Home » Typisch Brits » Recept scones: de lekkernij uit Schotland

Gepubliceerd op 25 januari 2015 | Laatst aangepast op 8 februari 2024

Tijdens een heerlijke afternoon tea is dit toch de topper; niet te zoet, niet te hartig, gewoon perfect. Typisch Brits, Schots om precies te zijn. Maar wij geven je het recept om zelf thuis scones te maken. Deze kleine lekkernijen, met hun verleidelijke geur en licht kruimelige textuur, zijn al eeuwenlang geliefd bij fijnproevers over de hele wereld. En met dit sconesrecept maak je ze lekker zelf.

Scones

Oorsprong scones

De oorsprong van de scone is gehuld in mist, maar het wordt algemeen aangenomen dat ze hun oorsprong vinden in Schotland. Het woord ‘scone’ zelf komt mogelijk van het Nederlandse woord “schoonbrot”, wat “mooi brood” betekent. Het kan ook van de Schotse plaats Scone afkomen, waar ook de Stone of Scone vandaan komt. Hoewel de exacte oorsprong onduidelijk blijft, zijn scones sinds de 16e eeuw een populaire lekkernij in Schotland en later in Engeland geworden.

Uitspraak

De uitspraak van het woord “scone” varieert binnen Groot-Brittannië. In het noorden, met name in Schotland, klinkt het meer als het rijmwoord “gone”, terwijl in het zuiden (en in Nederland en België) de neiging bestaat om het uit te spreken als het rijmwoord “bone”. Gezien de Schotse oorsprong van de scone zou men verwachten dat de voorkeur uitgaat naar de eerste versie (sconn).

Manier van eten

Het is een ongeschreven regel dat een scone hoort te worden gebroken in plaats van doorgesneden. De traditionele manier van serveren omvat het plaatsen van de clotted cream en jam aan de zijkant van het bord voordat ze op de scone worden aangebracht. De twee helften worden apart gegeten, in plaats van samengevoegd tot een sandwich. En of je clotted cream of jam eerst doet? Dat hangt eraf van waar je bent. In Devon doen ze eerst de clotted cream, in Cornwall eerst de jam. Hoe je het ook doet, geniet vooral!

Scones recept

Scones

Scones

Wie is er niet dol op Britse scones? Traditioneel met clotted cream en jam. Ze zijn heel makkelijk zelf te maken, volg het recept hieronder en geniet!
Gang Tussendoortje
Keuken Brits
Porties 8 scones

Ingrediënten
  

  • 350 gram bloem plus meer voor het afstoffen
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 85 gram (room)boter in blokjes gesneden
  • 3 eetlepel basterdsuiker
  • 175 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • citroensap
  • 1 losgeklopt ei

Voor op de scone

  • jam
  • clotted cream

Optioneel

  • 85 gram rozijnen voor fruitscones
  • kaneelsuiker om over de scones te strooien

Instructies
 

  • Verhit de oven voor, een elektrische oven op 220C / heteluchtoven op 200C / gas op 7, met de bakplaat erin.
  • Doe de 350 gram bloem, het 1/4 theelepel zout en het 1 theelepel bakpoeder in een grote kom en meng het. Voeg de 85 gram (room)boter en meng het met je vingers tot fijne kruimels. Roer de 3 eetlepel basterdsuiker door het mengsel.
  • Doe de 175 ml melk in een kom en warm deze in ongeveer 30 seconden op in de magnetron. Voeg de 1 theelepel vanille-extract en citroensap toe en houdt dit natte mengsel apart.
  • Maak een kuiltje in de droge mix, doe het natte mengsel erin en meng het met een mes. Bestrooi het werkblad en je handen met bloem en vouw het deeg een aantal keren tot een soepel geheel. Voeg eventueel hier de 85 gram rozijnen toe. Maak een plat deeg van ongeveer 4 cm hoog.
  • Neem een uitsteek-ring van 5 cm en bestrooi de binnenkant met wat bloem (tegen het plakken). Steek de scones uit het deeg. Wanneer er geen ruimte meer is om er nog één uit te steken, voeg je alles samen en maak je weer een plat deeg om nieuwe scones uit te steken. Bestrijk de bovenkant van de scones met het 1 losgeklopt ei en plaats alles op de hete bakplaat (bijvoorbeeld op bakpapier).
  • Bak de scones in 10 minuten tot ze gerezen zijn en goudbruin van boven. Het lekkerste zijn ze ze warm, royaal belegd met jam en clotted cream. Je kunt ze ook invriezen en weer ontdooien in een niet te hete oven.

Notities

  • In plaats van melk en citroensap kun je ook karnemelk gebruiken.
  • Je kunt ook rozijnen (85 g) in het deeg vermengen of de scones bestrooien met kaneelsuiker.
Trefwoord Afternoon Tea, Lekkernij, Scone

Tips

  • In plaats van melk en citroensap kun je ook karnemelk gebruiken.
  • Je kunt ook rozijnen (85 g) in het deeg vermengen of de scones bestrooien met kaneelsuiker.

Meer weten over thee tradities?

Vind alle ins en outs over de thee geschiedenis en tradities hier terug.


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.