seizoen 6 keren ze terug bij St George’s Hall, hier is de fascistische bijeenkomst. Ook in seizoen 6 zie je een stenendoorgang naar de gevangeniscel, deze kun je vinden onder St. George’s Hall. Daarnaast deed het gebouw ook dienst als de hal van de House of Commons.

Filmlocaties Peaky Blinders: St George’s Hall, Liverpool
St George’s Hall

Liverpool doet ook dienst als Londen. Zo kun je Rodney Street (vlakbij Upper Duck Street), herkennen uit seizoen 2. Ada Thorne/Shelby loopt hier regelmatig door de straat want haar huis staat hier.

Bramley Moore Dock is gebruikt in seizoen 6 als opslaglocatie van Hayden Stagg. De Anglican Cathedral is zogenaamd Westminster Abbey (website Anglican Cathedral ).

Andere straten waar scenes zijn opgenomen zijn Pilgrim Street en Mount Street.

We weten dat de stokerij van Alfie Solomons die zogenaamd in Camden Town ligt in een oude rum stokerij in Liverpool is opgenomen. Helaas zijn we er nog niet achter waar dit is.

Omgeving Liverpool

De Changretta’s willen in seizoen 1 de boot op bij Seacombe Ferry Terminal. Vanuit hier heb je normaal gesproken prachtig uitzicht op Liverpool.

Formby Beach (website Formby Beach ) wordt gebruikt voor de strandscenes.

Port Sunlight

Port Sunlight
Foto van Gunnar Ridderström

Elizabeth ‘Polly’ Gray heeft een prachtige huis in Sutton Coldfield…oh nee, toch niet. Het huis uit de serie staat namelijk in Port Sunlight (website Port Sunlight ). Dit is een arbeidersstad (modelstad) nabij Liverpool. Dit dorp is eind 19e eeuw gebouwd voor de werklui van Sunlight Soap factory. Nu wordt het dus gebruikt in de serie Peaky Blinders, en niet alleen voor het huis van Polly. In Port Sunlight zijn er meerdere scenes opgenomen, maar het huis van Polly is wel de meest opvallende locatie. We hebben even moeten zoeken, maar in het kaartje staat de juiste locatie hiervoor.

Manchester

Filmlocaties Peaky Blinders: Manchester
Manchester Town Hall

In Manchester staat ook een studio (Old Granada Studios) waar verschillende opnames zijn geweest. Victoria Baths doet dienst als paardenbeurs in Peaky Blinders. Hier koopt Thomas Shelby zijn paard in seizoen 2.

Manchester Town Hall (website Manchester Town Hall ) deed dienst als de plek waar Campbell naar binnen gaat om Churchill te spreken (alleen de buitenkant is gebruikt).

Mangle Street in Manchester was de plek waar Tommy Shelby in vuurgevecht kwam in seizoen 4.

Voor seizoen 6 is de buurt Castlefield (Duke Street) omgebouwd, hier zijn o.a. de ‘locaties’ Chinatown en Small Heath gefilmd. De straten liggen hier bedekt met kasseien, wat een authentieke uitstraling geeft. De gebouwen uit de serie zul je er echter niet vinden, dit was echt filmsetmateriaal.

Ook het prachtige H otel Gotham wordt gebruikt als decor in seizoen 6.

Omgeving Machester

Le Mans crescent in Bolton is gebruikt als Londen wanneer de Shelby broers de jazzclub Eden Club bezoeken. Hier zijn de buitenopnames gemaakt.

Het zigeunerkamp waar de begrafenis plaats vindt is opgenomen in het Lancashire Mining Museum (website Lancashire Mining Museum ) in Astley Green.

The Plaza (website The Plaza ) in Stockport is gebruikt in seizoen 5 als theater voor de verkiezingsshow in de laatste aflevering.

Wanneer je Rochdale Town Hall (website Rochdale Town Hall ) ziet weet je gelijk welke scenes hier zijn opgenomen, het is namelijk net een parlementsgebouw.

Troy Quarry nabij Rossendale was de plek waar de Shelby’s hun kamp hadden opgeslagen in het begin van seizoen 5.

Andere filmlocaties Peaky Blinders in Engeland

Arley Hall & Gardens (website Arley Hall ) zijn nog zo’n bekende plek. Dit is namelijk Thomas Shelby zijn huis vanaf seizoen 3.

National Waterways Museum (website National Waterways Museum ) in Ellesmere Port is gebruikt als het Londense Camden Town van begin 20e eeuw.

The Ashton Memorial (website The Ashton Memorial ) in Lancaster doet dienst als het appartement van Michael en Gina in seizoen 6.

Buitenscenes (Tommy Shelby met Esme) in seizoen 6 zijn nabij Bacup in Rossendale Valley, Lacanshire opgenomen.

Peaky Blinders in Schotland

Het Schotse Portsoy is vaak gebruikt in het zesde seizoen van Peaky Blinders. Het doet o.a. dienst als Miquelon Island, een Franse koloniale buitenpost. De Franse havenscènes werden gefilmd in Portsoy, Schotland.
Maar er is hier meer gefilmd, zo is de Shore Inn omgetoverd tot Hotel Lalanne. Maar ook Hotel Robert en het politiebureau zou je kunnen herkennen, deze deden dienst als pakhuis in de serie. Daarnaast deed het dienst als het terrein van Norfolk Prison in Boston in het laatste seizoen van Peaky Blinders.

Birmingham

Ondanks dat Peaky Blinders er misschien niet is opgenomen, komen ze er wel vandaan. De stad is dan ook een perfecte citytrip voor de echte fan. Leer de stad kennen waar de echte Peaky Blinders opgroeide en leer de geschiedenis begrijpen.

Meer informatie over Birmingham


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken