Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » Isle of Skye in 11 bezienswaardigheden

Gepubliceerd op 10 december 2021 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

De Isle of Skye in het westen van Schotland is prachtig! Daar vertellen we je vast niet nieuws mee want jaarlijks wordt het eiland populairder en populairder. Maar waarom precies, wat zijn de must sees? Wij zetten de elf mooiste bezienswaardigheden van Isle of Skye voor je op een rijtje.

Isle of Skye

Het eiland is zo’n 80 km lang en het grootste eiland van de Schotse Binnen-Herbriden. Het is verbonden met het vasteland door middel van een brug (de Skye Bridge). Je kunt natuurlijk in één dag over het eiland crossen, maar wij raden om een aantal dagen te genieten van al het moois wat Isle of Skye te bieden heeft. Dus neem een goed paar wandelschoenen mee en trek er op uit… en vergeet deze bezienswaardigheden natuurlijk niet!

Bezienswaardigheden Isle of Skye

  1. Quiraing
  2. Skye Museum of Island Life
  3. Dunvegan Castle & Gardens
  4. Portree
  5. Talisker distillery
  6. Old Man of Storr
  7. Kilt Rock en Mealt Falls
  8. Staffin Dinosaur Museum
  9. Bright water visitor centre/ Eilen Ban
  10. Fairy Pools
  11. Neist Point

Klik hier als de kaart van de Skye bezienswaardigheden niet zichtbaar is.

1. Quiraing

The Quiraing, Isle of Skye, Schotland

Dit uitzicht moet je gezien hebben! Hoe prachtig is dit? Ontstaan door een aardverschuiving lijkt het wel op een sprookjeslandschap waar je een prachtige wandeling kan maken. Niet zo’n wandelaar of weinig tijd? Geniet dan gewoon van het uitzichtpunt van het magnifieke uitzicht.

Lees hier meer over de Quiraing

2. Skye Museum of Island Life

Skye Museum of Island Life

Vergeet niet dat het eiland meer is dan alleen prachtige uitzichten, leer de geschiedenis en eilandleven beter kennen door middel van dit museum. Bezoek oude huizen met rieten daken en maak kennis met het leven van 100 jaar geleden. Het Skye Museum of Island Life besteedt ook aandacht aan hun beroemdste eilandbewoner: Flora MacDonald. Zij zorgde ervoor dat Bonnie Prince Charlie veilig kon ontsnappen. Hij vluchtte van het eiland voor het Britse leger.

Meer informatie over Skye Museum: skyemuseum.co.uk

3. Dunvegan Castle & Gardens

dunvegan castle & gardens

Schotland bezoeken zonder kasteel te hebben gezien kan natuurlijk niet, en dus ook op Isle of Skye staat een kasteel. Niet zo maar één trouwens. Het kasteel is al meer dan 800 jaar in handen van de Chiefs of clan MacLeod. Dunvegan Castle & Gardens werd in 1933 voor het eerst open gesteld voor publiek door Sir Reginald MacLeod. Toen waren toeristen nog maar twee dagen welkom, tegenwoordig kun je elke dag aankloppen bij dit indrukwekkende kasteel. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de tuinen en op Loch Dunvegan, wellicht spot je nog een zeehond.

Meer informatie over Dunvegan Castle: dunvegancastle.com

4. Portree

Britse dorpen: Portree (Isle of Skye, Schotland)

De hoofdstad van Isle of Skye is Portree. Verwacht geen Edinburgh of Inverness, het is een klein stadje aan de oevers van Loch Portree (een zeemeer). Het is prachtig gelegen en een ideale uitvalsbasis om Isle of Skye te ontdekken. Je vindt er hotels, B&B’s en campings, voor ieder wat wils dus. Houd je van cultuur? Dan kun je hier even naar het theater of een concert in het Aros Centre.

5. Talisker distillery

De oudste distilleerderij van het eiland (1830) verdient zeker een plek op deze lijst met bezienswaardigheden van de Isle of skye. Boek een tour en maak kennis met de geschiedenis en de mensen achter Talisker. Je kunt hier niet alleen het proces van whisky maken ontdekken, en proeven natuurlijk, maar je kunt ook genieten van de omgeving. Talisker distillery ligt aan de oevers van Loch Harport en kijkt uit op de Cuillins.

Meer informatie: malts.com/en-gb/distilleries/talisker

Meer over whisky distilleerderijen in Schotland

6. Old Man of Storr

The Old Man of Storr

The Storr is een prachtig berggebied vlakbij Skye’s hoofdstad Portree. Een indrukwekkend gebied voor een mooie wandeling en met die reden al een excuus om te gaan. Een opvallende formatie in het gebied is ‘The Old Man’, een rotsformatie die vanaf ver al te herkennen is. Dit vormt dan ook het doel van menig wandeling in The Storr. Natuurlijk staat zo’n aparte rotsformatie niet los van legendes. Er zijn er velen, vraag een local maar naar zijn versie en je zult steeds een ander verhaal horen.

7. Kilt Rock en Mealt Falls

Kilt Rock en Mealt Falls

Of je er nu een kilt in ziet op niet, het is gewoon een prachtig uitzicht. Op de voorgrond heb je Mealt Falls, een 55 meter hoge waterval die in de zee uitkomt. Het water van de waterval komt vanaf Loch Mealt.
Op de achtergrond Kilt Rock, een rotsformatie in de vorm van een kilt. Met een beetje fantasie dan 😉.

8. Staffin Dinosaur Museum

Vlak bij Kilt Rock vind je het Staffin Dinosaur Museum, gesticht door Dugald Ross toen hij nog slechts een tiener was. Op Skye ontdekte hij o.a. overblijfselen van de Stegosaurus, Megalosaurus, Cetiosaurus, Hadrosaurus, en Ceolophysis. Met het museum vertelt hij zijn enthousiaste verhaal.

Meer informatie: staffindinosaurmuseum.com

9. Bright water visitor centre/Eilen Ban

Eilen Ban

Het gaat niet zozeer om het bezoekerscentrum maar over de natuur in het algemeen. Geniet van wat Isle of skye en Eilen Ban te bieden hebben en leer er hier meer over. Met bijzondere aandacht voor de otters in dit gebied. Je kunt een boottocht boeken om de otters te gaan spotten op Eilen Ban (een klein eilandje tussen Skye en het vasteland).

Meer informatie: eileanban.org/visitor-centre

10. Fairy Pools

Fairy Pools, Isle of Skye

Het klinkt niet alleen sprookjesachtig, het is het ook. Een prachtig berggebied waar River Brittle doorheen stroomt wat resulteert in watervalletjes en meertjes. Deze kristalheldere watertjes zijn erg aanlokkelijk om in te gaan zwemmen (mocht je niet bang zijn voor wat kou). Maar het ziet er vooral zeer fotogeniek uit.

11. Neist Point

Neist Point, Isle of Skye

Als we het dan toch over fotogenieke punten hebben kan Neist Point natuurlijk ook niet ontbreken. Op het westelijkste puntje van Isle of skye staat de Neist Point vuurtoren, gebouwd in 1909. Hier kun je via een pad heenlopen, maar het beste uitzicht heb je voordat je het schiereiland op zou gaan, bij het Neist Point Cliff Lighthouse Viewpoint.

Meer informatie en extra tip

Van onze volger Marielle kregen we de tip nog Loch Coruisk toe te voegen. Dat doen we dan ook met liefde. In dit zoetwatermeer, gelegen aan de voet van de Black Cuillin, zou een Kelpie leven. Dus pas wel op als je dit meer bezoekt 😉.

Lees hier meer informatie over Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken