Noord-Ierland

Noord-Ierland is het buitenbeentje dat niet bij Groot-Brittannië hoort, maar zeker wel Brits is! Het noorden van het eiland Ierland behoort tot tegenstelling van het zuiden (de Republiek Ierland, wat in 1921 zelfstandig werd) tot het Verenigd Koninkrijk. Je betaalt er met het pond en mag er zwaaien met je Union Jack (al ligt dat bij sommige nog wel wat gevoelig). Dit kent dan ook een rijke geschiedenis met de Troubles als historisch dieptepunt. De muurschilderingen in Belfast herinneren nog aan deze tijd. Na een lange stilte is met de Brexit de discussie echter weer opgelaaid.

De Noord-Ieren hebben een eigen cultuur, zo spreekt nog een klein gedeelte Iers (Gealic) of het dialect Ulster Scots. Hebben ze spectaculaire mythes. En je vindt er nog veel overblijfselen van Kelten, Vikingen en christelijke monniken die hier ooit voet aan land zetten.

Het land is na de Troubles weer opgebloeid en steeds populairder onder toeristen. De serie Game of Thrones heeft hier zeker aan bijgedragen. Veel filmlocaties waren in Noord-Ierland, zoals de bekende Dark Hedges. Echter loopt het nog niet over van de toeristen, waardoor je rustig kan genieten van al het moois wat het land te bieden heeft.

Feitjes over Noord-Ierland

Voordat je op reis gaat naar een land is het wellicht leuk om te weten waar je mee te maken hebt. Daarom hier wat belangrijke feitjes voor je:

  • Taal: Engels, Ulster-Scots (ook bekend als Ullans) en Iers (Gaeilge)
  • Grootte: Ongeveer 14.130 km²
  • Hoofdstad: Belfast
  • Munteenheid: Britse pond Sterling (GBP)
  • Religie: Christelijk, met een aanzienlijk deel katholiek en protestants.
  • Vlag: Officieel de Union Jack, daarnaast wordt ook de Ulster Banner nog steeds gebruikt (dit was de officiële vlag van 1953 tot 1973). Er bestaat nog een derde vlag (Saltire van Sint Patrick), een schuin rood kruis ter ere van Sint Patrick, beschermheilige van Ierland.
  • Bekend van: Belfast murals, Giant’s Causeway, Titanic, traditionele muziek en dans, en de politieke geschiedenis.
Ulster (Noord-Ierland) vlag
Ulster Banner

Steden

Je zou het bijna vergeten, maar Noord-Ierland is het land van de Titanic en ondanks dat hij zonk, schamen ze zich daar niet voor! In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast kun je, en wil je, er niet omheen. Zo kun je je even een welvarende passagier uit die tijd voelen. Gelukkig wel voordat hij zonk. Ontdek hier ook kunst en de Noord-Ierse geschiedenis (in bijvoorbeeld het Ulster Museum).

Een andere opmerkelijke stad is Derry-Londonderry, een van de best bewaarde ommuurde steden in Europa die teruggaan tot de 6e eeuw. Voor geschiedenisliefhebbers is de Bloody Sunday Walking Tour een must, die een diepgaande blik werpt op een cruciale gebeurtenis in het conflict in Noord-Ierland. Bovendien biedt Derry-Londonderry een bruisende muziekscene en een scala aan culturele festivals en evenementen gedurende het hele jaar.

Armagh, bekend als de religieuze hoofdstad van Ierland, biedt een schat aan historische en religieuze bezienswaardigheden, waaronder de twee Sint-Patrick’s kathedralen. Gelegen in een prachtig landschap, is Armagh ook een uitvalsbasis voor het verkennen van de nabijgelegen heuvels van de Armagh Braes en het pittoreske Loughgall Country Park.

Enniskillen, gelegen aan de oevers van Lough Erne, is het thuis van Enniskillen Castle dat het Fermanagh County Museum herbergt. Bovendien is de omgeving van Enniskillen bezaaid met adembenemende landschappen, van glooiende groene heuvels tot schilderachtige meren.

Belfast, Cave Hill
Belfast, Cave Hill

Natuur

Ook buiten Belfast is er genoeg te beleven. Neem bijvoorbeeld de Causeway Coastal route langs de kust, waar je o.a. bij de rotsformatie Giant’s Causeway komt. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden. Deze stapstenen staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst. De route brengt je sowieso langs prachtige baaien en gezellige dorpjes.

De Glens of Antrim bieden betoverende valleien, elk met zijn eigen unieke charme, variërend van groene heuvels en watervallen tot rustige bossen en kronkelende rivieren. Glenariff Forest Park, ook wel bekend als de ‘Queen of the Glens’, biedt prachtige wandelpaden door dichtbegroeide bossen en watervallen.

De Mourne Mountains bieden indrukwekkende uitzichten met steile granieten pieken, uitgestrekte valleien en meren, ideaal voor wandelaars en klimmers. Met 850 meter is Slieve Donard, de hoogste berg van Noord-Ierland, een uitdagende klim met een panoramisch uitzicht.

Artikelen over Noord-Ierland