Home » Groot-Brittannië » Leeds Castle, de parel van Kent

Leeds Castle ligt niet, zoals je misschien zou vermoeden, bij de stad Leeds, maar bij Maidstone (of bij het kleine dorpje Leeds) in de regio Kent. Het is met de auto vanaf Dover goed te bereiken, daarnaast kun je er ook heen met de trein vanaf Londen (1 uur). En of dit het waard is? Zeker!

Geschiedenis Leeds Castle

Leeds Castle is een kasteel met een rijk verleden dat begon als een Noormannenfort. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan en heeft een opmerkelijke geschiedenis. Het is privé-eigendom geweest van zes middeleeuwse koninginnen van Engeland, heeft gediend als een paleis voor Henry VIII en zijn eerste vrouw Catharina van Aragon, is omgebouwd tot een Jakobijns landhuis, een Georgisch herenhuis en was in het begin van de 20e eeuw een toevluchtsoord voor invloedrijke en beroemde mensen. In de 21e eeuw is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte plekken in Groot-Brittannië.

Eerste steen

De eerste stenen van het kasteel werden gelegd door een Normandische baron tijdens het bewind van Willem de Veroveraar, de zoon van Hendrik I, op een eiland in de rivier de Len. In 1278 kwam het kasteel in handen van koningin Eleonora van Castilië, de eerste vrouw van Edward I. Gedurende 300 jaar bleef Leeds Castle een koninklijke residentie. Het werd bewoond door verschillende koninklijke eigenaren, waaronder koningin Isabella van Frankrijk, koning Hendrik VIII en koningin Elizabeth I.

Na deze periode als koninklijke residentie werd Leeds Castle opnieuw een privéwoning. Het kasteel wisselde gedurende vier eeuwen regelmatig van eigenaar binnen een netwerk van met elkaar verbonden families. Elke eigenaar voegde zijn eigen stempel toe aan het kasteel, waardoor het zich voortdurend ontwikkelde en transformeerde.

Leeds Castle: een prachtig kasteel in Kent, Engeland, Verenigd Koninkrijk.

Architectonische transformaties

In de loop van de tijd werden er verschillende architectonische veranderingen en toevoegingen gedaan aan Leeds Castle, waaronder de renovaties uitgevoerd door Henry VIII voor zijn eerste vrouw Catharina van Aragon. Deze veranderingen weerspiegelen de diverse periodes en bouwstijlen die het kasteel heeft gekend, van middeleeuws tot jakobijns en georgiaans.

In het begin van de 20e eeuw werd Leeds Castle eigendom van Lady Baillie, een invloedrijke en rijke erfgename. Zij transformeerde het kasteel tot een toevluchtsoord voor beroemde gasten, waaronder royalty’s, politici en beroemdheden uit die tijd. Lady Baillie renoveerde het interieur en creëerde prachtige tuinen omringd door een schilderachtig landschap.

Vandaag de dag is Leeds Castle een levendige historische attractie die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis en architectuur van Engeland. Met zijn prachtige ligging op een eiland in de rivier de Len en de diverse periodes van bouw en renovatie die het heeft ondergaan, is Leeds Castle een echt juweeltje in het Engelse landschap.

Bezoek van het kasteel

In het kasteel kun je nu vooral de geschiedenis van Lady Baillie ervaren, zij was de laatste particuliere eigenaar van het kasteel. Zij droeg haar verblijf na haar dood in 1974 over aan het Leeds Castle Foundation. Er zijn ook kamers en gedeeltes waar je weer terug bent in de middeleeuwen. Ook krijg je de geschiedenis duidelijk in beeld te zien, want van het oorspronkelijke gebouw is door brand en verbouwingen weinig meer over.

Het kasteel is prachtig gelegen in het glooiende landschap met verschillende tuinen er omheen. Het wordt ook wel eens het ‘mooiste kasteel van de wereld’ genoemd. Nu heb ik niet alle kastelen in de wereld gezien, maar ik vond het kasteel zeker de moeite waard. De omgeving is geweldig en er zijn verschillende tuinen te bezichtigen. Ook is er een doolhof voor de kinderen (ook voor grote kinderen 😉). Er is ook een valkenier, die regelmatig een show geeft.

Evenementen

Leeds Castle organiseert het hele jaar door verschillende evenementen en festivals. Van historische re-enactment en concerten tot tuinshows en vuurwerkdisplays, er is altijd iets te beleven. Controleer de evenementenkalender voordat je je bezoek plant om ervoor te zorgen dat je niets mist.

Ingang van Leeds Castle, Maidstone, Groot-Brittannië

Locatie/bereikbaarheid

Adres: Leeds Castle Maidstone Kent ME17 1PL
Auto: Afslag 8 van de M20, volg de bruine borden naar het kasteel. Parkeren is gratis.
Navigatie: Gebruik postcode ME17 1RG, volg de bruine borden richting Leeds Castle.
Trein: Bearsted of Hollingbourne Station. De buspendeldienst van Spot Travel rijdt van Bearsted van april tot september.
Bus: 13 van Maidstone naar Hollingbourne.

Tickets en openingstijden

Je kunt natuurlijk ter plekke kaartjes kopen, maar als je ze ruim van tevoren koopt (minimaal 48 uur) krijg je korting. Je kunt kaarten via de officiële website of via Visit Britain Shop kopen. Met je ticket krijg je een jaar lang toegang tot Leeds Castle, de tuinen en je kunt er gratis parkeren.

De openingstijden:
April – september: het terrein: 10:00 – 18:00 uur. Het kasteel: 10:30 – 16:30 uur
Oktober – maart: het terrein: 10:00 – 17:00 uur. Het kasteel: 10:30 – 15:30 uur

Foto’s Leeds Castle

  • Leeds Castle, Maidstone, Kent, Engeland
  • Leeds Castle, Maidstone, Kent, Engeland
  • Leeds Castle, Maidstone, Kent, Engeland
  • Leeds Castle, Maidstone, Kent, Engeland
  • Leeds Castle, Maidstone, Kent, Engeland

Meer informatie Leeds Castle

Website: http://www.leeds-castle.com

Of kijk hier voor meer informatie over Kent of South East England.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken