Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » Ontdek de charme en geschiedenis van Castle of Mey in Schotland

Gepubliceerd op 4 april 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Castle of Mey, voorheen ook bekend als Barrogill Castle, is een prachtig kasteel gelegen in het noorden van Schotland. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis en is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming voor toeristen. Dit komt voornamelijk door de vorige bewoner, namelijk de Britse koningin-moeder.

De geschiedenis van Castle of Mey

Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en er zijn vele verhalen en legendes over de vroegere bewoners. Zo wordt er gezegd dat er een geheime tunnel onder het kasteel loopt en dat er geesten ronddwalen in de oude kamers. Of dat waar is kunnen wij niet zeggen, wat we wel zeker weten…

Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw door George Sinclair, de vierde graaf van Caithness. Het kasteel blijft daarna nog lang in het bezit van de graven van Caithness. Het is gebouwd als een torenhuis en is in de 17e eeuw uitgebreid tot een kasteel. De naam verandert naar Barrogill Castle.

In 1819 geeft de twaalfde graaf de architect, William Burn, de opdracht om verschillende ambitieuze wijzigingen aan het kasteel aan te brengen. Zo past hij de grote entree en de eetkamer aan, maar voegt hij ook het monument Lady Fanny’s seat toe. Wanneer de 15e graaf van Caithness kinderloos sterft, gaat het kasteel naar verschillende mensen, voordat het over gaat naar Elizabeth Bowes-Lyon.

Castle of Mey in Schotland

Koninklijk kasteel

In 1952 koopt koningin-moeder Elizabeth, de grootmoeder van de huidige koning van het Verenigd Koninkrijk, het kasteel. Ze is op zoek naar een plek om te ontsnappen aan de drukte van Londen en vindt in Castle of Mey de perfecte plek. Het kasteel ondergaat dan een grondige renovatie en is in 1955 omgetoverd tot een comfortabel toevluchtsoord voor de koninklijke familie. Het krijgt ook weer zijn oorspronkelijk naam terug. Koningin-moeder Elizabeth verblijft hier elke augustus en oktober om te genieten van de Schotse vergezichten en rust.

Na de dood van koningin-moeder Elizabeth, op 101-jarige leeftijd, in 2002 is het kasteel overgedragen aan een stichting. Deze richt zich op het behoud en de restauratie van het kasteel en de omliggende tuinen. Vandaag de dag is Castle of Mey een populaire toeristische attractie en kunnen bezoekers het kasteel en de tuinen bezichtigen.

Ontdek de architectuur van Castle of Mey

Het kasteel heeft een prachtige architectuur met een mix van middeleeuwse en Victoriaanse elementen. Het heeft prachtige torens, muren en poorten die het kasteel een grootse uitstraling geven. De interieurs van het kasteel zijn ook fascinerend met prachtige kunstwerken, meubels en decoraties die de rijke geschiedenis van het kasteel weerspiegelen. Vanuit het kasteel heb je een panoramisch uitzicht over de kustlijn van Caithness, Pentland Firth en de Orkney-eilanden.

Castle of Mey, het kasteel van de koningin-moeder Elizabeth

Prachtige tuinen en uitzicht

Castle of Mey is niet alleen een prachtig kasteel, maar ook een adembenemende omgeving met schitterende tuinen en uitzicht op de zee. De tuinen zijn oorspronkelijk ontworpen door de koningin-moeder, maar later nog opnieuw ingedeeld. Het is een combinatie van formele en informele tuinen met zeldzame bloemen en planten. De tuin is ommuurd om het te beschermen tegen de zeewind.

Animal Centre

In 2017 is er het Animal Centre toegevoegd aan het kasteel. Dit is een boerderij waar je verschillende dieren kan zien, maar ook veel kan leren over het leven van deze beesten. Probeer hier bijvoorbeeld, maar eens een (houten) koe te melken. Er staan onder andere ezels, schapen, konijnen, varkens, eenden en ganzen. Je mag sommige beestjes ook eten geven.

Castle of Mey

Een bezoek aan Castle of Mey

Je kan het kasteel verkennen en een kijkje nemen in de kamers waar de koningin-moeder verbleef tijdens haar zomers in Schotland. Tijdens de tour door het kasteel kom je langs de hal, de bibliotheek, Equerry’s room, de salon, de eetkamer, de voorraadkast en de keuken. Er zijn ook prachtige tuinen rondom het kasteel die het waard zijn om te verkennen. Er is zelfs een theehuis in de tuin waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je geniet van het uitzicht op het kasteel. Hier zijn ook toiletten en een winkeltje bij. Dit is ook de plek waar je je ticket kan kopen.

Je zou eventueel zelfs kunnen verblijven op de grond van het kasteel in bed & breakfast The Granary Lodge.

De woonkamer van koningin-moeder Elizabeth in Schotland

Openingstijden en tickets

Je kunt een ticket kopen voor het kasteel inclusief de tuinen, maar ook los voor de tuinen alleen. Het kasteel is te bezoeken van woensdag tot en met zondag, van mei tot en met september. Gewoonlijk sluit het kasteel voor een koninklijk bezoek aan het einde van juli (check dat hier ). Het kasteel is open van 11 tot 15 uur, de tuinen zijn een uur langer open. Het kasteel is alleen te bezichtigen met een tour. Er zijn wel informatiesheets in het Nederlands te verkrijgen.

Locatie en bereikbaarheid

Kasteel Mey ligt in het noorden van Schotland tussen John O’Groats en Thurso aan de North Coast 500 route.

Adres: Mey, Thurso KW14 8XH, Verenigd Koninkrijk
Auto: A836
Parkeren: Er is een parkeerterrein bij het kasteel
Bus: 80 Bus Thurso – John O’Groats (15 minuten lopen vanaf de halte Post Office, Mey)
Trein: Neem de trein naar Thurso en vanaf daar de bus

Meer informatie

Officiële website: https://www.castleofmey.org.uk

Of lees hier meer over: Schotland of North Coast 500.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken