Home » Groot-Brittannië » Papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk: de complete gids voor jouw bezoek

Gepubliceerd op 15 maart 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De meest leuke vogels van het Verenigd Koninkrijk als je het ons vraagt: papegaaiduikers (puffins). Deze zwart/witte vogels met oranje snavel kun je langs de kustlijnen vinden. Hier vind je meer informatie over de levens van de clowns van de zee. En natuurlijk bespreken we ook de beste plekken waar je de papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk kan zien.

Hoe dol wij ook zijn op papegaaiduikers en ook ieder enthousiasme kunnen begrijpen. Willen we er graag op wijze dat de vogels een kwetsbare status hebben, en dus een (bijna) bedreigde soort is. Respecteer hun leefgebied en stoor ze nooit in hun broedproces. Een mooie foto is leuk, maar zeker geen verstoring van het leven van een papegaaiduiker waard.

Wat is een papegaaiduiker/puffin?

Zeepapegaai, papegaaiduiker, puffin of clown van de zee, het maakt niet uit hoe je de beestjes noemt, het gaat altijd om dezelfde vogel. In IJsland noemen ze hem ook wel de priester. Dit omdat hij vaak netjes rechtop staat en een zwart/wit pak aanheeft. De papegaaiduiker is van boven zwart, met een witte buik en wangen, een grote, veelkleurige snavel en oranje zwemvliezen. De snavel groeit met hun leeftijd. Papegaaiduikers, ‘Fratercula arctica’ zijn vogels die tot de familie van de alken behoren en ongeveer 25 tot 30 centimeter groot zijn. Ze hebben een spanwijdte van 47-63 cm en gewicht van 320 tot 480 gram. In de 20 jaar (of soms zelfs 40!) dat ze leven zijn ze trouw aan hun partner en het nest waar ze in broeden.

Papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk

Soorten papegaaiduikers

Er zijn verschillende soorten papegaaiduikers, maar de soort die in het Verenigd Koninkrijk voorkomt is de Atlantische papegaaiduiker, ook wel bekend als de gewone papegaaiduiker. Naast de Atlantische papegaaiduiker zijn er nog drie andere soorten papegaaiduikers in de wereld: de gehoornde papegaaiduiker, de kuifpapegaaiduiker en de Rhinoceros auklet.

De gehoornde papegaaiduiker komt voor langs de westkust van Noord-Amerika en Azië, en broedt voornamelijk in Alaska en Rusland. Deze soort lijkt sterk op de Atlantische papegaaiduiker, maar heeft een donkerdere kleur en een lichtere snavel.

De kuifpapegaaiduiker leeft vooral in het noordelijke deel van de Grote Oceaan en vooral te herkennen aan hun twee witte kuifjes, die vanuit hun wenkbrauwen tot achter hun kopje doorgaan.

De Rhinoceros auklet heeft een iets andere uiterlijk dan de andere soorten. Ze hebben een grijze kleur met een witte buik en een zwarte snavel. Ze komen voor langs de noordelijke kusten van de Stille Oceaan, van Alaska tot Japan.

Papegaaiduiker in het noorden van Schotland

Leefwijze puffins

Papegaaiduikers zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende uiterlijk, met hun zwart-witte verenkleed, felgekleurde snavels en grote ogen. Hun snavels zijn in de winter grijs van kleur, maar veranderen in de lente naar een opvallende oranje kleur. Papegaaiduikers leven in grote kolonies en communiceren met elkaar door middel van verschillende geluiden en lichaamstaal.

Papegaaiduikers brengen het grootste deel van het jaar door op zee en zijn alleen aan land tijdens het broedseizoen, maart tot en met augustus. Na het broeden trekken de vogels weg van hun kolonies naar open zee, waar ze overwinteren. Hierdoor kennen wij de vogels alleen maar met oranje snavel.

De puffins zijn alleseters en voeden zich voornamelijk met kleine vis, inktvis en schaaldieren. Ze gebruiken hun snavels als een soort net om hun prooi te vangen. Ze kunnen dan ook zeer goed zwemmen en tot wel 60 visjes tegelijk in hun mond vasthouden. Meestal zul je de vogels zien met ongeveer 10 visjes. Doordat hun lijfjes zo goed zijn gemaakt om te zwemmen, zien ze er af toe onhandig uit in de lucht. Ze kunnen tot wel een minuut onder water blijven, en het lijkt alsof ze door het water vliegen.

Papegaaiduiker in Groot-Brittannië

Puffin nesten

Papegaaiduikers nestelen zich in kolonies op klifranden en ondergrondse holen. Ze zijn monogaam en keren elk jaar terug naar dezelfde partner en nestplaats. De meeste papegaaiduikers broeden pas als ze 5 jaar oud zijn. Het nest wordt gemaakt van gras, veren en ander plantaardig materiaal. Papegaaiduikers leggen meestal één ei per jaar en beide ouders zorgen voor het broeden en voeden van de kuiken. Na ongeveer 6 weken komt het jong (puffling of kuiken) uit het ei en blijft nog ongeveer 6 weken bij de ouders voordat het uitvliegt. Als ze nog jong zijn lijken ze nog helemaal niet op hun schattige ouders. Ze zijn pluizig en zwart/wit.

Wintermaanden

In de wintermaanden overleeft de vogel op zee. Ze slapen op zee door te drijven op het water, waarbij ze een slaaphouding aannemen die lijkt op die van een bal. Ze houden hun hoofd naar beneden en trekken hun snavel onder hun vleugels, waardoor ze eruit zien als een zwart-witte bol. Dit helpt hen om warm te blijven en zich te beschermen tegen de koude wind en het water. Papegaaiduikers slapen over het algemeen slechts enkele minuten tegelijk, omdat ze alert moeten blijven op eventuele bedreigingen, zoals roofdieren of sterke stromingen.

Puffins in het Verenigd Koninkrijk

Bedreigingen papegaaiduikers

Helaas zijn er ook andere bedreigingen voor papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk. Een daarvan is de overbevissing van hun voedselbronnen, waardoor ze minder visjes kunnen vinden om te eten. Andere bedreigingen zijn klimaatverandering en de verstoring van hun broedplaatsen door menselijke activiteiten. Om de papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk te beschermen, zijn er verschillende conservatie-inspanningen ondernomen. Zo zijn er beschermde gebieden aangewezen waar de vogels kunnen broeden en jagen zonder verstoring door mensen. Daarnaast zijn er programma’s opgezet om de visserij te beheren en de visbestanden te beschermen.

Locaties papegaaiduikers op kaart

Enkele van de grootste kolonies zijn te vinden op het eiland Skomer in Wales, de Farne-eilanden in het noordoosten van Engeland en op het eiland Lunga in Schotland. Dit zijn echter niet de enige plekken waar je ze kunt vinden. Wij hebben de plekken waar je papegaaiduikers kan spotten in het Verenigd Koninkrijk voor je op een kaart gezet. Daaronder vind je meer informatie.

Papegaaiduikers in Schotland

In Schotland kun je op veel plekken papegaaiduikers zien, de vogels zijn dol op de ruige kustlijn. Wij zetten de topplekken voor je op een rij, maar dat wil niet zeggen dat ze nergens anders te zien zijn.

  • Lunga is een klein eilandje in de Binnen-Hebriden, en het is de thuisbasis van ongeveer 4.000 broedende papegaaiduikers. Vanwege de afgelegen ligging zijn er minder toeristen, wat betekent dat je hier een wat rustigere ervaring hebt en de vogels van nog dichterbij kunt bekijken.
    Meer informatie: tireeseatours.co.uk
  • Isle of May ligt voor de kust van Fife in de Firth of Forth en heeft een kolonie van ongeveer 46.000 zeevogels, waaronder papegaaiduikers. Door zijn ligging is het goed te bezoeken vanuit Edinburgh.
    Meer informatie: nature.scot
  • Handa Island ligt aan de noordwestkust van Schotland en heeft slechts een kleine broedkolonie van ongeveer 250 papegaaiduikers. Daarnaast zijn er nog wel vele andere zeevogels te zien.
    Meer informatie: handa-ferry.com
  • Staffa ligt in de Binnen-Hebriden, het staat bekend om zijn unieke geologische kenmerken en de overvloed aan zeevogels, waaronder papegaaiduikers.
    Meer informatie: nts.org.uk
  • Bij het plaatsje Dunbar aan de oostkust van Schotland kun je papegaaiduikers spotten die zich nestelen in de kliffen rond de haven.
    Meer informatie: ourdunbar.com
  • St Kilda is een afgelegen eilandengroep die ongeveer 65 kilometer ten westen van de Buiten-Hebriden van Schotland ligt. Het is een uitstekende plek om papegaaiduikers te spotten en is een populaire bestemming voor vogelliefhebbers.
    Meer informatie: nts.org.uk
  • John O’Groats is de ideale plek in Schotland om puffins te zien. Je kunt ze namelijk zien wanneer je daar langs de kust loopt naar Duncansby Stacks. Er gaan ook bootjes heen, zodat je ze vanaf het water kan zien.
    Meer informatie: John O’Groat – Flora en fauna
  • Fowlsheugh is een natuurreservaat aan de kust in Kincardineshire, in het noordoosten van Schotland en heeft veel zeevogels, waaronder dus papegaaiduikers.
    Meer informatie: rspb.org.uk
  • Natuurlijk kun je ook op de Shetland eilanden papegaaiduikers vinden, zoals bij Sumburgh Head.
    Meer informatie: sumburghhead.com
Papegaaiduikers vliegen in Schotland

Papegaaiduikers in Wales

Ook in Wales zijn er meerdere plekken waar je de clowns van de zee kunt zien, wij zetten ze voor je op een rij:

  • Skomer Island, gelegen in de buurt van de zuidwestkust van Wales, is de thuisbasis van meer dan 6.000 broedende papegaaiduikers. Het is de perfecte plek om de vogels te zien.
    Meer informatie: welshwildlife.org
  • Puffin Island ligt ook bij Anglesey en de naam maakt enthousiast, helaas komt deze uit de 19e eeuw en broeden er nu slechts 300 paartjes. Je kunt het eiland zelf niet bezoeken, maar er gaan wel boottochtjes omheen.
    Sommige boottochten gaan ook naar de Skerries, een eilandengroep ten westen van Puffin Island. Hier zitten ook nog zo’n 2.000 broedende papegaaiduikers.
    Meer informatie: seacoastsafaris.co.uk enstarida.co.uk en puffinislandboattrips.wales
  • Skokholm Island ligt vlak bij Skomer en heeft ook papegaaiduikers.
    Meer informatie: welshwildlife.org
  • Een andere goede plek om papegaaiduikers te zien is South Stack op het eiland Anglesey.
    Meer informatie: rspb.org.uk
  • Tot slot is het eiland Bardsey, dat voor de kust van Gwynedd ligt, ook een goede plek om papegaaiduikers te spotten. Hier kun je de vogels vinden op de kliffen bij de vuurtoren.
    Meer informatie: bardsey.org
Papegaaiduikers (puffins) in Wales

Papegaaiduikers in Engeland

Met zo’n lange kustlijn kan het niet anders dan dat er ook papegaaiduikers in Engeland zitten. De beste plekken op een rij:

  • De Farne Islands, gelegen voor de kust van Northumberland, bieden ook een fantastische kans om papegaaiduikers te bekijken. Met ongeveer 23 verschillende zeevogels, waaronder 40.000 papegaaiduikers, is dit een van de grootste kolonies van papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk.
    Meer informatie: nationaltrust.org.uk
  • Bempton Cliffs is gelegen aan de oostkust van Engeland in Yorkshire en biedt een spectaculair uitzicht op duizenden zeevogels, waaronder papegaaiduikers, maar ook jan-van-genten, zeekoeten en alken.
    Meer informatie: rspb.org.uk
  • Old Harry Rocks (Handfast Point) is een klif in Dorset met een kleine kolonie papegaaiduikers en prachtig uitzicht op de Jurassic Coast. Langs deze kust kun je op meer plekken deze vogels spotten.
    Meer informatie: cityexperiences.com
  • Op Lundy Island kun je vanaf de kliffen genieten van een adembenemend uitzicht op deze prachtige vogels terwijl ze zich nestelen op de omliggende kliffen en op de grond.
    Meer informatie: nationaltrust.org.uk en landmarktrust.org.uk
  • Ook zijn de clowns van de zee te vinden op Isles of Scilly, vooral op Annet, al is het niet met groten getale.
    Meer informatie: visitislesofscilly.com
  • Op Mouls island aan de kust van Noord-Cornwall verwelkomt ook ieder jaar puffins.
    Meer informatie: padstowsealifesafaris.co.uk
Papegaaiduiker in Noord-Ierland

Papegaaiduikers in Noord-Ierland

  • Rathlin Island is een klein eilandje voor de kust van Antrim met een broedkolonie van ongeveer 3.000 papegaaiduikers.
    Meer informatie: rathlin-ferry.com
  • Copeland Islands is een groep kleine eilanden voor de kust van County Down, met ongeveer 2.000 broedende papegaaiduikers.
    Meer informatie: thecbo.org.uk
  • The Gobbins is een klifwandelpad langs de kust van Antrim en biedt een adembenemend uitzicht op de Noord-Ierse kustlijn en de zee. Hier kun je niet alleen papegaaiduikers, maar ook andere zeevogels spotten, zoals Jan-van-genten en zeekoeten. Het pad biedt een spectaculair uitzicht op de kliffen en de zee.
    Meer informatie: thegobbinscliffpath.com

Papegaaiduikers op Isle of Man

Ruim 30 jaar lang zijn papegaaiduikers weg geweest op het eiland Man, daarom is er in 2016 een programma opgezet om ze terug te laten keren. En met succes, sinds enkele jaren zijn er weer papegaaiduikers aan het broeden op het eiland.

De plek waar je ze misschien kan zien is het eiland Calf of Man, gelegen aan de zuidkust van Isle of Man. Hier kun je een boottocht maken om het eiland te verkennen en papegaaiduikers te spotten die zich nestelen in de kliffen. Het eiland is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan andere zeevogels, waaronder jan-van-genten en zeekoeten.

Meer informatie: visitisleofman.com/experience/calf-of-man

Papegaaiduikers op de Kanaaleilanden

Ook op sommige plekken op de Kanaaleilanden kun je papegaaiduikers zien.

  • Op Guernsey, kun je de kliffen bij Le Jaonnet Bay bezoeken waar je soms papegaaiduikers kunt zien.
    Meer informatie: visitguernsey.com
  • Op Herm Island kun je een wandeling maken langs de kliffen bij het oostelijke deel van het eiland. Hier zijn vaak papegaaiduikers te vinden die zich nestelen in de kliffen.
    Meer informatie: herm.com
  • Op Alderney kun je een bezoek brengen aan het eiland Burhou, gelegen voor de kust van Alderney. Dit kleine eiland is de thuisbasis van een grote kolonie papegaaiduikers, waarvan je er honderden kunt zien tijdens het broedseizoen.
    Meer informatie: alderneywildlife.org/wildlife/puffin-cam
  • Op Sark, kun je een wandeling maken langs de kliffen bij Dixcart Bay. Hier vind je een uitkijkpunt dat bekend staat als ‘The Window’, waar je een prachtig uitzicht hebt op de kliffen en de oceaan. Ook hier kun je vaak papegaaiduikers spotten die zich nestelen in de kliffen.
    Meer informatie: sark.co.uk/puffin-watching-on-sark
Papegaaiduikers fotograferen in Groot-Brittannië

Tips voor puffins spotten en fotograferen

Als je van plan bent om papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk te bekijken, zijn hier enkele tips om je te helpen de beste ervaring te hebben:

  • Breng warme kleding en geschikt schoeisel mee, vooral als je van plan bent om naar een afgelegen eiland te gaan.
  • Ga in de vroege ochtend of late middag wanneer de vogels het meest actief zijn.
  • Houd een veilige afstand van de vogels om hun broedplaatsen niet te verstoren.
  • Neem een verrekijker mee om de vogels beter te kunnen bekijken.

Beste periode

Papegaaiduikers leven het grootste gedeelte van het jaar op zee en gaan alleen aan land tijdens het broedseizoen. Ze zijn daarom het beste te spotten tussen maart en augustus, met mei t/m juli als hoogtepunt.

Papegaaiduikers fotograferen

Papegaaiduikers leven rondom rotsachtige kustlijnen, daar gaan ze ook op zoek naar hun eten. Dat is dan ook de meest ideale plek om te vogels te spotten en fotograferen. Wanneer je in de ochtend of tegen de avond gaat heb je de meeste kans om ze in actie te fotograferen.

Het voordeel is dat ze in groepen leven, dus heb je eenmaal een mooie plek gevonden zul je meer papegaaiduikers zien. Maar heb geduld, de beestjes zijn schuw en neem de tijd om ze aan je te laten wennen. Stoor nooit zomaar broedende vogels en geniet vooral van die leuke beestjes om je heen.

Met een boottocht is een telelens aan te raden, maar aan land kunnen ze best dichtbij komen en kun je soms al op korte afstand prachtige foto’s maken. Dan kun je ook de omgeving mee fotograferen. Het is dus afhankelijk van waar je papegaaiduikers gaat fotograferen over wat voor materiaal handig is.

Papegaaiduiker in Groot-Brittannië

Meer informatie

Lees meer over Wales, Schotland, Engeland, Noord-Ierland of kijk op de kaart van het Verenigd Koninkrijk voor meer bezienswaardigheden.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken