Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Manchester » National Football Museum, Manchester: de wereld van voetbal in één museum

Gepubliceerd op 12 maart 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het National Football Museum, gevestigd in Manchester, is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en de wereldwijde impact van het voetbal. Het museum geeft een kijkje in de sport, van zijn bescheiden begin in Engeland tot zijn huidige status als een van ’s werelds meest geliefde en invloedrijke spellen.

Geschiedenis National Football Museum

In de jaren negentig vonden een aantal enthousiaste voetbalfans dat het tijd werd voor een voetbalmuseum. In 2001 opende het museum zijn deuren op het terrein van Preston North End’s Deepdale Stadium. De collectie groeide gestaag, waardoor het museum een schat aan voetbalobjecten en archieven herbergde, die bekend werden als de Football Heritage Collection.

Ondanks zijn populariteit en waardering, stuitte het museum op financieringsuitdagingen, waardoor het moest sluiten in 2010. Voetbal liefhebbend Manchester bood echter een nieuwe kans. Dankzij diverse investeringen kon het National Football Museum in 2012 zijn deuren openen in het iconische Urbis Building in Manchester.

In 2022, aan de vooravond van het Europees kampioenschap voor vrouwen, heeft het museum de tentoonstelling Crossing The Line gelanceerd. Deze tentoonstelling laat de reis van het vrouwenvoetbal van het Victoriaanse tijdperk tot op heden zien.

National Football Museum, Manchester, England

Collecties van het Football Museum

Het museum heeft inmiddels ’s werelds grootste collectie voetbalobjecten en archieven. Met meer dan 40.000 items in hun Resource Centre in Preston, en ongeveer 2.500 tentoongesteld in het museum zelf. De tentoonstellingen bieden een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de sport, met aandacht voor belangrijke momenten, spelers en teams die het spel hebben gevormd.

Van historische wedstrijdprogramma’s tot zeldzame truien gedragen door legendarische spelers. De collecties tonen de evolutie van het spel door de jaren heen. Je kunt je vergapen aan trofeeën van iconische toernooien, zoals de FIFA-Wereldbeker. Er zijn ook unieke memorabilia te bewonderen, waaronder handtekeningen van beroemde voetbalhelden.

Interactief voetbalmuseum

Interactieve displays en multimedia-ervaringen brengen de geschiedenis van het voetbal tot leven en bieden je de kans om zelf deel te nemen aan de opwinding van het spel. Van virtuele penalty shootout-uitdagingen tot tactische analyses van legendarische wedstrijden, de tentoonstellingen bieden iets voor fans van alle leeftijden en niveaus van interesse.

Voetbalmuseum Engeland

Bezoek het National Football Museum

Ik vond het museum zeer leuk om te bezoeken, en dat terwijl ik niet zo veel met de sport heb. Het is zeer informatief en je leert er veel over de geschiedenis. Het National Football Museum in Manchester is dus niet alleen voor de voetballiefhebbers, maar ook voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis.

Er is een gratis Museum Highlights Tour (45 minuten) om 11:00 en 14:00 uur, de start is bij de Match Gallery ingang.

Je komt binnen in het Pitch Gallery, waar een wisseltentoonstelling wordt getoond. Hier staat ook de Mini van de Noord-Ierse voetballegende George Best (hij speelde o.a. voor Manchester United). Er is ook de mogelijkheid om op de foto te gaan met de officiële replica’s van de Premier League en de Women’s Super League trofeeën. Daar kun je met roltrap naar boven, dan begint het verhaal van de sport.

Mini van George Best

Eerste verdieping: Match Gallery

Je leert meer over het ontstaan van het spel en hoe het steeds officiëler werd. Daarna krijg je verschillende aspecten van de sport te zien, van hooligans tot toernooien. En van voetbalstadiums tot beroemde Engelse voetballers. Er wordt ook over de grens gekeken met de tentoonstelling over de wereldkampioenschappen.

Interactieve displays en multimedia-ervaringen bieden je de kans om zelf deel te nemen. Deze zijn er op verschillende niveaus waardoor de één leuk is voor kinderen en de ander voor volwassenen. Er is ook een bioscoop met zeer breed scherm.

National Football Museum
National Football Museum, Manchester, England
National Football Museum Manchester

Tweede verdieping: Play Gallery

Op de tweede verdieping is er meer mogelijkheid om zelf deel te nemen aan het spel. Hier kun je (tegen een extra betaling) bijvoorbeeld penalty schieten. Maar er zijn ook kleinere spellen waar je je helemaal op kunt uitleven.

Derde verdieping: Score Gallery

De derde verdieping heeft regelmatig een nieuwe tentoonstelling. Toen wij er waren ging deze verdieping over voetbalspellen buiten het echte voetbal om. Denk aan tafelvoetbal, barbiepoppen met een voetbal en computerspellen. Vele kunnen bespeeld worden. Er staan ook oude victoriaanse spellen, prachtig om te zien. Check hier wat er op dit moment te zien is.

Je verlaat het museum weer op de begane grond, waar nog een shop en café te vinden. In de winkel kun je allerlei voetbal gerelateerde spullen kopen (en niet alleen van Manchester United en Manchester City).

Foto’s National Football Museum, Manchester

Video voetbalmuseum Manchester

Praktische informatie Football Museum

Dit is wat je moet weten voor je bezoek aan het voetbalmuseum in Manchester.

Locatie

Het National Football Museum is gelegen in het hart van Manchester, op Cathedral Gardens, op korte loopafstand van het stadscentrum.

Adres: Urbis Building Cathedral Gardens, Todd St, Manchester M4 3BG, Verenigd Koninkrijk.

Bereikbaarheid

Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met tramhaltes in de buurt en het treinstation Manchester Victoria op loopafstand.

Trein: Manchester Victoria Station (2 minuten lopen), Piccadilly Station (20 minuten lopen of pak de gratis Metroshuttle bus 2)
Tram: Manchester Victoria Station, de groene, gele, donkerblauwe, roze en bruine lijn stopt hier (2 minuten lopen)
Bus: de gratis Metroshuttle 2 stopt bij het museum, Shudehill Bus Station (5 minuten lopen)
Parkeren: Car Park Manchester Printworks | APCOA en AO Arena CitiPark (8 minuten lopen)

Tickets

Tickets voor het National Football Museum kunnen online worden gekocht via de officiële website of bij de ingang van het museum zelf. Er zijn verschillende ticketopties beschikbaar, waaronder speciale tarieven voor kinderen, ouderen en families. Je ticket is een jaar geldig, dus je mag nog een keer terugkomen na je bezoek.

Openingstijden

Het museum is alle dagen geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Gesloten op 24-26 december en 1 januari.

Meer informatie

Voor meer informatie over het National Football Museum, inclusief details over tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s, kun je terecht op de officiële website van het museum .

Of lees hier meer informatie over Manchester.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken