Home » Reizen » Naar Groot-Brittannië » Reizen naar Londen met vliegtuig, boot, trein of bus?

Gepubliceerd op 10 maart 2019 | Laatst aangepast op 30 mei 2024

Londen is een mooie stad waar iedereen minimaal één keer in zijn leven heen zou moeten. Maar hoe ga je er heen? Dit kan op verschillende manieren. Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje om naar Londen te reizen.

Underground Londen: Baker Street

Wil je een echte citytrip? Dan raden we de auto naar Londen sterk af. Niemand gaat voor zijn lol met de auto door de stad rijden. Wil je er toch met de auto heen? Neem dan een hotel buiten de stad en ga met het openbaar vervoer de stad in.

Daarnaast gaan we er vanuit dat je zelfstandig Londen wil ontdekken. Er gaan namelijk ook verschillende georganiseerde reizen naar de stad (meestal met de bus), maar dan is het vervoer al geregeld.

Wil je richting een andere plek in het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan onze Reizen naar het Verenigd Koninkrijk pagina.

De mogelijkheden om naar Londen te reizen:
Vliegtuig | Boot | Trein | Bus

Klik hier als de Reizen naar Londen kaart niet zichtbaar is.

Vliegtuig naar Londen

Londen kent zes vliegvelden, sommige liggen natuurlijk verder uit het centrum van de stad dan andere. London City en Heathrow zijn de dichtstbijzijnde en vanaf deze twee vliegvelden kun je dan ook heel gemakkelijk met de metro naar het centrum. Bij City zit je, zoals de naam al doet vermoeden, echt in de stad. Wij zetten de Londense vliegvelden op een rijtje voor je.
Daarnaast vermelden we de makkelijkste manier om naar het centrum te komen. Natuurlijk verschilt het altijd waar je in Londen moet zijn en op welk tijdstip. Wel telt het meestal dat je goedkoper uit bent als je thuis je kaartje voor de bus/trein al besteld.

London City | Heathrow | London Southend | London Gatwick | London Luton | London Stansted

London City

Het vliegveld London City Airport ligt van de zes het dichts bij het centrum van de stad. Je kunt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Düsseldorf direct hierheen vliegen.
Het is een klein vliegveld, waardoor je zo door de douane heen bent, wat soms veel tijd kan schelen.

Met de Docklands Light Railway (DLR, een gedeelte van het metronetwerk van Londen) ben je ongeveer een kwartier onderweg naar hartje Londen. Doordat het vliegveld in Zone 3 van de London Underground valt, zijn de kosten niet hoog.

Daarnaast gaan er verschillende stadsbussen van en naar London City Airport.

Meer informatie over London City Airport: www.londoncityairport.com

Heathrow

Je reist naar deze luchthaven vanuit Amsterdam Schiphol, Brussel Zaventem, Düsseldorf of Keulen.

Hoe klein London City is, zo groot is London Heathrow. Vanaf hier gaan er velen intercontinentale vluchten naar o.a. Amerika en Afrika.
Hierdoor is de beveiliging strenger en duurt het dus langer voordat je het vliegveld af bent (en natuurlijk moet je ook eerder aanwezig zijn op de terugweg).

Het vliegveld ligt nog wel in de stad, maar al een stuk verder van London City. Heathrow valt in Zone 6 van de London Underground. Hierdoor heb je een duurder ticket nodig. De Piccadilly line gaat van Heathrow dwars door de stad en de reis duurt ongeveer 50-60 minuten.

Je kunt eventueel ook met de trein naar het centrum. De Heathrow Express gaat in 15 minuten van terminal 2 & 3 naar London Paddington. Vanaf terminal 5 doet hij er zes minuten langer over. Tickets kun je online via de Visit Britain Shop kopen.

De TfL Rail gaat om het half uur richting London Paddington en stopt op Hayes & Harlington, Southall, Hanwell, West Ealing, Ealing Broadway en Acton Main line. De reis duurt ongeveer 30-50 minuten.

Een andere optie is de bus. National Express gaat vanaf Heathrow naar Victoria (40-80 minuten).

Meer informatie over Heathrow Airport: www.heathrow.com

London Southend

Naar Southend vlieg je van Amsterdam Schiphol, Groningen/Eelde, Antwerpen en Keulen/Bonn.

London Southend Airport ligt eigenlijk gewoon in het plaatsje Southend-on-Sea. Ook een leuke stad om te bezoeken en met het vliegen hierop kun je Southend en Londen wellicht combineren. Het vliegveld ligt van de zes vliegvelden het verste van het centrum, maar wij vinden het vanwege Southend zelf toch een aanrader.

Vanaf London Southend kun je het makkelijkste met de trein (Greater Anglia) naar London Liverpool Street, deze reis duurt nog geen een uur. De treinen gaan regelmatig (tijdens de spits zelfs om de tien minuten).

Meer informatie over London Southend Airport: www.southendairport.com

London Gatwick

Vanuit Amsterdam Schiphol, Düsseldorf en Keulen/Bonn kun je naar London Gatwick Airport vliegen.

Dit vliegveld heeft maar één landingsbaan en één startbaan, maar is wel één van de drukste luchthavens. Dit zorgt dus regelmatig voor vertragingen. Gatwick ligt ten zuiden van Londen.

Vanaf Gatwick kun je met de bus of trein naar Londen. Het is ongeveer 45 kilometer, en in de spits kan er dat nogal eens voor zorgen dat de bus er lang over kan doen. Hou hier dus zeker rekening mee. Toch zonde als je denkt lang de tijd te hebben in de stad en/of je je vlucht mist.
Bussen naar Londen: National Express gaat naar Victoria (1,5 uur) , Easybus naar Fulham Road en Victoria (1 uur).

Met de trein kun je naar Victoria met de speciale Gatwick Express (reisduur van 30 minuten) en Southern trains (35 minuten). Daarnaast gaat Thameslink & Great Northern naar London Bridge, London Blackfriars, Farringdon en St Pancras International (30-45 minuten).
De trein is dus een snellere optie, maar ook een (iets) duurdere.

Meer informatie over London Gatwick: www.gatwickairport.com

London Luton

Luton ligt noordwestelijk van Londen en je kunt hier van en naar Amsterdam Schiphol vliegen. Het is een klein vliegveld waardoor je weinig tijd kwijt bent op de luchthaven.

Je kunt met de trein naar Londen, daarvoor pak je eerst de shuttle bus naar Luton Airport Parkway (deze zit bij het treinkaartje inbegrepen). De trein gaat naar St Pancras International, Farringdon, London Blackfriars en London Bridge en duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier (inclusief bus).

Met National Express en Green Line coach service 757 kun je met de bus naar Londen. Green Line gaat via o.a. Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Marble Arch naar Victoria.
National Express heeft twee lijnen. A1 gaat naar London Victoria via Golders Green, Finchley Rd & Frognal Underground Stn, Finchley Rd,St John’s Wood, Baker St, Portman Square, Marble Arch en Victoria Rail Station. A2 rijdt in het begin dezelfde route maar gaat vanaf Baker Street naar London Paddington Station.

Meer informatie over London Luton Airport: www.london-luton.co.uk

London Stansted

Vanaf Amsterdam Schiphol, Eindhoven Airport, Weeze en Keulen/Bonn kun je direct naar London Stansted vliegen.

Het vliegveld ligt ten noordoosten van Londen. Het is een redelijk groot vliegveld, maar heeft weinig problemen met douane en bagageafhandeling.

Vanaf het vliegveld kun je met de Stansted Express naar London Liverpool Street. Vier keer per uur rijdt er en trein die er iets meer dan drie kwartier over doet. Je kunt tickets kopen via de Visit Britain Shop .

Een goedkopere optie is de bus. Let er wel op dat deze er langer over doet en erg afhankelijk is van de drukte op de weg.
De Airport Bus Express gaat om de 30 minuten en heeft twee routes. De A21 gaat naar Liverpool Street en stopt in Stratford. Daarnaast rijdt de A20 naar Victoria Bus/Coach Station en stopt nog in Baker Street (Gloucester Place).
De National Express bus heeft vier routes.
A6 gaat naar Portman Square, via Golders Green, Finchley Road, St John’s Wood, Baker Street, Paddington en Marble Arch.
A7 gaat naar Victoria Coach Station en stopt op Bow, Mile End, Whitechapel, Southwark, Waterloo en Victoria Train Station.
A8 gaat naar Kings Cross, deze stopt ook op South Hackney, Bethnal Green, Shoreditch, Liverpool Street en Farringdon.
A9 gaat direct naar London Stratford.

Meer informatie over London Stansted Airport: www.stanstedairport.com

Vliegtuig | Boot | Trein | Bus

Boot/Ferry naar Londen

Er liggen een aantal havens in de buurt van Londen waar je vanuit Nederland, België en Frankrijk aan kan komen.

Harwich vanuit Hoek van Holland (Stena Line )
Dover vanuit Duinkerke (DFDS ) en Calais (P&O en DFDS )
Newhaven vanuit het Franse Dieppe met DFDS

Omdat we er niet vanuit gaan dat je met je auto naar Londen wil blijft alleen Harwich over. Vanaf hier is namelijk een prima treinverbinding naar London Stratford en Liverpool Street.

Er zijn twee afvaarten, je kunt overdag (van 14.15 tot 19.45) en ’s nachts (van 22.00 tot 6:30) varen. Daarna brengt de trein in je iets meer dan anderhalf uur naar London Liverpool Street.

Meer informatie over Stena Line: www.stenaline.nl

Vliegtuig | Boot | Trein | Bus

Trein naar Londen

Eurostar rijdt van Amsterdam via Rotterdam, Brussel-Zuid, Rijsel en Calais naar London St Pancras. Helaas gaan nog niet alle lijnen direct van Amsterdam naar Londen (vanaf juni 2019 drie keer per dag). Opstappen/overstappen in Brussel-Zuid geeft je veel meer tijdopties (minimaal zes keer per dag).
Sowieso moet er om veiligheidsreden van Amsterdam naar Londen nog worden uitgestapt in Brussel. Hierdoor duurt de reis nu 4 uur en 42 minuten. De terugweg kan al in 3 uur en 53 minuten.

Groot voordeel van de trein is dat je maar 30 minuten voor tijd ingecheckt hoeft te zijn en dat er geen maximaal gewicht aan je bagage zit (dus je kunt flink shoppen in Londen). Let wel op andere bagage regels, zie de website van Eurostar over de laatste regels.

Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je met de trein naar St Pancras Londen kan.

Meer informatie over de Eurostar: Reizen naar Londen met de Eurostar en NSInternational.nl .

St Pancras International Londen

Vliegtuig | Boot | Trein | Bus

Bus naar Londen

Natuurlijk gaan er vele busreizen naar de prachtige Britse hoofdstad, maar er gaan ook een soort van lijnbussen naar Londen.

BlaBlaCar
Vanaf Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Brugge gaat BlaBlaCar naar Londen Victoria Coach Station. Dit kost tussen de 15 en 30 euro per persoon, enkele reis (met koffer).
Meer informatie over BlaBlaCar: www.blablacar.nl

Flixbus
Rijdt vanaf Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel, Leuven en De Panne naar Londen voor ongeveer 20 euro.
Meer informatie Flixbus: www.flixbus.nl


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken