Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » Pitlochry: bezienswaardigheden in het dorp in het hart van Schotland

Gepubliceerd op 29 mei 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Pitlochry is wellicht niet de meest spannende bestemming, maar wel al door velen bezocht. Het ligt zeer centraal in Schotland en is dus een goede tussenstop of uitvalbasis voor verdere verkenning. Maar vergis je niet, ook in Pitlochry en de nabije omgeving is er genoeg te doen. Daarnaast is de natuur in de verdere omtrek natuurlijk prachtig.

Pitlochry ligt aan de A9 en rivier Tummel in Highland Perthshire. De naam komt van de Gaelic ‘Pit Cloich Aire’, wat ‘plaats van de Sentinel Stone’ betekent en het is oorspronkelijk een Pictische nederzetting. Er zijn nog twee Sentinel-stenen te vinden, één op het terrein van Tigh na Cloich en de andere in de tuin bij Northlands.

Geschiedenis Pitlochry

De plaats is begonnen als kleine nederzetting bij Moulin en Port-na-craig in de buurt. De enige oversteek over de Tummel was de veerpont bij Port-na-craig tot de voetbrug op 24 mei 1912 opende.

Pitlochry, Schotland

Generaal Wade’s gaf in de 18e eeuw de opdracht om een militaire weg (Great North Road) aan te leggen om de Highlands makkelijker te kunnen bereiken. Deze weg kwam dwars door Pitlochry (waar nu de hoofdweg ligt) en dit zorgde ervoor dat het dorpje groter werd dan Moulin. Er kwamen verschillende inn’s om de voorbijgangers onderdak te bieden. De komst van de Highland Main Line Railway op 1 juni 1863 zorgde voor nog meer reizigers. William Ewart Gladstone (premier), Professor John Stuart Blackie (geleerde en letterkundige) en Robert Louis Stevenson (schrijver) behoorden tot de vele toeristen, maar er was er eentje die er met kop en schouder bovenuit stak. Koningin Victoria bezocht in 1842 Perthshire tijdens een van haar grand tours en ze was er positief over. Ze bezocht Pitlochry vaker, waardoor het een bekende toeristenbestemming werd.

Kaart bezienswaardigheden Pitlochry

Klik hier als de kaart van Pitlochry niet zichtbaar is.

Pitlochry centrum

Het centrum van Pitlochry bestaat uit Victoriaanse gebouwen met verschillende (zelfstandige) winkels. Een gedeelte van het trottoir van Atholl Road (de hoofdstraat) is overdekt met een gietijzeren overkapping. Daarnaast is er ook een 3-zijdige Millennium klok uit 2000 te vinden.

Whisky

Er zijn twee distilleerderijen in Pitlochry: Edradour & Blair Atholl Distillery. Edradour is een kleine en unieke traditionele distilleerderij. Hij dateert uit 1825 en is nog steeds zelfstandig. Ze maken handgemaakte single malt whisky in een boerderijstokerij die nog steeds in productie is. Edradour is te bezoeken.

Blair Atholl ligt ten zuiden van Pitlochry en haalt zijn water uit de bron Allt Dour, die vanuit de hellingen van Ben Vrackie komt. John Stewart en Robert Robertson begonnen met hun Blair Atholl whisky in 1798. Ook deze distilleerderij is te bezoeken.

Meer informatie: edradour.com & blairatholdistillery.com

Pitlochry and Moulin Heritage Centre

In de oude Moulin Kirk is dit museum over de regio gevestigd. Bekijk hier lokale foto’s en geschiedenis, maar ook memorabilia en artefacten die door lokale bewoners zijn geschonken of uitgeleend. Hier leer je meer over het vroegere leven in de dorpen Moulin en Pitlochry. De kerk zelf is geweid aan St Colm(an), hij bracht het Christelijke geloof naar deze Pictische regio.

Meer informatie: pitlochryandmoulinheritagecentre.co.uk

Pitlochry Festival Theatre

Het Pitlochry Festival Theatre is opgericht door John Stewart in 1951. Het begon als een tent op het terrein van Knockendarroch House in Lower Oakfield. De tent werd semi-permanent en bleef er dertig jaar lang staan, tot het huidige gebouw werd geopend in 1981.

Meer informatie: pitlochryfestivaltheatre.com

Waterkrachtcentrale van Pitlochry

Waterkrachtcentrale van Pitlochry

Je kunt de waterkrachtcentrale bekijken en een kijkje nemen bij de 310 meter lange zalmladder uit 1952. Hier zie je, als je geluk hebt, de zalmen omhoog klimmen tegen de stroming in.

Mocht je meer informatie willen hebben over de dam kun je naar het gratis Pitlochry Dam Visitor Centre. Hier leer je dat de dam in de jaren ’50 hier kwam en het leven hier veranderden. Je leert hoe energie wordt opgewekt en meer over het leven van de zalm. Vanuit het bezoekerscentrum heb je een mooi uitzicht op de dam en de omgeving. Er is ook een café aanwezig.

Meer informatie: pitlochrydam.com

Atholl Palace Museum

Het Atholl Palace Museum is gevestigd in de oude bediendenvleugel van Atholl Palace Hotel. Het brengt de geschiedenis van het Atholl Palace Hotel in kaart vanaf het moment dat het voor het eerst werd geopend als een plek voor hydropathisch (watertherapie) in 1878, de heropening na de Tweede Wereldoorlog en de tijd daarna.

Het hotel heeft een zeer rijke geschiedenis die zeker de moeite waard is en waar je in een filmpje van ongeveer 20 minuten een inkijkje in krijgt. Het museum biedt genoeg om te ontdekken, te zien en te beluisteren. En mocht je er moe van zijn geworden, het gebouw is ook nu nog steeds een hotel. Mocht je nog wel energie over hebben, dan kun je de prachtige tuinen bij het hotel bezoeken.

Meer informatie: athollpalace.com/museum-atholl-palace

Atholl County Museum

Het Atholl Country Museum is een kleinschalig maar uitgebreid museum over het traditionele plattelandsleven in Atholl (deze regio). Er is een postkantoor, stal en smid nagemaakt. Daarnaast tref je er een blackhouse-interieur, kostuums en landbouwwerktuigen aan. Ook andere beroepen zoals schoenmakers, dierenartsen en jachtopzieners komen aan bod in het Atholl Country Museum. Een klein museum met eigenlijk de gehele geschiedenis van de regio.

Meer informatie: athollcountrylifemuseum.org.uk

Berg Schiehallion

Schiehallion (vertaald als Feeënheuvel van de Caledoniërs) heeft een bijna kegelvorm wanneer je hem vanuit het westen bekijkt. De berg ligt vrij waardoor je prachtig uitzicht hebt op de 1083 meter hoge top.
Veel bezoekers, waaronder koningin Victoria, hebben vanuit Queen’s View over Loch Tummel naar de brede oostelijke flank van Schiehallion gekeken.

Schiehallion

Berg Vrackie

Ben Vrackie, 841 m hoog, ligt enkele kilometer ten noorden van Pitlochry. Ben Vrackie vertaalt zich als ‘gespikkelde berg’ en komt uit een tijd waarin witte kwartsrotsen over de hellingen verspreid lagen. Op een heldere dag is het uitzicht vanaf de top geweldig met de Beinn a Ghlo-reeks in het noorden en de strook van Strathtay en Strathtummel in het westen. In uitzonderlijke omstandigheden is het zelfs mogelijk Arthur’s Seat in Edinburgh te zien. Je kunt vanuit Pilochry naar de top en terug lopen in zo’n 10 tot 13 km.

Dunfallandy Stone

Dunfallandy Stone (Clach An T-Sagart) is een Pictische rode zandsteen uit de achtste eeuw. Op de voorkant van de 1,5 meter hoge steen staat een kruis met andere beeltenissen hieromheen. Zo kun je Jonas, engelen en zoömorfische figuren herkennen.

Op de achterkant staan o.a. twee zittende mensen met een kruis tussen hen in. Daarnaast staat er ook een man op paard op. Alles is omringd door twee slangen.

Meer informatie: historicenvironment.scot/visit-a-place/places/dunfallandy-stone

Blair Castle

Blair Castle

Blair Castle ligt niet ver van Pitlochry en is zeker de moeite waard. Dit witte kasteel is al meer dan zeven eeuwen het huis van de familie Atholl. Het was de thuisbasis van politici, soldaten (het privéleger Atholl Highlanders), landbouwers en ondernemers. De familiegeschiedenis wordt in 30 kamers tot leven gebracht tegen een achtergrond van 18e-eeuwse interieurs en Schotse baronarchitectuur. Daarnaast bezit het kasteel ook prachtige tuinen.

Meer informatie: blair-castle.co.uk

Moulin Brewery

In het Moulin Hotel wordt er bier gebrouwen en je kunt deze brouwerij ook (gratis) bezoeken. Het is één van de eerste, van de inmiddels 130, microbrouwerijen in Schotland. Ze hebben drie eigen brouwsels, die je natuurlijk ook in de pub gedeelte kan nuttigen. Het gebouw was oorspronkelijk het koetshuis en de stallen voor de busdienst Pitlochry naar Kirkmichael.

Meer informatie: moulinhotel.co.uk/inn/brewery

Killiecrankie Gorge

Hier waren ooit de meest bloedige veldslagen in de Jacobitische geschiedenis. Hier is ook Soldier’s Leap – de plek waar een Redcoat-soldaat 5,5 meter over de woeste rivier de Garry sprong, op de vlucht voor de Jacobieten. Het was eens de hoofdroute tussen de Hooglanden en de Laaglanden, nu is het beschermd gebied. Er is ook een bezoekerscentrum waar je meer leert over de geschiedenis, geologie en de dieren in het gebied.

Meer informatie: nts.org.uk/visit/places/killiecrankie

Queen’s view

Hier heb je een prachtig uitzicht over Loch Tummel, en dat vond Queen Victoria in 1866 ook. Tenminste dat wordt gezegd, waardoor dit punt Queen’s view wordt genoemd. Al gaat er ook het verhaal dat het punt is vernoemd naar Queen Isabella of Scotland, die zo’n 550 jaar eerder leefden. Er is ook Queen’s View Visitor Centre met een café en winkel. Daarnaast ligt het punt aan de rand van Tay Forest Park, waar je heerlijk kan wandelen.

Queen's View, Schotland

Bereikbaarheid Pitlochry

Auto
Pitlochry ligt aan de A9, één van de hoofdwegen van Schotland.

Trein
Er is een treinstation met directe verbindingen met London Kings Cross een slaaptrein naar Euston via de Highland mainline. Deze route komt langs Edinburgh, Newcastle en York en de reis op zich is al een belevenis. Daarnaast is er een goede verbinding met Perth, Dundee, Aberdeen, Inverness, Glasgow, Stirling. Of reis meer lokaal naar Blair Atholl, Dunkeld & Birnam, Kingussie en Newtonmore.

Bus
Er stoppen bussen vanuit Edinburgh, Glasgow en Inverness. Voor meer informatie: www.citylink.co.uk. Daarnaast zijn er ook lokale bussen om de omgeving te verkennen.

Vliegtuig
De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Edinburgh (1u20min met de auto), Inverness (1u45min) en Glasgow (1u45min).


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken