Home » Groot-Brittannië » Noord-Ierland » Belfast » Ulster Museum in Belfast: van geschiedenis tot natuur en kunst

Gepubliceerd op 30 januari 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het Ulster Museum in Belfast staat bekend als het grootste en veelzijdigste museum in de regio. En na een bezoekje begrijpen we waarom, hier is echt voor ieder wat wils. Leer meer over The Troubles, laat je verrassen door de natuur of inspireren door kunst. Het kan allemaal in dit museum in de Noord-Ierse hoofdstad.

Geschiedenis Ulster Museum

Oorspronkelijk opgericht in 1821 als de Belfast Natural History Society, begint het museum in 1833 met het publiekelijk tonen van zijn diverse collecties. In 1890 krijgt het museum een kunstgalerie en wordt het omgedoopt tot het Belfast Municipal Museum and Art Gallery. Uiteindelijk verhuist het in 1929 naar zijn huidige locatie in de Botanic Gardens in een gebouw dat ontworpen is door James Cumming Wynne. In 1962 krijgt het grootste museum van Noord-Ierland de naam Ulster Museum.

Met een indrukwekkende verzameling van meer dan 2 miljoen objecten, vertegenwoordigt het Ulster Museum de geschiedenis, cultuur en natuur van zowel Noord-Ierland als de rest van de wereld. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, kunstwerken, natuurhistorische specimens en objecten die de geschiedenis van industrie en technologie belichten.

In 1998 vindt er een fusie plaats met het Ulster Folk and Transport Museum en het Ulster-American Folk Park tot de National Museums and Galleries of Northern Ireland. Na een grondige renovatie en uitbreiding vanaf 2006 opent het museum opnieuw in 2009.

Keltrisch kruis

Collecties

De collectie van het Ulster Museum is onderverdeeld in een kunst, natuur en geschiedenis collectie.

Natuur

De natuurhistorische collectie bevat onder andere fossielen, mineralen en dieren, zowel afkomstig uit Noord-Ierland als andere delen van de wereld. Bekijk fossielen van kleine ammoniet schelpjes tot een vier meter lange vis. Leer hier meer over de aarde en zijn bewoners.

Kunst

De kunstcollectie van het museum omvat werken van Europese, Amerikaanse en Ierse kunstenaars, waaronder namen als James Barry, Joseph Mallord William Turner, William Orpen en Jack B. Yeats. De kunstwerken komen uit de 16e eeuw tot nu en beslaat mode, meubels, schilderijen, prenten, beeldhouwwerk en zilverwerk.

Geschiedenis

Verken het Geschiedenisgedeelte van het Ulster Museum en reis door de tijd, van de eerste Ierse nederzettingen rond 8000 voor Christus tot de IJzertijd in 600 voor Christus. Ontdek het oude Egypte met de Takabuti-tentoonstelling en de tragedie van de Spaanse Armada van 1588, die in Noord-Ierland voor de kust verging.

De afdeling Moderne Geschiedenis toont opmerkelijke gebeurtenissen van 1500 tot 1968, waaronder het kostuum van Dungiven uit de 16e eeuw. Voices of 1968 biedt persoonlijke inzichten in deze cruciale periode, terwijl Saints & Scholars de verspreiding van het christendom in Ierland en de invloed van Vikingindringers belicht.

Duik in de Troubles-tentoonstelling van het Ulster Museum en begrijp de impact van het langdurige conflict in Noord-Ierland. Verken de geschiedenis, sociale invloeden en persoonlijke ervaringen door diverse voorwerpen, waaronder items van het “Collecting the Troubles and Beyond”-project.

The Troubles, Belfast museum

Bezoek het Ulster Museum in Belfast

In het Ulster Museum in Belfast kun je de collecties zien over vijf verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich het café, de winkel en het auditorium. Ook is er de Belfast-zaal, waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Op verdieping 1 en 2 gaat het over de geschiedenis, op verdieping 3 vind je het natuurgedeelte, op 4 en 5 is de kust te vinden. In het midden van het museum gaat over alle verdiepingen de tentoonstelling ‘Window on our world’. Hier staan een aantal top museumstukken zoals een replica van een Keltische kruis en een kanon uit een gezonken schip van de Spaanse Armada.

Onze tip is om bovenin op de 5e verdieping te beginnen en zo je naar beneden te werken. Heb je weinig tijd? Begin dan bij de onderwerpen die je het interessantst vindt. Wij raden de tentoonstelling over The Troubles aan.

Foto’s Ulster Museum

 • Keltrisch kruis
 • Ulster Museum Belfast
 • Kunst in Ulster Museum Belfast
 • Ulster Museum Belfast
 • Ulster Museum Belfast
 • Ulster Museum Belfast
 • Geschiedenis, Ulster Museum Belfast
 • The Troubles, Belfast museum
 • Ulster Museum Belfast
 • Ulster Museum Belfast

Praktische informatie Ulster Museum

Het Ulster Museum bevindt zich buiten het centrum van Belfast, het zou ongeveer 20 minuten lopen zijn, waarbij je Queen’s University passeert en door de Botanic Gardens loopt.

Locatie

Adres: Stranmillis Road, Botanic Gardens, Belfast, BT9 5AB, Verenigd Koninkrijk.

Bereikbaarheid

Bus: 8, halte Donegall Square East (3 minuten lopen), 7b College Green (6 minuten) en 9b, halte City Hospital (9 minuten).
Trein: Botanic (10 minuten lopen)
Parkeren: Stranmills Road, BT9 5DT (gratis, 15 minuten lopen) of The McClay Library (Queen’s University), BT7 1LP (betaald, 7 minuten lopen)

Tickets

Het museum is gratis te bezoeken en er is dus geen ticket nodig.

Openingstijden

Openingstijden: 10:00 – 17:00 op dinsdag t/m zondag en feestdagen.

Meer informatie

Bekijk de officiële website .

Lees meer over de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Noord-Ierland

Ben je je reis naar Noord-Ierland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Noord-Ierland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken