Gepubliceerd op 24 maart 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
De Hot Cross Buns zijn zoete broodjes die gemaakt worden met rozijnen, gemarkeerd met een kruis erop. Traditioneel wordt deze gegeten met Goede Vrijdag op de Britse eilanden. De broodjes markeren het einde van het vasten. Het kruis bovenop het broodje staat voor de kruisiging van Jezus.
Tegenwoordig worden de broodjes het gehele jaar door verkocht. Deze keer maken we een iets gezondere versie; de volkoren hot cross bun.
Voor het deeg:
- 450g volkorenmeel (plus extra voor het bestrooien), of gewone meel voor normale hot cross bunns
- 14g snelle gist
- 50g witte basterdsuiker
- 150ml warme melk
- 1 ei, opgeklopt
- 50g ongezouten boter, gesmolten
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel koekkruiden
- ¼ theelepel geraspte nootmuskaat
- 100g rozijnen
Voor op de broodjes:
- 4 el bloem
- 2 el kristalsuiker of maple syrup
Recept hot cross buns
- Doe de bloem, gist, basterdsuiker en 1 theelepel zout in een grote kom met de kruiden en rozijnen en meng goed. Maak een kuiltje in het midden en giet de warme melk, 50 ml warm water, het losgeklopte ei en de gesmolten boter erin. Meng alles goed samen om een deeg te vormen – te beginnen met een lepel en eindig met je handen. Als het deeg te droog is, voeg een beetje warm water toe; als het te nat is, voeg meer meel toe.
- Voeg de kruiden en rozijnen toe aan het deeg.
- Kneed in de kom, of op een met bloem bestoven werkvlak, het deeg glad en veerkrachtig. Doe het deeg in een kom en dek losjes af met een schone, vochtige theedoek. Laat het op een warme plaats rijzen tot het in omvang ruwweg verdubbeld – dit zal ongeveer 1 uur duren, afhankelijk van hoe warm de kamer is.
- Leg het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed voor een paar seconden.
- Verdeel in 12 gelijkmatige porties. (Tip: rol het deeg zodat het makkelijker te verdelen is). Leg alles op een bakplaat en zorg dat de broodjes nog kunnen rijzen (dus niet te dicht bij elkaar).
- Gebruik een klein, scherp mes om een kruis op de top van elk broodje te zetten. Dek opnieuw af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek voor 20 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Wanneer de broodjes klaar zijn om te bakken, meng je de gewone bloem met net genoeg water om u een dikke pasta te geven. Schep in een spuitzak (of in een plastic zakje en knip de hoek eruit) en spuit een wit kruis in de kruisen je eerder hebt gesneden.
- Bak de hot cross buns in 12 tot 15 minuten, tot de broodjes goudbruin zijn en hol klinken wanneer je op de bodem tikt.
- Smelt de kristalsuiker met 1 eetlepel water in een kleine pan, borstel over de warme broodjes. Britblog heeft maple syrup over de broodjes gesmeerd voor net een andere twist.
- Geniet van de hot cross buns! Lekker met een beetje boter en suiker (als ze nog warm zijn) of wat jam.