Sommige vinden het maar een paar stenen, anderen hebben er hele studies aan geweid. Het is een plek die nog steeds vele vragen oproept, een mysterie blijft. Maar het feit blijft: Stonehenge kan niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan Wiltshire, Engeland.

Geschiedenis Stonehenge

Ondanks dat we steeds meer komen te weten over Stonehenge is nog niet de hele geschiedenis en betekenis duidelijk. Maar wat al bekend is:

Begin 2021 maakte archeologen van London University College bekend dat de stenen van Stonehenge (zoals als eerder werd gedacht) uit Wales komen. Maar nu hebben ze naar alle waarschijnlijkheid ook de originele plek gevonden. Ze blijken niet alleen daar vandaan te komen, maar daar ook in eenzelfde soort formatie te hebben gestaan. Er staan nu nog vier stenen (Waun Mawn) in Preseli Hills in Wales. Dit monument is rond 3400 voor Christus gebouwd en bestond uit zo’n dertig tot vijftig stenen. Er wordt nu vermoed dat deze stenen een reis van 250km op ronde balken heeft gemaakt naar Engeland.

Stonehenge
bron: english-heritage

In Salisbury werd zo’n 3000 jaar voor Christus eerst een ronde sloot (met een diameter van 110 meter) gegraven. Deze had een binnenste en buitenste bank/verhoging, twee ingangen en is het eerste ‘henge’ monument.
Er zijn aanwijzingen van houten palen/bouwwerken en dat de plek werd gebruikt als crematie- en begraafplaats.

Rond 2500 voor Christus werden de stenen in het midden van het monument geplaatst. Bij Stonehenge worden twee soorten stenen gebruikt – de grotere sarsens en de kleinere bluestones. Sommige stenen wegen wel vier ton en zijn twee meter hoog en tachtig centimeter breed.
De tachtig stenen werden in twee cirkels met hetzelfde middelpunt geplaatst. De opening werd breder gemaakt, precies richting de zon bij de midzomer-zonsopkomst en de midwinter-zonsondergang.

Enkele honderden jaren later werden de horizontale stenen aan Stonehenge toegevoegd. Destijds werd al gebruik gemaakt van de messing en groefverbinding, waardoor de stenen vrij stevig op elkaar liggen.
De centrale bluestones zijn herschikt om een ​​cirkel en een binnenovaal te vormen (die later later werd veranderd om een ​​hoefijzer te vormen). 

Sindsdien zijn er enkele stenen omgevallen, weer rechtgezet en verstevigd.

Het monument was in privébezit tot 1918 toen Cecil Chubb, een plaatselijke man die Stonehenge drie jaar eerder op een veiling van de familie Atrobus had gekocht, het aan de natie gaf. Sinds 1927 breidt National Trust hun bezit rondom de steencirkel uit, waardoor het het monument van nu kan zijn.

Stonehenge, Salisbury, Wiltshire

Stonehenge nu

Tegenwoordig is Stonehenge niet alleen meer de stenen, maar er is een pad omheen gelegd. Helaas is er daarbij ook afzetting nodig, zodat niemand bij de stenen komt. Daarnaast is er een bezoekerscentrum voor meer informatie.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum is het toilet, een restaurant, winkel, maar het is vooral de plek om informatie te vinden over de stenencirkel, zijn geschiedenis en de tijd waarin het gebouwd is.

Het museum bevat meer dan 300 items met archeologische waarde. Deze zijn gevonden bij Stonehenge of in de omgeving, vaak uit de tijd van de bouw.

Natuurlijk wordt het verhaal van Stonehenge uitgelegd in een speciale expositie. Dit door middel van audio en video, maar ook oude voorwerpen.
Ook kun je een 360 graden uitzicht vanuit de stenen beleven.
Gelukkig is deze ook online te bekijken (met extra informatie): bekijk de 360 graden view hier.

Neolithische huizen

Stonehenge museum

Buiten het bezoekerscentrum staan een aantal Neolithische huizen. Dat zijn huizen waar ze zo’n 4500 jaar geleden in leefden.
Regelmatig staan er vrijwilligers bij die uitleg kunnen geven over hoe men destijds leefden en hoe deze huizen werden gebouwd. Ook kunnen ze laten zien hoe vuur werd gemaakt of graan werd gemalen.

Stenen cirkel

Stonehenge, Salisbury, Wiltshire

Met een shuttle busje kun je vanaf het bezoekerscentrum naar de stenen gaan (zo’n 10 minuten). Hier kun je in eigen tempo omheen lopen en naar een audiotoer luisteren. Deze brengt je op de hoogte van de geschiedenis en interessante feitjes. Deze is in het Engels gratis te downloaden op je telefoon, of voor een kleine vergoeding te huur ter plekke (dan ook in het Nederlands).

Wil je tussen de stenen lopen? Dat kan, maar dan moet je buiten de gewone openingstijden komen en dit aanvragen. Kijk op de website van Stonehenge voor meer informatie hierover.

Bezoek Stonehenge

Met het openbaar vervoer:
Stonehenge is gemakkelijk te bereiken. U kunt de trein naar het treinstation van Salisbury nemen en vervolgens de Stonehenge Tourbus nemen .

Met de auto:
Het adres van Stonehenge is Near Amesbury, Wiltshire, SP4 7DE.
Breedtegraad: 51.1831565223 | Lengte: -1,85887471623
Bij Stonehenge is een parkeerterrein waar je tegen betaling kan parkeren.

Stonehenge

Georganiseerde tours:
Er gaan verschillende tours vanuit heel Engeland, zo kun je vanuit Bath met verschillende bedrijven naar Stonehenge. Maar ook vanuit Londen gaan er bussen, hou er wel rekening mee dat je dan 2,5 uur onderweg bent.

Openingstijden en entreekaarten:
Stonehenge is open van 9:30 tot 17:00 uur. Vanaf 15 uur kom je echter niet meer binnen.
Je kunt kaarten kopen aan de deur, maar ook al via de officiële website van English heritage.

Omdat Stonehenge zo’n mustvisit is, is het er bijna altijd druk. Een tip is dan ook om vroeg te gaan, zo ben je de grote bussen voor. Sommige touroperators houden daar rekening mee, kijk daar dan naar als je een trip vanuit bijvoorbeeld Bath maakt.

Omgeving Stonehenge

Stonehenge is samen met een aantal plekken te samen aangesteld als UNESCO werelderfgoed. Stonhenge is wel de bekendste, maar de andere plekken zijn:

Silbury Hill
Silbury Hill
  • Avebury Henge
  • West Kennet Avenue
  • Beckhampton Avenue
  • West Kennet Long Barrow
  • The Sanctuary
  • Silbury Hill
  • Windmill Hill
Avebury

Tip!
Wil je de oude stenen van dichtbij zien maar niet meer betalen of buiten openingstijden naar Stonehenge willen of kunnen gaan? Ga dan naar Avebury. Hier is nog een gedeelte te zien van een stenen cirkel. Deze is vrij toegankelijk en je kunt de stenen dus gewoon aanraken. Het blijft wel een historische plek, dus behandel de stenen met respect.

Bekijk meer informatie over South West England hier.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.