Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Londinium: wat is er nog over van Romeins Londen

In 43 stichtte de Romeinen, onder hun keizer Claudius, aan de noordoever van de Theems een stad. Londinium werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia (Engeland en Wales). Maar wat is er nu nog te zien van Romeins Londen?

Op zijn hoogtepunt, rond 120 na Christus, was Londinium de thuisbasis van ongeveer 45.000 mensen. Londen zou pas in de 13e eeuw weer zo groot worden. De stad had een theater, tempel, basiliek, een brug over de Theems en was omringd door een stadsmuur. Hiervan zijn allemaal nog resten te zien.

De punten zijn allemaal bewandelbaar van elkaar, alleen het British Museum ligt uit de richting. Ga jij een dagje mee naar Romeins Londen?

Klik hier als de kaart van Romeins Londen niet zichtbaar is.

London Mithraeum, een stukje Romeins Londen

London Mithraeum (metro: Bank) werd in 1952-1954 ontdekt en blootgelegd. In 1962 opende de reconstructie honderd meter van de originele vindplaats. De tempel was bewaard gebleven, maar niemand was er echt tevreden over. Tot het in 2010 zijn oude plekje terug kreeg, waar het vanaf 2017 weer gratis toegankelijk voor publiek werd. Bekijk de tempel ter ere van Mithras (met show) en andere opgravingen in London Mithraeum Bloomsberg Space (reservering aangeraden).

Vlakbij London Mithraeum is ook het London’s Roman Amphitheatre, deze is gratis te bezoeken. Londenaren zaten destijds graag in de banken van een amfitheater om gruwelijke gladiatorenwedstrijden, wilde dierengevechten en de executie van criminelen te bekijken. Nu kun je dit Romeinse theater vinden onder de Guildhall Art Gallery (metro: Bank). Buiten kun je de belijning zien van de omvang van het theater.

London Stone

Ook vlakbij ligt de London Stone, waarbij het nog niet zeker is dat deze uit de Romeinse tijd komt. De steen is mogelijk een Romeinse mijlpaal die het centrum van Londinium aanduidde en van waaruit alle afstanden tot Londinium werden beoordeeld.

Een massieve stenen en rode tegelmuur (London Wall), gebouwd in 200 na Christus, omsloot de stad Londinium in zijn geheel en strekte zich uit over ruim drie kilometer. Je kunt nog steeds kleine delen van de originele muur zien bij het Museum of London (metro: Barbican) en de Tower of London (metro: Tower Hill). Ook in St Alphage Garden (metro: Moorgate) is een stuk muur te zien, die met middeleeuwse stenen een stuk hoger is gemaakt.

Hier vlakbij ligt ook Roman Fort Gate, waarbij de fundering Romeins is, maar in de Middeleeuwen is ook deze verhoogd. Ook bij de oude muren in Noble Street is hetzelfde gebeurd. Blijkbaar hebben de Romeinen een goede fundering weten neer te leggen voor het latere Londen.

In het Museum of London zijn naast de Romeinse muren ook opgravingen uit de Romeinse tijd te bekijken. Ook is hier het graf van de Spitfields-vrouw te vinden. Dit museum is gratis en buiten de Romeinse schatten (te vinden in de Roman Gallery) sowieso de moeite waard.

De Romeinen waren natuurlijk dol op baden (denk maar eens aan Bath), natuurlijk was er ook in Londinium een badhuis. De overblijfselen van de Billingsgate Baths (metro: Monument) in Lower Thames Street is het bewijs. De eerste overblijfselen zijn ontdekt in 1848, in 1967 kwamen er nog meer bij. Naast een badhuis (3e eeuw) is er ook een huis (2e eeuw) te zien. Deze plek is alleen op zaterdag te bezoeken met een tour (hier te boeken )

De Gherkin staat nu waar vroeger Romeins Londen was.

Zeer weinig van de Romeinse Londenaren kwamen uit Rome zelf. Het skelet van de Spitalfields-vrouw is tot nu toe de enige persoon in Londen die bekend staat uit Rome te zijn gekomen. Zij ligt begraven onder 30 St Mary Axe (beter bekend als The Gherkin, metro: Aldgate), voor het gebouw staat een monument ter ere van de Romeinse vrouw.

Het is een plek waar veel toeristen nu komen, Leadenhall Market (metro: Bank/Monument). Een prachtig gebouw natuurlijk, maar vroeger was deze locatie het centrum van Romeins Londen. Een forum en basiliek stonden op de plek waar nu de winkels staan. Niets meer van te zien, tot je in de kelders van Gracechurch Street 90 (nu een kapper) gaat kijken, daar zijn nog overblijfselen van de bogen van de basiliek te zien.

St Magnus The Martyr

Bij St Magnus The Martyr kun je nog een houten pilaar uit de Romeinse tijd terug vinden. Of het van de Romeinse brug over de Theems (ongeveer waar nu de London Bridge is) was of van de fundering van de basiliek is nog onduidelijk, maar oud is het stuk hout dus wel.

Natuurlijk kun je ook in het British Museum (metro: Holborn) genoeg vinden over de Romeinen. Niet alleen uit andere landen of uit de rest van Groot-Brittannië, maar ook overblijfselen uit Londen, zoals van de opgravingen bij Leadenhall Market. Dit is echter het enige punt in deze blog die niet in de vroegere stadscentrum van Londinium ligt, en dus verder lopen is. Van het Museum of London 30 minuten lopen of ga met de Central Line van St Paul’s naar Tottenham Court Road.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.