Home » Reizen » Naar Groot-Brittannië » Trein » Met de Eurostar naar Londen reizen

Gepubliceerd op 26 juli 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Er zijn verschillende manieren om naar de Britse hoofdstad te reizen, één daarvan is de Eurostar trein van Amsterdam/Rotterdam/Brussel naar London St. Pancras International. 

Route en frequentie Eurostar

St Pancras International Londen

De Eurostar gaat van Amsterdam via Rotterdam, Brussel-Zuid, Lille/Rijsel, Calais, Ashford, Ebbsfleet naar London St. Pancras International. Niet elke rit stopt hij op elk station, dus als je op de tussengelegen stations moet zijn kun je iets minder vaak de trein pakken.

Er rijden per dag vier treinen rechtstreeks van Amsterdam naar Londen (en andersom). Op zaterdag twee en op zondag zijn er drie rechtstreekse treinen. De reis duurt dan nog maar 4 uur en 7 minuten en vanaf Rotterdam slechts 3 uur 29 min. Op de terugweg gaat het nog sneller, namelijk 3 uur 52 minuten naar Amsterdam en naar Rotterdam Centraal 3 uur en 13 minuten.

Vanuit Brussel gaan er nog 6 extra treinen naar Londen, de reis duurt dan tussen de 2 uur en 1 minuut en 2 uur en 19 minuten. Deze treinen zijn bovenop het aantal dat vanuit Amsterdam vertrekt. Je kunt een kaartje kopen van ‘Elk station in Nederland’ naar Londen. Dan reis je eerst met de internationale trein naar Brussel. Reken erop dat je door een paspoortcontrole moet en dat het verstandig is om een uur van tevoren aanwezig te zijn op het station. Het is dus geen overstap van een paar minuutjes. Al is het ook niet onverstandig om een trein eerder te pakken, omdat de Intercity direct (Amsterdam – Brussel-Zuid) nogal eens kampt met vertraging.

Bekijk voor de actuele reistijden de website van Eurostar of ga naar NSInternational.nl .

Eurostar boeken

Je kunt de trein naar Londen direct boeken op NSInternational.nl of op de website van Eurostar.

Goedkoop Eurostar tickets scoren? Vroeg boeken loont. Er zijn namelijk niet vaak Eurostar acties. Wel kunnen er als je heel vroeg boekt sommige treinen nog niet in staan. Zo’n vier maanden voor de vertrekdatum heb je de volle keuze uit alle treinen.

Verloop reis

Van Nederland/België naar Londen:

Je vertrekt met de trein naar Brussel-Zuid/Midi, daar stap je uit en ga je naar de hoofdgang van het treinstation. Daar ga je naar de voorkant van het treinstation (perron 1-2), daar kun je inchecken voor de reis. Dit moet 45 minuten van tevoren, dan sluiten de poorten dus wees op tijd. Je gaat door de poortjes met je ticket, dan krijg je de bagagecheck waarna je door de Belgische en Britse douane gaat. Als de trein nog niet gereed is, kun je even wachten in de wachtruimte. Nadat de trein is opengesteld kun je in het juiste rijtuig stappen en je plekje opzoeken (staat op het ticket).

Van Londen naar België/Nederland:

St Pancras London

Wanneer je vanaf Londen terugkomt, gaat het ongeveer op een gelijke manier. Op St. Pancras staat de Eurostar (departures) al aangegeven. Het zit halverwege het station op de begane grond. Kom hier zeker op tijd! Een half uur van tevoren is meestal echt te kort. Hier vertrekken ook de treinen naar Parijs waardoor het een stuk drukker is dan in Brussel.

Ook hier ga je via de incheckpoortjes door twee douanes richting de wachtruimte. Op schermen zie je naar welk perron je moet (wanneer dit bekend is). Zodra dit bekend is, kun je naar dat perron om op de trein te stappen. Deze gaat naar Brussel en soms dus ook direct naar Nederland.

Video Eurostar

Vertraging met de Eurostar

Ook met de Eurostar kun je wel eens vertraging krijgen. Mocht je een trein in Londen moeten halen vraag dan in de trein een stempel. Zo heb je een vrijbrief om een latere trein te pakken. Als het goed is komen ze hiermee langs in de trein wanneer er vertraging is.

Eurostar vertraging

Bij vertraging (meer dan een uur) heb je recht op een vergoeding. Je kunt dit krijgen in de vorm van een waardebon voor je volgende reis of geld.

Wanneer je kiest voor een vergoeding in geld, kun je deze aanvragen tot zestig dagen na de reis via het aanvraagformulier via de Eurostar website . Je krijgt 25% van je ticketwaarde bij 60-119 minuten en 50% bij meer dan 120 minuten vertraging.

Een e-voucher voor vertraging kun je aanvragen via het compensatieformulier op de website van de Eurostar . Dit kan 24 uur na je reis, maar soms gaat het ook eerder is onze ervaring. Dit kun je doen tot een jaar na je vertraging. De e-voucher moet je via de Eurostar website verzilveren voor een reis die je binnen een jaar na de vertraging maakt. 

Bij 60-119 minuten vertraging krijg je 25% van de prijs van het ticket, bij 120-179 minuten krijg je 50% en bij 180 minuten of meer krijg je 75% van je ticket als waarde van de e-voucher.

In Londen?

Wanneer je in Londen bent gaat er een wereld open, er is zoveel te doen. Lees hier meer over Londen. 

Verder reizen?

Wil je verder reizen, lees dan ons artikel over treinen in het Verenigd Koninkrijk.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.