Gepubliceerd op 27 april 2024 | Laatst aangepast op 30 september 2024
Met de auto op vakantie is handig, je kunt gemakkelijk overal naartoe op het tijdstip wat je wil. Wanneer je gaat autorijden in het Verenigd Koninkrijk is het natuurlijk net wat anders dan op het vaste land. Wij zetten alle tips, tricks en feiten voor je op een rij, zodat jij veilig links kan gaan rijden over de prachtige wegen van onze westerburen.
- Met de auto naar het VK
- Voorbereidingen: meenemen in de auto
- Tips voor links rijden
- Verzekering/pechhulp
- Auto huren
- Wegeninfrastructuur
- Verkeersregels Verenigd Koninkrijk
- Snelheden en mijlen
- Tolwegen en milieuzones
- Rijden op smalle wegen/single track roads
- Rijden in de bergen
- Tanken
- Navigatie en bewegwijzering
- Parkeermogelijkheden
- Meer informatie
Met de auto naar het VK
Er zijn verschillende manieren om met je auto naar Engeland te reizen, zoals met de trein en diverse bootovertochten. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet in ons artikel Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk.
Voorbereidingen: meenemen in de auto
Natuurlijk is je auto tip top in orde als je richting het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Maar toch zijn een paar extra voorbereidingen handig voor je vertrekt.
- Je (geldig!) rijbewijs en autopapieren heb je bij. Er is geen internationaal rijbewijs nodig als je een Nederlands of Belgisch rijbewijs hebt.
- Verzekeringspapier meenemen, hier moet minimaal opstaan: naam van de verzekeraar, kenteken (of andere informatie om het voertuig te identificeren) en verzekeringsperiode. Dit kan bijvoorbeeld je groene kaart zijn
- In het VK hoef je niets verplicht mee te nemen in je auto, maar een gevarendriehoek, veiligheidsvest en EHBO-set is altijd handig. In België en Frankrijk zijn een gevarendriehoek en veiligheidsvest sowieso verplicht, dus mocht je via deze landen reizen moet je deze wel bij je hebben.
- Plak je koplampen af (of stel ze juist in). Omdat je links gaat rijden kun je met je koplampen je tegenligger verblinden. Om dit te voorkomen kun je bij sommige moderne auto’s je koplampen instellen voor links rijden. Kun je dit niet? Dan zijn er speciale stickers te koop waarmee je dit voorkomt, koop deze sticker bij bijvoorbeeld de ANWB shop .
- Bij sommige auto’s kun je de digitale kilometerstand omzetten in mijlen.
Tips voor links rijden
In het Verenigd Koninkrijk rijden ze links, wat voor sommige nog een angst kan zijn. Op drukke stukken rijd je zo met het andere verkeer mee, maar op de rustige stukken is het het meest opletten. Hierbij nog wat tips om niet de fout in te gaan:
- Plak een klein pijltje op het stuur van je auto als je bang bent dat je het vergeet.
- Rotondes gaan met de klok mee (naar links dus).
- Parkeer links van de weg.
- Huur een auto, dan zit je al aan de andere kant in de wagen.
- Gebruik navigatie waar de rijbanen zijn weergegeven, zo zie je op je navigatie waar je moet rijden.
Verzekering/pechhulp
Check of je verzekering en pechhulp ook in het Verenigd Koninkrijk telt! Grote kans dat je verzekering gewoon geldig is, dit kun je vinden op je groene kaart.
In Groot-Brittannië vind je nog gewoon de ouderwetse SOS-palen langs de grote wegen voor als je met pech staat. Je kunt echter ook de pechhulpdiensten via je mobiel benaderen. Denk hierbij aan Automobile Association (AA), Green Flag en Royal Automobile Club (RAC). Wellicht handig om van te voren te kijken waar jouw pechhulp bij is aangesloten.
Auto huren
Het voordeel van een auto huren is dat je aan de goede kant in de auto zit. Dit is helemaal ideaal als je alleen reist, omdat je dan bij slagbomen bij de paal kan komen vanuit je raam. Het linksrijden is echter ook makkelijker, omdat je beter overzicht hebt bij kruispunten en bij inhalen.
De mogelijkheden zijn eindeloos. In de grote steden zijn er diverse autoverhuurbedrijven, vooral bij de luchthavens. Ieder bedrijf heeft zijn eigen regels (zoals minimale leeftijd, minimaal aantal jaar ervaring, maximale leeftijd en bezit van creditcard). Je moet vaak wel 21 of 25 zijn, of de prijzen liggen wat hoger voor als je deze leeftijd nog niet hebt.
Controleer je auto goed voordat je ermee op pad gaat en let erop of er een verzekering bij zit. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
In het VK kun je o.a. een auto huren via Discover Cars , Avis , Sunny Cars en TUI Cars .
Wegeninfrastructuur
Het Verenigd Koninkrijk beschikt over diverse soorten wegen, elk aangeduid met een uniek letter- en nummersysteem. Deze wegen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waarbij je de B-wegen in de gaten moet houden voor de ‘toeristische-route’. De verschillende wegen in Groot-Brittannië:
- M-wegen: Deze wegen worden aangeduid met een ‘M’ en staan bekend als snelwegen. Ze vormen het grootste en vaak snelste wegennetwerk in het VK. Snelwegen kunnen variëren in grootte, met sommige tot vier rijstroken in elke richting, maar meestal zijn er drie rijstroken. De maximumsnelheid op snelwegen is doorgaans 70 mijl per uur (ongeveer 112 km/u). Kenmerkend voor snelwegen zijn de blauwe borden met witte letters.
- A-wegen: A-wegen zijn de hoofdwegen van het VK en worden gekenmerkt door een snelheidslimiet van 60 mijl per uur (ongeveer 97 km/u), tenzij anders aangegeven. Sommige delen zijn tweebaanswegen (dual carriageway) met een snelheidslimiet van 70 mijl per uur. Deze tweebaanswegen vereisen een centrale scheiding tussen de rijstroken. De borden langs deze wegen hebben een groene achtergrond met gele of witte tekst.
- B-wegen: Deze wegen zijn minder lang en worden vaak gebruikt als verbindingswegen tussen A-wegen.
- C-, D- en andere wegen: Dit zijn de kleinere wegen in het VK, vaak single-track wegen. Ze worden meestal aangetroffen in landelijke gebieden.
Verkeersregels Verenigd Koninkrijk
De verkeersregels in Groot-Brittannië zijn voor een groot gedeelte gelijk aan de onze. Hieronder sommen we een paar belangrijke punten op. Wil je alle regels bekijken? Lees dan de Highway Code op of bekijk de verkeersborden in deze pdf .
- Telefoongebruik achter het stuur is verboden (handsfree is wel toegestaan) als de motor draait. Ook andere afleiding zoals harde muziek, kaart lezen, eten en drinken is verboden.
- Standaard heeft rechts geen voorrang! Verkeer op de belangrijkste weg gaat voor, net als recht doorgaand verkeer. En bij een stopbord of ‘give way’-bord geef je natuurlijk de ander voorrang.
- Een groot omgekeerde driehoek en dubbele onderbroken strepen betekenen dat je voorrang moet verlenen.
- Geef richting aan en geef voorrang aan iedereen op de rotonde.
- De richtingsborden zijn op de snelwegen blauw, op verbindingswegen groen en op kleinere wegen wit.
- De geel gemarkeerde vlakken op een kruispunt (box junction) zijn verboden om op stil te staan. Je mag hier alleen stoppen als je in afwachting van het verkeer op het kruispunt rechtsaf wilt slaan (dus als de weg na het kruispunt vrij is).
- In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang.
- Bij het parkeren is het gebruik van de handrem verplicht.
- Het is verboden te roken in een voertuig waarin ook kinderen (tot 18) zich bevinden.
- Een waarschuwingsbord voor een ‘Ford’ is geen waarschuwing voor het automerk, maar voor een klein riviertje over de weg.
- Bij pech op de snelweg mag je niet je gevarendriehoek gebruiken, maar wel je waarschuwingslichten op je auto.
- Voor alcohol is 0,8 promille in je bloed maximaal toegestaan in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Dat is ongeveer 2 glazen (nog geen pint!). In Schotland is het maximum 0,5 promille. Drugs is verboden in het verkeer.
- Gordels zijn verplicht, behalve bij het achteruit rijden, voor taxichauffeurs, vanwege medische noodzaak (bij aanwezigheid van bewijs) en in klassieke auto’s zonder gordels.
- Kinderen moeten een autostoeltje gebruiken tot ze 12 jaar oud of 135 centimeter lang zijn, afhankelijk van wat het eerst gebeurt.
Snelheden en mijlen
In het Verenigd Koninkrijk staan de snelheden met mijlen aangegeven. Een mijl is 1,6 km. Wil je er zeker van zijn dat je geen (hoge!) boete krijgt kun je voor de snelheid de snelheden dus vermenigvuldigen met 1,5. Je kan ook onderstaande tabel uitprinten met de meest voorkomende snelheden in Groot-Brittannië. In sommige auto’s kun je de digitale snelheidsmeter ook omzetten naar mijlen.
Mijlen (mph) | Kilometers (km/u) |
20 | 32 |
30 | 48 |
50 | 80 |
60 | 96 |
70 | 112 |
Standaard snelheden
Dit zijn de standaardsnelheden, maar houd je natuurlijk altijd aan de aangegeven snelheden.
- Auto, motor en camper (<3.500 kg): binnen de bebouwde kom mag je met de auto meestal 30 mijlen per uur, buiten de bebouwde kom 60 m/u, op wegen met gescheiden rijbanen en snelwegen 70 m/u.
- Auto met aanhangwagen/caravan: binnen de bebouwde kom mag je met de auto meestal 30 mijlen per uur, buiten de bebouwde kom 50 m/u, op wegen met gescheiden rijbanen en snelwegen 60 m/u.
- Camper (>3.500 kg): binnen de bebouwde kom mag je met de auto meestal 30 mijlen per uur, buiten de bebouwde kom 50 m/u, op wegen met gescheiden rijbanen 60 m/u en op snelwegen 70 m/u.
- Houd er rekening mee dat je op wegen met meer dan twee rijstroken per richting geen gebruik mag maken van de buitenste (rechtse) rijstrook.
In Wales en Congestion Charging Zone in Londen telt in de bebouwde kom een maximum snelheid van 20 mijlen per uur.
Yards
Kortere afstanden (tot een kruispunt of afslag) worden vaak aangegeven in yards, een yard is 0,9144 meter.
Tolwegen en milieuzones
Er zijn een aantal tolwegen (en bruggen) in Engeland, bekijk deze in ons artikel over tolwegen en milieuzones in het Verenigd Koninkrijk. Hier kun je ook meer lezen over de milieuzones in het Verenigd Koninkrijk. Deze zijn te herkennen aan een rechthoekige borden (blauw, wit of groen) waar dit duidelijk op aangegeven staat.
Rijden op smalle wegen/single track roads
Kijk op deze wegen goed vooruit, zodat je op een passeerplaats eventueel kan stoppen voor tegemoetkomend verkeer.
- Je stopt aan de linkerkant op een passing place. Is er een extra stuk weg aan de rechterzijde? Dan wijkt het voor jou tegemoetkomende verkeer via deze plek uit.
- Soms zijn het kleine plekken, stop dan op de passeerplaats.
- Ga naar de dichtstbijzijnde passeerplaats als je tussen de plekken toch een tegenligger tegemoet komt.
- Op een heuvel heeft opkomend verkeer voorrang. Let dus goed op of je verkeer ziet aankomen als je naar beneden rijdt en bij een passeerplaats bent.
- Je kunt achteropkomend verkeer voorbij laten gaan op passeerplaatsen.
- Passeerplaatsen zijn geen parkeerplaatsen!
Rijden in de bergen
In het Verenigd Koninkrijk zijn er ook prachtige heuvel- en bergachtige gebieden. Goed om te weten is dat opkomend verkeer voorrang heeft, maar er zijn meer dingen waar je rekening mee dient te houden. Wij zetten wat tips voor het rijden in de bergen en heuvels voor je op een rij:
- Rijd in een lage versnelling (zodat je nog versnelt als je gas bijgeeft) en omlaag (zodat je afremt op de motor en dus afremt als je je gas los laat).
- Gebruik de koppeling zo kort en weinig als mogelijk.
- Houd bij inhalen ruim afstand van wandelaars en fietsers.
- Laat eventuele sneller achteropkomend verkeer voorbij door te stoppen op passeerplaatsen.
- Zet je automaat op handmatige bediening en schakel tijdig terug.
- Zet je hybride op regeneratiestand bij het dalen, zo win je energie terug uit het remmen van de auto.
Tanken
Tanken in het VK werkt hetzelfde als in de Lage Landen, en er zijn genoeg tankstations om dit te doen. Grote supermarkten (Tesco en Asda bijvoorbeeld) hebben vaak ook tankmogelijkheden tegen een gunstige prijs. Die langs de snelwegen zijn (net zoals bij ons) duurder.
Benzine (Euro 95/E10 en Superplus 98/E5) en diesel is standaard bij de tanks. Voor de oudere auto’s die Euro 95 E5 nodig hebben kan het wat lastiger zijn, en is het aan te raden om vooral naar de grotere stations te gaan.
Voor LPG rijders is het handig om je te oriënteren via filllpg.co.uk. Houd er rekening mee dat je bij sommige stations nog een verloopstuk (lpg-vulnippel Europa (ACME)) nodig hebt.
Voor tips over met de elektrische auto reizen in het VK lees ons artikel: Met de elektrische auto naar het VK: tips voor rijden en laden.
Navigatie en bewegwijzering
Een goede navigatie is altijd fijn. Hiervoor mag je je telefoon gebruiken, maar deze dient wel vast in een houder te zitten. Je mag deze alleen bedienen tijdens het rijden (bijvoorbeeld bij een stoplicht of in de file) als deze in de houder zit. Op je navigatie mag flitspaalsignalering aan staan.
Wij hebben op de Britse eilanden prima kunnen navigeren met Google Maps. Alhoewel Google Maps ons op Isle of Man wel op een uitdagend weggetje (met stenen en takken) stuurde. Ook Waze weet prima de weg te vinden in het Verenigd Koninkrijk en ze verwijzen je makkelijk door naar een snellere route bij opstoppingen.
De bewegwijzering in het Verenigd Koninkrijk is over het algemeen goed. Op de snelwegen tref je blauwe borden aan, op de doorgaande wegen groen. Op de kleinere wegen zijn ze wit. De wegen op deze borden worden met dezelfde kleuren aangegeven (dus de afslag naar een snelweg heeft een groene achtergrond). De toeristische attracties staan aangegeven op bruine borden. Afstanden staan in mijlen aangegeven.
Parkeermogelijkheden
Het makkelijkste is om een parkeerplek of garage op te zoeken. Ik gebruik hiervoor meestal de website van Parkopedia . Wanneer je moet betalen kan dit met kleingeld, pinpas of parkeerapp. De grootste parkeerapps in het Verenigd Koninkrijk zijn PayByPhone en RingGo . Bij JustPark kun je ook op niet openbare parkeerplekken parkeren, wat handig kan zijn in drukke gebieden met weinig parkeerplek.
In het VK zijn er bij de grotere steden vaak Park and Rides (P+R’s) te vinden. Hier kun je voordelig parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum. Zo vermijd je dure parkeerkosten en de drukte van de stad.
Wil je langs de weg parkeren houd dan rekening met:
- Niet parkeren bij rode, gele lijnen of dubbele witte lijnen. Bij een enkele gele lijn kun je er op sommige tijdstippen (’s avonds en/of weekenden) wel parkeren, deze tijden staan aangegeven op een bord.
- Parkeer niet aan de rechterkant van de weg (tegen de richting in).
- In Schotland mag je niet parkeren op de stoep.
- Gebruik je handrem (verplicht!).
- Tips om te parkeren op een heuvel:
- Als je bergopwaarts parkeert, kies dan een voorwaartse versnelling (of P-stand bij een automaat) en draai je stuur weg van de stoeprand. Zo zet je je auto met zijn banden vast tegen de stoep.
- parkeer dicht bij de stoeprand en trek de handrem stevig aan
- Bij bergafwaarts parkeren, selecteer de achteruitversnelling (of P-stand bij een automaat) en draai je stuur naar de stoeprand toe.
Meer informatie
Lees hier meer over hoe je met de auto in het Verenigd Koninkrijk komt, tolwegen en emissiezones en het rijden met een elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk.
Of bekijk de rest van onze website over bestemmingstips in het Verenigd Koninkrijk.
Geef een reactie