Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Historisch Schotland – Jaap Hiddinga
Historisch Schotland - Jaap Hiddinga

Langs mystieke & mysterieuze plekken luidt de ondertitel van Historisch Schotland van Jaap Hiddinga. Schotland heeft namelijk naast een hoop natuurschoon ook een indrukwekkende historie. Dat blijkt wel uit dit reisboek over de mustsees voor iedereen die daarin is geïnteresseerd.

Jaap Hiddinga woont al veertig jaar in Schotland en is o.a. verbonden met Historic Scotland. Niet onbekend met het onderwerp dus. Het boek is praktisch ingedeeld in de verschillende regio’s in Schotland (Zuid Schotland, Midden- en Noord-Schotland en De Schotse Eilanden). Aan het begin van het boek zit een uitklapbare kaart met de highlights globaal aangegeven. Voor een precieze locatie moet je zelf nog wel even op zoek (maar overal staat een website bij).

boekrecensie Historisch Schotland - Langs mystieke & mysterieuze plekken

De bezienswaardigheden die worden besproken zijn zeer divers, maar hebben natuurlijk één ding gemeen. Ze zijn allemaal historisch gezien de moeite waard om te bezoeken. Of het nu gaat om een oude abbey (er is zelfs een Abbey Trail) of historische staande stenen (o.a. te vinden op Lewis). Je komt door het lezen alleen al een hoop te weten over Schotland, laat staan als je de tips ook nog opvolgt. Wist je bijvoorbeeld dat er goud te vinden is in het zuiden van Schotland? En dat je zelf ook goud kan gaan zeven (en dus hopelijk vinden!)?

Natuurlijk worden er ook een distilleerderij en kastelen besproken en het plaatsje Scone. Deze plek is wereldberoemd om de Stone of Scone, waar ook de lekkernij scone naar vernoemd zou zijn. Het verhaal van de Stone of Scone? Dat legt Jaap Hiddinga uitgebreid uit in Historisch Schotland. Hij bespreekt ook legendes en mythes, zij behoren nu eenmaal ook bij de historie van Schotland.

Historisch Schotland - Jaap Hiddinga

Vergeten we nog bijna te zeggen dat al deze informatie wordt vergezeld met vele mooie en duidelijke foto’s. Mocht de tekst je nog niet kunnen overhalen voor een vakantietrip, dan doen deze plaatjes dat wel.

Jaap Hiddinga hoopt in het nawoord dat dit boek je zal helpen om keuzes te maken voor je reis, je kunt immers niet alles in één vakantie zien. Maar ik ben bang dat dit mislukt is. Mijn wensenlijstje is alleen maar langer geworden…

Historisch Schotland van Jaap Hiddinga maakt deel uit van PassePartout reisgidsen (Edicola Publishing). Dit zijn reisgidsen waarmee je meer de diepte in kan dan bij de meeste ‘standaard’ reisgidsen. Zo verschenen ook deze Britse bestemmingen:

Historisch Schotland van Jaap Hiddinga (ISBN: 9789492920966) is nu te koop.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2020

Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.