Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Twee weken weg – R.C. Sherriff

Gepubliceerd op 28 juni 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Sommige boeken zijn te mooi om te vergeten, en dan is het mooi als een uitgever een oud pareltje oppakt en dan uitbrengt. Zo is het boek A Fortnight in September uit 1931 nu uitgebracht in het Nederlands als Twee weken weg van R.C. Sherriff.

Twee weken weg - R.C. Sherriff

De schrijver omschrijft zijn verhaal, een roman, als volgt: Het is een simpel verhaal over een klein gezin in Londen op hun jaarlijkse vakantie van twee weken in Bognor Regis aan de Engelse kust. Het gezin bestaat uit een man (de schrijver), zijn vrouw en hun drie kinderen, te weten een volwassen dochter, die voor een kleermaakster werkt; een zoon, die net is begonnen op een kantoor in Londen en een nog jonge schoolgaande zoon. Het is een verslag van dag tot dag van hun vakantie in pension Zeezicht. Het verhaal begint op de avond voor hun vertrek met het doornemen, bespreken en afvinken van de “marsorders”: een draaiboek van alles wat er gedaan moet worden, voordat ze kunnen vertrekken. Het verhaal eindigt op de laatste dag van hun vakantie als ze afscheid nemen van de pensionhoudster.

De vader put hoop voor de toekomst uit de kortstondige verlossing van zijn eentonige werk. De kinderen vinden romantiek en avontuur en de moeder, die bang is voor de zee, probeert de anderen te laten denken, dat ze ervan geniet.

Een ogenschijnlijk eenvoudige roman, die echter heel bijzonder en ontroerend is. Je leeft mee met de hoofdpersonen. Een heerlijke herinnering aan de jaarlijkse vakantie van een Engels gezin aan zee- met al haar dagelijkse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Genieten van pure nostalgie.

De nostalgische sfeer aan de Engelse kust wordt zeer treffend weergegeven op de kaft.

De schrijver R.C. Sherriff (1896-1975) diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Engelse leger. Hij schreef een toneelstuk over zijn ervaringen tijdens zijn dienstjaren (Journey’s end – 1928). Daarna schreef hij ook een aantal romans en filmscenario’s. Twee weken weg is geïnspireerd op Sherriffs eigen vakanties aan zee gedurende vele jaren en verscheen oorspronkelijk in 1931.

Winactie Twee weken weg – R.C. Sherriff

We mogen maar liefst drie exemplaren weg geven van dit boek. Kans maken? Houdt onze nieuwsbrief en onze Facebook-pagina in juli 2021 goed in de gaten.

Twee weken weg – R.C. Sherriff
Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 352

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Leon | 2021


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken