Home » Reizen » Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk

Er zijn vele manieren om het Verenigd Koninkrijk te doorkruisen, de auto is er één van. Je bent vrij om te gaan waar je wilt, maar je moet nog eerst met de auto daar zien te komen. Wij delen de mogelijkheden voor het reizen met de auto naar het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn verschillende manieren om naar het Verenigd Koninkrijk te komen met de auto, je kunt met verschillende veerdiensten en met de trein. Eenmaal daar rijd je links en geniet je van alles wat het land te bieden heeft.

Wil je meer weten over het rijden in het Verenigd Koninkrijk, klik dan hier.

Er zijn verschillende mogelijkheden om met de auto naar Groot-Brittannië te reizen. Zo kun je vanuit Nederland met drie veerdiensten naar Engeland. Vanuit Frankrijk kun je vanuit verschillende plekken naar de Engelse zuidkust. Ook kan op de autotrein stappen vanaf Coquelles naar Folkestone. De veerdienst van het Belgische Zeebrugge naar Hull vaart niet meer sinds 2021, maar er komt misschien een veerdienst naar Schotland voor terug in 2023/2024. Wellicht handig om te weten zijn de tolwegen in het Verenigd Koninkrijk.

Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk

Prijzen voor met de auto naar het Verenigd Koninkrijk

De prijzen die we in dit artikel noemen zijn vanaf prijzen in 2023 voor één persoon plus (gewone) auto. Het is puur ter indicatie. Soms betaal je bij voor meerdere personen, soms niet. Soms betaal je meer voor een grotere auto, soms niet. Camper of caravan zorgen altijd wel voor een meerprijs. Bij een nachtvaart is een hut verplicht, deze hebben we in de prijs meegenomen. Het maakt de overtocht duurder, maar bespaart je wel een overnachting en/of tijd.

Op tijd boeken zorgt voor een goedkopere overtocht, net zoals flexibiliteit qua vertrekdata. Natuurlijk kun je ook het geluk hebben dat er een mooie aanbieding is. Soms heeft omrijden naar een andere overtocht toch zijn voordelen qua geld en/of tijd. Dit is voor iedere reis anders en is dus iets waar je zelf naar moet kijken.

Kaart met de auto naar het Verenigd Koninkrijk

Hieronder hebben we alle mogelijkheden van de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk in kaart gebracht.

Met de veerdienst vanuit Nederland

In Nederland vertrekken drie verschillende veerdiensten naar het oosten van Engeland. Het ligt er voornamelijk aan waar je naartoe wil, welke de meest ideale is. Ga je naar Schotland is de DFDS-dienst vanuit IJmuiden naar Newcastle ideaal. Er is geen overtocht naar Schotland, maar hier ben je al vlakbij de grens. Wil je het zuiden bezoeken? Vertrek dan met de Stena Line vanuit Hoek van Holland naar Harwich. Het midden? Dat is het handigste om de P&O ferry vanuit Rotterdam naar Hull te pakken.

IJmuiden-Newcastle

De tocht van DFDS duurt 16 uur 45 minuten en er zijn vanaf prijzen van €204,- enkele reis met auto en hut. De veerdienst vertrekt dagelijks om 17:30 en arriveert in Newcastle om 9:15.

Rotterdam-Hull

Deze tocht van P&O duurt 11,5 uur en er zijn vanaf prijzen van €155,- enkele reis met auto en hut. De veerdienst vertrekt dagelijks om 21:00 uur en komt om 7:30 aan in Hull.

Hoek van Holland-Harwich

De tocht van Stena Line duurt 6,5 uur en er zijn prijzen vanaf €72,- incl. auto (dag) en vanaf €142,50. De veerdienst gaat twee keer op een dag. Je kunt de dagtocht nemen van 9:00 uur die om 17:30 in Harwich arriveert. Daarnaast heb je de nachtovertocht van 23:00 waarbij je om 8:00 uur in Engeland bent. Bij de nachtovertocht moet je ook een hut bijboeken.

Met de trein vanuit Frankrijk

Dit is met 35 minuten de snelste route van Frankrijk naar Engeland. Met maar liefst 62 ritjes per dag en op de drukste uren 4 keer in het uur kun je wel zeggen dat hij regelmatig vertrekt. Er zijn verschillende soorten tickets. Zo heb je een ‘Day Trip & Overnight’ voor €60,-, wil je langer blijven dan 2 dagen dan is er een Short Day Saver (5 dagen) voor €95,- of een standaard retour voor €116,-. Alle prijzen zijn voor enkele reis.

 Let er op dat voertuigen die (gedeeltelijk) rijden op lpg niet door de Kanaaltunnel mogen!

Hoe zijn treinreis eruit ziet, kun je in dit filmpje van Euroshuttle zien:

Met de veerdienst vanuit Frankrijk

Vanuit Frankrijk zijn de reistijden op de ferry natuurlijk veel korter dan vanuit Nederland. Velen maken dan ook de oversteek over het kanaal bij Calais – Dover. Er zijn echter maar liefst elf routes mogelijk.

Duinkerke – Dover

De overtocht van Duinkerke naar Dover duurt 2 uur en is met DFDS te boeken. Zij varen 12x per dag, vanaf €78,- enkele reis.

Calais – Dover

De overtocht van Calais naar Dover duurt 1,5 uur en is met drie maatschappijen te boeken. DFDS (14x per dag, vanaf €78), P&O Ferries (17x, €81,-) en Irish Ferries (14x, €72,-) kun je de overtocht maken.

Le Havre – Portsmouth

De overtocht van Le Havre naar Portsmouth duurt 5 uur en 30 minuten en is met Brittany Ferries te boeken. Zij varen 1x per dag, vanaf €119,- enkele reis.

Dieppe – Newhaven

De overtocht van Dieppe naar Newhaven duurt 4 uur en is met DFDS te boeken. Zij varen 2 keer per dag in de winter, 3 keer in de zomer, vanaf €47.

Caen-Portsmouth

De overtocht van Caen naar Portsmouth duurt 5 uur en 45 minuten en is met 1 maatschappij te boeken. Brittany Ferries (3 per dag, vanaf €140,-).

Cherbourg-Portsmouth

De overtocht van Cherbourg naar Portsmouth duurt 5 uur en is met Brittany Feries te boeken. Zij varen 1x per week in de winter, 2x in voor- en najaar en 5x in de zomer (of vakanties), vanaf €107,- enkele reis.

Cherbourg- Poole

De overtocht van Cherbourg naar Poole duurt 4 uur en 30 minuten met Brittany Ferries en vaart 7x per week voor 107 euro.
Condor Ferries vaart er iets langer op met 5 uur en 20 minuten. Zij maken de overtocht 2x per week voor 150 euro.

St Malo-Poole

De overtocht van St Malo naar Poole duurt 6 uur en 20 minuten en is met 1 maatschappijen te boeken. Condor (4 per week, vanaf €118),

St Malo-Portsmouth

De overtocht van St Malo naar Portsmouth duurt 11 uur en is met Brittany Ferries te boeken. Brittany Ferries vaart 6x per week om 20:15 en komt aan om 8:15 vanaf €173,- met een stoel (een hut kost €31,- extra).

Roscoff-Plymouth

De overtocht van Roscoff naar Plymouth duurt 5 uur en 30 minuten en is met Brittany Ferries te boeken. Zij varen 5 tot 7x per week en een tocht kost 150 euro.

Met de veerdienst naar Ierland en Noord-Ierland

Vanaf Frankrijk:

Cherbourg-Dublin

Irish Ferries vaart van Cherbourg naar Dublin. Dit doen ze 5x per week. Ze vertrekken om 16:30 en je arriveert om 10:45. Prijzen voor een enkele reis met auto en hut zijn vanaf €336,-.

Vanuit Groot-Brittannië:

Holyhead-Dublin

Irish Ferries vaart van Holyhead naar Dublin. Dit doen ze tot 4x per dag in 3 uur en 15 minuten, vanaf €140,-  

Pembroke-Rosslare

Irish Ferries vaart van Pembroke naar Rosslare. Dit doen ze 2x per dag in 4 uur, vanaf €140,- 


Geschreven door:


2 reacties op “Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk”

  1. Hoi ik wil voor 3 weken toeren met een camper kan ik dan beter voor een auto trein standaard retour nemen en moet ik dan reserveren en of welke reisbureau kan ik langs gaan ik woon in Zaandam
    Alvast bedankt

    • Hoi Trudie, Het is erg afhankelijk van veel factoren wat de beste manier van reizen is. Je kunt dus met de (nacht)boot vanuit Nederland of Frankrijk of met de trein. De vraag is waar je heen wil in het Verenigd Koninkrijk en wanneer. Het beste kun je altijd je plaatsje reserveren, zodat je zeker mee kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.