Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Leadenhall Market, Londen: shoppen in Victoriaanse stijl

Gepubliceerd op 17 maart 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Ondanks dat Leadenhall Market een overdekt winkelgebied in Londen is, ga je hier niet heen om te shoppen. Nee de grootste reden om hier te komen is toch echt het gebouw zelf. En ben je toch meer van het winkelen? Dan kun je dit als smoesje gebruiken 😉.  

Leadenhall Market is dan ook geen modern shoppingcentrum, het is een prachtige Victoriaanse overkapping uit 1881. Het is gebouwd door City’s Chief Architect Sir Horace Jones, ook bekend van de Tower Bridge. En het huisvest tegenwoordig kleine onafhankelijke winkels, barretjes en restaurants.

Leadenhall market Londen

Geschiedenis Leadenhall Market

Dit winkelgebied ligt in London City, het oudste gedeelte van de stad. In de Romeinse tijden was in deze buurt het Forum (marktplein). De exacte locatie van de Leadenhall is al zeker sinds 1321 een markt. Sir Hugh Neville, die toen eigenaar was van wat toen ‘The Manor of Leaden Hall’ was, stelde zijn terrein open voor pachters om handel te drijven. Toen ging het echter nog vooral om gevogelte.  

In 1408 verwierf de toenmalige burgemeester Richard ‘Dick’ Whittington de pacht van het gebouw en in 1411 van het terrein. Hij schonk het aan de stad; de City of London Corporation heeft het sindsdien beheerd. In 1440 ontwierp John Croxton een nieuw gebouw, dat in 1449 is voltooid. Er was ruimte voor opslag en zelfs een kleine kapel. Het gebouw bevatte kantelen en torentjes, wat erop wijst dat de markt mogelijk versterkt was.

Victoriaanse markthal Londen

Leadenhall Market was de belangrijkste markt in het middeleeuwse en vroegmoderne Londen. Eind 16e eeuw was dit de plek voor gevogelte, graan, eieren, boter, kaas, voedingsmiddelen, wol, leer en bestek. Naast de markt kon je hier ook naar school en waren er regelmatig festiviteiten.

In 1666 verwoeste de Grote Brand van Londen een groot gedeelte van de stad, ook een klein gedeelte van de markt moest er aan geloven. Tijdens de herbouw kreeg de markt een dak en werd alles opgedeeld: Beef Market, Green Yard en Herb Market.

In de 19e eeuw is het tijd voor vernieuwing. Stadsarchitect Sir Horace Jones wordt ingezet om een nieuw ontwerp te maken voor de gevogeltemarkt. Hij doet dit ook voor vismarkt Billingsgate Market (Lower Thames Street) en vleesmarkt Smithfield Market. Stenen maakten in 1881 plaats voor staal en glas, het design wat je vandaag de dag nog steeds kan aanschouwen.

De poeliers verruilde hun plek in de Leadenhall Market in de 20e eeuw voor een plek in de Smithfield Market. Zo maakte ze plaats voor de hedendaagse winkels van kleding, kapper tot een bloemenwinkel.

Bekend van…

Leadenhall market, City of London

Door het mooie uiterlijk van de hal wordt deze regelmatig gebruikt in tv-opnames, series en films. Je kan hier dus zomaar een bekendheid tegen komen. Zo is Here After met Matt Damon hier opgenomen. Een van de winkels huisvestte ook eens tijdelijk een tovenaarswinkel als filmlocatie voor Harry Potter. Diagon Alley en pub The Leaky Cauldron zijn eigenlijk de Leadenhall Market.

De Leadenhall Market kun je ook spotten in Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Lara Croft: Tomb Raider, The Imaginarium of Doctor Parnassus, Hearafter en Love Aaj Kal.

Old Tom(’s Bar)

Er werd hier vroeger ook veel gevogelte verkocht, maar één gans ontsprong de dans en werd de mascotte van de poeliers. De gans was in uit het Belgische Oostende gehaald om in Londen voor een mooi prijsje te verkopen. Hij kwam natuurlijk niet alleen, de groep bestond uit maar liefst 34.000 ganzen. Op wonderbaarlijke wijze wist hij aan de slacht te ontkomen. Daar kon de poelier niet meer dan respect voor hebben. En in plaats van het mes kreeg de gans wat lekkers en de naam Tom. Ook de andere poeliers vonden de gans wel gezellig en de gans mocht dan ook gezellig rondbanjeren op de markt. Tom stierf op 19 maart 1835 op zijn 37e, een hele leeftijd voor een slachtgans. Old Tom is dan ook een zeer toepasselijke bijnaam. Hij was zelfs zo geliefd dat hij op het marktplein is begraven en er een overlijdensadvertentie in de Times Newspaper kwam.

Nu leeft hij alleen nog maar voort in de naam van de bar op 10-12, waar Old Tom’s Bar is gevestigd.

Openingstijden

Leadenhall market Londen

De Leadenhall Market is altijd te bezoeken, er zijn geen hekken die de locatie afsluiten of iets dergelijks. De winkels, bars en restaurants hebben echter hun eigen openingstijden.

De meeste winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur. In het weekend zijn ze gesloten. Ook de bars en restaurants zijn meestal in het weekend gesloten.

Bereikbaarheid Leadenhall Market

Het winkelgebied ligt in London City en is daarom goed te bereiken.

Underground: Monument (4 min. lopen), Bank (6 min), Aldgate (8 min), Moorgate (13 min)
Trein: London Fenchurch Street (8 min. lopen), London Cannon Street (8 min), Liverpool Street (13 min), Moorgate (13 min)

Meer informatie

Officiële website: https://leadenhallmarket.co.uk

Of lees hier meer over Londen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken