Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » West Midlands » Het is Shakespeare wat de klok slaat in Stratford-upon-Avon

Gepubliceerd op 2 oktober 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Stratford-upon-Avon, de geboorteplek en laatste rustplaats van William Shakespeare. Toneelschrijver, dichter en acteur, maar vooral beroemdheid. Het is niet voor niets dat Stratford-upon-Avon vele bezoekers trekt van over de hele wereld. Ondanks dat Shakespeare in 1616 overleed, is er nog genoeg te zien om je een dag (of weekend) te vermaken. Wij lichten er de acht belangrijkste Shakespeare plekken uit.

Shakespeare’s Stratford-upon-Avon kaart

Klik hier als de kaart van Stratford-upon-Avon niet zichtbaar is.

Shakespeare’s Birthplace

Shakespeare's Birthplace, Stratford-upon-Avon

Shakespeare’s geboortehuis staat nog steeds in Henley Street en is tegenwoordig een museum. Als bezoeker kom je binnen via het gebouw ernaast, waar ook de tentoonstellingsruimte is gevestigd. Naast mooie decoratie zijn er spullen van de schrijver te zien. Zoals bijvoorbeeld een boek (een folio) uit 1623 waarin alle voorstellingen van Shakespeare staan uitgeschreven. Zonder dit handwerk, waar er maar enkele van zijn, zouden veel van William’s verhalen verloren zijn gegaan.

Aan het einde van de ruimte is een tijdlijn te zien, waarin af te lezen is dat Shakespeare het grootste gedeelte van zijn leven in Stratford-upon-Avon doorbracht. Daarna ga je naar buiten, waarbij je in de tuin komt van het geboortehuis. Geniet van de planten, een toneelspel of loop direct door naar het huis.

Shakespeare is niet alleen geboren in dit huis, maar is er ook opgegroeid. Hij woonde daar zelfs nog de eerste vijf jaar van zijn huwelijk met zijn vrouw Anne Hathaway. De vader van William, John Shakespeare, woonde en werkte vijftig jaar in het grootste huis aan de Henley Street. Hij was een leerwerker en handschoenmaker. Zijn vrouw Mary Arden kwam bij hem wonen en ze kregen acht kinderen. In 1568 werd John Shakespeare burgemeester, waardoor William met goede privileges opgroeide.
Na de dood van John in 1601 erfde William Shakespeare zijn geboortehuis. Er werd een herberg gevestigd, Maidenhead, die tot 1847 bleef. Het huis ging over van William naar zijn dochter Sussanna en daarna naar haar dochter Elizabeth.

Omdat zij geen kinderen had ging het weer over naar een nakomeling van Joan Hart, een van de zussen van William Shakespeare. Het bleef in de familie Hart tot het in 1847 overging naar Shakespeare Birthplace Trust. Echt een huis met geschiedenis dus, en dat is binnen te zien.

Shakespeare’s geboortehuis

Als bezoeker kom je binnen in een kleine ruimte die een apart huis heeft gevormd voor Joan Hart. Als je dan de deur doorgaat kom je de ‘huiskamer’ binnen. Het grote hemelbed valt gelijk op. Dat was echter in de tijd van Shakespeare niet vreemd, zo’n bed toonde ook rijkdom. Onduidelijk is of de stenen vloer de originele is.

Vanuit de woonkamer kom je in de hal, de ruimte waar de familie samen at. De gedekte tafel staat zo voor je klaar. De wanddoeken en schilderingen zijn kopieën van originele 16e eeuwse motieven.

Na de zogenoemde hal kom je in de gang, met aan de andere kant de werkruimte. Hier maakte John Shakespeare wit leren artikelen van goede kwaliteit, voornamelijk handschoenen. Hij handelde ook in wol, in de omgeving en soms ook in Londen. In de werkruimte wordt soms een demonstratie gehouden over het werk van de vader van William.
Wanneer je naar boven gaat kom je in de slaapkamers uit. Zo ook in William’s geboortekamer, tenminste als het volgens traditie is gegaan. De kamers staat vol met replica’s van originele items uit die tijd. Zoals van een rolbed, dat gebruikt werd voor kinderen of gasten.

Shakespeare's Birthplace, Shakespeare's Stratford-upon-Avon

De achtervleugel dateert van na 1600, na de dood van John Shakespeare, toen het gebouw als herberg ging dienen. Wanneer je weer naar beneden gaat aan deze kant kom je in de keuken en voorraadkamer uit. Deze stamt uit de 17e eeuw. In de voorraadkast zie je potten en vazen waarin eten werd bewaard.

Hierna loop je weer de tuin in (waar regelmatig Shakespeare toneelstukken worden opgevoerd) waarna je het museum door de winkel kan verlaten.

 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Stratford-upon-Avon
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortekamer
 • Shakespeare's geboorteplek
 • William Shakespeare
 • Shakespeare's geboortehuis
 • Shakespeare's geboortehuis

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespeare.org.uk/visit/shakespeares-birthplace

Lees meer over Shakespeare’s geboortehuis.

Shakespeare’s New Place

Shakespeare's Stratford-upon-Avon

Na Shakespeare’s geboortehuis is het tijd voor zijn ‘nieuwe huis’. Op de plek van New Place woonde William Shakespeare van 1597 tot zijn dood in 1616. Zijn huis is echter in 1759 vernietigd. Er werd een tuin ingericht om de belangrijkheid van de plek te laten zien.

Nu kom je binnen op de plek waar vroeger de deur was, echter je stapt de tuin  binnen. In een tuin vol met kunst, zoals een wereldbol uit 1600 (met de as door Stratford-upon-Avon) en een kistje dat Shakespeare’s rijkdom laat zien. Bij een tafel krijgen bezoekers uitleg over de locatie. Verder naar achteren in de tuin loop je langs allerlei kunstwerken, een buxustuin en daarachter een groot grasveld met beelden. Deze tonen beeltenissen van Shakespeare’s teksten (die dan weer op de achterkant te vinden zijn). De boom die in het grasveld staat schijnt een nazaat te zijn van een boom die door Shakespeare zelf is gepland.

Vanuit de tuin kun je het huis in. Eigenlijk is het het huis van de buren van Shakespeare, het stamt uit 1530 en Thomas Nash was de eigenaar. Dit was de man van de kleindochter van William Shakespeare. Nu bevat het de Shakespeare’s New Place tentoonstelling. Daarvoor is het huis groots gerenoveerd en ook de tentoonstelling is vernieuwend. Naast tekstuele geschiedenis is de geschiedenis ook in beeld gebracht door spullen en kleine animaties. Deze kun je onder door kijkgaten bekijken, boven staat de familie Shakespeare met beeldschermen als hoofd je op te wachten. Ook zijn er documenten uit William’s tijd op New Place te zien, bijvoorbeeld zijn testament, waarin hij het huis aan de Chapel Street (alsmede die aan Henley Street) aan zijn dochter Susanna overdraagt. Deze kwam hier dan ook in 1616 wonen, samen met haar man John Hall en dochter Elizabeth.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespeare.org.uk/visit/shakespeares-new-place

Hall’s Croft

Hall's Croft, Stratford-upon-Avon

Voordat Susanna met haar man John Hall en dochter Elizabeth naar de Chapel Street verhuisde woonde ze in Old Town. Dit huis stamt uit 1613/1614 wordt nu Hall’s Croft genoemd. Toentertijd werd het huis speciaal voor de familie gebouwd en bestond het uit vier ruimtes. Vanaf 1627 werd het eigendom van Henry Smith, die er vijf kamers aan vast maakte. In 1850 werd een (extra) gedeelte van het huis gebruikt als school, waarna het in 1949 overging naar The Shakespeare Birthplace Trust. Deze herstelde de oude gedeeltes van het huis, en opende het huis vanaf 1951 voor het publiek.

Na de winkel/ontvangstruimte, loop je de vroegere hal van Elizabeth in. Er staat een vuurplaats en er ligt een stenenvloer, tekenen dat het een rijke familie was. Hierna komen we in de ‘Parlour’, hier kwamen de mensen binnen en werden ze ontvangen voor sociale gelegenheden (zoals etentjes). Na de gang hebben we de vroegere benedenverdieping van de familie Hall gehad. De rest van de verdieping is echter nog net zo groot en bevat onder andere een keuken (en café).
Boven zijn de slaapkamers en een expositieruimte over Hall’s werk als arts.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespeare.org.uk/visit/halls-croft

Holy Trinity Church

Holy Trinity Church, Stratford-upon-avon

De Holy Trinity Church is een klein kerkje uit 1210 met daarin de laatste rustplaats van William Shakespeare. Het kerkje is gratis te bezoeken; om de graven (die bij het koor liggen) te bezichtigen moet je echter een kleine vergoeding betalen. William ligt er samen met zijn vrouw Anne en andere familieleden. Naast de laatste rustplaats is er ook een borstbeeld van William Shakespeare te zien. Deze is door zijn weduwe en vrienden in 1623 geplaatst.

William werd in deze kerk ook gedoopt en vervulde er zijn godsdienstplichten. De kerk wordt nog steeds als zodoende gebruikt en er zijn dus ook regelmatig diensten. Maar de meeste bezoekers trekt het toch voor zijn geschiedenis met de schrijver.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.stratford-upon-avon.org

Anne Hathaway’s Cottage

Anne Hathaway's Cottage, Stratford-upon-Avon
© The Shakespeare Birthplace Trust

In het uit 1463 oude gebouw werd in 1556 Anne Hathaway geboren, de latere vrouw van William Shakespeare. Haar grootvader, schaapherder John Hathaway, was de eerste van de familie die in deze boerderij neerstreek. Toen bestond het nog maar uit drie kamers. De keuken en woonkamer zijn nog over uit die tijd. Anne’s broer Bartholomew erfde het huis in 1581, waarna hij het meermaals verbouwde. 13 generaties van de familie zouden hier uiteindelijk wonen. Nu is het een museum waarin je nog originele meubelstukken kan bezichtigen zoals een bed. Bekijk de kunstwerken en de mooie tuin bij het huis.

Het museum is een stukje lopen vanuit het centrum (zo’n 30 minuten), maar dan loop je wel in de voetsporen van William Shakespeare.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespeare.org.uk/visit/anne-hathaways-cottage

Mary Arden’s Farm

Mary Arden, de moeder van William Shakespeare, beleefde hier haar kinderjaren. Hier kun je de tijden van de Tudor boerderij herbeleven, net zoals Mary heeft geleefd. Robert Arden, vader van Mary, bouwde rond 1514 het huis. Het is vaak verbouwd, maar toch kun je je er nog een beetje inleven in het leven van Mary en haar zeven zussen.

Nu is het echt een familie-uitje met dagelijkse activiteiten en boerderijbeesten. Leer boogschieten, zie een roofvogelshow en voer de beesten. Maar je kan ook een rondleiding door Mary Arden’s huis krijgen.
Let er wel op dat de boerderij in de winter gesloten is en het zo’n 15 minuten rijden vanaf Stratford-upon-Avon ligt.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespeare.org.uk/visit/mary-ardens-farm

Mary Arden's Farm, Stratford-upon-Avon
©The Shakespeare Birthplace Trust
Shakespeare's School & Guildhall, Stratford-upon-Avon

Shakespeare’s School & Guildhall

William Shakespeare ging hier van zijn 7e tot 14e naar school. Het is hier dat het begin werd gemaakt van zijn grote talent: schrijven. Nu kun je als bezoeker de tijden herbeleven van tussen 1571 en 1578.

Het gebouw is daarnaast ook gebruikt als Guildhall, werd gebouwd tussen 1418-1420. De vader van William, John Shakespeare, was er nog bij toen de kapel wit werd geverfd (vanwege het protestantse geloof) rond 1560. Hij was er toen werkzaam.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.shakespearesschoolroom.org

Royal Shakespeare Company

De plek die er nog niet was in Shakespeare’s tijd. In dit theater worden echter wel zijn spelen opgevoerd. Ook kun je er terecht voor (tijdelijke) tentoonstellingen en een mooi uitzicht over de Stratford-upon-Avon.

Website voor meer informatie (zoals openingstijden en entreegeld): www.rsc.org.uk

Royal Shakespeare Company, Stratford-upon-Avon

Meer informatie

Onze ervaring in Stratford-upon-Avon kan hier lezen: Verrassend en vernieuwend Birmingham
De toeristeninformatie van Stratford-upon-Avon: www.visitstratforduponavon.co.uk
The Shakespeare Trust: www.shakespeare.org.uk

Er zijn verschillende ticketmogelijkheden, zo heb je: Explorers Pass by Shakespeares E ngland , shakespeare houses and gardens pass en Shakespeare Schoolroom and Guildhall


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken