Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Volkomen onnatuurlijk gedrag – Harm Edens

Een in tweed gestoken boek, dat moet een boek voor Britblog lezers zijn…en dat klopt! In Volkomen onnatuurlijk gedrag blikt Harm Edens niet zomaar terug op zijn jeugd, hij koppelt het met herinneringen aan reizen op de Britse eilanden.

Harm Edens - Volkomen onnatuurlijk gedrag

Harm Edens, bekend van Dit was het nieuws en de schrijven van vele sitcoms waaronder Het zonnetje in huis en In de Vlaamsche pot. Daarnaast zet hij zich al jaren in voor een duurzamere wereld (o.a. via WNF) en is hij, net zoals ons, dol op het Verenigd Koninkrijk.

Maar dan komt er een coronapandemie en zit reizen er even niet in. Voor Harm Edens het moment om de pen op te pakken en terug te blikken op zijn leven. Want wat heeft hem gemaakt tot wie hij nu is? In Volkomen onnatuurlijk gedrag – de erfenissen van mijn jeugd – onderzoekt hij dit. Dit doet hij aan de hand van herinneringen die hij op de Britse eilanden heeft opgedaan. De plekken waar hij zich thuis voelde, meer dan zijn echte thuis in het oosten van het land. Daar voelt hij zich totaal niet begrepen door zijn ouders en zus.

Harm Edens begint zijn verhaal met zijn eerste tripje naar het Verenigd Koninkrijk. Op zijn 15e gaat hij met school naar Londen. Hier maakt hij kennis met de Britse humor en hij voelt zich gelijk thuis. Een reden om nog vaak de Noordzee over te steken.

Zo bezoekt hij het Schotse eiland Harris. Deze plek brengt hem terug naar een toneelvoorstelling van school. Hier krijgt hij een Harris Tweed jasje van zijn leraar om zijn outfit compleet te maken. Dit jasje prijkte jarenlang in zijn kast en nu op de cover (tenminste, het idee, want het echte jasje is allang tot stof vergaan).

Als lezer reis je mee door het Verenigd Koninkrijk, van Exmoor naar Isle of Skye tot de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. Daarmee maak je ook een reis door Harm Edens verleden, van zijn vroegste herinneringen zonder warmte, zijn verborgen homoseksualiteit tot het sterven van zijn vader. Die hem o.a. heeft gevormd hoe hij nu is, nooit begreep, waar hij nooit waardering van kreeg, maar wel zijn vader was.

De verhalen zijn humoristisch en herkenbaar, denk aan midges in Schotland en de liefde voor landhuizen met hun tuinen. Als lezer steek je er ook nog wat van op, van de tien mooiste tuinen (allemaal in het VK natuurlijk) tot de tien meest verschrikkelijke hotelervaringen (waarvan maar één in het VK). Ook het hoofdstuk over de typisch Britse bordjes is zeer herkenbaar. Niet kort en bondig met alleen de mededeling, maar daarbij ook een uitleg of mening.

Het boek is een grote wisselwerking van herinneringen. De ene gedachtegang brengt Harm Edens naar de andere. Wie zijn werk een beetje kent verbaast deze wirwar van gebeurtenissen en hersenkronkels totaal niet. Met (harde) humor blikt hij terug, maar alles met een serieuze ondertoon van eenzaamheid en gemis van erkenning van zijn ouders.

Volkomen onnatuurlijk gedrag – De erfenissen van mijn jeugd – Harm Edens
Uitgeverij: Spectrum
Aantal pagina’s: 312
ISBN: 9789000376568

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2021


Geschreven door:


2 reacties op “Boekrecensie: Volkomen onnatuurlijk gedrag – Harm Edens”

  1. Geweldig boek, voor mij heel herkenbaar.
    Echt genoten, zoveel overeenkomsten met mijn jeugd en mijn vader. Jammer dat hij dood ging toen ik 16 was.
    Bedankt Harm, veel succes met je verdere carrière.
    Groet Henk (ouwe lul van 73!)

  2. Ik lees nauwelijks boeken maar na een tv stukje waarin Harm over zijn boek vertelde, ben ik toch naar de boekhandel in Hengelo getogen. Wat een ontzettend leuk geschreven boek. Hard maar ook ontzettend humorvol. Ik heb tranen gelachen over zijn terugblikken naar familie, school en reizen. Schitterend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.