Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Mijlpalen – Sam Heughan

Gepubliceerd op 1 april 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Sam Heughan is vooral bekend als Jamie Fraser uit Outlander, maar inmiddels wordt hij ook steeds bekender als ‘echt’ persoon. In Mijlpalen vertelt hij over zijn ‘Schotse reis en onvergetelijke wandeling over de West Highland Way’. Het is niet alleen een wandelboek, maar ook een biografie.

Mijlpalen

Acteur Sam Heughan is een week vrij en besluit ‘even’ de West Highland Way te gaan lopen. Een tocht van bijna 155 km van Milngavie naar Fort William. Als toetje kan daar ook nog wel de klim van de Ben Nevis bij. En o ja, hij doet dit ook nog eind oktober/begin november. In het boek Mijlpalen lees je alles over zijn besluit, (het gebrek aan) voorbereiding en de tocht zelf. Die vol met tegenvallers, humor, vriendschap en doorzettingsvermogen zit. Dit staat eigenlijk gelijk aan zijn leven, wat hij ook in dit boek verwerkt.

De hoofdstukken zijn per dag en in de hoofdstukken gaat er dan een stuk over de wandeling, en dan weer een stuk over zijn leven. Om en om. We zien de tegenstrijdigheden in zijn leven. De jongen uit Schotland en de ster in Hollywood. In de aandacht op het toneel, maar voor de rest liever aan de zijlijn. Graag in de anonimiteit, maar er ook willen zijn voor zijn fans.

In het boek zit ook twee keer een aantal bladzijdes met foto’s. De eerste gaan over Sam Heughans leven. Van zijn jeugd tot op het toneel en in filmproducties. De tweede set foto’s zijn van de West Highland Way wandelroute.

Mijlpalen – Sam Heughan

Sam Heughan

Sam Heughan is een Schotse acteur, geboren op 30 april 1980 in New Galloway, Schotland. Hij studeerde aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama in Glasgow, nadat hij zijn passie voor acteren had ontdekt. Hij is dol op toneel, waar hij o.a. Batman speelde.

Heughan brak door bij het grote publiek met zijn rol als Jamie Fraser in de populaire historische dramaserie Outlander, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon. Zijn vertolking van de stoere, maar charmante Schotse Highlander leverde hem lof op van critici en fans over de hele wereld.

Naast zijn rol in Outlander heeft Heughan ook in verschillende films gespeeld, waaronder A Princess for Christmas, Heart of Lightness, en The Spy Who Dumped Me. Buiten zijn acteercarrière staat Heughan bekend om zijn liefdadigheidswerk, vooral voor de organisatie My Peak Challenge, waarvan hij medeoprichter is. Daarnaast heeft hij ook nog zijn eigen dranklabel Sassenach, met een whisky en gin.

Hij schreef al eerder twee boeken, toen met mede Outlander-acteur Graham Mctavish; Clanlands en Twee Schotten en heel veel whisky.

Conclusie Mijlpalen van Sam Heughan

Het boek is erg vermakelijk om te lezen, maar deed me ook verbazen. Ik heb de serie Outlander gezien en ook zijn eerdere boek Clanlands gelezen, maar nooit verder stilgestaan bij zijn leven. Sowieso heb ik nooit echt nagedacht over het acteursbestaan. Zijn verhaal is indrukwekkend en inspirerend, ook als je geen fan bent. Je zou zeggen dat zo’n bekende acteur geen moeite heeft om rond te komen van zijn werk. Dus toen ik las dat hij voor Outlander er bijna mee was gestopt vanwege de financiën, verbaast me dat toch wel. Hij heeft echt een passie voor zijn vak en er hard voor gewerkt om te zijn waar hij nu is.

Met net zoveel passie beschrijft hij zijn wandelroute. Het is duidelijk dat hij geen auteur is, er zit soms wat herhaling in het boek. Door de humor en hartstocht vergeef je het hem echter snel en leest het goed weg. Ik kreeg er eigenlijk wel zin van om mijn wandelschoenen te pakken en zelf de West Highland Way te gaan lopen (maar dan niet in de herfst en in zo’n moordend tempo!). Ik miste alleen wel een kaartje van de route, waardoor ik meer mee had kunnen kijken, maar ik ben dan ook dol op kaartjes.

De wisseling van heden (de wandelroute) en verleden (zijn biografie) is goed te begrijpen en je gaat hierdoor ook vergelijkingen trekken. Beide zijn met vallen en opstaan en door doorzettingsvermogen komt hij uiteindelijk waar hij wil zijn. Het boek is eigenlijk een grote mindfulness les, zonder zweverig te worden. Focus je op je doel, maar leef in het heden, en geniet ook van het heden (en de reis naar je doel).

De foto’s in het boek maken het verhaal compleet. Het is wel duidelijk dat de foto op de cover niet tijdens de wandeltocht gemaakt is. Ik begrijp echter wel dat je als acteur wel zo ijdel bent dat je een beetje fris en fruitig op je boekcover wil staan.

Sam Heughan - Mijlpalen boekrecensie

Winactie

We geven een exemplaar van Mijlpalen van Sam Heughan weg via onze Facebookpagina  (t/m 21 april 2024) en onze nieuwsbrief (5 april 2024). Dubbel meedoen betekent dubbel kans!

Details Mijlpalen – Sam Heughan

Koop nu het boek Mijlpalen van Sam Heughan op Bol.com.

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 320
EAN: 9789026365638
Prijs: € 22,99

Bekijk meer boeken met een link naar het Verenigd Koninkrijk.

Of bekijk hier de opnamelocaties voor Outlander.

Janie | 2024


Geschreven door:


2 reacties op “Boekrecensie: Mijlpalen – Sam Heughan”

 1. Lisan avatar
  Lisan

  Wat prachtig beschreven. Ben nu nieuwsgierig naar het boek

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Dankjewel, dan wensen we je veel succes met de winactie! Natuurlijk is het boek ook gewoon te koop en het zal je niet teleurstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken