Home » Groot-Brittannië » Engeland » Onderzoek ontrafelt Stonehenge iets meer

Gepubliceerd op 15 september 2014 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Stonehenge trekt al jaren duizenden toeristen die nieuwsgierig zijn naar de stenen. Want waarom zijn ze neergezet en hoe? Er zijn vele suggesties gedaan, maar zeker weten we niets. Britse onderzoekers en het Ludwig Boltzmann Institute (LBI ArchPro) zijn ook zeer benieuwd naar de gedachten achter Stonehenge. Daarom doen zij al vier jaar onderzoek naar deze plek en de omgeving.

Stonehenge, Salisbury, Wiltshire

Zonder te graven, maar met behulp van 3D-laserscans, radars en magnetometers zochten zij in twaalf vierkante meter rondom Stonehenge naar aanwijzingen die het raadsel wellicht kunnen oplossen. Tijdens deze onderzoeken zijn er al verschillende nieuwtjes ontdekt.

Zo maakt Stonehenge deel uit van een veel groter geheel. Er zijn zeventien, tot nu toe nog onbekende, rituele monumenten gevonden. Deze stammen uit de tijd dat Stonehenge zijn bekende vorm kreeg. Tientallen grafheuvels zijn in de kleinste details in kaart gebracht, inclusief een grafheuvel daterend van vóór Stonehenge. Met hierbij een massief houten gebouw, waarschijnlijk gebruikt voor het ritueel (tentoonstellen en het verwijderen van het vlees) bij het begraven van doden.

Nieuwe informatie

Het project heeft ook nieuwe informatie over reeds bekende monumenten onthuld. Een van de belangrijkste heeft betrekking op Durrington Walls ‘super henge’, gelegen op korte afstand van Stonehenge. Dit immense ritueel monument, waarschijnlijk de grootste in zijn soort in de wereld, heeft een omtrek van meer dan 1,5 kilometer. Een nieuw onderzoek toont aan dat dit monument in een vroege fase werd geflankeerd met een rij van grote palen of stenen, misschien wel tot drie meter hoog en tot 60 in totaal- waarvan sommige nog steeds onder de heuvels rondom het monument liggen.

Daarnaast werden er ook grote prehistorische kuilen en nieuwe gegevens over honderden grafheuvels ontdekt. Net als nederzettingen uit de Bronstijd, IJzertijd en Romeinse tijd. Research levert ook nieuwe informatie over de moderne geschiedenis. Onderzoeken hebben gedetailleerde kaarten geproduceerd van de loopgraven rondom Stonehenge om troepen voor te bereiden op de strijd aan het westelijk front, evenals kaarten van RAF/RFC Stonehenge – een van de eerste Britse militaire vliegbases gebruikt door de Royal Flying Corps tussen 1917 en 1920.

Meer informatie

Meer informatie over het project: http://lbi-archpro.org/cs/stonehenge/

Of meer informatie over Stonehenge of Wiltshire.


Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken