You are here
Home > Groot-Brittannië > Engeland > Bezienswaardigheid Londen: London Mithraeum

Bezienswaardigheid Londen: London Mithraeum

London Mithraeum

Er is al heel lang leven in Londen, of Londinium zoals het in de Romeinse tijd heette. Tijdens opgravingen wordt er dan ook wel eens wat gevonden. Zo ook deze tempel, ter ere van Mithras. Nu te bezichtigen in het museum London Mithraeum. 

Laat je niet afschrikken door de tijdelijke tentoonstelling, wanneer je binnen komt zie je deze namelijk al gelijk staan en dit heeft zelden iets met de Romeinse opgravingen te maken. 

Links achterin staat echter een grote wand met allerlei voorwerpen. Zo is er een oude houten tableau te zien waar nog Londinium op te lezen is. Maar er zijn ook oude munten en gebruiksvoorwerpen te zien. Alle informatie over de voorwerpen kun je vinden op de tablets die je erbij kunt pakken. 

London Mithraeum

Wanneer je naar beneden gaat krijg je meer informatie over wie Mithras was en waarom hij in Londen waarschijnlijk geëerd werd.

Om de twintig minuten is er een show rondom de opgravingen. Een medewerker haalt de bezoekers beneden op en dan mag je een plaatsje bij de tempel zoeken. Dan begint er een show met geluid, licht en mist om je het gevoel te geven of je in de Romeinse tijd leeft. Na een paar minuten gaan de lichten aan en kun je vrij om het bouwwerk heen lopen. 

Mithras

London Mithraeum

De Londense Mithraeum (Mithraïstische tempel) was niet de enige in zijn soort. Er werd op verschillende locaties een tempel opgericht ter ere van Mithras. Het Mithraïsme was in de eerste eeuwen populair bij de Romeinse legionairs. In de belangrijkste garnizoensplaatsen, en natuurlijk in Rome, kun je een mithraeum vinden.

In dit geloof werd zonnegod Mithras geëerd. In de tempel is ook een marmeren reliëf gevonden van deze god. Deze zogenoemde Tauroctony toont Mithras tijdens het doden van een stier. Deze stier was een offerdier, dus Mithras was bezig met een offerdaad. Het tafereel wordt vaak omringd met de zon, de maan en de sterren. De betekenis erachter is nog steeds onbekend.

Meer Romeinse opgravingen

In Londen zijn er meer plekken waar je nog Romeinse overblijfselen kan zien. Nieuwsgierig? Wij schreven al eens een artikel over: Londinium: wat is er nog over van Romeins Londen.

Meer informatie London Mithraeum

Bereikbaarheid
Adres: 12 Walbrook, EC4N 8AA
Metro: Bank (of St Paul’s en Mansion House)
Trein: Cannon Street

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 18.00
Zondag: 12.00 – 17.00
Eerste donderdag van de maand: 10.00 – 20.00
Dicht met kerst en nieuwjaarsdag

Meer informatie en tickets/reserveringen: londonmithraeum.com

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top