Gepubliceerd op 20 januari 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Wij zijn dol op Brits gebak en maken het daarom ook graag. Deze passie delen we met liefde, vandaar dit recept voor Welsh cakes. Voor wie het nog niet kent, het zit een beetje tussen scones en pannenkoeken in. Maar proef het vooral eens zelf!
Geschiedenis Welsh cakes
Welsh cakes werden in de negentiende eeuw gebakken op een bakestone (ronde gietijzeren bakplaten). Het gebakje kreeg lokaal dan ook vaak de naam van het regionale woord voor baksteen mee. Zo werd het ook wel pice bach, tishan lechwan of tishan ar y mân (bakstonecake) genoemd.
Ze werden populair toen boter, suiker en gedroogd fruit makkelijker bereikbaar werd in de tweede helft van de 19e eeuw. Moeder des huizes maakte het voor haar man (die in de mijnen werkte) en hun kinderen voor op school. Tegenwoordig worden ze vaak met zelfrijzend bakmeel gemaakt, vroeger met alleen bloem. Hierdoor waren ze vroeger platter (of nu ook als je bloem gebruikt). Omdat ze moeten worden gegrild zie je ze nu minder vaak in de winkels dan ander gebak (wat uit de oven komt).
Recept Welsh cakes (15-20 stuks)
Wij delen het klassieke recept van Welsh cakes, maar natuurlijk kun je de rozijnen ook vervangen door chocoladestukjes of ander gedroogd fruit.
- 250 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra voor verstuiven of bloem)
- 125 gram koude boter (ongezout)
- 75 gram rozijnen
- 35 gram suiker
- 1 ei
- Klein beetje melk
- Kleine theelepel koekkruiden
- Snufje zeezout
Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg de suiker en koekkruiden toe. Snijd de boter in stukjes en voeg deze toe, net zoals een snufje zout. Meng dit met je vingers tot een kruimelig deeg. Meng de rozijnen door het deeg en maak een kuiltje in het midden. Breek het ei hierin en een beetje melk. Meng dit met een vork, waarna je het met je handen door het deeg kan mengen. Het deeg moet niet te droog zijn, maar ook niet te glad. Het moet nog een beetje zanderig aanvoelen. Als het te droog is kun je nog wat melk toevoegen.
Rol het deeg op een met bloem bestrooide werkbank uit tot 0,5/1cm hoog. Steek hier vormpjes uit.
Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, wanneer hij warm is test je het beste eerst met één vormpje of het goed warm is. De Welsh cake zou binnen 4/5 minuten gaar moeten zijn (2 minuten per kant). Ze moeten goudbruin worden. Wanneer je de goede stand hebt ontdekt kun je de rest van de Welsh cakes bakken.
Laat ze afkoelen op een rooster en bestrooi ze met een beetje suiker. Ze zakken nog een beetje in (wanneer je genoeg geduld hebt 😉)
Je kunt de Welsh cakes warm opeten maar ook koud. Of versier ze verder met wat slagroom en aardbeien bijvoorbeeld. Maar geniet er vooral van! Mwynhewch eich bwyd!
Meer recepten
Wil je meer Britse recepten? Bekijk dan onze Brits eten en drinken pagina.