Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » K66: Route 66 over het schiereiland Kintyre in Schotland

Gepubliceerd op 1 mei 2021 | Laatst aangepast op 9 november 2024

Het Schotse schiereiland Kintyre wordt vaak overgeslagen. Waarom? Omdat het niet op de route ligt. Terecht? Zeker niet! Daarom is er nu Kintyre 66 (K66), de perfecte route om dit gebied in west Schotland te ontdekken. Zet Paul McCartney met Mull of Kintyre maar op en gaan.

Kintyre peninsula, Kintyre 66 (K66)

De route is maar 66 miles (106km) lang, maar kan uitgebreid worden met extra uitstapjes. Het is dus in één dag te rijden, maar wil je echt genieten van het schiereiland, pak dan een nachtje (of twee) op de route mee. Tijdens de route kun je adembenemende stranden, top whiskystokerijen, wilde dieren, oude kastelen en mystieke staande stenen ontdekken. Daarnaast kun je natuurlijk rekenen op fantastische vergezichten.

De route loopt van Kennacraig (in het noorden) naar Campbeltown (in het zuiden) en weer terug via een andere route over de openbare wegen A83 en B842. Je ontdekt de prachtige regio’s West Kintyre, East Kintyre, Gigha, Southend & Machrihanish, Tarbert en Campbeltown. De highlights liggen vaak aan de hoofdroute en soms met een kleine extra route via een zijtak (zie kaart).

De route wordt (nog niet) aangegeven maar is makkelijk te berijden. Als je met de klok mee rijdt is hij op zijn makkelijkst, maar je kunt de route beide richtingen op nemen. Sommige stukken zijn smal, dus houdt er rekening mee dat je af en toe ruimte moet maken voor een tegenligger. Je kunt daardoor niet overal met de caravan komen.

Kaart Kintyre 66

Klik hier als de kaart van Kintyre niet zichtbaar is.

Kastelen en andere verdedigingswerken op Kintyre

Skipness Castle, Skipness, Kintyre, Argyll.
Skipness Castle

Er liggen vier kastelen op het schiereiland. In het noorden heb je de ruïnes van het middeleeuwse Tarbert Castle . Het is prachtig gelegen aan Loch Fyne. Het kasteel is in 1325 herbouwd door Robert the Bruce. Tegenwoordig ligt het in het Heritage Park met bossen, vijvers en sculpturen. De uitzichten zijn sowieso adembenemend.

Daarnaast heb je nog de gratis te bezoeken ruïnes van Skipness Castle. Het dateert uit de 13e eeuw. Ooit gebouwd door de MacSween familie. De Stewart Earls of Mentieth nam het over in 1262, waarna het in 1325 overging op de MacDonalds. Bij het kasteel is een schitterend kapelletje.

Ook Saddell Castle kun je op Kintyre vinden. Dit is is een compleet Schots torenhuis uit het begin van de 16e eeuw, gebouwd door de bisschop van Argyll. Vandaag de dag kun je het kasteel boeken om er te blijven logeren.

De ruïne van Dunaverty Castle ligt in het zuiden van het schiereiland. Het vroegere fort behoorde toe aan de Clan Donald. Dit was de plek waar Robert the Bruce in 1306 verbleef terwijl hij op de vlucht was voor Edward I van Engeland. Het is vaak het toneel geweest van conflicten. Waaronder de Slag bij Dunaverty in 1647 waarbij 300 doden vielen. Hun lichamen zijn later begraven in een massagraf, nu gemarkeerd door een cottage-achtige stenen. Er is weinig over van het kasteel, maar de omgeving (en Dunaverty Rock) zijn prachtig.

Kildonan Dun is een opmerkelijk goed bewaard gebleven dun/fort, of versterkte boerderij. De Dun is een ruwweg D-vormige omheining omgeven door stenen muren die aan de binnenkant ongeveer een meter hoog zijn en aan de buitenkant ongeveer het dubbele.

Als je naar in het noorden naar Dun Skeig gaat heb je nog zo’n fort. Wanneer je de berg beklimt waar je de overblijfselen van dit fort kan zien heb je ook nog eens een prachtig uitzicht.

Als je naar de top van Carradale Point klimt, kom je de overblijfselen van een ovaalvormig en zwaar fort tegen. Dit wordt beschouwd als een prachtig voorbeeld van het type van zestig van dergelijke forten in Schotland die meer dan 2000 jaar geleden werden gebouwd.

De stranden van Kintyre

Westport Beach from Machrihanish Dunes, Kintyre, Argyll.
Westport Beach

Het bijna tienkilometer lange zandstrand Westport Beach is zeer populair. Niet alleen onder de zonaanbidders, maar dankzij de goede golven ook bij (wind)surfers. De Atlantische oceaan zorgt voor wilde zeeën en mooie zandstranden aan het westen. Al is de baai The Gauldrons ook prachtig.

Ook de beschutte baaien aan de oostkust bij Skipness, Carradale, Torrisdale en Saddell zijn de moeite waard. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op Arran.

Staande stenen

Ballochroy is met zijn drie stenen toch een indrukwekkend megalithisch monument. De stenen staan verticaal, naast elkaar en zijn uitgelijnd met verschillende landkenmerken. Vroeger konden oude waarnemers zo precies de midzomer- en winterzonnewende lokaliseren.

Dit zijn niet de enige staande stenen die je hier kunt vinden. Bovenop een steile helling die uitkijkt over Gigha, staat de Beacharr-steen (5 meter hoog), neergezet tijdens de neolithische periode.

Ook op Gigha kun je verschillende staande stenen bezichtigen. The Stone of Tarbert (Carragh an Tairbeirt), Holy Stone en de naamloze steen bij de boerderij van Kinererach. Een duidelijke reden van de originele plaatsingen van deze steden is er echter niet.

Distilleerderijen op de route

Springbank Distillery, Campbeltown, Kintyre, Argyll.

In de 19e eeuw waren er maar liefst 30 legale whisky distilleerderijen in Campbeltown. Het schiereiland is niet voor niets populair bij de liefhebbers van dit goud/gele goedje. Vandaag de dag zijn er nog drie belangrijke whisky distilleerderijen te bezoeken in Cambeltown: Glen Scotia , Glengyle (Kilkerran) en Springbank . Springbank is de enige distilleerderij in Schotland die alles op één locatie doen. En wanneer je deze bezoekt hoef je niet ver voor Glengyle, want deze bevinden zich op hetzelfde adres!

Ook voor de gin fans is er genoeg te doen op het schiereiland. Volg bijvoorbeeld een lesje gin maken bij de Kintyre Gin School .

Lees meer over Schotse whisky distilleerderijen en Gin Schools.

St. Columba

St Columba's Footprint, near Southend, Kintyre, Argyll.
St. Columba voetstap

De Ierse monnik St. Columba zou zijn eerste voet aan Schotse grond hebben gezet in het zuiden van Kintyre. In 563 is Columba samen met zijn twaalf volgelingen verbannen uit Antrim (Ierland). Hij kwam naar Schotland en gaat daar het christendom verspreiden. Bij Keil Point begint hij zijn missie, die hem uiteindelijk naar het noorden van Iona brengt. Hier start hij een kloostergemeenschap.

Je kunt de eerste voetstap van St. Columba kun je nu nog bezichtigen. Althans, er zijn twee voetstappen uitgehouden in het zuiden. Een van de voetafdrukken, die het dichtst bij de zee ligt, heeft een oude oorsprong, hoewel het niet te zeggen is van wanneer precies. De andere, verder landinwaarts, is recenter (1856) en dus zeker niet van St Columba.

Iets verder voorbij de voetafdrukken is St Columba’s Well, een rotsachtige kom uitgehouwen in de helling. Hier wordt water uit een bron verzameld. Er wordt gezegd dat het water genezende eigenschappen heeft.

Ook kun je nog de ruïnes bezoeken van St Columba’s Chapel. Deze is niet gesticht door Columba want de kapel komt uit de 13e eeuw.

Meer informatie: wildaboutargyll.co.uk/ whats-new/blogs /follow-in-the-kintyre-footsteps-of-st-columba/

Andere hoogtepunten op de route

Saddell Abbey, Kintyre 66 (K66)
Saddell Abbey

Op zo’n 200 meter van de voetstappen van St Columba zijn ook de Keil Caves. In deze grotten hebben tot in de 19e eeuw mensen gewoond. Dit blijkt uit opgravingen die in deze grotten zijn gedaan.

Campbeltown Museum vertelt het verhaal van Kintyre door middel van archeologie, natuurwetenschappen, sociale geschiedenis en beeldende kunst.          

De Killean-kerk dateert uit de 12e eeuw en bleef in gebruik totdat het uiteindelijk als onzeker werd verlaten in 1770, toen een nieuwe kerk werd gebouwd in A ‘Chleit. Het is opmerkelijk vanwege een 12e-eeuws schip en een 13e-eeuws koor met de overblijfselen van een versierd raam.

In het Tarbert life heritage and information centre kun je meer leren over het leven op Kintyre. Ook in het Carradale Heritage Centre kun je hier ook meer over leren.

Van Saddell Abbey is weinig meer over, terwijl dit vroeger een enorm complex was. Nu kun je er nog was ruïnes zien en een paar prachtige oude grafstenen. Deze staan onder een afdakje om ze te beschermen tegen weersinvloeden.

Op de Mull of Kintyre staat een historische vuurtoren. Je kunt redelijk vlakbij parkeren, maar de laatste 1,5km is wel zeer steil. Maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over Noord-Ierland (als het weer meezit).

Natuurreservaat Largiebaan bestaat uit moeras en heide, met stukken grasland en inheems bos. Daarnaast heb je prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan met veel diverse zeevogels. Maar je kunt ook steenarenden en wilde geiten spotten.

Ben je een fervent golfer? Dan kun je je hart ophalen op Kintyre. Er zijn maar liefst zes golfbanen op Kintyre en Gigha, met alle prachtige uitzichten. De Machrihanish Golf Club is wellicht het hoogtepunt, deze staat niet voor niets in de top 100 van de wereld.

Uitzichten vanaf Kintyre

Arran vanuit Kintyre
Uitzicht op Arran

Het schiereiland Kintyre ligt tussen Islay in het westen en Arran in het oosten en biedt dan ook uitzicht op beide. Ook kun je de eilanden Jura en natuurlijk Gigha zien. Het zuidelijkste puntje is slechts 20 kilometer van County Antrim in Noord-Ierland. Dit kun je dan ook goed zien op een heldere dag.

Extra routes

Sommige van deze highlights staan niet direct op de route maar bereik je door een zijtak te nemen. Het schiereiland is niet groot en daardoor zijn deze zijtakken nooit lang. Zo bereik je via de noordelijke zijtak (9 km) Tarbert Castle.

De extra lus naar het zuiden op deze roadtrip is zeker de moeite waard. Vanaf Campbeltown en terug is het een route van 36km. Deze brengt je o.a. naar de voetstappen van St Columba en Keil Caves.

Vanaf de zuidelijkt lus kun je ook nog richting het westen. Dit is 7 km vanaf deze lus of 10km vanaf de hoofdroute. Deze extra route brengt je naar Machrihanish, een ideale toegangspoort voor Westport Beach.

Het eiland Davaar

Davaar island

Naar Davaar Island kun je gewoon toelopen, tenminste…als het eb is. Want dan is het eiland doormiddel van een natuurlijke grindweg (Dhorlin) verbonden met het vasteland. Het is dan 40 minuten lopen, maar houdt wel goed de getijden in de gaten!

Op het eiland kun je de beroemde grotschildering van Jesus bekijken. De levensgrote afbeelding van de kruisiging uit 1887 is geschilderd door de plaatselijke kunstenaar Archibald MacKinnon. De schilder zou deze locatie in zijn droom hebben doorgekregen.

Het begin van het grindpad is op 6,5km van Campbeltown (A83/hoofdroute).

Het eiland Gigha

Achamore house & gardens on the isle of Gigha.
Achamore Gardens

Een van de extra routes brengt je naar de veerdienst richting Gigha, een klein eiland aan de westkust van het schiereiland. Ondanks dat het een klein eiland is, is er genoeg te beleven. Denk maar eens aan de Achamore Gardens en de prachtige Twin Beaches (waarbij de noordelijkste het mooiste is). Ook kun je verschillende staande stenen bezichtigen op dit eiland en de ruïnes van Kilchattan chapel.

De Achamore Gardens zijn in 1944 gecreëerd door kolonel Sir James Horlick en tuinman Kitty Lloyd Jones. Je vindt in de tuin van maar liefst 54 hectare een prachtige Rhododendron- en Camellia-collectie, maar ook ongewone planten en bomen van over de hele wereld.

De veerdienst naar Gigha vertrekt vanuit Tayinloan (1,2km vanuit de A83/hoofdroute).

Meer informatie over Gigha: gigha.org.uk

Bereikbaarheid

Boats moored at Tarbert on Loch Fyne, Kintyre, Argyll
Tarbert

Je kunt Kintyre bereiken vanaf het vastenland (via de A83). Of neem vanaf Saltcoats de veerdienst naar Campbeltown.

Maar ook vanuit de eilanden rondom Kintyre is het schiereiland goed te bereiken. Vanuit Islay kun je met de veerdienst uit Port Ellen en Port Askaig naar de haven van Kennacraig varen. Zit je op Jura? Dan kun je de veerdienst uit Feolin naar Askaig nemen en dan naar Kintyre. Vanuit Arran kun je in de zomer de veerdienst vanuit Lochranza naar Claonaig nemen.

Een ideale manier om te eilandhoppen dus. Vergeet dan het eiland Gigha niet, te bereiken vanuit Tayinloan.

Vanuit Glasgow kun je ook vliegen op Campbeltown Airport of de bus pakken richting Tarbert en Campbeltown.

Meer informatie K66

Je kunt ook wandelend genieten van het eiland met de Kintyre Way (161km). De K66 zelf is ook te doen met de fiets, maar er is ook een fietsroute. De Caledonian Way, of Route 78, gaat van Inverness naar Campbeltown.

Wil je meer meer informatie over deze route, kijk dan op wildaboutargyll.co.uk/kintyre66

Meer informatie over Schotland lees je hier.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken