Home » Historie » Personen » The Royal Family: de Britse koninklijke familie

Gepubliceerd op 5 mei 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Er zijn boeken vol gevuld met de Britse Royal Family, wij gaan dus niet eens een poging doen om alles te benoemen, dat zou een blog op zich waard zijn. Maar we geven je graag de hoofdlijnen van de geschiedenis, Queen Elizabeth, King Charles en de (mogelijke) toekomst van het Britse koninklijke huis.

Een verklaring van waarom de Britse koningshuis niet alleen in het Verenigd Koninkrijk geliefd is, maar daar ook ver buiten is makkelijk te vinden. De koningin was namelijk niet alleen de monarch van haar eigen land, maar ook die van de Commonwealth (Gemenebest). Het Gemenebest van Naties (voorheen het Brits Gemenebest) is een samenwerkingsverband van 53 onafhankelijke soevereine staten. Koningin Elizabeth II was en Charles III is hier symbolisch hoofd van. Van deze staten zijn er zestien die zich ook Commonwealth realms noemen, hiervan is Charles III ook regerende constitutionele monarch. Dit zijn de zestien landen: Antigua en Barbuda, Australië, de Bahama’s, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Salomonseilanden, Tuvalu en natuurlijk het Verenigd Koninkrijk

Het Wapen van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Het Wapen van het Verenigd Koninkrijk
van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Geschiedenis van the Royal Family

Het huidige koninklijke huis is het Huis van Windsor. Omdat, zoals al eerder gezegd, de gehele geschiedenis te lang is focussen we ons hier op. Hierbij nemen we ook het Huis van Saksen-Coburg-Gotha mee. Naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog werd de naam van het Britse koningshuis in 1917 veranderd van Saksen-Coburg-Gotha in Windsor. Hiermee wilde ze alle banden met Duitsland wegcijferen.

De oorsprong van dit ‘huis’ is namelijk het huwelijk van Koningin Victoria (Hannover) met de Duitse prins Albert (Saksen-Coburg en Gotha). Hun zoon, Albert Edward, was de eerste koning van het Huis van Saksen-Coburg-Gotha.

Britse Royal Family: George V, koningin Victoria, Eduard VII en rechtsonder Eduard VIII (ca. 1898)
George V, koningin Victoria,
Eduard VII en rechtsonder
Eduard VIII (ca. 1898)

Eduard VII

Albert Edward, Bertie, kreeg de koninklijke naam Eduard VII en regeerde van 1901 tot 1910 het land. In dat jaar stierf hij op 68-jarige leeftijd aan een reeks hartaanvallen. Hij had er een wild leven opzitten met een hoop sigaretten (hij had zware bronchitis) en vrouwen. Dat laatste ondanks zijn huwelijk met Prinses Alexandra van Denemarken.

Ondanks zijn heftige privéleven was hij er wel op gebrand om de politieke verhoudingen in en met het Europese vasteland goed te houden. Daarnaast speelde hij een rol bij de modernisering van de Home Fleet, een deel van de Royal Navy, die de Britse territoriale wateren beschermen. Hij was ook betrokken bij de reorganisatie van het Britse leger na de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, dat toen onderdeel was van het Britse Rijk.

Eduard VII was ook de Keizer van Indië. Deze titel nam hij over van de eerste Keizerin van Indië, zijn moeder Koningin Victoria.

George V

George Frederick Ernest Albert nam op 44e jarige leeftijd in 1910 het stokje over van zijn vader. Hij was niet de eerste zoon van Eduard VII en koningin Alexandra, hun zoon Albert Victor, Eddy, stierf al in 1892 aan een longontsteking. Omdat hij het stokje moest overnemen moest hij uit de Royal Navy treden, waar hij al vanaf zijn 12e bij zat. Hij trouwde in 1893 zelfs met de verloofde van zijn oudere broer, Victoria Mary van Teck. Ze kregen zes kinderen samen. George was de enige Keizer van Indië die ook echt aanwezig was bij zijn Delhi Durbar (de kroningsceremonie).

Voor zijn verloving met Mary was George verliefd op een andere vrouw, Marie, de dochter van zijn oom, prins Alfred, de hertog van Edinburgh. Zij sloeg echter, onder druk van haar moeder, die een afkeer had tegen Engeland, zijn huwelijksaanzoek af. Ze trouwde later wel met de koning van Roemenië en werd zo alsnog koningin.

George V was koning ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, wat gevoelig lag vanwege het Duitse verleden van de familie. De Duitse keizer Wilhelm II is zelfs een neef van hem. Dat is de reden geweest dat hij op 17 juli 1917 de naam van het ‘huis’, Saksen-Coburg en Gotha, veranderd naar het Britse ‘Huis van Windsor’. Daarnaast nam hij afstand van al zijn Duitse titels.

Koning George V

Door o.a. het vele roken leed George aan emfyseem, bronchitis, COPD en pleuritis. In 1928 werd hij ernstig ziek, hij stierf op 20 januari 1936 door een extra dosis morfine en cocaïne van zijn arts (euthanasie).

Edward VIII

George zijn zoon Edward (Eduard in Nederland, David in familiekring) nam het stokje over van zijn vader. Hij had al twee jaar kunnen oefenen, toen hij tijdens het ziekbed van zijn vader tijdelijk zijn publieke functies overnam. George had echter weinig vertrouwen in zijn zoon. Twee van zijn uitspraken: “Nadat ik dood ben, zal de jongen zichzelf ruïneren binnen 12 maanden” en “Ik bid tot God dat mijn oudste zoon nooit zal trouwen en dat niets in de weg zal staan tussen Bertie (Albert) en Lilibet (Elizabeth) en de troon.”

Hij vocht in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog (niet aan het front) en tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel uit van de staf van het Britse leger. Dit kon hij doen omdat hij toen al geen koning meer was. Zijn vader kreeg namelijk gelijk (en zijn zin), Edwards was slechts van 20 januari tot 11 december 1936 koning. Hij deed afstand van de kroon om te trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Omdat de koning ook het hoofd is van de Anglicaanse Kerk was dat een probleem. Deze stond namelijk hertrouwen na een scheiding niet toe zolang een ex-echtgenoot nog in leven was. Edward koos voor de liefde en werd de kort zittende koning van het Verenigd Koninkrijk. Hij overleed nabij Parijs in 1972.

George VI

De wat stille en stotterende Albert Frederick Arthur George nam het stokje over van zijn grote broer Edward. Zijn vader zou zeer tevreden zijn als hij had geweten dat Albert de Royal Family zou voortzetten. Hij nam de koninklijke naam George VI aan, om zijn vader te eren. Ook schijnt Queen Victoria niet willen dat er ooit een nieuwe King Albert kwam.

Albert diende tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Royal Navy trouwde in 1923 met Elizabeth Bowes-Lyon. Ze kregen twee dochters, Elizabeth en Margaret. Ondanks dat hij de taak onverwacht in zijn schoot geworpen kreeg, werd hij toch een geliefde koning die de natie door de Tweede Wereldoorlog heen loodste. Tijdens de oorlog bleven ze in Buckingham Palace, en soms om de bommen te ontwijken in Windsor Castle. Het grote Britse Empire viel wel uiteen onder zijn bewind. Onder andere India, Pakistan en Ierland namen afstand van het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks dat Koning George VI longkanker had, stierf hij op 56-jarige leeftijd, op 6 februari 1952, in zijn slaap aan een hartaanval. Zijn vrouw Elizabeth, Queen Elizabeth the Queen Mother, stierf pas in 2002. In datzelfde jaar stierf ook zijn jongste dochter Margaret.

George VI, deel van the Royal Family

Elizabeth II

Met de dood van George VI in 1952 kwam er sinds tijden weer een dochter op de troon. Elizabeth Alexandra Mary wordt al op 25-jarige leeftijd koningin. Wat er voor zorgt dat ze één van de langstzittende monarchen van de wereld is geworden. Ze was tijdens haar kroning al getrouwd met Philip Mountbatten, een verre neef van haarzelf. Hij was prins van Griekenland en Denemarken, door zijn huwelijk moest hij hier afstand van doen. Hij werd wel Hertog van Edinburgh. Ze hebben samen vier kinderen gekregen.

Prinses Elizabeth in de Auxiliary Territorial Service, april 1945
Prinses Elizabeth in de Auxiliary
Territorial Service, april 1945

Elizabeth kreeg samen met haar zus thuis onderwijs, waar ze geschiedenis en godsdienst heeft gestudeerd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (februari 1945) wilde prinses betrokken zijn en sloot ze zich aan bij de vrouwelijke afdeling van het Britse leger (Auxiliary Territorial Service). Daar kreeg ze les en werd ze monteur en vrachtwagenchauffeur.

Na haar kroning maakte ze in 1953 en 1954 met prins Philip een wereldreis van zes maanden. Ook daarna is ze nog regelmatig in andere landen te vinden. Ze gingen in Buckingham Palace wonen, ook al is Queen Elizabeth liever in Windsor, Edinburgh of op haar landgoed in Norfolk. Op 9 april 2021 overlijdt Prins Philip op 99-jarige leeftijd en wordt de koningin-weduwe.

Elizabeth laat weinig van haar karakter naar buiten komen, waardoor ze wel eens wordt bestempeld als gevoelloos (vooral bij de dood van Diana). Toch is ze erg geliefd onder het volk. Dat de koningin mee deed aan een korte James Bond film voor de opening van de Olympische Spelen in 2012 hielp daar zeker aan mee. Wat we wel weten van koningin Elizabeth is dat ze dol was op honden (corgi) en paarden.

Koningin Elizabeth II sterft op 8 september 2022 in haar geliefde Balmoral Castle in Schotland. Haar begrafenis is op maandag 19 september 2022 in Londen, daarna wordt ze bijgezet in Windsor Castle.

Huidige Royal family

Koning Charles III

Elizabeth en Philip hebben vier kinderen gekregen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Bij de dood van Queen Elizabeth is Charles (1948) gelijk koning geworden, dit ondanks Charles zijn kroning pas op 6 mei 2023 is. Tot die tijd was hij de Prince of Wales en de oudste troonopvolger ooit. Hij trouwde op 29 juli 1981 met Diana, Lady Di. Ze werd gezien als een ‘gewone vrouw’ en mode-icoon, waardoor ze zeer populair was. Samen kregen ze twee zoons, William en Harry. Ze zette zich in voor goede doelen (het opruimen van landmijnen en de strijd tegen AIDS). Ze kwam om tijdens een auto-ongeluk in 1997 in Parijs, dit terwijl de pers haar op de hielen zat om foto’s te maken. Dit is een jaar naar haar scheiding met Prins Charles. Inmiddels is Charles getrouwd met Camilla Parker Bowles, waar hij waarschijnlijk langer affaire mee had.

Charles heeft veel interesse voor de politiek, hij bezocht regelmatig kabinetsbijeenkomsten. Door middel van de The Prince’s Trust, die hij in 1976 oprichtten, helpt hij kwetsbare jongeren. Het goede doel zet zich in om hen te helpen hun leven op het goede spoor te krijgen.

Tijdens zijn regentschap moet hij zijn sterke mening vaker aan de kant zetten omdat er onafhankelijkheid van hem wordt verwacht. Hij heeft ook een hele kluif aan zijn zoon Harry, die het boek Spare/Reserve uitbracht, met veel informatie over zijn leven, maar ook over zijn vader Charles en zijn broer William. In februari 2024 komt het nieuws naar buiten dat hij lijdt aan kanker, er wordt niet bekend gemaakt welke vorm.

Prins William

Prins William

William Arthur Philip Louis (1982), Prins William is de volgende in de lijn van Britse troonopvolgers, hij is nu Prince of Wales. Hij studeerde geografie en heeft de militaire opleiding op de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst afgerond.

Hij, en zijn broer Harry, werden op handen gedragen na het overlijden van hun moeder, prinses Diana. William trouwde op 29 april 2011 met Catherine Middleton, waarmee hij tot nu toe drie kinderen kreeg: George, Charlotte en Louis. Zij kennen elkaar van hun studietijd in Schotland.

2024 is een moeilijk jaar voor William. Hij heeft nog steeds ruzie met zijn broer en zijn vader en zijn vrouw Kate worden beide opgenomen in het ziekenhuis vanwege kanker.

Prins George

Het is nog ver weg, maar na William komen we bij George Alexander Louis (2013) als volgende monarch. Nu is zijn officiële titel: Z.K.H. Prins George van Cambridge en maakt hij als kleinkind deel uit van de Royal Family.

Britse Royal Family

Overige leden

Naast de troonopvolgers behoren er ook nog anderen tot de Royal Family. Wanneer je lid bent van de familie betekent dat niet automatisch dat je ook officieel lid bent van de Royal Family of koninklijke titels mag gebruiken. Alleen de directe kinderen en kleinkinderen behoren tot de Royal Family. Daarna alleen de kinderen van de oudste zoon van de oudste zoon van de monarch (nu dus George).

Dit zijn de overige leden van de Royal Family:

 • Princes Charlotte (of Cambridge), dochter van William en Kate. Zij is de troonopvolger na George.
 • Prins Louis (of Cambridge), zoon van William en Kate.
 • Prins Harry en Meghan Markle*, zoon en schoondochter van Charles en Diana
 • Princes Anne (Princess Royal), de zus van Charles
 • Prins Andrew** (Duke of York), de broer van koning Charles
 • Prins Edward en Sophie (graaf en gravin van Wessex), broer en schoonzus van koning Charles
 • Prins Richard en Birgitte (hertog en hertogin van Gloucester), de neef en (aangetrouwde) nicht van de voormalig koningin Elizabeth
 • Prins Edward en Katharine (hertog en hertogin van Kent), de neef en (aangetrouwde) nicht van de voormalig koningin Elizabeth
 • Princess Alexandra, de nicht van de voormalig koningin Elizabeth
 • Prins en prinses Michael van Kent (haar echte naam is Marie Christine von Reibnitz), de neef en nicht van de voormalig koningin Elizabeth

*Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben er in 2020 voor gekozen om geen werkende leden meer te zijn van het Koninklijk Huis. Zij hebben ervoor gekozen om zich afzijdig te houden en afstand te doen van hun koninklijke en militaire titels. Al blijft Harry’s geboorterecht als prins er en is en blijft hij officieel zesde in troonopvolging. Ze zullen de titels van Duke and Duchess of Sussex behouden, maar worden niet langer aangesproken als zijn / haar koninklijke hoogheid.

**Prins Andrew heeft zijn titels moeten opgeven in 2021 na een besluit van zijn moeder Elizabeth. Dit nadat hij is verdacht van seksueel misbruik.

Wie mag zich prins of prinses noemen?

Dit is voor vele onduidelijk, maar de kinderen van de koning(in) zijn automatisch prins of prinses. Ook de kleinkinderen van de zonen van de koning(in) mogen zich prins of prinses noemen. De titel wordt dus alleen doorgegeven door de mannelijke lijn. Dit alles is vastgelegd in een handvest van George V in 1917. Hierin staat ook dat de eerste zoon van de oudste zoon van de monarch zich ook prins mag noemen.
Koningin Elizabeth heeft dit in 2012 echter aangepast. Alle kinderen van de oudste zoon van de Prince of Wales mogen zich prins of prinses noemen. Dit betekent vandaag de dag dat de kinderen van William (en straks George) allemaal prinsen en prinsessen zijn, die van Harry echter niet.

Koninklijke bezienswaardigheden

Leestip

Wil je meer weten over de vorige monarch? Dan tippen wij Koningin Elizabeth II, de biografie van Sally Bedell Smith.


Geschreven door:


2 reacties op “The Royal Family: de Britse koninklijke familie”

 1. vond het een goeie daad van de koning om zijn zoon prins harry te betrekken en ook zijn militaire uniforms aan te doen hij heeft zijn plicht gedaan , ok heefd zich uit de monargie een,beetje getrokken om zijn gezin te beschermen van de paparazie pers uit schrik dat het zelfde met zijn gezin zou gebeuren als met zijn moeder

  • Alles ok moeilijk koning zijn voel Niro behalve veel eerbied voor die mensen die steeds achtervolgd worden in hun privé ,laat mensen leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.