Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Clanlands – Sam Heughan en Graham McTavish
Clanlands - Sam Heughan en Graham McTavish

Met de coronacrisis pakken veel mensen de pen op die dat normaal niet doen. Zo schreven wij al een recensie over het boek van Harm Edens, maar ook dit boek was er anders waarschijnlijk nooit geweest. De acteurs Sam Heughan en Graham McTavish schreven Clanlands naar aanleiding van hun filmopnames voor Men in Kilts.

Voor wie de twee heren niet kennen: Sam Heughan en Graham McTavish zijn twee acteurs uit de hitserie Outlander. Deze Amerikaanse serie is een verfilming van de boekenreeks van Diana Gabaldon en speelt zich hoofdzakelijk af in Schotland. De serie is van de zender Starz, maar in Nederland o.a. te zien via Netflix. In deze serie is fictie en non-fictie met elkaar verwikkeld en speelt de Schotse geschiedenis een belangrijke rol. Sam Heughan speelt Jamie Fraser (hoofdrol) en Graham McTavish speelt Dougal MacKenzie (Jamie’s oom) in Outlander.

Beide heren zijn in Schotland geboren en hadden al enige interesse in de geschiedenis van het land. Maar door hun acteerwerk in Outlander is dit nog meer aangewakkerd. Sam besluit daarom een tv-serie op te gaan nemen in Schotland waar hij de geschiedenis van het land wil gaan ontdekken. Dit wil hij niet alleen doen dus vraagt hij zijn collega, en inmiddels ook vriend, Graham.

Na het opnemen van deze tv-serie (die uiteindelijk de naam Men in Kilts krijgt) hebben ze hun avonturen ook verwoord in een boekwerk: Clanlands. Hier ga je net zoals in de tv-serie (die helaas niet in Nederland te zien is) met de heren mee op reis. Ze beschrijven om beurten een gedeelte van hun reis en ontdekkingen. Vaak wordt de tekst nog even voorzien van een (valse) opmerking van de ander. Wie wel eens een voorstukje van de serie Men in Kilts heeft gezien weet wat voor (flauwe) humor ze kunnen verwachten.

Maar tussen al de humor zit zeker een serieuze noot. Er wordt whisky geproefd, maar er wordt ook dieper ingegaan op de Schotse cultuur (van clans tot de tartan) en geschiedenis. De Clearances komt vaak terug, de tijd waarin verschillende aspecten van de Schotse cultuur verboden waren (zoals kilts en wapens).

Daarnaast krijg je ook een kijkje in de levens van Sam en Graham, inclusief foto’s. Over hoe ze opgroeide, hun acteerwerk en hun idealen. Ook krijg je als lezer een beter beeld van de opnames van Outlander. Je hoeft de serie niet per se gezien te hebben, maar het maakt het lezen wel aangenamer.

Clanlands - Sam Heughan en Graham McTavish
Sam Heughan
Graham McTavish
Graham McTavish

Het voorwoord is geschreven voor de schrijfster van de Outlander boeken, Diana Gabaldon. Dit zorgde er bij mij al voor dat ik door wilde lezen, hier zat al zo veel humor in. Een aanrader dus voor de echte Outlander-fan, maar ook voor degene op een luchtige manier wil lezen over de Schotse geschiedenis.

Clanlands – Sam Heughan en Graham McTavish
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 400
EAN: 9789026356353

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Lees hier meer over opnamelocaties van Outlander.

Janie | 2021


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.