Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Bezienswaardigheid Londen: London Stone
London Stone

We zeggen het maar gelijk, het is geen schande als je de London Stone niet kent. Dat je er nooit de metro voor hebt gepakt en bent uitgestapt bij Cannon Street (of Bank of Monument) kunnen we je makkelijk vergeven. Maar toch willen we je graag vertellen over de London Stone, het oudste monument van de stad.

Tenminste, we willen vertellen wat we weten/vermoeden, want de steen is omringd met vragen en mysteries. Eén ding is zeker: De steen is oud en al eeuwen vereerd. Het zou een druïdealtaar (onwaarschijnlijk), een Romeinse mijlpaal en/of het magische ‘hart van Londen’ zijn. Alle mogelijkheden zijn een gok, een gissing, de London Stone is en blijft een mysterieuze mythe.

De London Stone

Wat we wel echt weten? Dat het een Clipsham limestone (kalksteen) steen is van 53 cm breed, 43 cm hoog en 30 cm diep. Deze steensoort werd in Romeinse en Middeleeuwse tijd naar Londen vervoerd voor bouwwerken.

London Stone, 2015

De London Stone, die nu te zien is aan de buitengevel van Cannon Street 111, is maar een gedeelte van wat het ooit is geweest. De steen stond in het midden van de straat, iets ten westen van zijn huidige locatie. Het vermoeden is dat hij uit de Romeinse tijd stamt. Ook omdat in deze omgeving veel Romeinse opgravingen zijn gevonden uit Londinium, zoals het Romeinse Londen heette.

Geschiedenis

Al in de 12e eeuw is de steen bekend als de London Stone en is het een belangrijk herkenningspunt in de stad. In 1450 slaat Jack Cade, leider van de opstand tegen de corrupte regering van Henry VI, met zijn zwaard tegen de steen en beweerde ‘Lord of London’ te zijn. Tenminste, zo gaat het verhaal wat is uitvergroot in William Shakespeare’s Henry VI. De steen heeft de grote brand van 1666 overleefd, waarschijnlijk omdat het omringt was met stenen gebouwen. In 1742 krijgt de steen een plekje in een nis aan de St. Swithin kerk, aan de noordkant van Cannon Street.

London Stone, 2019

Nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog wordt gebombardeerd en in 1961 afgebroken, moet er een nieuw plekje komen voor de London Stone. Hij krijgt een plekje in een nis aan een kantoorgebouw. Na de herontwikkelingen van de kantoren in Cannon Street, en een logeerpartij bij het Museum of London, krijgt het zijn huidige locatie. Dicht bij de originele plek midden op de weg, want de legende gaat dat als de steen ooit wordt verplaatst, de toekomst van Londen in gevaar zou komen. “So long as the stone of Brutus is safe, so long shall London flourish”.

Meer informatie

Meer weten over de mythes rondom de London Stone? Bekijk dan de website van de Museum of London , waar de steen heeft gelegen van 2016 tot 2018.

Bereikbaarheid:
Adres: 111 Cannon St, London, EC4N 5AR
Metro: Bank, Monument of Mansion House
Trein: Cannon Street


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken