Gepubliceerd op 16 september 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Op 8 september 2022 is koningin Elizabeth gestorven op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle in Schotland. Dit gebeurt in het jaar wat begon met het vieren van haar 70-jarig jubileum als monarch. Al de plannen voor het overlijden van Queen Elizabeth stonden al vast is ‘Operation London Bridge’, wat er in de dagen naar haar overlijden gebeurt, kun je hier nalezen.
Toen de koningin overleed is dit gecommuniceerd met “London Bridge is down”, zo weet iedereen gelijk wat hij of zij moet doen of regelen. Dit plan was gedeeltelijk al in 2017 uitgelekt, maar is op 8 september 2022 echt ingezet toen ze haar laatste adem uitblies in Schotland.
Laatste dagen
Dit was nog maar kort nadat ze op 6 september Liz Truss als nieuwe premier had ontvangen. Zoals ze zelf altijd al heeft gezegd, wilde ze tot haar dood het land dienen.
Op 7 september doet ze er nog een publieke verklaring uit, een condoleance boodschap aan de nabestaande van de steekpartijen in Saskatchewan in Canada. ’s Middags trekt ze zichzelf echter terug uit een online vergadering waarin Truss haar eed aflegt. Ze had rust nodig.
Op 8 september blijkt echter dat het toch echt niet goed gaat met de koningin als haar dierbaren worden opgeroepen om naar Balmoral Castle af te reizen. Buckingham Palace geeft om 12.30 uur (Britse tijd, zoals alle tijden in dit artikel) een verklaring uit waarin staat dat artsen zich zorgen maken over haar gezondheid en aanbevelen dat ze onder medisch toezicht blijft. Het nieuws verspreidt snel en het land houdt zijn adem in.
Om 15:10 uur sterft Queen Elizabeth aan ouderdom.
Premier Truss wordt om 16.30 uur geïnformeerd over de dood van de koningin, om 18:30 uur komt de officiële publieke bekendmaking. “De koningin is vanmiddag op Balmoral vredig overleden”, aldus de verklaring. In de laatste uren is ze vooral bijgestaan door haar dochter Anne.
De vlag op Buckingham Palace gaat dan ook half stok en er wordt een officiële mededeling over het overlijden van Queen Elizabeth op het hek gehangen.
Met het overlijden van Queen Elizabeth wordt haar oudste zoon gelijk King Charles III.
Na het overlijden van Queen Elizabeth: een nieuwe koning
Op 9 september gaan de kranten volledig over het overlijden van de koningin. Ook zijn veel attracties zijn in het land gesloten als eerbetoon aan de koningin. In kerken en overheidsgebouwen worden condoleanceregisters geopend.
Ook is het een drukke dag voor de nieuwe koning Charles. Hij vliegt terug naar Londen vanuit Schotland waar hij naar de menigte bij Buckingham Palace gaat. Daarna spreekt hij nog met Truss en geeft hij een tv-toespraak. Hierin eert hij zijn moeder, maakt hij zijn zoon William Prince of Wales en zegt ook hij tot zijn dood het land te willen dienen.
In St. Paul’s Cathedral wordt een dienst gehouden waarbij politici aanwezig zijn. God save the King wordt daar gezongen voor de nieuwe koning.
Op 10 september is er een ceremonie waarbij Charles officieel is benoemd als koning. Op deze dag komen zijn twee zoons, William en Harry, met hun vrouwen een kijkje nemen bij de bloemenzee bij Buckingham Palace.
Er is ook een eerbetoon aan de nieuwe koning door 21 saluutschoten die op verschillende plekken in het land zijn afgeschoten. Deze militaire eer gebeurde o.a. bij de Tower of London, Cardiff Castle, Edinburgh Castle, Gibraltar, Colchester en op marinebases en stations op zee.
Na het overlijden van Queen Elizabeth: richting de begrafenis
Op 11 september is de kist met daarin de koningin Elizabeth II van Balmoral Castle naar de Throne Room in Palace of Holyroodhouse in Edinburgh gereden. Dit gebeurt onder begeleiding van Prinses Anne en vele toeschouwers.
Koning Charles geeft op 12 september eerst een toespraak voor het parlement in Westminster Hall in Londen voordat hij naar Edinburgh vliegt. Hier voegt hij zich bij zijn broers en zus in de stoet die de kist van Elizabeth naar St Giles’ Cathedral brengt. Hier is een dienst ter ere van haar leven. Daarna mag het publiek hier langs haar kist lopen.
Later deze dag spreekt Charles nog het Schotse parlement toe.
Op 13 september gaan de nieuwe koning en zijn vrouw richting Belfast. Ook hier geeft hij een toespraak en ontmoet hij de eerste buitenlandse staatshoofd als koning, de Ierse president Michael D. Higgins. Daarna gaat hij terug naar Londen.
De kist met koningin Elizabeth gaat per vliegtuig terug naar Londen en dan naar Buckingham Palace gereden.
De kist is op 14 september door middel van een kanonwagen van Buckingham Palace naar Westminster Hall gebracht. Dit onder het zicht van vele toeschouwers. Bij Westminster Hall vormt buiten al een rij met rouwende koningshuisliefhebbers die de laatste eer aan de koningin willen brengen. Sommige liggen er al twee dagen.
Tot aan de begrafenis op 19 september zal de koningin hier liggen en kunnen mensen langs de kist lopen. De rij kan lopen tot Southwark Park en is uitgezet met toilet-, water- en bagage drop-punten. Naar verwachting zullen honderdduizenden mensen langs de kist lopen. Autoriteiten sluiten de rij als deze 8 km lang is (+/- 14 uur), wat af en toe is gebeurd. Onder druk is de rij toen echter weer opengesteld omdat er een rij voor de rij ontstond, waardoor wachttijden opliepen tot 24 uur.
Ook bekende mensen wachtte in de rij, zoals David Beckham, Susanna Reid en Sharon Osborne.
Op 16 september houden Elizabeth’s kinderen, Charles, Anne, Edward en Andrew, een wake bij haar kist. Overdag heeft Charles dan al Cardiff, Wales, bezocht.
Op 17 september houden haar kleinkinderen, Prins William, Harry, Princess Beatrice, Princess Eugenie, Lady Louise, Viscount Severn, Zara Tindall en Peter Phillips, om 19:30 uur een wake bij de kist. Overdag bezochten Koning Charles en Prins William kort de rij wachtenden.
In het gehele land is op 18 september om 20:00 uur een minuut stilte tijdens het National Moment of Reflection.
De begrafenis van koningin Elizabeth
Op 19 september is de begrafenis van de koningin, op deze dag zullen waarschijnlijk (bijna) alle attracties in het land gesloten zijn, zoals ook veel winkels en andere faciliteiten.
De King’s Guard begint om 6 uur hun laatste wake bij de kist van de koningin in Westminster Hall. Om 8.30 uur zal deze sluiten.
Om 9 uur zal de Big Ben voor het laatst slaan die dag. Deze wordt met een stuk leder zodat deze de rest van de dag niet meer te horen is.
Om half 11 wordt de kist op een kanonwagen gelegd en dan begint de reis naar Westminster Abbey.
Hier begint de staatsbegrafenis om 11 uur onder leiding van Dr Hoyle, de deken van Westminster, en Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. Hier zullen zo’n 2.000 gasten bij aanwezig zijn, waaronder koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix van Nederland. Tv-zenders van over de hele wereld zullen de begrafenis uitzenden.
Om 12 uur zullen Last Post en Reveille worden gespeeld voordat de kist weer terug wordt geplaatst op de kanonwagen. Hiermee gaat de stoet via Parliament Square, Whitehall, Constitution Hill en The Mall naar Wellington Arch. Naar verwachting zal dit om 13 uur zijn.
Daarna gaat de kist naar Windsor met een speciaal voor haar gemaakte lijkwagen. Er is voor een route gekozen over A-wegen zodat nog meer mensen afscheid kunnen nemen. De route begint bij Wellington Arch in Apsley Way, gaat langs South Carriage Drive, Queens Gate en Cromwell Road richting de A4. De wagen rijdt dan over de A4, A30 en vervolgens de A308 en komt om iets voor 15 uur aan in Windsor
Vanaf Windsor Shaw Farm Gate rijdt de wagen via de Long Walk naar St George Chapel bij Windsor Castle.
Hier begint om 16 uur een dienst onder leiding van David Conne, de deken van Windsor. De kroonjuwelier haalt de Imperial State Crown (kroon), scepter en orb (rijksappel/de bol met het kruis) van de kist. Deze zijn normaal te zien in de Tower of London. De hofmaarschalk zal tijdens de dienst zijn staf breken, als teken van het einde van een tijdperk.
Een eenzame doedelzakspeler zal een treurlied spelen als de kist van de koningin neerdaalt in de Koninklijke grafkelder.
Om 19 uur zal er nog een privébegrafenisdienst zijn in de St George’s Chapel voor familie en andere dierbaren. Hier zal Charles wat aarde over de kist van Elizabeth gooien. En wordt de kist bijgezet in de crypte in de King George VI Memorial Chapel.
Meer informatie
Lees hier meer over de Royal Family, Westminster Abbey, Buckingham Palace of God save the Queen/King.
Ook hebben we een uitleg over hoe de kroning van Charles III gaat.