Home » Groot-Brittannië » Pittoresk Verenigd Koninkrijk: De 101 mooiste Britse dorpen

Wij zijn gek van het Verenigd Koninkrijk en dat is niet voor niets. Iedereen heeft wel een beeld van de mooie dorpen in het Engelse Cotswold. Maar er zijn er zo veel meer! Het Verenigd Koninkrijk ligt vol met pittoreske Britse dorpen. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Klik hier als de kaart van de pittoreske dorpen niet zichtbaar is.

Met bovenstaande kaart kun je heel makkelijk een roadtrip uitstippelen langs de pittoreske dorpjes in het Verenigd Koninkrijk. Je zal ze niet allemaal (tegelijkertijd) kunnen bezoeken, net zo min als wij alle 101 Britse dorpen kunnen uitlichten. Dat zal een website op zich zijn. Daarom maken we een selectie van tien, verspreid over het Verenigd Koninkrijk. In het kaartje hierboven hebben we ze aangegeven met blauw.

De mooiste Britse dorpen

Castle Combe (Wiltshire/Cotswolds)

Castle Combe, Cotswolds, Engeland

Wellicht de bekendste onder de pittoreske Britse dorpen, maar dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt hier niet anders dan je ogen uitkijken en je krijgt steeds weer bevestigd: Groot-Brittannië is mooi! Castle Combe ligt in de Cotswolds, wat natuurlijk vol ligt met mooie plaatsen. We zouden onze hele selectie er mee kunnen vullen, maar dat gaan we niet doen.

Het dorpje, met slechts enkele honderden inwoners, is niet alleen populair onder toeristen, maar dient ook vaak als filmdecor. Denk alleen maar al aan Poirot en War Horse (Steven Spielberg).

Lees meer over de Cotswolds, Wiltshire of hier over Castle Combe.

Lacock (Wiltshire)

Pittoreske Brits dorp Lacock

We bespreken dan wel tien diverse dorpen, toch is het tweede pittoreske dorpje er ook eentje uit Wiltshire. Officieel echter niet uit de Cotswolds, Lacock ligt er net buiten, maar ook prachtig. Vooral Lacock Abbey is een bezoekje waard, hier is het eerste fotografische negatief ooit zijn gemaakt (1835). In de abdij zijn ook delen van de Harry Potter films opgenomen, en in het dorpje zijn o.a. opnames geweest voor Downton Abbey.

Filmregisseurs komen niet voor niets uit in dit historische dorpje, het staat vol met oude woningen en het straalt nog echt iets authentieks uit.

Lees hier meer over Lacock.

Rye (East Sussex)

De mooiste Britse dorpen: Rye, East Sussex, Engeland

Dichter bij huis ligt het prachtige Rye. In de middeleeuwen was dit een kustplaats, waardoor er al vroeg mensen zich hier hebben gevestigd. Er zijn hier oorlogsboten gebouwd om Engeland mee te verdedigen. Inmiddels is door stormen de baai verzand en ligt het Britse dorp niet langer aan zee. Rye is een toeristische trekpleister vanwege de prachtige oude gebouwen en de mooie ligging vlak bij zee. Waar het vroeger het thuis van smokkelaars was, vind je er nu vele kunstenaars en kleine boetiekjes.

Shanklin (Isle of Wight)

Shanklin, Isle of Wight

Het eiland Wight is natuurlijk al prachtig op zich, maar het dorpje Shanklin spant de kroon. Met zijn riet bedekte daken huisjes is het echt met recht één van de mooiste Britse dorpen. Het is jammer dat de doorgaande weg erdoorheen loopt, waar het vooral in de zomer redelijk druk kan worden.

Er is een theater en je hebt Shanklin Beach, wat wil je nog meer? Zelfs de toeristeninformatie zit in een prachtig oud gebouw. Helaas is niet het hele dorp zo mooi, maar de rieten daken huisjes zijn zo mooi dat het dorpje zeker niet mag ontbreken in dit lijstje.

Lees ons artikel over Isle of Wight, het koninklijke eiland ten zuiden van Engeland

Dunster (Somerset)

Pittoreske Britse dorpen: Dunster (Somerset)

Vlak bij het Kanaal van Bristol ligt in Somerset het schattige dorp Dunster. Vele cottages en een kasteel op een heuvel, dat vormt toch het perfecte plaatje? Het ligt ook nog eens aan de rand van Nationaal park Exmoor. Wij begrijpen de Normandiërs wel die het kasteel hebben gebouwd.

In de winkelstraat bevindt zich nog een overdekte garenmarkt uit het begin van de 17e eeuw. Je vindt er de overblijfselen van een Benedictijnse priorij, een werkende watermolen, Packhorse Bridge en nederzettingen uit de ijzertijd. Een Middeleeuws Brits dorp wat dus echt niet mag ontbreken in ons lijstje met mooie Britse dorpen.

Ballintoy (Antrim, Noord-Ierland)

Ballintoy Harbour, Noord-Ierland

Het Noord-Ierse Ballingtoy hebben we vooral gekozen voor zijn ligging, zoals je aan de foto wel kunt zien is deze geweldig. Het dorpje kijkt uit over de zee en vooral de gebouwen aan de haven moeten elke dag wakker worden in een droom.

Het kan zijn dat je deze haven bekend voorkomt. Dit was namelijk een filmlocatie voor Game of Thrones. Het deed dienst als Pyke Harbour op Iron Islands. Als je hier bent, verbaast je deze keuze absoluut niet. Deze plek is een klein uitstapje van de Causeway Coastal route die door Ballingtoy gaat.

Portree (Isle of Skye)

Britse dorpen: Portree (Isle of Skye, Schotland)

Wie wel eens op Isle of Skye in Schotland is geweest, weet dat het daar prachtig is. Het kan dan ook niet dat er een fotogeniek plaatsje ligt. Portree ligt aan het water waardoor het al automatisch mooi gelegen is. De kleurrijke huizen en de kliffen doen de rest.

Je vindt hier alle faciliteiten van het eiland, zoals een ziekenhuis en de enige middelbare school. In de 18e eeuw was Portree een populair vertrekpunt om naar Amerika te vertrekken om aan de armoede te ontsnappen. Nu is het een toeristenplaats om het eiland verder te ontdekken.

Port Isaac (Cornwall)

Port Isaac, Cornwall, Engeland

Wellicht ken je Port Isaac al voordat je er ooit bent geweest. Het is namelijk ook Portwenn, de filmlocatie voor Doc Martin. Als je de serie ooit hebt gezien begrijp je wel dat we deze locatie noemen. Met de ligging aan zee is dit een zeer charmant dorp.

Wanneer je de South West Coast Path loopt kom je ook langs dit dorpje, wat natuurlijk geen straf is. In het vissersdorp is voor de rest weinig te doen, alleen maar genieten van de leuke straatjes en de mooie uitzichten.

Hay-on-Wye (Powys, Wales)

Hay on Wye, Powys, Wales

Hay-on-Wye ligt in Wales tegen de Engelse grens aan. Het dorp staat vooral bekend om zijn boeken, er zijn namelijk heel veel boekwinkels. In veertig zaken kun je vooral tweedehandsboeken kopen. In mei is er het Hay Festival of Literature. Dan komen er vele grote literairen naar dit mooie Welshe dorp.

Hay-on-Wye ligt aan de wandelroute Offa’s Dyke Path en je kunt de ruïne van Llanthony Priory (Augustijner kerk) bezoeken. Of bezoek Hay Castle. Het Britse dorp is makkelijk te belopen, maar zal je op iedere hoek weer verbazen door zijn schoonheid.

Knaresborough (North Yorkshire)

Knaresborough

Warmwaterbronnen zorgen altijd voor een hoop toerisme, zo ook hier in Knaresborough. Het water van de rivier de Nidd is sowieso al warmer en zorgt ervoor dat spullen verstenen. Gelukkig is er ook genoeg te beleven buiten de waterbron om. Het prachtige viaduct over de rivier geeft het dorp al een prachtige uitstraling. In het centrum, op de klif, vind je veel kunst op de muren. In de blinde ramen (dichtgemaakt om belasting te ontwijken) zijn vaak schilderingen aangebracht. Een bezoekje aan Knaresborough is ook niet compleet zonder een bezoekje aan de kasteelruïne.

Lees over ons bezoek aan Knaresborough: Fountains Abbey en Newby Hall/Gardens

Meer informatie Britse dorpen

Natuurlijk kun je op onze website over sommige Britse dorpen meer informatie vinden, maar als je in de kaart hierboven op een dorp klikt krijg je een website waar je meer kan vinden. Sommige dorpen hebben geen eigen site, dan linken we graag naar de grootste bezienswaardigheid die er is, maar geloof ons, er is altijd meer dan dat te zien.

Wat vind jij het mooiste Britse dorp?


Tags:

Geschreven door:


Eén reactie op “Pittoresk Verenigd Koninkrijk: De 101 mooiste Britse dorpen”

  1. Miriam Dejonghe avatar
    Miriam Dejonghe

    For us Plockton is very beautiful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken