Home » Groot-Brittannië » Noord-Ierland » Belfast » Bezienswaardigheid in Belfast: Albert Memorial Clock

Gepubliceerd op 22 januari 2022 | Laatst aangepast op 17 juli 2023

Belfast: Albert Memorial Clock

Is het de Big Ben? Is het de toren van Pisa? Nee, beide niet. We zijn in Belfast op Queen’s Square en daar staat de enige echte Albert Memorial Clock. Deze klokkentoren staat een beetje scheef, maar geeft de inwoners van de Noord-Ierse stad al sinds 1869 de tijd.

Je kent waarschijnlijk wel The Royal Albert Hall in Londen, ter eerbetoon aan Prins Albert, man van koningin Victoria. Daartegenover staat The Albert Memorial, ook bij vele bekend. Het verdriet van Victoria was echter zo groot dat de prins na zijn dood in 1861 op nog meer plekken herdacht moest worden. Vandaar dat er ook in Noord-Ierland een herdenkingsmonument moest komen. Het is de 43 meter hoge Albert Memorial Clock geworden.

Albert Memorial Clock

In 1865 organiseerde Belfast Corporation een wedstrijd om een herdenkingsmonument voor prins Albert te ontwerpen. Het winnende ontwerp voor de toren kwam van architect William J Barre. De klokkentoren is tussen 1865 en 1869 gebouwd van Scrabo-zandsteen en Cookstown-hardsteen. Doordat de architect in 1867 overleed heeft hij het eindresultaat nooit kunnen zien.

Belfast, Noord-Ierland

De toren is gebouwd in gotische stijl en heeft Italiaanse en Franse invloeden. Het prins Albert beeld is gemaakt door Samuel Ferris Lynn en de klok door Francis Moore. Naast deze twee elementen bevat de toren ook nog bloemen, gekroonde leeuwen, engelen en waterspuwers.

Je kunt de klokkentoren niet van binnen bezoeken. Er is namelijk maar plek voor één persoon aan de binnenkant. Horen kun je hem wel, de twee ton wegende klok is op ruim 12 km afstand nog te horen.

Waarom staat de Albert Memorial Clock scheef?

Belfast: Albert Memorial Clock

Toen hij werd bedacht was het niet de bedoeling dat hij scheef ging staan. Het gebied waar nu de toren staat was ooit nog de rivier de Farset. De 2000 ton wegende klokkentoren is op die modderige grond gebouwd met alleen wat steun van houten palen. Hij zakte weg in de zachte grond en staat nu zo’n 89 cm uit het lood. In 1924 moesten diverse ornamenten van het bouwwerk worden verwijderd om verdere schade te voorkomen.

In 2002 is de Albert Memorial Clock voor miljoenen ponden gerestaureerd, waardoor de toren niet nog schever gaat staan en alles weer in oude glorie te herstellen. Dit ging samen met het opknappen van de omgeving waardoor het van louche omgeving naar toeristenbestemming ging.

Foto’s Albert Memorial Clock

  • Belfast, Noord-Ierland
  • Belfast: Albert Memorial Clock
  • Belfast: Albert Memorial Clock
  • Belfast, Noord-Ierland: Albert Memorial Clock

Meer informatie Belfast

Lees hier meer over Belfast of Noord-Ierland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Noord-Ierland

Ben je je reis naar Noord-Ierland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Noord-Ierland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken