Home » Groot-Brittannië » Schotland » regio’s » Highlands » John O’Groats: naar het topje van Schotland

Gepubliceerd op 11 maart 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

John O’Groats is slechts een klein dorpje in Schotland, toch trekt het vele toeristen naar zich toe. Dit komt door zijn ligging. Het is een vertrek- of aankomstpunt van een aantal (wandel)routes, en je kunt vanaf hier ook naar de Orkney Eilanden. Het plaatsje is echter ook prachtig gelegen op een van de noordelijkste puntjes van Schotland, een bezoekje waard dus!

Het dorpje John O’Groats in de regio Caithness aan de noordoostkust van Schotland ligt aan de rand van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het is de noordelijkste nederzetting van het vasteland van het Verenigd Koninkrijk en het begin- of eindpunt van de LEJOG-route, die het gehele land doorkruist. Daarnaast ligt het dorpje ook op de populaire North Coast 500 route. Het dorp is trouwens vernoemd naar een Nederlander…genoeg redenen om er een stop te maken.

Geschiedenis John O’Groats

De locatie waar John O’Groats zich nu bevindt, is altijd al een populaire plek geweest. Vikingen kwamen hier aan land en het was een goede plek voor de handel. Jan de Groot ziet eind 15e eeuw/begin 16e eeuw ook de waarde van deze locatie en vestigt zich hier. Hij bouwt een opvallend huis met acht deuren, zodat ieder van zijn zeven zoons hun eigen voordeur heeft. Maar de plaatsnaam kreeg om een andere reden zijn naam. Hij begint een veerboot naar Orkney, waarmee je voor twee pence naar de overkant kan.

Jan de Groot ligt begraven op het kerkhof van Canisbay. Hier is zijn grafsteen te zien in het portaal van de kerk, dit ter bescherming tegen weersinvloeden. In de loop der tijd is de naam Jan de Groot verbasterd in John O’Groats.

Tijdens de zeventiende eeuw is het gebied een belangrijk handelscentrum voor de visserij en scheepvaart.

Vandaag de dag is John O’Groats een populaire toeristische bestemming vanwege zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en veerdienst naar Orkney. Bezoekers komen van heinde en verre om te genieten van de rust, de ongerepte landschappen en de unieke cultuur van het gebied.

John O'Groats, aan de noordkust van Schotland

Bezoek John O’Groats

Verwacht geen toeristische historisch dorp, het is echt niet meer dan een aantal huizen. Toch is een bezoekje zeker de moeite waard, en dan niet alleen maar omdat het ‘de noordelijkste nederzetting’ is. Vooral de omgeving is prachtig.

Je kunt je auto gratis parkeren bij de John o’ Groats Car and Coach Park (John o’ Groats, Wick KW1 4YR), vanuit hier is het slechts enkele meters richting de kust waar de kleurrijke huisjes staan. Dit zijn toeristenaccommodaties van Together Travel . Het hotel (het eerste gebouw vanaf de weg) stamt al uit 1875, hier hebben vele ferryreizigers hun nacht doorgebracht. Er staat ook een wegwijzer, die hier al in 1964 is neergezet als ‘toeristische attractie’. Ook vertrekt hier de boot naar Burwick op Orkney. Dichter bij John O’Groats zie je ook Stroma liggen, dit eiland hoort nog bij het ‘vastenland’ van Schotland. Er zijn nog resten van vroegere bewoners te zien. De gure omstandigheden in zeestraat Pentland Firth zorgen er echter voor dat er nu niemand meer woont.

De rode luchthoorn die bij John O’Groats staat is de Seaman Foghorn Memorial en is ter nagedachtenis aan alle zeevaarders die om zijn gekomen in deze zeestraat.

Je kan hier ook een bezoek brengen aan een aantal souvenirwinkeltjes en zelfs een bierbrouwerij .

Duncansby Stacks, bij John o Groats

Omgeving John O’Groats

De omgeving van John O’Groats heeft een uitgestrekte kustlijn met indrukwekkende kliffen, mooie zandstranden en schilderachtige baaien. Je kunt hier genieten van activiteiten zoals vissen, zeilen, kajakken en surfen. Het gebied staat bekend om zijn rijke zeeleven, waaronder zeehonden, dolfijnen en walvissen. Op nog geen 10 kilometer afstand is Castle Mey, de Caithness-residentie van de voormalige koningin-moeder. Er zijn ook verschillende vuurtorens langs de kustlijn, zoals de vuurtoren van Duncansby.

Hier kun je heenlopen, of je parkeert je auto bij Duncansby Head Lighthouse (Wick KW1 4YS), waar een klein parkeerterrein is. Ideaal voor als je de wandeling niet wil of kan maken.

Vanuit hier loop je met gemak langs de grandioze kliffen met zeevogels (papegaaiduikers!) naar de Duncansby Stacks. Een wandeling van 25 minuten, al heb je na 7 minuten al een indrukwekkend (misschien wel mooier) uitzicht op deze pilaren in zee. Vanuit John O’Groats is deze Coastal Walk 3 km.

Uitzicht vanuit John O'Groats

Boottochten vanuit John O’Groats

Vanuit John O’Groats zijn er verschillende dagtrips mogelijk met JOG Ferries . Zo kun je de veerdienst maken naar Orkney, maar ook kiezen voor een dagtrip naar Orkney of een Wildlife cruise. Bij de dagtrip bezoek je verschillende delen van de Orkney Eilanden, zoals Skara Brae, Kirkwall en Stromness. Bij de Wildlifecruise kun je de prachtige dieren die hier leven spotten vanuit het water. Denk bijvoorbeeld aan papegaaiduikers en zeehonden.

Papegaaiduiker in het noorden van Schotland

Flora en Fauna

John O’Groats ligt aan de kust en is omringd door zeevogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten en jan-van-genten. Daarnaast vliegen er ook alken, drieteenmeeuwen, jagers en kuifaalscholvers. Je kunt ze ook vanaf het vasteland spotten, maar je kunt ook een boottocht maken naar de nabijgelegen kliffen om ze van dichtbij te zien.

Er leven verschillende soorten zeehonden langs de Schotse kust, zoals de Atlantische Grijze Zeehond, en je kunt ze vaak spotten bij John O’Groats en in de nabijgelegen baaien. Met iets meer geluk spot je ook walvissen, bruinvissen, risso dolfijnen en gewone dolfijnen. Voor orka’s moet je veel geluk hebben, maar het kan hier wel. Helaas hebben wij ze niet gezien. Met een boottocht heb je natuurlijk meer kans dat je ze (van dichtbij) ziet.

Wanneer je aan het einde van de zomer richting John O’Groats gaat kun je de heide zien bloemen in de omgeving. Deze paarse velden zijn natuurlijk prachtig om te zien. Natuurlijk zie je hier ook brem. Deze struik met gele bloemen bloeit in de lente en zomer. Ook de Schotse distel zie je hier.

Veel wilde vogels in de omgeving van John O'Groats

Wandelen bij John O’Groats

De omgeving van John O’Groats biedt een verscheidenheid aan wandelpaden die geschikt zijn voor alle niveaus. De populaire wandelingen variëren van korte wandelingen tot dagtochten. Een van de meest populaire wandelingen is de route naar Duncansby Head, een indrukwekkende klif met uitzicht op de Noordzee. Deze wandeling van ongeveer 3 km is relatief gemakkelijk en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de kustlijn. Voor de meer ervaren wandelaars zijn er langere wandelroutes beschikbaar, zoals de John O’Groats Trail (236 km) naar Inverness of de Land’s End to John O’Groats (LEJOG, 1900 km) als je een echte avonturier bent. Deze laatste route is ook op de fiets populair, wanneer je deze reis voltooit, mag je jezelf een End to Ender noemen.  

Land's End to John O'Groats signbord

Bereikbaarheid

Je kunt op verschillende manieren bij John O’Groats komen, de makkelijkste is de auto. Wanneer je de NC500 rijdt, kom je er langs. Wanneer je tussen Inverness en Latheron op de A9 rijdt, volg dan de A99 naar Wick. Na Wick sla je bij Reiss rechtsaf naar John O’Groats.

Ga je met het openbaar vervoer dan kun je met de bus vanuit Wick (914) en Thurso (280) naar John O’Groats. Vanuit Inverness gaat een trein naar Thurso of de bus naar Wick (X99).

Natuurlijk kun je als echte bikkel er ook wandelend of op de fiets komen.

Foto’s John O’Groats

 • Lands End to John O'Groats
 • Papegaaiduiker in het noorden van Schotland
 • Duncansby Stacks, bij John o Groats
 • Duncansby Stacks, bij John O Groats
 • John O'Groats, aan de noordkust van Schotland

Meer informatie

Meer informatie: https://www.visitjohnogroats.com/

Of lees meer over de North Coast 500 route of Schotland in het algemeen.


Geschreven door:


Eén reactie op “John O’Groats: naar het topje van Schotland”

 1. Tja dat van Jan de Groot had ik al eens een paar jaar geleden gelezen en toen ik er later eens echt was deed het mij toch een beetje trots worden .Het is daar echt een mooie omgeving lekker wandelen en op een rotsblok picknicken en naar de vogels en de zee kijken vooral die prachtige puffins ,geweldig .Ga er vast en zeker weer eens heen .Dank voor de mooie foto’s van Wies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken