Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Londinium: wat is er nog over van Romeins Londen

Gepubliceerd op 27 september 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

In 43 stichtte de Romeinen, onder hun keizer Claudius, aan de noordoever van de Theems een stad. Londinium werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia (Engeland en Wales). Maar wat is er nu nog te zien van Romeins Londen?

Op zijn hoogtepunt, rond 120 na Christus, was Londinium de thuisbasis van ongeveer 45.000 mensen. Londen zou pas in de 13e eeuw weer zo groot worden. De stad had een theater, tempel, basiliek, een brug over de Theems en was omringd door een stadsmuur. Hiervan zijn allemaal nog resten te zien.

De punten zijn allemaal bewandelbaar van elkaar, alleen het British Museum ligt uit de richting. Ga jij een dagje mee naar Romeins Londen?

Kaart Romeins Londen

Klik hier als de kaart van Romeins Londen niet zichtbaar is.

London Mithraeum

London Mithraeum, een stukje Romeins Londen

London Mithraeum (metro: Bank) werd in 1952-1954 ontdekt en blootgelegd. In 1962 opende de reconstructie honderd meter van de originele vindplaats. De tempel was bewaard gebleven, maar niemand was er echt tevreden over. Tot het in 2010 zijn oude plekje terug kreeg, waar het vanaf 2017 weer gratis toegankelijk voor publiek werd. Bekijk de tempel ter ere van Mithras (met show) en andere opgravingen in London Mithraeum Bloomsberg Space (reservering aangeraden).

London Stone

London Stone

Ook vlakbij ligt de London Stone, waarbij het nog niet zeker is dat deze uit de Romeinse tijd komt. De oorsprong en betekenis van de London Stone zijn enigszins vaag en omgeven door legendes en speculatie. Het wordt verondersteld dat de steen al eeuwenlang in Londen aanwezig is en mogelijk teruggaat tot de Romeinse tijd of zelfs eerder. De steen is mogelijk een Romeinse mijlpaal die het centrum van Londinium aanduidde en van waaruit alle afstanden tot Londinium werden beoordeeld.

Volgens andere verhalen zou het de steen zijn waarop koning Arthur Excalibur plaatste om zijn recht op de troon te claimen. Anderen beweren dat het een rol speelde in oude ceremoniële functies.

London’s Roman Amphitheatre

Vlakbij London Mithraeum is ook het London’s Roman Amphitheatre, deze is gratis te bezoeken. Londenaren zaten destijds graag in de banken van een amfitheater om gruwelijke gladiatorenwedstrijden, wilde dierengevechten en de executie van criminelen te bekijken. Nu kun je dit Romeinse theater vinden onder de Guildhall Art Gallery (metro: Bank). Buiten kun je de belijning zien van de omvang van het theater.

Roman Wall

Een massieve stenen muur (London Wall), gebouwd in 200 na Christus, omsloot de stad Londinium in zijn geheel en strekte zich uit over ruim drie kilometer. Je kunt nog steeds kleine delen van de originele muur zien bij het Museum of London (metro: Barbican) en de Tower of London (metro: Tower Hill). Ook in St Alphage Garden (metro: Moorgate) is een stuk muur te zien, die met middeleeuwse stenen een stuk hoger is gemaakt.

Romeinse Muur in Londen

Roman Fort Gate

Hier vlakbij ligt ook Roman Fort Gate, waarbij de fundering Romeins is, maar in de middeleeuwen is ook deze verhoogd. Ook bij de oude muren in Noble Street is hetzelfde gebeurd. Blijkbaar hebben de Romeinen een goede fundering weten neer te leggen voor het latere Londen.

Museum of London

Naast het oude Museum of London zijn nog Romeinse muren te zien. De opgravingen uit de Romeinse tijd (Roman Gallery) waren te bekijken in het museum, maar deze opent pas weer in 2026 op een nieuwe locatie. Hier was het graf van de Spitfields-vrouw te vinden.

Billingsgate Baths

De Romeinen waren natuurlijk dol op baden (denk maar eens aan Bath), natuurlijk was er ook in Londinium een badhuis. De overblijfselen van de Billingsgate Baths (metro: Monument) in Lower Thames Street is het bewijs. De eerste overblijfselen zijn ontdekt in 1848, in 1967 kwamen er nog meer bij. Naast een badhuis (3e eeuw) is er ook een huis (2e eeuw) te zien. Deze plek is alleen op zaterdag te bezoeken met een tour (hier te boeken )

De Gherkin staat nu waar vroeger Romeins Londen was.

30 St Mary Axe

Het is een opmerkelijk feit dat slechts een zeer klein deel van de inwoners van Romeins Londen daadwerkelijk afkomstig was uit Rome zelf. Een voorbeeld van een uitzondering op deze regel is het skelet van de Spitalfields-vrouw, de enige persoon in Londen die bekend staat als afkomstig uit Rome. Het skelet van de Spitalfields-vrouw is ontdekt onder wat nu 30 St Mary Axe is, beter bekend als The Gherkin, dicht bij het metrostation Aldgate. Voor dit gebouw staat een monument ter ere van de Romeinse vrouw.

Leadenhall Market

Het is een plek waar veel toeristen nu komen, Leadenhall Market (metro: Bank/Monument). Een prachtig gebouw natuurlijk, maar vroeger was deze locatie het centrum van Romeins Londen. Een forum en basiliek stonden op de plek waar nu de winkels staan. Niets meer van te zien, tot je in de kelders van Gracechurch Street 90 (nu een kapper) gaat kijken, daar zijn nog overblijfselen van de bogen van de basiliek te zien.

St Magnus The Martyr

St Magnus The Martyr

Bij St Magnus The Martyr is nog een fascinerend overblijfsel uit de Romeinse tijd te bewonderen: een oude houten pilaar. De herkomst van deze pilaar blijft tot op heden enigszins mysterieus. Er zijn twee mogelijke bronnen voor deze oude houten schat. Enerzijds wordt gesuggereerd dat het afkomstig kan zijn van de Romeinse brug die ooit de Theems overspande, ongeveer op de plek waar nu de beroemde London Bridge staat. Anderzijds wordt geopperd dat de pilaar behoorde tot de fundering van een oude basiliek die in de buurt heeft gestaan. Hoewel de exacte herkomst nog onduidelijk is, staat vast dat deze houten pilaar een aanzienlijke leeftijd heeft.

British Museum

Natuurlijk kun je ook in het British Museum (metro: Holborn) genoeg vinden over de Romeinen. Niet alleen uit andere landen of uit de rest van Groot-Brittannië, maar ook overblijfselen uit Londen, zoals van de opgravingen bij Leadenhall Market. Dit is echter het enige punt in deze blog die niet in de vroegere stadscentrum van Londinium ligt, en dus verder lopen is. Van het Museum of London 30 minuten lopen of ga met de Central Line van St Paul’s naar Tottenham Court Road.

Meer informatie

Ontdek de Britse hoofdstad verder op onze Londen pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken