You are here
Home > Groot-Brittannië > Noord-Ierland > Belfast > Bezienswaardigheid Belfast: Titanic Belfast museum

Bezienswaardigheid Belfast: Titanic Belfast museum

Titanic Belfast Museum

Een van de bekendste verhalen ter wereld: de onzinkbare boot die toch zonk. De RMS Titanic spreekt bij velen tot de verbeelding, echter weet niet iedereen dat dit gigantische schip in Belfast is gebouwd. Ondanks de tragedie zijn ze er trots op en hebben ze het prachtige Titanic Belfast museum.

Het museum is niet zomaar op deze locatie neergezet, het is de plek waar ooit het schip is gebouwd. Er is in de buurt Titanic Quarter dus ook veel meer te vinden dan alleen het museum. Daarover later meer in een aparte blog.

Titanic Belfast is in 2012 geopend, 100 jaar nadat het schip tegen een ijsberg aanbotste. Sindsdien heeft het museum vele prijzen gewonnen en is zelfs Queen Elizabeth al eens op bezoek geweest.

Titanic Belfast museum

Het museum aan de kade van de Lagan valt meteen op. In de stad wordt het wel eens vergeleken met een ijsberg. Dit is niet helemaal toevallig. Het ontwerp heeft verschillende inspiratiebronnen, namelijk een waterkristalcluster, een ijsberg, het logo van rederij White Star Line (een ster), een kompas en vier eeuwen scheepsbouw. De punten lijken op de scheepsrompen van de schepen van Harland & Wolff.

Dat over het design goed is nagedacht kun je ook binnen zien, de entreehal is indrukwekkend. Wellicht heb je geen tijd voor het museum, maar kom dan toch even binnen om dit te aanschouwen. Je zou eventueel wel het museumrestaurant of de winkel kunnen bezoeken. Maar een bezoek aan het museum zelf zal je zeker niet teleurstellen. In negen galerijen verdeeld over 11.000 m² leer je alle inns en outs over het schip, van bouw tot ondergang.

Boomtown Belfast

Boomtown Belfast

De eerste ruimte staat in het teken van de bruisende industriële stad Belfast aan het begin van de 20e eeuw. Het leven van de werkende man bestaat hier uit scheepsbouw, touw, linnen en tabak. Hier maak je kennis met scheepswerf Harland en Wolff en rederij White Star Line. Het contract voor drie luxe schepen is getekend. Stap door een originele set poorten van Harland en Wolff naar een ontwerpruimte waar je schaalmodellen en tekeningen van de Titanic kan bekijken.

The Shipyard

The Shipyard, Titanic Belfast

Welkom op de scheepswerf van Belfast waar de Titanic ooit gebouwd is. Een 20-meter grote stalen constructie siert deze galerij. Deze doet denken aan Arrol Gantry, de constructie die speciaal voor de Titanic en Olympic is gebouwd. Daarna staat de scheepswerfrit voor je klaar (helaas niet voor mensen onder de 1.30m/zeven jaar). Je waant je op de werf waar ze druk bezig zijn met de roer van de Titanic. Je ziet, ruikt en hoort de werf, daarnaast krijg je in deze zespersoons karretjes nog extra informatie mee.

Mocht je niet met de rit mee mogen of willen leer je meer in de tentoonstelling waar ook de rit eindigt.

The Launch

Het harde werk is gedaan, het is mei 1911 en de Titanic wordt gelanceerd. Er zijn 100.000 mensen opkomen dagen om het schip in de Belfast Lough te zien. Hier liggen ook de originele Harland- en Wolff-lanceringsboeken.

The Fit-Out

schaalmodel

Hier kun je de Titanic als schaalmodel verder bestuderen, samen met alle informatie op de informatiepanelen. Maar pas daarna wordt het echt interessant (tenminste, dat vonden wij), want dan leer je hoe het schip er aan de binnenkant uitziet. Loop bijvoorbeeld de eerste, tweede en derde klasse hutten binnen. En ontdek welke stoffen en materialen aan boord zijn gebruikt.

Of ga de ruimte in waarbij de makers gebruik hebben gemaakt van dezelfde technologie als de makers van de film Avatar. Deze ruimte neemt je mee op een reis van drie minuten door de zeven niveaus van het schip.

The Maiden Voyage

Bekijk hier de route die het schip heeft afgelegd en de foto’s die aan boord zijn genomen. Ook voor New York hangt er een bordje, maar hier kwam het schip nooit aan…

The Sinking

Titanic Belfast museum

…want op 14/15 april 1912 vergaat de droom van de onzinkbare Titanic. Dit is helaas de reden waarom het schip zo bekend is geworden. De treurnis komt je dan ook tegemoet als je het schip ziet zinken. Je hoort de verhalen van mensen die het hebben overleefd.

Hier lees je de details over de gebeurtenis, de verwarring aan boort en hoe de ramp in de pers is gekomen. De Belfast Evening Telegraph had het nieuws al op 15 april doordat ze het nieuws via een telegram kregen.

The Aftermath

De passagiers aan boord van de Titanic moesten worden gered met reddingsboten voor 65 mensen. Een replica van zo’n boot bevindt zich in deze ruimte in het museum. Helaas waren er niet genoeg aanwezig voor alle passagiers.

Hier kun je Britse en Amerikaanse onderzoeksdocumentaires bekijken of de passagierslijst bekijken. Mocht je nog niet genoeg hebben kun je ook hier nog informatie vinden over Harland en Wolff, evenals details over de zusterschepen van de Titanic: Olympic en Britannic.

Myths & Legends

Zo’n grote tragedie wordt altijd omringd met mythen en legendes, deze worden in de een-na-laatste galerij besproken. Natuurlijk kun je dan ook niet om de film uit 1997/1998 (met de soundtrack van Celine Dion) heen. Mocht je het je afvragen: nee dit is geen waargebeurd verhaal!

Maar naast deze film zijn er vele boeken, andere films, toneelstukken en spullen rondom de gezonken boot uitgekomen. Hier krijg je een mooi overzicht van.

Titanic Beneath

Maar nog steeds is de Titanic niet vergeten, het schip ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan. Dr. Robert Ballard heeft het schip gevonden en er zijn verschillende beelden van. Hier ontdek je samen met de onderzoekers het schip diep in de zee. Dit kan door middel van de 10-minuten durende film, maar ook op interactieve panelen.

Met deze galerij eindigt het verhaal van de Titanic Belfast, een museum wat zeker de moeite waard is.

Foto’s Titanic Belfast museum

 • Titanic Belfast Museum
 • Titanica
 • entree
 • Boomtown Belfast
 • Boomtown
 • Titanic Belfast
 • schaalmodel
 • Titanic Belfast museum

(Zeer korte) geschiedenis Titanic

De Titanic is ontworpen door de Ierse scheepsbouwer William Pirrie en gebouwd op de Harland and Wolff werf in Belfast. Het schip had tien dekken, was 269 meter lang en 32 meter hoog. De romp was verdeeld in 16 compartimenten die alle waterdicht waren. Wanneer er vier van deze compartimenten alsnog onder zouden lopen zou dit geen kritische gevolgen hebben voor het drijfvermogen, wat het schip de stempel onzinkbaar opleverden.

Enkele feiten over de Titanic:

 • 10 dekken, 269 meter lang, 32 meter hoog. 
 • Roer gewicht honderd ton
 • Dubbele bodem, zestien waterdichte compartimenten, verdeeld door verticale schotten 
 • Het schip kon nog drijven wanneer er 4 ondergelopen zouden zijn. 
 • Bij de bouw vielen er 246 gewonden en 8 doden
 • Zusterschip Olympic, met iets andere bouw. Gesloopt in 1935
 • Tijdens de bouw van deze schepen was er een nieuw groter droogdok, inclusief kranen nodig

Helaas bleek het schip toch te kunnen zinken toen het in de avond van 14 april 1912 op een ijsberg botste. Het schip was niet meer te redden en er raakten zeker 5 compartimenten beschadigd en liepen onder. De Titanic zonk op 15 april om 2.20 uur.

Het aantal doden ligt tussen de 1.490 en 1.635. Het is onduidelijk omdat niet zeker is of de passagierslijst van 2.224 mensen klopt. Dit door last minute annuleringen en dubbele op de lijst. 710 passagiers zijn gered.

Locatie/bereikbaarheid

Adres: Titanic Belfast, 1 Olympic Way, Queen’s Road, Belfast, BT3 9EP

Lopen: Het Titanic Museum ligt in het Titanic Quarter en is vanaf het centrum te bewandelen (2,4km).
Bus: 26, 26A, 26B, 26C vanuit het centrum of 600, 600A, 600B vanuit George Best vliegveld.
Trein: 15 minuten lopen vanaf Titanic Quarter
Vliegtuig: Met de auto is het vanaf George Best Belfast City nog geen tien minuten rijden en vanaf Belfast International is het een half uur.

Tickets en openingstijden

Tickets kunnen al online worden gekocht via tickets.titanicbelfast.com of Visit Britain of aan de kassa. Hier is ook een audioguide te huur (helaas niet in het Nederlands). De Titanic story kost je waarschijnlijk iets minder dan 2 uur. Met je kaartje kun je ook SS Nomadic bezoeken (iets meer dan een half uur).

Openingstijden:
Januari – Maart 10.00 – 17.00 uur
April – Mei 09.00 – 18.00 uur
Juni – Augustus 08.30 – 19.00 uur
September 08.30 – 18.00 uur
Oktober- December 10.00 – 17.00 uur

Meer informatie Titanic Belfast

Bij het museum is ook een winkel en restaurant aanwezig.

Meer informatie over Titanic Belfast: titanicbelfast.com

Meer informatie over Belfast of Noord-Ierland.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top