Home » Groot-Brittannië » Noord-Ierland » Noord-Ierland » The Dark Hedges, de beroemdste weg in Noord-Ierland

Gepubliceerd op 26 mei 2021 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Wanneer ik Bregagh Road typ zal je dat wellicht niets zeggen, maar bij The Dark Hedges gaat er vast wel een belletje rinkelen. Dit is waarschijnlijk de bekendste straat van Noord-Ierland, dankzij Game of Thrones. In deze serie is Bregagh Road/The Dark Hedges dan weer bekend als The Kingsroad.

Geschiedenis The Dark Hedges

Dark Hedges

James Stuart bouwt rond 1775 zijn Gracehill House. Een statig huis verdient natuurlijk ook een statige entree en dat vond James Stuart ook. Hij plant zo’n 150 beukenbomen langs de weg richting zijn huis om indruk te maken op zijn bezoekers. Inmiddels zijn de beuken enorm gegroeid en zorgen ze samen voor een tunnel van takken, voeg daar een kronkelend weggetje aan toe en je hebt een prachtig plaatje.

Het Georgische landhuis Gracehill House staat er nog steeds, maar inmiddels behoort de oprijlaan niet meer bij het landgoed. Helaas zijn er met de tijd ook wat bomen gesneuveld en zijn er nu nog maar minder dan honderd over. Maar ook dat is genoeg voor een prachtig spel van licht en schaduwen onder de bomen.

De bijnaam voor Bregagh Road lijkt ons vrij duidelijk, de bomenhaag zorgt namelijk nogal voor wat schaduw op de weg. Dark Hedges is dus niet ver gezocht. Echter gaat er ook een gerucht dat het te maken heeft met de geest van de Grijze Dame. Zij dwaalt door de laan en verdwijnt altijd bij de laatste beuk. Met Halloween is het drukker bij de Dark Hedges, dan komen namelijk ook de vergeten geesten van het nabijgelegen kerkhof langs. De Grijze Dame zou de geest van de dochter van James Stuart (‘Cross Peggy’) zijn of een van de dienstmeisjes van het huis die op mysterieuze wijze stierf. Ook kan het een verloren ziel van het kerkhof zijn, niemand weet het zeker.

Dark Hedges op tv

The Dark Hedges zijn het bekendst geworden door de HBO tv-serie Game of Thrones. In deze fantasie serie, gebaseerd op boeken van George RR Martin, is Bregagh Road gebruikt als The Kingsroad. Deze weg loopt door het land van Westeros, van Kings Landing in het zuiden tot The Wall in het noorden. The Dark Hedges verschijnen in de eerste aflevering van seizoen 2, getiteld The North Remembers.

Daarnaast is de locatie ook gebruikt voor Transformers: The Last Knight. In de film is goochelaar Merlijn te zien terwijl hij ter paard door de bomenrij rijdt.

Bezoek The Dark Hedges

Bregagh Road, Kingsroad uit Game of Thrones

Wanneer je de mogelijkheid hebt raden we je aan om of heel vroeg of laat naar The Dark Hedges te gaan. Het is hier overdag redelijk druk met toeristen en in de ochtend of avond heb je wellicht nog de kans om er zonder andere toeristen een foto te nemen. Natuurlijk is het in de zomer en de weekenden het drukst.

Verwacht niet meer dan een prachtige laan vol met bomen van bijna een kilometer lang. Het is geen toeristische locatie waar van alles te doen is. Gelukkig is er wel The Hedges Hotel met restaurant aan het begin van de straat.

Het Gracehill House is nog steeds te bezoeken, er is inmiddels o.a. een restaurant in gevestigd. Daar is nu ook een deur met het Game of Thrones thema te vinden. Deze deur is gemaakt van één van de bomen van de Dark Hedges (die na een storm was gesneuveld).

Locatie/bereikbaarheid

The Dark Hedges, Noord-Ierland

The Dark Hedges is een openbare weg en is dus makkelijk te bereiken met de auto (1 uur vanaf Belfast). De bezienswaardigheid ligt niet op de Causeway Coastal Route, maar is maar een kleine uitstap daarvan. Let er wel op dat je je auto netjes parkeert zodat niemand er last van heeft. Je kunt parkeren bij The Hedges Hotel (2 minuten lopen). De straat zelf is voor toeristen verboden terrein met de auto.

Er gaan ook vele touringcars naar dit punt, vaak vanuit Belfast. Je hebt algemene Noord-Ierland tours of speciale Game of Thrones of filmlocatie tours. Kijk van te voren wat er gaat en wat het beste bij je past.

Adres: Bregagh Rd, Stranocum, Ballymoney BT53 8PX, Verenigd Koninkrijk
Parkeren: The Hedges Hotel, 139A Ballinlea Road, Stranocum, Ballymoney BT53 8PX
Bus: Het kost je maar liefst 2,5 uur om er te komen vanuit Belfast. Neem de 218 bus naar Coleraine, stap daar over op de 178. Stap uit bij Clintyfinnan, vanuit daar is het nog 20 minuten lopen naar de Dark Hedges.

Foto’s Bregagh Road/The Dark Hedges/The Kingsroad

  • Bregagh Road, Kingsroad uit Game of Thrones
  • The Dark Hedges, Noord-Ierland
  • Dark Hedges, Noord-Ierland
  • Dark Hedges

Meer informatie

Wil je meer informatie over Noord-Ierland? Bekijk onze pagina over Noord-Ierland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Noord-Ierland

Ben je je reis naar Noord-Ierland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Noord-Ierland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken