Gepubliceerd op 24 maart 2016 | Laatst aangepast op 18 april 2025
Hot cross buns zijn zoete, gekruide broodjes met rozijnen en een kenmerkend kruis bovenop. In het Verenigd Koninkrijk eet men deze broodjes traditioneel op Goede Vrijdag, als symbool voor het einde van de vastentijd. Het kruis verwijst naar de kruisiging van Jezus. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar, maar rond Pasen blijven ze bijzonder populair.
In dit recept maken we een volkorenvariant van de klassieke hot cross bun. Een iets voedzamere keuze, zonder in te leveren op smaak. Natuurlijk kun je ook gewone meel gebruiken voor de klassieke versie.

Wat zijn hot cross buns?
Hot cross buns zijn kruidige, zoete broodjes met rozijnen of krenten, herkenbaar aan het witte kruis bovenop. In het Verenigd Koninkrijk eet men ze traditioneel op Goede Vrijdag, maar je vindt ze tegenwoordig ook al weken van tevoren in de bakkerij of supermarkt.
De oorsprong van hot cross buns gaat terug tot de middeleeuwen. De kruiden symboliseren de specerijen waarmee men Jezus na zijn dood balsemde, en het kruis verwijst naar de kruisiging. Volgens een oude traditie zou het bakken van deze broodjes op Goede Vrijdag geluk brengen voor het komende jaar.
Waarom een volkorenvariant?
De traditionele hot cross bun wordt meestal gemaakt met wit tarwebloem. Dat zorgt voor een luchtige, zachte structuur en een lichte kleur. Deze volkorenvariant is iets steviger van textuur en heeft een nootachtige smaak.
Omdat volkorenmeel de hele graankorrel bevat, zit het boordevol vezels en voedingsstoffen. Je proeft het verschil: iets voller. Toch blijven ze dankzij de kruiden, rozijnen en het glazuur herkenbaar als klassieke versie.
Ze zijn net zo goed te bewaren en op te warmen, maar geven je net wat langer een verzadigd gevoel. Ideaal als je op zoek bent naar een iets voedzamere versie van dit Britse paasbroodje.

Wanneer eet je hot cross buns?
In het VK zijn hot cross buns onlosmakelijk verbonden met het paasfeest. Je eet ze meestal op Goede Vrijdag, maar veel mensen serveren ze ook bij het paasontbijt of een uitgebreide brunch op paaszondag. Ze smaken het lekkerst warm, eventueel met een lik boter of jam.

Volkoren Hot Cross Buns
Ingrediënten
Voor het deeg
- 450 gram volkorenmeel (plus extra voor het bestrooien)
- 14 gram snelle gist
- 50 gram witte basterdsuiker
- 150 ml warme melk
- 1 stuk ei, opgeklopt
- 50 gram ongezouten boter, gesmolten
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel koekkruiden
- ¼ theelepel geraspte nootmuskaat
- 100 gram rozijnen
Voor het kruis
- 4 eetlepel bloem
- 2 eetlepel kristalsuiker of maple syrup
Instructies
- Doe de bloem, gist, basterdsuiker en 1 theelepel zout in een grote kom met de kruiden en rozijnen en meng goed. Maak een kuiltje in het midden en giet de warme melk, 50 ml warm water, het losgeklopte ei en de gesmolten boter erin. Meng alles goed samen om een deeg te vormen – te beginnen met een lepel en eindig met je handen. Als het deeg te droog is, voeg een beetje warm water toe; als het te nat is, voeg meer meel toe.
- Voeg de kruiden en rozijnen toe aan het deeg.
- Kneed in de kom, of op een met bloem bestoven werkvlak, het deeg glad en veerkrachtig.
- Doe het deeg in een kom en dek losjes af met een schone, vochtige theedoek. Laat het op een warme plaats rijzen tot het in omvang ruwweg verdubbeld – dit zal ongeveer 1 uur duren, afhankelijk van hoe warm de kamer is.
- Leg het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed voor een paar seconden.
- Verdeel in 12 gelijkmatige porties. (Tip: rol het deeg zodat het makkelijker te verdelen is). Leg alles op een bakplaat en zorg dat de broodjes nog kunnen rijzen (dus niet te dicht bij elkaar). Gebruik een klein, scherp mes om een kruis op de top van elk broodje te zetten. Dek opnieuw af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek voor 20 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Wanneer de broodjes klaar zijn om te bakken, meng je de gewone bloem met net genoeg water om u een dikke pasta te geven. Schep het mengsel in een spuitzak (of in een plastic zakje en knip de hoek eruit).
- Spuit een wit kruis in de kruisen je eerder hebt gesneden.
- Bak de hot cross buns in 12 tot 15 minuten, tot de broodjes goudbruin zijn en hol klinken wanneer je op de bodem tikt.
- Smelt de kristalsuiker met 1 eetlepel water in een kleine pan, borstel over de warme broodjes. Britblog heeft maple syrup over de broodjes gesmeerd voor net een andere twist.
- Geniet van de hot cross buns! Lekker met een beetje boter en suiker (als ze nog warm zijn) of wat jam.
Geef een reactie