Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Een bloedige zomer – Dan Jones

De zomer van 1381 is anders dan alle andere zomers in Engeland, het is strijdvaardig, onrechtvaardig, maar vooral gewelddadig. Het gewone volk komt in opstand, de boerenopstand. Dan Jones verdiepte zich in deze opstand en deelt zijn kennis in Een bloedige zomer.

Een bloedige zomer – Dan Jones

Alhoewel Summer of Blood: The Peasants’ Revolt of 1381, het eerste boek van Dan Jones was in 2009 is de vertaling in het Nederlands pas nu verschenen. Het beschrijft de Engelse boerenopstand van 1381. Dit gebeurt met een hoop details en ooggetuigenverklaringen. In het midden van het boek zit ook een sectie met kleurenafbeeldingen met tekeningen van de opstand en belangrijke personen, maar ook foto’s van gedenktekens uit deze tijd.

Een bloedige zomer – Dan Jones

Boerenopstand

De Boerenopstand (Peasants’ Revolt) ontstaat in het voorjaar van 1381. De onrust wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder de ontevredenheid over hoge belastingen (voor de eeuwig durende oorlog tegen Frankrijk) en de algemene ontevredenheid over de heersende klassen.

De opstandelingen trokken onder leiding van Wat Tyler en John Ball richting Londen. Hier richtten ze in juni 1381 een grote ravage aan, ondanks de pogingen van koning Richard II en zijn gevolg op de boel te sussen. Pas bij het overlijden van een van de protestleiders vertrekken de boeren uit de stad.

De boerenopstand had grote gevolgen voor de direct betrokkenen, maar ook voor de samenleving in de eeuwen erna. Waar je dus uitgebreid over kan lezen in Een bloedige zomer.

Dan Jones

Een bloedige zomer volgt de andere historische boeken van Dan Jones op die hij later schreef, maar dus wel eerder zijn vertaald.  

Dan Jones is een Britse historicus, journalist, tv-presentator en schrijver. Hij schreef meer dan zeven boeken, waaronder De Tempeliers, De kruisvaarders en Vorsten van Albion. Dit jaar verscheen ook zijn fictiedebuut De Essex Dogs. Wij schreven al eerder recensies over Het Verdeelde Koninkrijk, Gevecht om de troon en Vorsten van Albion.

Conclusie: Een bloedige zomer – Dan Jones

Het zal wellicht al eerder opgevallen zijn, maar ik ben fan van de boeken van Dan Jones. Deze historicus heeft verstand van zaken en ondanks dat de gebeurtenissen zich in de middeleeuwen afspelen, lijkt het of het gisteren is gebeurd als je zijn boeken leest. Bij Een bloedige zomer is het dan ook weer niet anders. Het leest goed weg, maar met veel (gruwelijke) details. Tijdens het lezen verbaas je je toch over die tijd. Dat een 14-jarige koning voor keuzes komt en een land moet leiden bijvoorbeeld.

Ieder hoofdstuk opent met een historische bron en Dan Jones leidt ons dag voor dag door de zomer van 1381. Het leest alsof er een liveblog is gemaakt van de Boerenopstand. Het boek is dan ook een echte aanrader voor degene die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Een bloedige zomer – Dan Jones

Koop nu het boek Een bloedige zomer van Dan Jones op Bol.com 

Uitgeverij: Omniboek
Aantal pagina’s: 272 (waarvan 16 pagina’s met full colour afbeeldingen)
EAN: 9789401920100
Prijs: € 29,50

Lees meer over boeken met een Britse twist.

Deze pagina bevat een affiliate link naar Bol.com. Hierdoor betaal jij niets meer voor je boek maar krijgt Britblog wel een klein percentage als je iets aanschaft.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.