Home » Reizen » In Groot-Brittannië » Fietsen in het Verenigd Koninkrijk: alles voor je fietsvakantie

Gepubliceerd op 23 mei 2024 | Laatst aangepast op 30 mei 2024

Als echte fietser en liefhebber van het Verenigd Koninkrijk kon het natuurlijk niet uitblijven dat ik daar eens ging fietsen. Ondanks dat veel uitvinden in Engeland zijn gedaan, is het geen fietsland, maar dat wordt het wel steeds meer. Maar hoe kom je met je fiets in Engeland? En waar moet je rekening mee houden tijdens een fietsvakantie in Groot-Brittannië? Lees hier onze tips voor het fietsen in het Verenigd Koninkrijk.

Fiets meenemen naar Engeland

het liefst fiets je natuurlijk op je eigen fiets. Daarom is het wel handig om te weten hoe je deze meeneemt naar het VK. Natuurlijk kan dit achterop je auto of camper, houdt er dan rekening mee dat je de afmetingen inclusief je fiets(en) doorgeeft bij de veerdienst. Wij beschrijven hieronder de mogelijkheden als je zonder auto gaat. Op al deze mogelijkheden kun je ook reizen met je auto en fiets, behalve bij de Eurostar.

Fiets mee naar Noord-Engeland en Schotland

Tijdens onze fietsvakantie hebben we de fietsen meegenomen met de DFDS-veerdienst van IJmuiden naar Newcastle. Je kunt deze bijboeken voor zo’n 20 euro per fiets. Wanneer je online geboekt hebt met meer dan één persoon, bel dan even na (tot op heden staat er namelijk dan maar één fiets bij je boeking).

In IJmuiden meld je je bij de ingang voor de auto’s, waar je na de paspoortcontrole het deck op rijdt. Het personeel wijst je de weg en vertelt je waar je je fiets vast kan zetten.

Fietsroutemogelijkheden vanuit Newcastle

Je komt aan in North Shields, vanwaar je makkelijk naar Newcastle kan fietsen. Onderweg kun je wel veel glas tegenkomen, dus let op.

De veerdienst ligt ook op de route van Hadrian’s Cycleway, dus als je deze route wilt fietsen is dit een ideale verbinding. Vanuit Newcastle kun je ook makkelijk met de trein naar andere locaties zoals Schotland. Maar je kunt ook route 1 nemen, die de kustlijn volgt. Wanneer je deze route naar het noorden volgt rij je de Castles and Coast route, de naam zegt genoeg. Dit stuk behoort ook tot de internationale fietsroute EuroVelo 12 (EV12). Dit is de North Sea Cycle Route is 5942 km en loopt door Groot-Brittannië van Dover naar de Orkney eilanden.

Met de fiets met DFDS
Fiets mee op de DFDS-route van IJmuiden naar Newcastle.

Fiets mee naar midden Engeland

Je kunt met P&O naar Hull. Opvallend vonden wij deze regel: ‘per boeking is slechts één fiets toegestaan en een fiets telt als een voertuig bij het boeken van je ticket’. Hierdoor lijkt het alsof je per persoon moet boeken, we hebben nog geen contact met P&O kunnen krijgen hierover.

Je gaat mee naar de check-in met de auto’s. Je gaat via de brug naar deck 7, waar men vertelt waar je je fiets moet parkeren en vastzetten.

Fietsroutemogelijkheden vanuit Hull

Vanuit Hull gaan de nationale fietsroutes 65 en 66. Ook de internationale fietsroute EuroVelo 12 (EV12) loopt door deze stad. Dit is de North Sea Cycle Route is 5942 km en loopt door Groot-Brittannië van Dover naar de Orkney eilanden.

Fiets mee naar Zuid-Engeland

Voor Zuid-Engeland zijn er meerdere opties. Zo kun je naar Harwich vanuit Hoek van Holland met Stena Line , je kunt de fiets makkelijk toevoegen aan je boeking. In de haven ga je met het autoverkeer aan boord, waarna je je fiets vast zet aan een rek.

Fietsroutemogelijkheden vanuit Harwich

Vanuit Harwich gaat fietsroute 51 richting Colchester. Deze route maakt deel uit van de internationale EuroVelo 2 (EV2), die van Galway in Ierland naar Moskou in Rusland loopt (5050 km!). In het VK gaat de route van Holyhead, Anglesey, Wales, langs de NCR8 Lôn Las Cymru, via Snowdonia National Park en het Brecon Beacons National Park. Via Cardiff ga je naar Engeland langs Bristol en Bath. Via de Kennet and Avon Cycle Route (NCR4) ga je richting de Thames Path Cycle Route naar Londen en daarna dus naar Harwich. Een prachtige manier om te fietsen in het Verenigd Koninkrijk.

Met fiets in de trein naar Engeland

Je kunt op twee manieren door de kanaaltunnel met je fiets. Dit kan vanuit Brussel met de Eurostar, of bij Calais met LeShuttle.

Eurostar

Je kunt je fiets ook meenemen in de Eurostar trein naar Londen, helaas kan dit alleen vanaf Brussel en niet vanaf Rotterdam of Amsterdam. Dan kan het alleen als je fiets gedemonteerd is en verpakt als bagage. Je kunt een (elektrische) vouwfiets of kinderfiets meenemen op voorwaarde dat die minder dan 85 cm lang is en volledig is ingepakt in een beschermhoes.

Je kunt je fiets wel meenemen op deze treinen:
Londen naar Brussel: 09:01 (trein 9116), 13:01 (trein 9132) en 15:04 (trein 9142)
Brussel naar Londen: 07:56 (9113), 12:52 (trein 9135), 14:52 (trein 9141) en 17:56 (trein 9153)

De kosten voor het meenemen van je fiets zijn € 50 enkele reis, als je lastminute boekt (minder dan 48 uur voor vertrek) kost het € 70 enkele reis. Boeken doe je door contact op te nemen met Eurostar via travelservices@eurostar.com, stuur dit formulier mee voor een snelle afhandeling.

Elektrische fietsen mag je niet opladen aan boord van de trein!

LeShuttle

Wanneer je met de LeShuttle bij Calais het kanaal wil oversteken kan dat voor €50 enkele reis. Je meldt je minimaal een kwartier voor vertrektijd bij het CIFFCO-gebouw tegenover Cite Europe in Calais. Vanaf hier wordt je naar de terminal gebracht en ga je in een minibus op de Le Shuttle trein. In iets meer dan een half uur zit je op Engelse bodem en kun je eruit bij Holiday Inn Express in Folkestone. Terug vanuit Engeland gaat de trein om 8:00 uur.

Het tarief is €50 per fiets (of per zadel bij een tandems). Kinderen op een fietsstoeltje mogen gratis mee. Voor bakfietsen kunnen andere prijzen tellen. Elektrische fietsen zijn toegestaan op deze dienst, maar er mogen er maar vier tegelijk meegenomen worden per trein.

Je moet minimaal tien werkdagen van tevoren reserveren. Dit kun je doen door contact op te nemen met LeShuttle via de website .

Vanuit Frankrijk kun je ook met de veerdiensten met je fiets naar Engeland.

Vanuit Frankrijk

Wanneer je vanaf Frankrijk wil oversteken kun je de verschillende diensten vanuit Dover en Duinkerke gebruiken. Wij raden aan om de website van de betreffende veerdiensten te bekijken voor meer informatie. Met DFDS , Stena Line en P&O is het sowieso mogelijk om je fiets mee te nemen. Prijzen zijn vanaf 30 euro per persoon met fiets.

Fietsroutemogelijkheden vanuit Dover en Folkestone

Beide plaatsen liggen aan de nationale fietsroutes 17 en 2. Dover is ook het beginpunt van de internationale fietsroute EuroVelo 12 (EV12) in Groot-Brittannië. Dit is de North Sea Cycle Route is 5942 km en loopt richting het noorden naar de Orkney eilanden.

Daarnaast lopen de routes North Downs Way riders’ (271 km, naar Farnham) en Cantii Way (235 km) beide door Dover en Folkestone.

Fietsverhuurdiensten

Er zijn tal van fietsverhuurdiensten beschikbaar, van lokale winkels tot nationale ketens zoals Halfords en Evans Cycles. In steden als Londen kun je gebruik maken van de Santander Cycles (ook bekend als “Boris Bikes”), een deelfietsensysteem dat eenvoudig te gebruiken is voor zowel inwoners als toeristen. Ook TIER en Lime bike kun je in een aantal plaatsen vinden.

Wij raden je aan om op internet te zoeken naar de plaats waar je een fiets wil huren en dan ‘bike hire’. Voor een elektrische fiets zoek je op ‘e-bike hire’. In de steden krijg je vaak een simpele fiets, maar in de regio’s kun je zeer goede fietsen huren.

Gehuurde fietsen bij Rye, Engeland
Gehuurde fietsen bij Rye, Engeland

Fietsroutes in het Verenigd Koninkrijk

Er zijn verschillende mogelijkheden om te fietsen in het Verenigd Koninkrijk, het handigste is om de nationale fietsroutes te volgen. Het National Cycle Network (NCN) biedt een uitgebreid netwerk van fietsroutes door het hele land, beheerd door de liefdadigheidsorganisatie Sustrans. Met meer dan 20.500 kilometer aan bewegwijzerde routes, variërend van rustige landweggetjes tot verkeersvrije paden (8.400 km), is er voor elke fietser een geschikte route te vinden. Vaak zijn de verkeersvrije routes op oude treinroutes. Nationale fietsroutes worden met een nummer op een rood bordje aangegeven, regionale fietsroutes staan op een blauwe achtergrond met een witte rand.

Bedenk je van tevoren goed of je bijvoorbeeld een verkeersvrije of vlakke route wil rijden. Dit staat bijna altijd bij routes aangegeven. Ga ook na of je heuvels/bergen wil gaan beklimmen. Ben je daar niet zo van, ga dan naar de vlakkere gedeeltes van Engeland. Hou je wel van een uitdaging? Ga dan voor het noorden van Wales of Schotland.

Routekaarten

Sustrans verkoopt fietskaarten om mee te nemen. Je kunt deze kaarten online op de website van Sustrans zelf kopen (deze worden geleverd vanuit het VK), maar ook bij Bol .

Online zijn er ook routekaarten te vinden. Bekijk routes op de websites van:

Maryport - Carlisle, NCN72 fietsroute
Fietsroute bord in Engeland.

Fietsvriendelijke accommodaties

Wij hebben geen problemen gevonden om onze fiets veilig te stallen bij accommodaties. We hebben dit natuurlijk eerst gevraagd voor we boekten, wat we je dan ook aanraden. Vooral bij B&B’s is het meestal geen enkel probleem om hem ergens veilig weg te zetten. Bij de hotelketens Premier Inn en Travellodge mag je je fiets meenemen op je kamer. Echter moet je fiets dan soms wel een lift in (of een aantal trappen omhoog). De liften zijn hier niet voor gemaakt, en dit kan soms dus een uitdaging zijn (of gewoon onmogelijk). Meestal stond onze fiets in een linnenkamer of schuurtje.

Tip: Als je een verblijf op bijvoorbeeld Booking.com hebt gevonden, kun je in de reviews zoeken naar bike, dan krijg je soms al de informatie die je wil. Of kijk bij de faciliteiten, hieronder staat nog een mogelijkheid (Missing some information? Yes/No, druk op Yes) om een vraag te stellen aan de accommodatie-eigenaar.

Fietspaden en voorzieningen

Alhoewel het Verenigd Koninkrijk niet bekendt staat als fietsland, wordt het wel steeds beter. Er komen steeds meer fietsroutes en de fietsroutes worden steeds beter. Toch is er ook nog veel werk aan de winkel. Fietsroutes hebben vaak hekjes of obstakels om ander verkeer tegen te houden, maar houden soms ook fietsers tegen (zie foto hieronder). Met een beetje creativiteit kom je er wel doorheen.

De wegen hebben vaak gaten in het wegdek, wat een afdaling van een heuvel soms gevaarlijk kan maken. Houd je stuur dan ook goed vast wanneer je van een heuvel af daalt (en draag een helm).

Langs de bekendere fietsroutes zijn vaak wel fietsvoorzieningen (speciale fietswinkels, café’s, etc.), maar het is niet zoals in Nederland dat er in ieder groot dorp wel een fietsenmaker zit. Zorg dus dat je zelf de belangrijkste spullen (bandenplak, fietspomp en sleutels) bij je hebt.

Fietsen in het Verenigd Koninkrijk: Fietspoortjes in Engeland
Tja, fietsen in het Verenigd Koninkrijk levert soms uitdagingen op.

Verkeersregels voor fietsen in het Verenigd Koninkrijk

Wanneer je in het Verenigd Koninkrijk fietst moet je je natuurlijk aan de lokale verkeersregels houden. Deze zijn net iets anders dan we gewend zijn, en dan heb ik het niet alleen over het links rijden. De regels zijn terug te vinden in The Highway Code: Rules for cyclists . Bij ‘must’ ben je verplicht, bij ‘should’ wordt het aangeraden.

Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rij.

 • Fiets links (maar je had denk ik niet anders verwacht? 😉).
 • Rechts heeft niet standaard voorang in het VK. Strepen en borden (Give way) geven aan wie er moet stoppen. Staan deze er niet? Dan gaat degene op de ‘hoofdweg’ voor. Dit is niet altijd duidelijk, dus let vooral gewoon goed op. En ik zou op de fiets gewoon de andere weggebruiker voorang geven. Zo weet je zeker dat je veilig de kruising kan oversteken.
 • Het is niet verplicht een helm te dragen, maar dit wordt wel sterk aangeraden (vanwege de slechte wegen en heuvels). Het advies is vooral voor kinderen t/m 12 jaar, maar dus (nog) geen verplichting.
 • Voor een elektrische fiets moet je een minimaal 14 jaar oud zijn.
 • Naast praktisch, is het ook verplicht om voor- en achterremmen op je fiets te hebben.
 • Op Isle of Man en in Noord-Ierland ben je verplicht een bel op je fiets te hebben. Op Groot-Brittannië is dit niet verplicht (maar wel heel handig!).
 • Je fiets moet voorzien zijn van goedgekeurde voor- en achterlichten wanneer je tussen zonsondergang en zonsopgang rijdt (en aan staan!).
 • Je fiets is tussen zonsondergang en zonsopgang ook verplicht voorzien van een rode achterreflector en vier oranje pedaalreflectoren, één aan de voor- en achterkant van elk pedaal.
 • Wanneer je niet meer goed en veilig kan rijden omdat je onder invloed bent van drugs, alcohol of medicijnen, mag je niet rijden. De boete is £ 1000.
 • Je dient redelijkerwijs rekening te houden met andere weggebruikers, maar verwacht niet dat anderen dat andersom ook doen. Ondanks dat er inmiddels in het VK wordt geleerd om de autodeur op de ‘Dutch-way’ open te doen, zullen de meeste niet echt verwachten dat er een fietser aan komt.
 • Waar er een stopstreep is, mogen fietsers voor het gemotoriseerd verkeer maar achter de stopstreep gaan staan, hoewel het oversteken van de stopstreep door rood nog steeds een overtreding is. Het is ook een overtreding om door een oranje licht te rijden, tenzij je zo dicht bij de stopstreep bent dat stoppen een aanrijding zou kunnen veroorzaken.
 • Je mag niet op de stoep fietsen. Er wordt echter niet streng naar gekeken als dit de veiligste optie is (en je dus geen voetgangers hindert). Op sommige plekken moet het trottoir gedeeld worden, dan staat dit duidelijk aangegeven. Er wordt dan ook aangegeven aan welke kant je moet fietsen. Hier moet je echter altijd rekening houden met de voetganger.
 • Soms mag je op de busbaan, dit staat dan aangegeven met een bord (met een bus en fiets erop, zie foto).
 • Je mag maar met één persoon tegelijk op een fiets zitten, tenzij ‘de fiets is gebouwd of aangepast voor het vervoer van meer dan één persoon’.
 • Op rustigere wegen mag je midden op de weg rijden om goed op te vallen voor ander verkeer. Wijk voor achteropliggend verkeer als dit veilig kan.
 • Je mag je telefoon gebruiken op de fiets, maar dit mag geen gevaar opleveren voor jezelf of andere weggebruikers.
Hier mag je als fietser op de busbaan.
Fietsen in het Verenigd Koninkrijk: Hadrian's Cycleway

Fiets mee in de trein

Wanneer je in Engeland aangekomen niet gelijk met de fiets verder wil kun je altijd de trein pakken. Over het algemeen mogen fietsen gratis mee met de trein. In het VK hebben ze echter veel verschillende treinmaatschappijen, met ieder zijn eigen regels. Bij sommige moet je reserveren, bekijk voor deze informatie de website van de maatschappijen. Directe linkjes naar hun fietsbeleid zijn te vinden op deze National Rail pagina  .

In de trein zijn er vaste plekken voor de fietsen, deze staan aan de buitenkant van de trein aangegeven. Soms is er maar plek voor twee fietsen op een trein, dus let daar op. Gelukkig nemen niet heel veel mensen hun fiets mee, dus er is meestal wel plek. Bij onze laatste reis plaatsen de lokale bevolking hun fiets er gewoon bij, dus uiteindelijk stonden er vier fietsen op een plek voor twee, en niemand maakten er een probleem van.

Meer informatie over met de trein reizen in het Verenigd Koninkrijk.

Met de fiets in de trein in Engeland (Northern Railway)
Fiets mee in de trein in het Verenigd Koninkrijk.

Wat neem je mee?

Het is natuurlijk heel persoonlijk met wat je mee wil nemen op je fietsvakantie, maar dit vonden wij prettig:

 • Fiets: We hebben in Engeland gefietst met een gewone fiets met versnellingen en een elektrische fiets. Een goede fiets is essentieel, je zult je versnellingen en remmen goed gaan gebruiken. Anti-lekbanden zijn fijn.
 • Helm: Alhoewel niet verplicht, wordt deze wel aangeraden. De wegen zitten vaak vol met gaten, ook wanneer je met 50 km/u naar beneden gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
 • Reserve onderdelen: binnenband, bandenplakset, bandenlichters, fietspomp.
 • Fietstassen voor onze spullen. Wij hadden alleen spullen achter op de fiets, maar het verdelen is beter.
 • Regenkleding: Het is toch fijn als je je regenkleding uit kan doen na een bui en droog verder de dag in kan.
 • Route op telefoon (offline beschikbaar) of kaart. Eventueel ook een fietsboekje.
 • Eventueel: kampeerspullen.

Bagagevervoer en georganiseerde reizen

Wanneer je zonder bagage wil fietsen in het Verenigd Koninkrijk zijn er meerdere opties. Wanneer je een route rijdt zijn er vaak bagagevervoerders die je spullen van accommodatie naar accommodatie brengen. Je vindt ze door te zoeken op ‘baggage transfer’ en de route die je gaat fietsen.

Je kunt er ook voor kiezen om georganiseerde reis te doen. Bij deze reizen is alles al geregeld. Soms fiets je in een groep, maar het kunnen ook soloreizen zijn. Wij zagen geörganiseerde reizen bij o.a. SNP , Eigen-wijze Reizen , House of Britain en Cycle Tours .

Wij hebben met beide persoonlijk geen ervaring, wij hebben onze spullen altijd in onze fietstassen meegenomen en alles zelf geboekt.

Meer informatie

Nog vragen? Stel ze hieronder en we zullen ze (proberen) te beantwoorden.

Lees hier meer over Hadrian’s Cycleway. Wil je meer weten over ons fietsavontuur? Lees dan Blog: Langs Hadrian’s Wall fietsen, Noord-Engeland of The Tarka Trail: Met de fiets over de Bideford Extension Railway (vanaf Barnstaple).

Wil je in een andere regio fietsen? Lees meer over het Verenigd Koninkrijk.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken