Gepubliceerd op 26 juli 2022 | Laatst aangepast op 31 oktober 2024
Reizen naar Londen kan op verschillende manieren, maar een van de meest comfortabele opties is de Eurostar. Deze hogesnelheidstrein brengt je direct van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar Londen St. Pancras International, snel en ontspannen. Hier vind je alle praktische informatie over deze verbinding.
Route en frequentie Eurostar
De Eurostar rijdt van Amsterdam en Rotterdam via Brussel-Zuid, Lille, Calais, Ashford en Ebbsfleet naar London St. Pancras International. Niet elke trein stopt op elk tussenstation, dus let hierop bij het plannen van je reis.
- Frequentie: Vier directe treinen per dag van Amsterdam naar Londen (en vice versa) doordeweeks, op zaterdag rijden er twee en op zondag drie. De reistijd is ongeveer 4 uur en 7 minuten vanuit Amsterdam en 3 uur en 29 minuten vanaf Rotterdam. Op de terugweg gaat het nog sneller, namelijk 3 uur 52 minuten naar Amsterdam en naar Rotterdam Centraal 3 uur en 13 minuten.
- Treinen vanuit Brussel: Zes extra treinen per dag vertrekken vanuit Brussel-Zuid naar Londen. Deze ritten duren ongeveer 2 uur en 1 minuut tot 2 uur en 19 minuten, afhankelijk van het aantal stops.
Op dit moment rijdt de trein alleen vanuit België, omdat ze Amsterdam Centraal aan het verbouwen zijn. Op 10 februari 2025 kan er weer vanaf Amsterdam en Rotterdam gereden worden. De capaciteit van Amsterdam gaat omhoog van 250 naar 450 passagiers. En vanaf de zomer, als de terminal helemaal gereed is, naar waarschijnlijk 650 passagiers. In de Eurostar naar Londen kunnen in totaal zo’n 900 passagiers.
Tip: Controleer de actuele reistijden en routeinformatie op de Eurostar-website of op NSInternational.nl .
Eurostar boeken
Je kunt de trein naar Londen direct boeken op NSInternational.nl of op de website van Eurostar.
Je kunt een kaartje kopen van ‘Elk station in Nederland’ naar Londen. Dan reis je eerst met de internationale trein naar Brussel. Reken erop dat je door een paspoortcontrole moet en dat het verstandig is om een uur van tevoren aanwezig te zijn op het station. Het is dus geen overstap van een paar minuutjes. Al is het ook niet onverstandig om een trein eerder te pakken, omdat de Intercity direct (Amsterdam – Brussel-Zuid) nogal eens kampt met vertraging.
Goedkoop Eurostar tickets scoren? Vroeg boeken loont. Er zijn namelijk niet vaak Eurostar acties. Wel kunnen er als je heel vroeg boekt sommige treinen nog niet in staan. Zo’n vier maanden voor de vertrekdatum heb je de volle keuze uit alle treinen.
Verloop reis
Je kunt vanuit Nederland en België op de Eurostar stappen. Op de verschillende stations zijn daarvoor speciale terminals ingericht, die worden in de stationshallen al aangegeven.
Van Nederland naar Londen:
Je kunt vanuit Nederland op Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal opstappen. In Amsterdam ga je naar 15b, de vertrekhal bevindt zich helemaal aan het uiteinde van het perron. In Rotterdam moet je vooraan in het station zijn, bij spoor 2b is de vertrekhal van de Eurostar naar Londen. Hier check je in, wordt je bagage gecontroleerd en kun je wachten tot je de trein in mag.
Van België naar Londen:
Je vertrekt met de trein naar Brussel-Zuid/Midi, daar stap je uit en ga je naar de hoofdgang van het treinstation. Daar ga je naar de voorkant van het treinstation (perron 1-2), daar kun je inchecken voor de reis. Dit moet 45 minuten van tevoren, dan sluiten de poorten dus wees op tijd. Je gaat door de poortjes met je ticket, dan krijg je de bagagecheck waarna je door de Belgische en Britse douane gaat. Als de trein nog niet gereed is, kun je even wachten in de wachtruimte. Nadat de trein is opengesteld kun je in het juiste rijtuig stappen en je plekje opzoeken (staat op het ticket).
Van Londen naar België/Nederland:
Wanneer je vanaf Londen terugkomt, gaat het ongeveer op een gelijke manier. Op St. Pancras staat de Eurostar (departures) al aangegeven. Het zit halverwege het station op de begane grond. Kom hier zeker op tijd! Een half uur van tevoren is meestal echt te kort. Hier vertrekken ook de treinen naar Parijs waardoor het een stuk drukker is dan in Brussel.
Ook hier ga je via de incheckpoortjes door twee douanes richting de wachtruimte. Op schermen zie je naar welk perron je moet (wanneer dit bekend is). Zodra dit bekend is, kun je naar dat perron om op de trein te stappen. Deze gaat naar Brussel en soms dus ook direct naar Nederland.
Faciliteiten aan boord
Aan boord van de Eurostar kun je genieten van een comfortabele reis. Er is gratis wifi beschikbaar (deze werkt alleen niet echt optimaal), stopcontacten bij de stoelen, en een bar/bistro waar je drankjes en snacks kunt kopen. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende zitklassen, zoals Standard en Standard Premier, waarbij je in de hogere klassen meer comfort en maaltijden aan boord krijgt.
Bagage meenemen in de Eurostar
Je hoeft je met de trein naar Londen minder druk te maken om je bagage dan bij vliegreizen. Er is geen strikte gewichtsbeperkingen en je mag meerdere grote koffers meenemen. Ook vloeistoffen zijn geen probleem, dus dat betekent dat je lekker kan gaan shoppen in Londen. Denk wel aan een bagagelabel voor je spullen, zodat duidelijk is welk item van wie is.
Alle bagage die je meeneemt, mag maximaal 85 cm lang zijn. Let erop dat het personeel je niet helpt bij het dragen of opbergen van bagage, dit moet je dus zelf kunnen. Wil je iets groters meenemen zoals een fiets of muziekinstrument, neem dan contact op met Eurostar. Hiervoor moet je een reservering plaatsen.
Afhankelijk van je reisklasse mag je een verschillend aantal stuks bagage meenemen. Hier vind je een overzicht:
Reisklasse | Grote stuks bagage | Handbagage |
---|---|---|
Standard & Standard Premier | 2 stuks | 1 stuk (bijvoorbeeld rugzak of laptoptas) |
Business Premier | 3 stuks | 1 stuk |
Kinderen | 1 stuk | 1 stuk |
Video Eurostar
Bekijk onze rit vanuit Breda, via Brussel naar Londen.
Vertraging met de Eurostar
Ook met de Eurostar kun je wel eens vertraging krijgen. Mocht je een trein in Londen moeten halen vraag dan in de trein een stempel. Zo heb je een vrijbrief om een latere trein te pakken. Als het goed is komen ze hiermee langs in de trein wanneer er vertraging is.
Bij vertraging (meer dan een uur) heb je recht op een vergoeding. Je kunt dit krijgen in de vorm van een waardebon voor je volgende reis of geld.
Wanneer je kiest voor een vergoeding in geld, kun je deze aanvragen tot zestig dagen na de reis via het aanvraagformulier via de Eurostar website . Je krijgt 25% van je ticketwaarde bij 60-119 minuten en 50% bij meer dan 120 minuten vertraging.
Een e-voucher voor vertraging kun je aanvragen via het compensatieformulier op de website van de Eurostar . Dit kan 24 uur na je reis, maar soms gaat het ook eerder is onze ervaring. Dit kun je doen tot een jaar na je vertraging. De e-voucher moet je via de Eurostar website verzilveren voor een reis die je binnen een jaar na de vertraging maakt.
Bij 60-119 minuten vertraging krijg je 25% van de prijs van het ticket, bij 120-179 minuten krijg je 50% en bij 180 minuten of meer krijg je 75% van je ticket als waarde van de e-voucher.
In Londen?
Wanneer je in Londen bent gaat er een wereld open, er is zoveel te doen. Lees hier meer over Londen.
Verder reizen?
Wil je verder reizen, lees dan ons artikel over treinen in het Verenigd Koninkrijk.
Deze pagina bevat een affiliate links. Hierdoor betaal jij niets meer voor het product, maar krijgt Britblog wel een klein percentage als je iets aanschaft. Dit heeft echter geen invloed op het artikel, onze mening en onze ervaringen.