Gepubliceerd op 15 november 2024 | Laatst aangepast op 15 november 2024
Het is herfst, bijna winter. Tijd om buiten te genieten van deze seizoenen, maar ook tijd om binnen lekker te bakken en koken. Kokkin Theresa Baumgärtner eert deze seizoenen en haar bezoek aan Schotland in het boek Tweed Time.
Tweed Time – Theresa Baumgärtner
Tweed Time is een eerbetoon aan Schotland, maar ook aan Theresa Baumgärtner haar eigen landgoed Hazelnut House in Luxemburg. Alsook aan de kleinschalige en traditionele landbouw. Deze komen extra tot leven in de herfst, wanneer het oogstseizoen begint, en in de winter.
Baumgärtner maakte een reis naar Schotland, waar ze de geschiedenis van de Tweed leerde kennen, maar ook inspiratie opdeed voor in de keuken. In Tweed Time deelt ze 75 recepten, maar ook tips voor het planten van Dahlia’s, droogstukken maken en knutselwerken zoals een boekenlegger en herfstkrans.
De recepten zijn gemaakt met seizoensproducten, dus denk aan pompoen, appel en paddenstoelen. Het gaat van voorgerechten, lunchgerechten tot hoofdgerechten, toetjes en andere zoetigheden. Er staan vier visgerechten in het boek, de andere recepten in Tweed Time zijn vegetarisch.
Tussen de recepten staan teksten over de seizoenen, de Schotse Hooglanden en de Tweedstof. Alles vergezeld van sfeervolle foto’s.
Theresa Baumgärtner
De Duitse Theresa Baumgärtner woont nu met haar gezin in Luxemburg, waar ze met haar man Hazelnut House runt. Dit is een klein hotel, waar ook workshops worden gehouden. Na een verblijf in Normandië en aan de Université de Perpignan in Zuid-Frankrijk richtte ze zich in haar bachelorscriptie op Franse culinaire studies en kreeg ze een prijs voor uitmuntend onderzoekswerk aan de Universiteit van Mannheim.
Ze schrijft sinds 2013 voor het tijdschrift Wohnen & Garten – Landhaus en werkt als presentatrice voor een aantal Duitse tv-programma’s. Baumgärtner schrijft ook kookboeken, waarvan Tweed Time het eerste is dat ook naar het Nederlands vertaald is.
Conclusie Tweed Time – Theresa Baumgärtner
In het eerste gedeelte is het boek vooral een eerbetoon aan de oogsttijd, waarbij de auteur vooral kijkt naar de landgoederen in Luxemburg. Gelukkig komt Schotland in het midden van het boek ruimschoots aan bod. Ze vertelt over haar reis naar het prachtige land en ik kreeg gelijk zin om ook het vliegtuig te pakken naar Schotland (al is daar niet zo heel veel voor nodig 😉). De foto’s van Luxemburg, Schotland en de recepten geven je ook een heerlijk herfstgevoel.
Ik vind het leuk dat het een kookboek is, maar ook geschiedenis, verhalen en versiering bespreekt. Dit zorgt voor een unieke combinatie. De recepten zijn niet Schots, vaak niet eens Brits, maar geven je wel allemaal een heerlijk herfstgevoel. En ze zouden zo in een restaurant in Schotland geserveerd kunnen worden. Er komen wel een paar Britse recepten voor in het boek, zoals scones, shortbread en fish & chips. Opvallend is dat er geen vleesgerecht in het boek staat, en slechts vier visgerechten.
Natuurlijk heb ik ook een recept gemaakt. Ik ben voor de Apple Toffee Cake gegaan. Ik had niet alle ingrediënten in huis, omdat er in het boek vaak gebruikt wordt gemaakt van de net niet basis ingrediënten. Theresa Baumgärtner gaat vaak voor de meer onbewerkte producten zoals speltbloem en rietsuiker. De speltbloem was uitverkocht, dus ik ben voor de gewone bloem gegaan, al zal dat niet veel verschil maken in het eindresultaat. En het eindresultaat was erg lekker. Ook mijn collega’s op het werk waren blij met mijn baksel voor deze boekrecensie.
Winactie!
Houd onze website in de gaten voor een winactie met dit mooie kookboek.
Details Tweed Time – Theresa Baumgärtner
Koop nu Tweed Time van Theresa Baumgärtner op Bol.com .
Uitgeverij: Spectrum
Aantal pagina’s: 256
EAN: 9789000395804
Prijs: € 34,99
Geef een reactie