Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » Smoo Cave: verken de prachtige zeegrot en waterval in Schotland

Gepubliceerd op 7 maart 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Schotland is zit vol met prachtige landschappen en natuurlijke wonderen. Smoo Cave en waterval is een van de meest verbazingwekkende plekken om te bezoeken. Gelegen in het noorden van Schotland, aan de North Coast 500, biedt Durness een adembenemend uitzicht op de ruige kustlijn en een unieke ervaring in de natuurlijke zeegrot en waterval.

Wat is Smoo Cave?

Smoo Cave is een grote, natuurlijke kalkstenen grot die duizenden jaren geleden is gevormd door de kracht van de zee. De grot is zo’n 60 meter lang en heeft een hoogte van ongeveer 15 meter. Daarmee is het de grootste zeegrot van Groot-Brittannië. In de grot vind je een waterval waarbij het water maar liefst 24 meter naar beneden valt vanuit een gat. Dit water komt van het beekje Allt Smoo wat richting zee stroomt. De grot is verlicht en biedt je een adembenemend uitzicht op het heldere blauwe water. En als je goed kijkt in het water, kun je er piranha’s in zien zwemmen. Daarnaast zitten er ook vleermuizen in de grot.

Smoo Cave

Geschiedenis Smoo Cave

De geschiedenis van Smoo Cave gaat terug tot duizenden jaren geleden, toen de grot is gevormd door de kracht van de zee en de erosie van de kalkstenen rotsen. Het is een van de grootste grotten van zijn soort in Schotland en heeft door de eeuwen heen vele bezoekers aangetrokken.

De naam ‘Smoo’ is waarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord ‘smuga’, wat ‘verborgen hoek’ betekent. Het is mogelijk dat de grot is gebruikt als schuilplaats voor de Vikingen tijdens hun invallen in de regio.

In de 18e eeuw is de grot ‘ontdekt’ door Europese bezoekers en was het een populaire bestemming voor toeristen. Het was zelfs een inspiratiebron voor de beroemde Schotse dichter Robert Burns, die de grot bezocht en het beschreef als een “hymne aan de onderwereld”.

Illegale handelaren maakten in de 19e eeuw gebruik van de grot als een smokkelplaats. Ze gebruikten de grot om hun goederen te verbergen en te vervoeren, omdat het een gemakkelijk toegankelijke plek was vanaf de zee.

De lokale overheid kocht in de jaren 1940 de grot en beheert het sindsdien als een toeristische attractie. Vandaag de dag is de grot een populaire bestemming voor bezoekers van over de hele wereld. Die komen om de grot en de prachtige natuurlijke omgeving te verkennen.

De prachtige omgeving

Bezoek Smoo Cave

Als je van plan bent om Smoo Cave te bezoeken, is het een goed idee om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je stevige schoenen draagt en warme kleding meeneemt, omdat het in de grot erg koud kan zijn. Vergeet ook je camera niet, want je zult zeker foto’s willen maken van het prachtige landschap en de grot zelf.

Om de grot te bereiken, moet je een pad volgen dat door een mooie omgeving en je met een aantal trappen naar beneden brengt. Dit pad biedt een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels en de zee, waardoor het zeker geen straf is. Het pad is goed onderhouden en gemakkelijk begaanbaar. Bij de grot zelf is nog een bruggetje.

Naast het verkennen van de grot, is er ook een mogelijkheid om een boottocht te maken naar de achterkant van de grot en de waterval van dichtbij te zien. Dit kan van april tot en met oktober, als het weer het toelaat (de grot kan overstromen bij veel regenval). De boottocht duurt ongeveer 20 minuten en is een geweldige manier om te genieten van het prachtige landschap van Smoo Cave en de waterval. Met de boot kun je ook bij de derde ‘kamer’ van de grot, die te voet anders niet te bereiken is.

Ligging en bereikbaarheid van de grot

Smoo Cave ligt aan de noordkust van Schotland, op de North Coast 500 route, in de buurt van het dorpje Durness. De grot is gemakkelijk te bereiken met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Het adres is Durness, Sutherland, IV27 4QB.

Er zijn zelfs openbare toiletten.

Als je geen auto hebt, kun je de lokale bus nemen. De Far North Bus/The Durness Bus rijdt vanuit Inverness, Lairg en Ullapool. Kijk voor tijden en meer informatie op www.thedurnessbus.com .

Omgeving Smoo Cave

De omgeving van Smoo Cave is adembenemend mooi, met prachtige kliffen, stranden en uitzicht op de zee. Het gebied is ook rijk aan flora en fauna, een perfecte plek voor de natuur liefhebber dus. In de omgeving van Smoo Cave kun je heerlijk wandelen, fietsen en vissen.

Het ligt op de North Coast 500 route, waar nog veel meer te bezichtigen is.

Foto’s Smoo Cave waterval en omgeving

 • Smoo Cave
 • Smoo Cave waterval
 • Smoo Cave in het noorden van Schotland
 • De prachtige omgeving
 • Smoo Cave
 • Uitzicht naar buiten vanuit Smoo Cave
 • De inham waar Smoo Cave inligt
 • Smoo Cave
 • Het water uit de Schotse grot loopt richting zee

Meer informatie

Lees hier meer informatie over Schotland of de North Coast 500.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken