Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Bezienswaardigheid Londen: Westminster Abbey

Gepubliceerd op 9 juni 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wanneer je aan een kerk in het Verenigd Koninkrijk denkt, schiet hoogstwaarschijnlijk Westminster Abbey in Londen gelijk in je gedachte. Niet zo gek, want deze koninklijke kerk komt regelmatig op tv bij trouwerijen en begrafenissen. Naast zijn grote waarde voor de Royal Family is het ook nog eens een prachtig bouwwerk. Een bezoek waard dus.

Ingang Westminster Abbey, Londen

De kerk is geen parochiekerk of kathedraal, maar een zogenoemde Royal Peculiar. Dat wil zeggen dat het onder de jurisdictie van een deken en kapittel valt. Zij zijn alleen onderworpen aan de soeverein en niet aan een aartsbisschop of bisschop. De officiële naam van de kerk is Collegiate Church of St Peter, Westminster.

Sinds 1066 is dit de locatie van elke kroning van de Engelse vorst. Hiermee is het één van de meest iconische gebouwen van het land. Al zag het gebouw er nog niet zo uit als we het vandaag de dag aantreffen op een stedentrip in Londen. Dit is meer het werk uit de 13e tot de 16e eeuw.

Geschiedenis Westminster Abbey

Rond 960/970 installeerden de heilige Dunstan en koning Edgar een klooster van benedictijner monniken. Dit gebeurde op de huidige locatie van de Westminster Abbey.

Het verhaal van de vis

Naar verluidt zou de jonge visser Aldrich/Edric op een zondag in 604 vlakbij de huidige abdij een visioen hebben gehad van Sint Pieter. Hij had de hele week niets gevangen, maar Sint Pieter beloofde hem goede vangsten in de toekomst. Het enige wat hij hiervoor moest doen is nooit meer op zondag vissen en 1/10e van zijn vangst schenken aan de toenmalige klooster die de dag erna werd ingewijd. Dit zorgde voor de traditie dat Theems vissers zalm aanbieden aan de abdij, iets wat de Fishmongers’ Company nog steeds doet op St Peter’s Day in juni.

De koninklijke kerk

Het klooster van de abdij van Westminster
Binnenplaats Westminster Abbey

In 1045 bouwde koning Edward zijn paleis (Palace of Westminster/Houses of Parliament) aan de Theems en wilde het klooster uitbreiden. Er komt een grote stenen kerk bij, ter ere van de heilige Petrus de Apostel. De kerk werd bekend als de ‘westelijke minster’ om hem te onderscheiden van St Paul’s Cathedral (de oostelijke minster). Op 28 december 1065 wordt de kerk ingewijd. Koning Edward kon hier door ziekte niet bij aanwezig zijn en sterft enkele dagen later. Hij is de eerste koning die in de kerk bijgezet wordt. De kroning van Willem de Veroveraar op kerstdag 1066 volgde hierop.

Gotische bouwstijl

Koning Hendrik III liet de kerk in de 13e eeuw verbouwen in Gotische stijl. In 1268 wordt de indrukwekkende mozaïekvloer (Cosmati Pavement) gelegd op de plek waar de kroning plaatsvind. Hij is gemaakt van gekleurd glas en marmer. De kerk wordt op 13 oktober 1269 ingewijd, maar is dan nog niet af. De bouw van het schip stopt als de koning sterft in 1272. Het oude bouwwerk staat dan nog tegen het nieuwe aan. Na ruim een eeuw is er weer geld om langzaam verder te bouwen.

Lady Chapel, Westminster Abbey

De Lady Chapel, ingewijd op 19 februari 1516, is later nog toegevoegd door Koning Hendrik VII. Opvallend is het fascinerende gewelfde dak van de Italiaanse beeldhouwer Pietro Torrigiano. Het klooster wordt op 16 januari 1540 ontbonden. Maar Hendrik VIII bouwde Westminster om tot een kathedrale kerk met een bisschop en een deken en twaalf kanunniken. Mary I herstelt het benedictijnenklooster in 1556 onder abt John Feckenham. Elizabeth I zorgt er weer voor dat de abt en monniken in juli 1559 worden verwijderd. Ze stichtte de abdij bij oorkonde van 21 mei 1560 opnieuw als Collegiate Church (kapittelkerk).

In 1745 worden de westelijke torens voltooid die sinds de middeleeuwen onvoltooid waren gebleven. Nicholas Hawksmoor maakte het ontwerp hiervoor. Er waren verschillende ontwerpen voor een grote spits of dome, maar deze is er nooit gekomen.

In de Tweede Wereldoorlog verloor de kerk een aantal glas-in-loodramen en werd het dak ernstig beschadigd. Een moderne toevoeging (2018) is de Weston-toren, een buitenkoepel met lift en trap bij de kapittelzaal.

Graven Westminster Abbey

Schrijn van Koning Edward, Westminster Abbey, Engeland

Er liggen ruim 3.000 mensen begraven in de abdij, waarvan de 30 koningen en koninginnen de bekendste zijn. Tegenwoordig worden ze begraven in Windsor Castle. Stephen Hawking was de laatste die in de kerk begraven is, dit was in 2018. Oliver Cromwell was hier ooit begraven, maar is in opdracht van Charles II weggehaald. Cromwell moest opgehangen en onthoofd worden. Zijn lichaam is herbegraven onder de Tyburn galg (omgeving Marble Arch). Zijn hoofd is vermoedelijk begraven op Sidney Sussex College.

De vorsten die hier liggen begraven:

  • Edward de Belijder
  • Eleonora van Castilië
  • Hendrik III
  • Edward I
  • Edward III
  • Philippa van Henegouwen
  • Richard II
  • Anne van Bohemen
  • Hendrik V en zijn weduwe Catherine de Valois
  • Hendrik VII en Elizabeth van York
  • Jacobus I en Anne van Denemarken (zonder monument)
  • Edward VI
  • Elizabeth I
  • Mary I
  • Mary Queen of Scots
  • James I
  • Charles II (geen monument)
  • Anne (geen monument)
  • Willem III en Mary II (geen monument)
  • George II en Caroline

Andere belangrijke graven zijn die van:

  • Sir Isaac Newton
  • Charles Darwin
  • William Wilberforce
  • Charles Dickens (In de Poets’ corner)
  • George Frederic Handel
  • Geoffrey Chaucer
  • David Livingstone

De onbekende soldaat

Westminster Abbey - graf van onbekende soldaat

Naast vele koningen ligt er ook een graf van een onbekende soldaat in de Westminster Abbey. Over dit graf mag absoluut niet heen gelopen worden. Hier ligt het ongeïdentificeerde lichaam van een Eerste Wereldoorlog-soldaat, wie stierf op het Franse slagveld. Hij staat voor alle omgekomen Britse soldaten. Op 11 november 1920 is hij begraven in de grond die van de slagvelden afkomstig is. Het is bedekt met een plaat zwarte Belgische marmer uit een steengroeve in de buurt van Namen. De begrafenis vond plaats onder grote belangstelling.

Voor de begrafenis heeft koning George V in Whitehall een krans met rode rozen en laurierblaadjes gelegd op de kist. Toen Elizabeth Bowes Lyon in 1923 trouwde met de hertog van York (later koning George VI), legde ze haar bruidsboeket op het graf als teken van respect. Ze had zelf namelijk een broer verloren tijdens de oorlog. Alle koninklijke bruiden die sindsdien in de abdij zijn getrouwd, hebben hun boeketten teruggestuurd om op het graf te worden gelegd (evenals enkele koninklijke bruiden die ergens anders zijn getrouwd). De koning legt nu elke november een krans op het graf.

De tekst op het graf (en vertaling):

Beneath this stone rests the body
of a British warrior
unknown by name or rank
brought from France to lie among
the most illustrious of the land
and buried here on armistice day
11 nov: 1920, in the presence of
his majesty king George V
his ministers of state
the chiefs of his forces
and a vast concourse of the nation
thus are commemorated the many
multitudes who during the great
war of 1914-1918 gave the most that
man can give life itself
for god
for king and country
for loved ones home and empire
for the sacred cause of justice and
the freedom of the world
they buried him among the kings because he
had done good toward god and toward
his house

Onder deze steen rust het lichaam
van een Britse krijger
onbekend door naam of rang
uit Frankrijk gebracht om te liggen tussen
de meest illustere van het land
en hier begraven op wapenstilstandsdag
11 november 1920, in de aanwezigheid van
zijne majesteit koning George V
zijn ministers van staat
de chefs van zijn strijdkrachten
en een grote menigte van de natie
aldus zijn herdacht de velen
die tijdens de grote oorlog
van 1914-1918 het meeste hebben gegeven
de mens kan het leven zelf geven
voor God
voor koning en vaderland
voor geliefden thuis en het rijk
voor de heilige zaak van gerechtigheid en
de vrijheid van de wereld.
ze begroeven hem tussen de koningen omdat hij
goed had gedaan jegens God en jegens
zijn huis

Op de randen:

The lord knoweth them that are his,
greater love hath no man than this
unknown and yet well known, dying and behold we live,
in Christ shall all be made alive.

De Heer kent hen die van Hem zijn,
grotere liefde heeft geen mens dan deze
onbekend en toch bekend, stervend en zie, wij leven,
in Christus zullen allen levend gemaakt worden.

Het koor

In het koor is er plaats voor de meest belangrijke bezoekers. Er is een stoel voor de koning, de deken van Westminster, hoge commissarissen (algemene plek), de hoge commissarissen van Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada.

Het zangkoor van Westminster Abbey is zeer bekend en reist de hele wereld over. De kinderen die er in zingen gaan naar een speciale koorschool.

Het koor van Westminster Abbey, Londen
Het koor

Feiten Westminster Abbey

  • Er hebben hier 16 koninklijke huwelijken plaatsgevonden, die van Prins William met Catherine Middleton was de laatste.
  • Hendrik VIII is de enige Tudor-koning die hier niet ligt. Hij sloot het klooster (zoals ook de andere kloosters in het land).
  • Er zijn ongeveer 3.300 graven in de kerk en kloostergangen en nog veel meer gedenktekens.
  • De abdij bevat ook meer dan 600 monumenten en wandtabletten
  • Alleen de vorsten Edward V en Edward VIII zijn hier niet gekroond omdat ze helemaal niet zijn gekroond.
  • De kelder (undercroft) en de Pyx kamer in het klooster zijn nog uit de tijd van koning Edward.
  • Aan de westkant staan tien nieuwe beelden, dit zijn de moderne martelaars: Kolbe, Masemola, Luwum, Elizabeth van Rusland, Martin Luther King Jr, Romero, Esther John, Tapiedi en Zhiming.
  • De kleur van het altaar (en de kleding van de geestelijken) verandert met de periode van het kerkelijk jaar. Pasen en advent zijn paars, de overgang van advent naar kerst en feestelijke periodes zijn wit en goud en de tussenliggende tijd (zomer) is groen.
  • Pelgrims komen naar de kerk voor het schrijn (het graf) van koning Edward (de Belijder), die na zijn dood heilig is verklaard.
  • Bij het Chapter House is de oudste deur van Engeland te vinden, deze is rond 1050 gemaakt.

Foto’s Westminster Abbey

  • Schrijn van Koning Edward
  • Westminster Abbey

Locatie/bereikbaarheid Westminster Abbey

Westminster Abbey ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Westminster in Londen. Het ligt vlakbij Houses of Parliament (Big Ben) en de London Eye.

Adres: 20 Deans Yd, London SW1P 3PA
Metro: Westminster (Jubilee, District & Circle Lines) en St James’ Park (District & Circle Lines)
Trein: Waterloo & Victoria 

Tickets en openingstijden

Tickets kunnen online worden aangeschaft maar ook aan de deur. Met de London Pass heb je gratis toegang tot de kerk. Bij je entree zit een gratis audioguide (ook in het Nederlands). Voor de Queen’s Diamond Jubilee Galleries moet extra bijbetaald worden. Daarnaast kun je ook nog een tour (max. 20 mensen) bijboeken.

Je kunt de kerk gratis bezoeken voor diensten en gebed via de Great West Door. Bekijk hier de tijden van de diensten in de kerk, er zijn er vier op een dag. De dienst om 17 uur is het meest indrukwekkend met muziek van het koor. Maar houdt er rekening mee dat dit niet bedoeld is om de toerist uit te hangen en respecteer de kerk en de gelovigen.

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 9.30 – 15.30
Zondag: dicht

Soms is de kerk op woensdag tot later open. Om zeker te zijn van toegang kun je kijken op de website van de kerk .

Tourtijden: 10.30, 11.00, 11.30 en 14.00 uur.

Meer informatie

De officiële website van Westminster Abbey: www.westminster-abbey.org

Of lees hier meer over Londen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken