Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » North Coast 500 in Schotland: de ultieme reisroute

Gepubliceerd op 15 februari 2023 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

De North Coast 500 is een adembenemend, 500 mijl (circa 830 km) lange route langs de noordkust van Schotland. De route begint en eindigt in Inverness, de hoofdstad van de Highlands, en neemt je mee door een verscheidenheid aan ongerepte landschappen, adembenemende kustlijnen, historische bezienswaardigheden en charmante dorpen.

De North Coast 500 route loopt langs de meest spectaculaire uitzichten van de Schotse noordkust, waaronder ruige kliffen, pittoreske baaien en prachtige stranden. Het landschap verandert constant, van de ruige Schotse Highlands tot de golvende heuvels van Caithness. Je komt ook langs historische steden en dorpen waar je kunt genieten van de lokale Schotse gastronomie en cultuur.

Kaart North Coast 500

Close
Routebeschrijving
‘; ‘;
opties weergeven Verberg de opties
Print Reset
Ophalen van de route…

Klik hier als de kaart van North Coast 500 niet zichtbaar is.

De NC500 route: tijd, richting en kilometers

De North Coast 500 is een 830,4 kilometer (ruim 500 mijl) lange route langs de noordkust van Schotland. De route begint in Inverness en brengt je langs de meest spectaculaire landschappen en uitzichten van het land. Bewonder de indrukwekkende kustlijn, de ruige heuvels (bens), de ongerepte bossen, de schitterende meren (lochs) en de charmante dorpjes. De route is te doen met de auto, camper, fiets en zelfs te voet. Er zijn af en toe alternatieven op de route, vaak voor caravans/campers, maar dit staat duidelijk aangegeven. Of je de route met de klok mee, of tegen de klok in rijdt, maakt niet uit. Beide is mogelijk en beide zorgt voor een fantastische rondreis.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel dagen je nodig hebt om de volledige route te volbrengen, aangezien dit afhankelijk is van je vervoer en de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Veel reizigers nemen gemiddeld 5 tot 7 dagen om de route te volbrengen met de auto. Als het mogelijk is raden we je aan om langer de tijd te nemen. Zo kun je de verschillende bezienswaardigheden en de omgeving goed verkennen.

De route is natuurlijk nog verder uit te breiden met bijvoorbeeld een bezoek aan Isle of Skye of de Orkney Eilanden.

Skye vanaf Bealach na Ba viewpoint, een prachtige plek op de North Coast 500
Skye vanaf Bealach na Ba viewpoint

Voorbeeldroute: North Coast 500 in 5 dagen

Heb je maar weinig dagen, dan kan de route gedaan worden in vijf dagen, al raden we meer aan om echt volop te genieten. Mocht je langer de tijd hebben, vul deze route dan aan met andere bezienswaardigheden en prachtige wandelingen. De North Coast 500 voorbeeldroute gaat tegen de klok in, je kunt hem natuurlijk ook met de klok mee rijden.

Dag 1: Inverness naar Wick

Je begint in Inverness, maar komt deze dag ook langs het pittoreske Dornoch. Er zijn veel mooie plekken waar je deze dag langs komt, maar stop zeker bij Dunrobin Castle.

Dag 2: Wick naar Durness

Je komt nu voorbij John O’Groats, de noordelijkste nederzetting van het vasteland. Bezoek ook Duncansby Head lighthouse, waarvan je een korte wandeling kan maken naar Duncansby Stacks. Niet veel verder kom je alweer bij Castle of Mey. De route sluiten we af met Smoo Cave, een zeegrot met waterval.

Dag 3: Durness naar Ullapool

Vanaf nu gaan we richting het zuiden, waar het genieten is van de prachtige natuur (niet dat het hiervoor niet mooi was…). Je zult regelmatig stoppen om foto’s te maken van de spectaculaire uitzichten. Zo kom je langs de ruïnes van Ardvreck Castle, die prachtig gelegen zijn in Loch Assynt.

Dag 4: Ullapool naar Applecross

Maak een stop bij Corrieshalloch Gorge, om de indrukwekkende Measach waterval te zien. Krijg je nooit genoeg van watervallen? Stop dan ook bij Victoria Falls. Door het natuurschoon van Applecross peninsula rijd je naar Applecross. Vanuit hier heb je uitzicht op Isle of Skye.

Dag 5: Applecross naar Inverness

Deze dag begint met de spectaculaire bergpas Bealach na Ba, waar we je aanraden om te stoppen bij het viewpoint. Neem het indrukwekkende uitzicht in je op, voordat je weer zigzaggend naar beneden gaat. Deze route is niet te doen voor campers! Neem dan de alternatieve route die aangegeven staat. Stop daarna nog bij bijvoorbeeld de ruïne van Strome Castle of Lochcarron of Scotland. Dit is een weverij waar je meer kan leren over het tartan of waar je een kilt kan kopen. Natuurlijk kom je nog langs meer prachtige fotostops voordat je reis eindigt in Inverness.

North Coast 500: Dunrobin Castle
Dunrobin Castle

Historische en bijzondere bezienswaardigheden langs de North Coast 500

Langs de North Coast 500 kom je langs tal van historische plaatsen en unieke bezienswaardigheden. Deze vind je op de kaart hierboven. Hieronder vind je enkele hoogtepunten die je absoluut niet mag missen:

  • Dunrobin Castle: Dit prachtige kasteel uit de 13e eeuw is een must-see voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Het kasteel biedt een indrukwekkend uitzicht over de Noordzee en is omgeven door schitterende tuinen.
  • Smoo Cave: Dit grottensysteem bevindt zich vlak bij Durness en is een van de grootste en meest indrukwekkende grotten van Schotland. Het is een prachtige plek om te verkennen en te ontdekken.
  • Whisky-distilleerderijen: Schotland is natuurlijk beroemd om zijn whisky en langs de North Coast 500 kom je langs tal van distilleerderijen waar je deze nationale drank kunt proeven en leren over het productieproces.
  • Castle of Mey: Dit prachtige kasteel was vroeger het zomerhuis van Koningin Elizabeth The Queen Mother en biedt nu rondleidingen en activiteiten voor bezoekers. Het ligt in het noorden van Schotland en is omgeven door prachtige tuinen en uitzicht op de zee.
  • Strathnaver Museum: Dit museum in Bettyhill biedt een unieke inkijk in de geschiedenis en cultuur van de Noord-Schotse Hooglanden. Er zijn veel interessante tentoonstellingen en ligt in een prachtige omgeving.
  • Dornoch Cathedral: Deze kathedralen dateert uit de 13e eeuw en is een van de oudste en best bewaard gebleven in Schotland.
  • Inverewe Garden: Dit prachtige tuinencomplex is een oase van rust en schoonheid in het hart van de Noordkust. Hier kun je genieten van exotische bloemen en planten uit alle hoeken van de wereld in de prachtige omgeving van Loch Ewe.
Mooiste langeafstandswandelroutes: John o' Groats Trail
Duncansby Stacks

Het landschap langs de North Coast 500

Het landschap langs de North Coast 500 is adembenemend en divers. Van de wilde, ruige kustlijn tot de besneeuwde bergen en moerassen, er is voor iedereen iets moois te zien. Hieronder vind je enkele hoogtepunten van het landschap:

  • Torridon Hills: Deze imposante bergen zijn een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen langs de North Coast 500. Het gebied is beroemd om zijn oude rotsformaties en adembenemende uitzichten.
  • Assynt: Dit ongerepte natuurgebied is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.
  • Wester Ross: Dit prachtige landschap wordt gekenmerkt door de wilde kustlijn, groene heuvels en heldere meren. Hier kun je genieten van wandelingen langs de kust en ontdekken hoe de mensen in dit gebied leven en werken.
  • Dornoch Firth: Dit uitgestrekte natuurgebied is een van de meest unieke landschappen langs de North Coast 500. Hier kun je genieten van wandelingen door de bossen en langs de kust, en spot je wellicht zeevogels en andere dieren.
  • Dieren: Houdt je ogen gedurende route goed open, je spot er zomaar een prachtig dier. Langs de kust zie je dolfijnen, walvissen, zeehonden en papegaaiduikers. Land inwaarts spot je de rode eekhoorn, herten en otters.
  • Stranden: Je komt prachtige stranden tegen op je reis, vooral langs de noordkust van Schotland liggen mooie kleine witte zandstranden.
    Lees meer: Schotland en strandvakantie? De mooiste stranden in Schotland
North Coast 500: Ullapool ligt op de NC500 route
Ullapool, een van de steden op de North Coast 500

Steden en dorpen op de NC500

Op de route kom je verrassende steden en charmante dorpen tegen. Wij lichten er een paar voor je uit:

  • Inverness: Deze stad is de thuisbasis van het Schotse Hooglanden en het startpunt van de North Coast 500 route. Inverness biedt een scala aan historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder het Inverness Castle en het Old Town Museum.
  • Dornoch: Dit charmante vissersdorp is bekend om zijn prachtige stranden en de Dornoch Cathedral.
  • Wick: Dit vissersdorp is gelegen aan de noordoostelijke kust van Schotland en is de perfecte plek om te genieten van de ongerepte natuur en omringd door prachtige uitzichten over zee.
  • John O’Groats: Dit plaatsje aan de noordelijkste punt van Schotland een populaire stop voor reizigers. Hier kun je genieten van prachtige uitzichten over de Noordzee en de Orkney-eilanden. Vanuit hier loop je ook naar de Duncansby Stacks. In het voorjaar en in de zomer zitten hier ook papegaaiduikers.
  • Ullapool: Dit levendige havenstadje is gelegen aan de westkust van Schotland en biedt toegang tot de prachtige West Highlands en de Noord-Schotse eilanden.
  • Applecross: Dit charmante dorpje is gelegen in het hart van de Schotse Hooglanden en biedt adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en de kust.
Stranden in Schotland
Schotland heeft prachtige stranden waar je voorbij rijdt.

De beste tijd om de North Coast 500 te bezoeken

De North Coast 500 is het hele jaar door te bezoeken, maar elk seizoen biedt zijn eigen unieke ervaringen en uitdagingen. In de zomer kun je genieten van mild weer en lange dagen, terwijl de winter de perfecte tijd is voor witte toppen op de bergen (en wellicht ook een witte weg). Hieronder vind je enkele aanbevelingen voor elk seizoen:

  • Zomer: Dit is de beste tijd om de Noordkust te bezoeken als je van wandelen, fietsen en genieten van het buitenleven houdt. Het weer is warm en droog, en de dagen zijn lang en helder. Het kan echter ook zeer druk zijn tijdens vakantieperiodes.
  • Herfst: Dit is een prachtige tijd om de Noordkust te bezoeken, vooral als je van landschappen met veranderende kleuren houdt. Het weer is mild en de bossen zijn prachtig gekleurd.
  • Winter: Wellicht niet de beste tijd om te gaan, sommige gedeeltes zullen wellicht niet begaanbaar zijn door de sneeuw. Mocht je gaan voor de sneeuw (eventueel om te skiën en te snowboarden) is het natuurlijk wel een goede tijd. Het weer is koud en guur, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.
  • Lente: Dit is een prachtige tijd om de North Coast te bezoeken als je van wilde bloemen en vogels houdt. Het weer is mild en de natuur ontwaakt weer tot leven na de winter.
Papegaaiduiker op de North Coast 500 route
Papegaaiduiker op de North Coast 500 route

Het verblijven in accommodaties

Langs de North Coast 500 kun je verblijven in diverse accommodaties. Voor ieder wat wils, dus je gaat je zeker thuis voelen. Of u nu kiest voor een gezellig hotel, een knusse B&B of een comfortabele cottage, je zal je verwend voelen door de Schotse gastvrijheid. Je kunt zelfs in kastelen slapen, zo bieden Tulloch Castle , Kincraig Castle en Dornoch Castle je deze mogelijkheid.

Ga je in de zomer op rondreis? Boek dan zeker op tijd je verblijf, het kan snel vol zitten.

North Coast 500, soms moet je een alternatief nemen als je met je camper rijdt.
North Coast 500, soms moet je een alternatief nemen als je met je camper rijdt.

Bereikbaarheid van de route door Schotland

Ga je met je eigen auto of camper de route doen, dan kun je het beste de oversteek van IJmuiden naar Newcastle maken. Lees hiervoor ons artikel Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk. Wil je de reis met een huurauto maken, dan kun je vliegen op Inverness of Edinburgh. Op beide luchthavens kun je een auto huren.

De wegen in Schotland zijn redelijk goed. Al kunnen ze, vooral na de winter, wel wat gaten bevatten. Wanneer je met je camper of caravan op pad gaat, kun je sommige gedeeltes van de route niet rijden, dit staat duidelijk aangegeven (zie hierboven) en er wordt een alternatieve route aangegeven. Deze alternatieve route is ook voor mensen die zich niet prettig voelen met smalle bergweggetjes. Dit zijn eenrichtingswegen en je moet dus elkaar laten passeren bij de daarvoor bedoelde passeerplaatsen. Hiervoor moet je soms in zijn achteruit, maar goed vooruitkijken helpt.

Smoo Cave, Schotland
Smoo Cave, zeker een bezoek waard op de North Coast 500 route.

Alternatieven voor de NC500

De North Coast 500 is prachtig, maar dat weten inmiddels veel mensen. Het kan daarom ook heel druk op de route zijn. Gelukkig zijn er nog een aantal alternatieven voor de NC500 route.

  • Kintyre 66 is een route die je langs de prachtige kust van de Kintyre-schiereiland voert.
  • De North East 250 , een route die langs de Schotse oostkust voert en die net zo spectaculair is als de North Coast 500.
  • De Heart 200 is een kortere route die zich richt op het hart van Schotland en die biedt toegang tot enkele van de meest adembenemende landschappen in het land.
  • De Crieff Cloverleaf is een verrassende motorroute die door het prachtige landschap van Perthshire voert.
  • De South West Coastal 300 brengt je langs de uitgestrekte kust van het zuidwesten van Schotland.

Meer informatie

De officiële website van de route: https://www.northcoast500.com/

Of lees meer informatie over Inverness of Schotland.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken