Home » Reizen » In Groot-Brittannië » Tolwegen in het Verenigd Koninkrijk: Alles wat je moet weten voor je reis

Gepubliceerd op 20 februari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Als je binnenkort naar het Verenigd Koninkrijk reist, is het belangrijk om te weten dat er tolwegen zijn die je tegen kunt komen. In dit artikel geven we je een overzicht van de tolwegen en bruggen en hoe je je kunt voorbereiden op je reis.

Wat zijn tolwegen?

Tolwegen zijn wegen, bruggen en tunnels waarvoor een tol betaald moet worden om er gebruik van te maken. In het Verenigd Koninkrijk zijn er verschillende tolwegen op snelwegen, bruggen en tunnels op A-wegen en bruggen op secundaire wegen. De meeste tolwegen worden beheerd door particuliere bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de financiering, de bouw en het onderhoud van de wegen. De tolheffing op deze wegen helpt deze bedrijven om de kosten te dekken en winst te maken.

Welke tolwegen zijn er in het Verenigd Koninkrijk?

De belangrijkste tolweg in het Verenigd Koninkrijk is de M6 Toll, die de Midlands omzeilt en een alternatieve route biedt voor de drukke M6 snelweg. Een andere tolweg is de Dartford Crossing, deze ligt in het oosten van Londen en verbindt de M25 en de A2. Het is een tolbrug die wordt beheerd door Highways England. Er zijn ook tolwegen op enkele secundaire wegen, zoals de Tyne Tunnel in Newcastle.

Alle tolwegen van het Verenigd Koninkrijk

Tolwegen in Schotland, Noord-Ierland en Wales

In Schotland en Noord-Ierland zijn geen tolwegen of bruggen. In Wales is er slechts één, de eerder genoemde Marine Drive Toll Road, maar dit is niet echt een doorgaande weg, meer een toeristische route. Er zijn wel low emission zones in Schotland, hierover later meer.

Hoe werken tolwegen?

Tolwegen in het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende manieren om tol te heffen. De meest voorkomende methode is door middel van een tolpoort, waar u kunt betalen met contant geld, creditcard of betaalpas. Sommige tolwegen, zoals de Dartford Crossing, maken gebruik van een systeem met automatische nummerplaatherkenning, waarbij uw nummerplaat automatisch wordt gescand en de tol vervolgens via uw bankrekening wordt afgeschreven. Helaas werkt dit niet altijd voor buitenlandse nummerplaten en/of rekeningnummers. Het is belangrijk om te weten dat sommige tolwegen alleen elektronisch betaling accepteren en dat het niet mogelijk is om contant te betalen. Bij andere (de kleinere) is dit weer andersom.

Hoeveel kost het?

De prijzen van tolwegen variëren, afhankelijk van de weg en het tijdstip. Degene waar je contant moet betalen kosten vaak rond een pond, de grotere kosten meerdere ponden. Dit is ook weer afhankelijk van wat voor soort voertuig je hebt (motor, auto, camper etc.). Je kunt op de linkjes klikken om de prijzen te zien en eventueel als je tol te betalen.

Het niet betalen van de tol kan je een boete van zo’n honderd pond opleveren. En deze boetes worden ook in Nederland en België geleverd.

Hoe bereid je je voor op tolwegen?

Als u van plan bent om tolwegen te gebruiken tijdens uw reis, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Zorg dat je contant geld bij je hebt indien nodig. Als je van plan bent om automatisch tol te betalen, moet je ervoor zorgen dat je betaalkaart is gekoppeld aan je nummerplaat en dat je voldoende saldo hebt. Dit kan als je geen Britse bankrekening en/of nummerplaat hebt, een uitdaging zijn.

Kijk daarom van tevoren goed op de webpagina’s van de tolwegen. Vaak kun je nog achteraf betalen, wel op dezelfde dag of binnen 24 uur.

Het is ook een goed idee om te controleren of de tolwegen die je van plan bent te gebruiken tolvrij zijn op bepaalde tijdstippen of dagen.

Congestieheffing Londen en Durham

Naast tolwegen zijn er ook andere kosten verbonden aan het rijden in het Verenigd Koninkrijk, zoals de congestieheffing. Er is zo’n heffing in Londen (London Congestion Charge) en Durham (Durham Road User Charge Zone).

De London Congestion Charge is een heffing die je moet betalen als je het centrum van Londen binnenrijdt. Deze telt op weekdagen tussen 7.00 en 18.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 18.00 uur. De kosten van deze heffing zijn £15 per dag en kunnen online of telefonisch worden betaald. Je kunt ook kiezen voor automatische betaling door uw voertuig te registreren bij Transport for London .

Als u niet betaalt voor de London Congestion Charge, kun je een boete van £160 ontvangen. Het is belangrijk om te weten dat deze heffing niet van toepassing is op voertuigen die volledig elektrisch zijn of voertuigen die minder dan 75 gram CO2 per kilometer uitstoten.

In Londen is er ook een Ultra Low Emission Zone , om de lucht zo schoon mogelijk te houden. Vervuilende auto’s moeten £12,50 per dag betalen om de zone binnen te komen. Vanaf 23 augustus 2023 vallen alle Londense wijken onder deze zone. Omdat het voor Transport for London niet duidelijk is of buitenlandse wagens aan de emissienormen moet je je voertuig van tevoren registreren . Doe dit op tijd, het duurt namelijk even voordat de registratie erdoorheen is.

Daarnaast is er ook de Durham Road User Charge Zone , een heffing die wordt opgelegd aan bestuurders die het centrum van Durham binnenrijden tussen 10.00 uur en 16.00 uur op maandag t/m zaterdag. De kosten van deze heffing zijn £2 per dag en kunnen worden betaald via de Parking Shop (Suite 1, Forster House, Framwellgate Moor, DH1 5HL Durham) of +44 (0)191 384 6633.

Low emission zones

Ook het Verenigd Koninkrijk kent verschillende low emission zones, waar voertuigen aan de emissienormen moet voldoen.

In Schotland zijn Aberdeen, Dundee, Edinburgh en Glasgow voorzien van zo’n zone. Je kunt kijken of jouw voertuig voldoet aan deze normen via www.lowemissionzones.scot . Mocht deze nieuwer zijn dan 2015, dan zit je altijd goed. Vanaf juni 2023 gaan ze bekeuren in Glasgow, vanaf juni 2024 in de andere Schotse steden. Je hoeft je auto niet te registreren.

In Engeland zijn er low emission zones in Bath , Birmingham , Bradford , Bristol , Londen , Greater Manchester (verwacht), Portsmouth , Sheffield en Tyneside – Newcastle and Gateshead . Meer informatie over deze zones kun je terugvinden op www.gov.uk/clean-air-zones .

Zoals eerder gemeld is er in Londen een Ultra Low Emission Zone . Vervuilende auto’s moeten £12,50 per dag betalen om de zone binnen te komen. Vanaf 23 augustus 2023 vallen alle Londense wijken onder deze zone. Omdat het voor Transport for London niet duidelijk is of buitenlandse wagens aan de emissienormen moet je je voertuig van tevoren registreren .

Meer informatie

Officiële website van de overheid: www.gov.uk/uk-toll-roads

Meer informatie over Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk en Reizen met de auto in het Verenigd Koninkrijk.

Meer over Clifton Suspension Bridge


Tags:

Geschreven door:


4 reacties op “Tolwegen in het Verenigd Koninkrijk: Alles wat je moet weten voor je reis”

 1. Christina avatar
  Christina

  Goedemiddag, kan ik online Tolwegen in Schotland, Noord-Ierland en Wales kaart of degelijke bestellen zodat ik het niet onderweg hoef te doen?

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Voor zo ver wij weten is er geen uniform kastje of iets dergelijks hiervoor. Je kunt sommige tolwegen wel al van te voren betalen.

 2. Joop Veeheij avatar
  Joop Veeheij

  Zijn er uitzonderingen voor personen met een invalidekaart.
  Weet dat b.v. Londen er uitzonderingen zijn. Hoe zit dat voor de rest van Groot Brittanie

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Dat durf ik niet te zeggen, kijk daarvoor op de website van de betreffende weg/brug/tunnel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken