Home » Blog » Blog: Tot grote hoogte in Londen

Heimwee, zo zou ik het wel willen noemen. Heimwee naar de stad die me zo geliefd is, maar waar ik nooit heb gewoond. Of überhaupt zou willen wonen, om eerlijk te zijn. Na vier lange jaren ben ik weer terug in de Britse hoofdstad en ontdek ik weer nieuwe pareltjes en geniet ik van oude vertrouwde bezienswaardigheden. Londen, je er vervelen is onmogelijk!

Omdat het alweer zo lang geleden is, heb ik een hele waslijst met plekken waar ik heen wil. Er is een strakke planning gemaakt, die gedoemd is te mislukken. Want: ohja, moeten we ook nog eten en adem halen? En dan heb ik nog niet eens alle attracties erop gezet die ik nog (een keer) wil zien. Ik heb vijf dagen tijd om weer genoeg Londen op te snuiven om de afgelopen vier jaar goed te maken.

We vertrekken op maandag met de trein naar London St. Pancras, waar we helaas met vertraging aankomen. De toch al te strakke planning loopt zo al de mist in voordat we één voet op Britse bodem hebben gezet. Maar we laten ons niet van de slag brengen, slaan met pijn het Brunel Museum over en gaan rechtstreeks naar de Bank of England. Hier wissel ik mijn oude briefje van tien pond in voor een nieuwe en gaan we daarna naar het Bank of England Museum . Dat zit in hetzelfde gebouw maar net om de hoek van de hoofdingang.

Bank of England Museum

Bank of England Museum, Londen

Hier leren we over de geschiedenis van de Bank of England, maar ook die over het financiële systeem en het geld op zich. Eén van de eerste dingen die we zien als we binnen komen zijn de oude en nieuwe briefjes van vijf en tien pond, dus daar blijven de oude briefjes die ik ingewisseld heb 😉 . In het museum kun je ook een echte goudstaaf zien, op dat moment 492.748 pond waard. En wat het leuke is? Je mag hem gewoon optillen, wat ik me dus geen twee keer laat zeggen. Het is even gewichtheffen (13kg) maar ik zou hem met gemak mee kunnen nemen, als hij niet zo goed beveiligd was dan.

Shoppen

Liberty, Londen blog

Zonder goud verlaten we de Bank of England, al was het wel handig geweest voor onze volgende bestemming. We gaan namelijk op weg naar het shoppinggebied van de stad. We beginnen echter rustig aan in de pub Coach & horses, een prachtig gebouw op de hoek van de Bruton Street. Na wat vocht lopen we naar Liberty, waar we even de kerstafdeling bekijken. Het weer doet buiten hooguit een beetje herfstachtig aan, maar je kunt er maar op tijd bij zijn. Via Carnaby Street (waar ik in de buurt een heerlijk Steak & Ale pie eet), Oxford Street, Covent Garden eindigen we in Soho. Tijd voor een toetje, het wordt de wereldberoemde bubble waffle in China Town. Genoeg calorieën binnen om de M&M’s winkel op Leicester Square zonder aankoop te aanschouwen. Dat lukt bij de Lego winkel ertegenover echter niet. Het is niet de Elizabeth Tower (Big Ben, zonder steigers) geworden die in de vitrine staat. We zijn bang dat die iets te prijzig is en te groot om mee te nemen. We houden het bij een bescheiden kleine Routemaster.

Via Piccadilly Circus gaan we richting ons hotel in London Docklands.

Foto’s dag 1

 • The Shard Londen
 • Bank of England
 • Bank of England Museum, Londen
 • Bank of England Museum
 • Bank of England Museum
 • Bank of England Museum, Londen
 • Coach & Horses
 • Coach & Horses
 • Liberty, Londen
 • Liberty, Londen
 • Liberty, Londen
 • Liberty, Londen blog
 • Carnaby Street
 • Carnaby Street
 • Carnaby Londen
 • Soho
 • Convent Garden
 • Neal's Yard
 • graffiti, Londen
 • Bubble Waffle, Londen blog
 • China Town London
 • Elizabeth Tower van Lego
 • Tube in Lego Store
 • M&M's winkel, Londen
 • M&M's store
 • Piccadilly Circus, Londen

Dag 2: Vroeg op om uiteindelijk te genieten op grote hoogte

Vandaag gaat de wekker vroeg, waar de meeste toeristen pas vanaf een uur of negen à tien buiten komen, zijn wij al om iets na zessen op pad. We hopen namelijk nog iets van de levendigheid van de Smithfield Market (open van 2 to 8 uur) te zien. Dit is een vleesmarkt waar bijvoorbeeld restaurants hun inkopen doen. Het zit midden in de stad (metro: Barbican) en is gehuisvest in een prachtig Victoriaans gebouw uit 1852. Daar echter aangekomen om iets na zevenen is de handel al ver klaar. Het vlees wordt aan de buitenkant in busjes geladen, binnen zijn nog enkele stalletjes in gebruik. We kopen niets (een beetje onhandig, met zo’n half varken over je schouder door Londen) en gaan verder op onze sightseeing tour.

All Hallows by the Tower

All Hallows by the Tower

We hebben een London Pass gekocht (via VisitBritain ) en willen deze ten volle benutten, dus we gaan naar metrohalte Tower Hill. Als eerste bezoeken we de kerk All Hallows by the Tower , de oudste kerk (uit 675) in de City of London. In de kelder zijn zelfs nog Romeinse overblijfselen te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk ernstig beschadigd geraakt, gelukkig is er ook nog veel bewaard gebleven. In de kerk zie je veel beeltenissen die te maken hebben met schepen en water. Het is dan ook geen grote verassing dat hier het Maritime Foundation Memorial Book (voor degene die zijn omgekomen op zee), de Recce Corps Roll of Honour en de Thames Memorial (voor degene die op de Theems omgekomen zijn) te vinden zijn. Bij de kerk is ook een restaurantje, waar we ons ontbijt nemen.

Tower of London

Dan zijn we klaar voor de eerste echte attractie: Tower of London. Ik heb het al vele malen van buiten gezien, en al eens vluchtig van binnen, maar nu ga ik er echt de tijd voor nemen. We beginnen met de kroonjuwelen, want nu het nog rustig is in het kasteel hoeven we niet aan te sluiten in lange rijen. Naast verschillende kronen zijn er ook andere juwelen en gebruiksvoorwerpen te zien, die vooral worden gebruikt bij de kroning van het Britse staatshoofd.

Tower of London

Het fuseliersmuseum ligt bij de uitgang van de juwelen en is dus onze volgende stop. Hier zien we de geschiedenis van de soldaten van de oorlog om Waterloo tot die in Afghanistan. Je kunt een rugzak optillen die nog niet eens zo zwaar is als die van de soldaten van nu….daar kom ik erachter dat ik meer gemaakt ben voor een goudstaaf dan voor het leven als soldaat.

De White Tower is het hart van de Tower en staat er in zijn huidige vorm al sinds 1100. Nu huisvest het een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis en de verdediging van de Tower of London. Ook de muren en torens van de vesting zijn te bezoeken, als je op de juiste plek begint (Medieval Palace) kun je deze achter elkaar bezoeken. Helaas waren we nog niet zo wakker, maar we zien ze allemaal. Van het oude paleis, de Koninklijke beesten tentoonstelling en nog meer (oude) kroonjuwelen. De extra wandelminuten zijn niet erg, want het zonnetje is vandaag volop aanwezig.

Na de The Tower’s Mint tentoonstelling, de kapel en het begroeten van de raven (en kat) hebben we de Tower of London echt helemaal gezien (vermoeden we) en is het tijd voor wat bezinning. We nemen de ondergrondse richting St Paul’s, waar we de kathedraal gaan bekijken.

St. Paul’s Cathedral

St. Paul's Cathedral, Londen

Er is een kleine dienst bezig, waardoor ik er voor kies om eerst de ruim 528 treden naar boven te gaan betreden. Je moet er wat voor over hebben om op de Golden Gallery te komen, een klein balkonnetje bovenaan de St Paul’s. Het resulteert in een prachtig uitzicht, al moet ik bekennen dat de 152 treden lager liggende Stone Gallery ook al een prachtig uitzicht heeft. Nadat ik de 528 treden weer naar beneden ben gegaan is de dienst inmiddels afgelopen en kan ik op mijn gemak genieten van de prachtige kerk. De Whispering gallery is helaas gesloten, maar ook van de begaande grond heb je goed uitzicht op het prachtige plafond in de dome . Via de crypte, waaronder andere de Duke of Wellington en Admiral Nelson liggen, verlaten we de St Paul’s Cathderal.

Golden Hinde

Golden Hinde

Na een korte lunch in de zon gaan we richting Shakespeare’s Globe Theatre. We worden teleurgesteld, er zijn deze middag geen rondleidingen meer vanwege een voorstelling. Ook morgenmiddag zijn er geen tours mogelijk, dus moeten we er dan voor zorgen dat we er voor half één hier weer zijn voor de laatste tour. Nu gaan we maar door naar onze volgende stop; de Golden Hinde . Het is een reconstructie van het eerste Engelse schip dat tussen 1577 en 1580 de wereld rond vaart. Het originele schip is weggerot en van de overblijfselen is een stoel gemaakt die aan de Bodleian Library van de University of Oxford is geschonken. Deze Golden Hinde stamt uit 1973, en is zo precies mogelijk nagemaakt. Het is goed bukken in het schip, de verdiepingen zijn niet zo hoog. Dan heb ik nog het geluk dat ik niet zo groot ben. Ongeschonden kom ik weer naar buiten en gaan we naar het grotere schip de HMS Belfast.

HMS Belfast

HMS Belfast

Met negen dekken genoeg te ontdekken, gelukkig krijgen we een goede rondleiding (in het Nederlands!) door middel van een audioguide. Deze leidt ons langs o.a. de wasruimte, postkamer, ziekenboeg en de scheepskat. Niet alleen het leven van de werkende op de HMS Belfast leren we kennen, maar ook de werking van het schip. De machinekamer en de bewapening hebben geen geheimen meer voor de bezoekers. Twee uur vliegen voorbij op dit oorlogsschip wat in de Tweede Wereldoorlog nog voor onze vrijheid heeft gestreden.

St. Dunstan in the East

St. Dunstan in the East

Waar de HMS Belfast getroffen werd in de oorlog en ook weer werd gerepareerd, ligt onze volgende stop nog steeds overhoop na de Blitz. Voor de St. Dunstan in the East steken we weer de Thames over. Deze kerk is rond 1100 gebouwd, in 1631 gerepareerd en na de grote brand van 1666 opgeknapt en uitgebreid met een nieuwe toren. Helaas werd de kerk in 1941 geraakt door een Duitse raket, de toren en zijmuren bleven als enige over. Pas in 1967 werd besloten dat het een openbare tuin zou worden, en zo geschiedde. Wij belanden in een rustige groene oase  waar mensen een boekje lezen of zich gewoon even terug trekken uit de drukke stad.

The Shard

Uitzicht The Shard, Londen

Na de rust zoeken we de drukte van een pub op, tijd voor een fish & chips. Zo kunnen we weer verder, want deze lange dag sluiten we af hoog boven in Londen. We gaan met de lift naar de 68e verdieping van The Shard . Op de 69e en de open 72e verdieping kunnen we de stad rondkijken. We struikelen af en toe over de mensen die druk bezig zijn met selfies, terwijl we genieten van de zon die achter de London Eye ondergaat.

Foto’s dag 2

 • Smithfield Market
 • Smithfield Market
 • Smithfield Market
 • Smithfield Market
 • Smithfield Market
 • All Hallows by the Tower
 • All Hallows by the Tower
 • Tower of London
 • Tower of London
 • White Tower, Tower of London
 • The Royal Jewels
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London en The Shard
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London
 • Tower of London
 • St. Paul's Cathedral, Londen
 • St. Paul's Cathedral, Londen
 • Nelson graf
 • Duke of Wellington graf
 • Uitzicht St Pauls
 • London Eye
 • Paternoster Square, Londen
 • Trap in St Paul's Cathedral
 • Uitzicht vanaf St Paul's kathedraal
 • St Paul's kathedraal
 • St Paul's kathedraal
 • Golden Hinde
 • Golden Hinde
 • Golden Hinde
 • Golden Hinde
 • HMS Belfast uitzicht
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • HMS Belfast
 • The Shard vanaf HMS Belfast
 • St. Dunstan in the East
 • St. Dunstan in the East Londen
 • St. Dunstan in the East Londen
 • Tower Bridge en HMS Belfast
 • The Shard, Londen
 • Uitzicht The Shard, Londen
 • The Shard, Londen
 • The Shard, Londen
 • The Shard, Londen
 • The Shard, Londen

Vervolg Londen blog

Lees hier meer over mijn andere drie dagen in Londen in een nieuwe blog.

Janie | 2019 

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken