Gepubliceerd op 24 maart 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Wat gaan we nu bakken? Yorkshire Tea Loaf of Bara Brith? Beide! Dit omdat het gewoon hetzelfde is met een andere naam. En het maakt niet uit hoe je het noemt, zolang je er maar van geniet!
We durven niet te zeggen wat er eerder was, maar Bara Brith klinkt lekker nostalgisch dus daar gaan we nu even voor 😉. Het betekent gemêleerd/gespikkeld brood. Om het trouwens nog makkelijker te maken, in Ierland hebben ze ook nog Barmbrack/Brack. En in Argentinië kennen ze het onder Torta Negra, meegenomen door de Welshe immigranten. Maar het maakt niet uit waar je het besteld, je krijgt altijd theecake. Natuurlijk verschillen alle cakes/broden wel van elkaar. Dit ligt eraan welke thee en kruiden worden gebruikt. In Wales zie je dat ze vaker kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel (koekkruiden) toevoegen dan in de Yorkshire versie. Soms is aan Bara Brith wel boter toegevoegd, waardoor het veel machtiger is.
Tegenwoordig kan een Tea Loaf of Tea Bread niet missen bij een Afternoon Tea. Het is een heerlijke toevoeging tussen de scones en sandwiches. Het is ook in heel veel theerooms te bestellen, naast een heerlijke thee natuurlijk. Je ziet ze veel in Wales (Bara Brith) en Yorkshire (Tea Loaf) op de kaart staan. De laatste is natuurlijk wel met de Yorkshire tea gemaakt.
Hoe eet je je (Welsh) Bara Brith / (Yorkshire) Tea Loaf?
De Bara Brith/Tea Loaf kan zowel lauw als koud gegeten worden. Vaak wordt het gereserveerd met wat boter, maar soms ook met kaas (Yorkshire Wensleydale Cheese). Onze favoriet is lauw/warm met een beetje (gesmolten) boter….mmmm.
Recept (Welsh) Bara Brith / (Yorkshire) Tea Loaf
Het recept is echt heel simpel. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het droge fruit een aantal uur in de thee moet staan. Zet dit dus de avond ervoor klaar. Oorspronkelijk wordt er Earl Grey thee gebruikt, maar je kunt natuurlijk iedere thee gebruiken die je zelf lekker vind. Voor de Yorkshire Tea Loaf zou je natuurlijk eigenlijk wel Yorkshire Tea moeten gebruiken 😉.
Het originele recept bevat gist. Tegenwoordig hebben we zelfrijzend bakmeel, wat we dan ook gebruiken in dit recept.
Door het ontbreken van boter in het recept kun je de cake vrij lang goed houden. Zo’n week. Het wordt zelfs lekkerder na een paar dagen.
(Welsh) Bara Brith / (Yorkshire) Tea Loaf
Ingrediënten
- 350 ml Sterke (zwarte) thee (gebruik hier 2 zakjes voor een kop of 1 zakje voor een pot voor)
- 350 gram Gemengd droog fruit (wij gebruiken rozijnen en cranberries)
- 270 gram Zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker (of half donkeren half wit)
- 1 theelepel losse fijne thee (dit kun je uit een zakje halen)
- Eventueel extra kruiden Wij zijn dol op wat kaneel in dit recept
Instructies
Voorbereiding
- Zet een kom zeer sterke thee (350ml) met tweezakjes thee (of één voor een pot). Laat dit even trekken en giet daarna over het gedroogde fruit.
- Dek dit af en laat minimaal 5 uur intrekken.
Na (ruim 5 uur)…
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160 graden.
- Giet je fruit- en theemengsel in een grote kom, doe hier je eieren bij en meng alles goed door elkaar.
- Voeg de basterdsuiker toe en meng alles weer.
- Strooi de theelepel thee en eventuele kruiden bij je zelfrijzend bakmeel en meng dit.
- Voeg dit toe bij de rest en meng alles goed door elkaar, dit kan gewoon met een lepel.
- Bedek je cakevorm met bakpapier of vet deze in.
- Giet alles in je cakevorm en zet het in de oven op 160 graden voor 1,5 uur.
- Controleer je cake af en toe na ruim een uur omdat sommige ovens wat sneller gaan dan andere. Als je er een satéprikker in kan steken ener droog uit kan halen is hij klaar.