Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » St Paul’s Cathedral, een echte bezienswaardigheid in Londen

Gepubliceerd op 28 oktober 2018 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Waarschijnlijk één van de meest bekende kathedralen in de wereld, samen met de Westminster Abbey sowieso die van Londen. De St Paul’s Cathedral valt, met zijn koepel, in ieder geval op in de Londense skyline.

De locatie van de kathedraal is niet zomaar gekozen, het is de hoogste plek van de stad. Hij moest gezien worden, en hij mag nog steeds gezien worden. Al is de huidige kerk niet de eerste die op deze plek gebouwd is.

Geschiedenis St Paul’s Cathedral

In 604 is hier namelijk al een houten kerk gebouwd, dat kon natuurlijk alleen maar fout gaan. In 675 brandt het gebedshuis af en is er een nieuwe opgebouwd. De Vikingen vernietigen deze, waarop ze in 962 de derde St Paul’s bouwen, deze keer van steen.

St Paul's kathedraal

Dit mag echter niet baten, ook deze brand af. In 1087 beginnen ze in Londen te bouwen aan wat de grootste kerk van de wereld moest worden. In 1240 is hij af.

De kerk is dan een plek waar koningen hun laatste rustplaats vinden. King Richard II is de eerste in 1400. Er is gelukkig ook plaats voor mooie dingen, zo trouwt prins Arthur er met Katherine of Aragon in 1501.

In 1561 verliest de kathedraal zijn torenspits door de bliksem, deze is nooit meer herbouwd. In 1666 zorgt the great fire of London ervoor dat ook van de rest van de kathedraal weinig overblijft. Christopher Wren wordt in 1668 ingehuurd om de kathedraal te herbouwen. De eerste dienst is in 1697 in een kantoor van de vijfde St Paul’s Cathedral gehouden. Pas in 1711 is de huidige kathedraal compleet met koepel en al.

Bezoek St Paul’s Cathedral

Je kunt de kathedraal op verschillende manieren bezoeken. Dit kan als toerist of tijdens een dienst.

Als toerist moet je een kaartje kopen, hiermee heb je toegang tot de begane grond, de crypte en de dome (de Stone Gallery en de Golden Galleries met uitzicht op de stad). De Whispering Gallery, met uitzicht op de binnenkant van de kathedraal, is helaas al een aantal jaar gesloten voor publiek. Bij je bezoek kun je gebruik maken van de gratis audioguide.

Begane grond

Hier kom je de kerk binnen. Je ziet hier het schip, de koepel en koor van de kathedraal. Deze zijn prachtig versiert met bladgoud en schilderingen. Het hoge altaar aan het einde van de kerk is gebaseerd op een schets van Christopher Wren, maar pas gemaakt in 1958. Dit nadat in de oorlog de vorige is gesneuveld tijdens bombardementen. Bekijk ook eens het orgel uit 1695.

Hier staat ook een monument om soldaat en staatsman Arthur, de Duke of Wellington, te eren. Alhoewel hij stierf in 1852, is het monument pas in 1912 voltooid en onthuld. Hier worden de diensten van de kerk gehouden.

Je kunt hier ook verschillende kapelletjes aan de zijkant van de kathedraal vinden, waaronder The Middlesex Chapel, All Souls’ Chapel, The Chapel of St Michael and St George en The American Memorial Chapel.

Voor Harry Potter fans: hier vind je ook een trap die is gebruikt is in de film, deze bevindt zich aan bij de ingang aan de zuidkant (rechts).

St Paul's Cathedral nave
Crypte

In deze crypte liggen zeer bekende Britten, waaronder de architect van deze kathedraal Sir Christopher Wren. Maar ook de helden Lord Nelson en Duke of Wellington hebben hier een tombe. Sir Winston Churchill ligt hier niet begraven, alhoewel zijn begrafenis hier wel was. Om hem toch te gedenken is er een herinneringshek voor hem geplaatst. 

De crypte is ook de plek voor tijdelijke tentoonstellingen, de The OBE Chapel, Knights Bachelor Chapel en verschillende gedenktekens (o.a. voor Florence Nightingale, Falklands war en William Blake).

Duke of Wellington graf
Dome

Je kunt de Dome beklimmen en zo de Stone Gallery en de Golden Gallery bezoeken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad. Na 257 treden is er de Whispering Gallery, deze is helaas gesloten voor bezoekers. Deze wordt zo genoemd omdat als je fluistert aan de ene kant, je het aan de andere kant kan horen. Deze galerij bevindt zich aan de binnenkant van de koepel en kan vanaf beneden worden gezien.

Wanneer je de 376 treden beklimt naar de Stone Gallery ben je op 52 meter boven de grond. Dit geeft natuurlijk al een mooi uitzicht over de stad.

Op 85 meter hoogte, en 528 treden, is echter de Golden Gallery. Dit is een kleiner platform, maar geeft een indrukwekkend uitzicht over de hoofdstad.

Uitzicht vanaf St Paul's kathedraal
Rondleidingen

Tijdens je bezoek kun je ook gratis de ‘rondleiding ‘Highlights tour’ volgen. Tijdens deze rondleiding krijg je in 20 á 30 minuten de hoogtepunten van de kerk te zien en interessante weetjes te horen. Gidsen geven deze tour een aantal keren per dag tussen 11 en 15 uur, vraag aan de informatiedesk wanneer deze zijn tijdens jouw bezoek. Andere tours waar je gratis kan aansluiten zijn Geometric Staircase introductory talk, Cathedral Floor and Crypt tour en de Touch tours voor mensen met een visuele beperking.

St Paul’s Cathedral gratis bezoeken

Wil je een dienst bijwonen? Dat kan gratis. Er zijn verschillende diensten gedurende de week, deze kun je hier bekijken . Je kunt ook altijd gratis de St Dunstan’s chapel bezoeken. Houd er rekening mee dat je de kerk bezoekt met (andere) gelovigen, en niet als toerist. Maak dus geen foto’s, ga niet ronddwalen en houd je aan de gedragsregels van de kerk.

De standaard diensten in de St Paul’s Cathedral:

St. Paul's Cathedral, Londen

Voor je bezoek ga je door de securitycheck. De diensten zijn in het schip van de kerk, je kunt dus plaatsnemen in de bankjes hier of onder de koepel. Als je niet van plan bent de gehele dienst uit te zitten, ga dan achteraan zitten zodat je niemand stoort als je de kerk verlaat. Voor de dienst begint krijg je een boekje waarin de dienst omschreven staat. Er is ook een moment (eucharistie) waarop de bezoekers worden uitgenodigd om te delen in het brood en de wijn. Dit is geheel vrijwillig, net als het meezingen met de liederen en de donatie bij het verlaten van de St Paul’s kathedraal.

Foto’s St Paul’s Cathedral

 • St Pauls Cathedral, Londen
 • St Paul's kathedraal
 • St Paul's kathedraal
 • Uitzicht vanaf St Paul's kathedraal
 • Trap in St Paul's Cathedral
 • Uitzicht St Pauls
 • St. Paul's Cathedral, Londen
 • St Paul's Cathedral
 • Queen Anne
 • St Paul's Cathedral
 • St Paul's Cathedral
 • St Paul's Cathedral
 • St Paul's Cathedral Dome
 • Binnenkant St Paul's Cathedral
 • Binnenkant kathedraal Londen
 • Prachtige kathedraal
 • St Paul's Cathedral nave
 • St Paul's Cathedral trap
 • St Paul's Cathedral
 • St Paul's Cathedral vanaf Millenium Bridge
 • Nelson graf
 • Duke of Wellington graf
 • St Paul's Cathedral
 • St Paul's Cathedral
 • Uitzicht over Londen

Locatie / bereikbaarheid

De St Paul’s Cathedral ligt op Ludgate Hill in London City en is dus makkelijk te bereizen.

Underground/metro: St Paul’s (maar ook Bank, Chancery Lane, Mansion House en Blackfriars zijn dichtbij)
Trein: City Thameslink en Blackfriars
Bus: 4, 8, 11, 15, 17, 23, 25, 26, 56, 76, 100, 172, 242, 521 (en de sightseeingbussen stoppen er ook)

Tickets en openingstijden

De toegangsprijs is inclusief toegang tot de begaande vloer van de kathedraal, de crypte en de drie galerijen in de koepel. De toegang omvat ook een multimediagids en rondleiding.

Kaartjes vooraf online kopen scheelt je wachten in de rij en je krijgt ook korting (3 pond). Dit kan via de website van St Paul’s Cathedral of Visit Britain. Met een London Pass krijg je ook toegang tot de kathedraal.

De kathedraal is op maandag tot en met zaterdag geopend voor bezichtiging van 8.30 tot en met 16.30 uur. Op woensdag opent de kerk om 10.00 uur. In augustus is de St Paul’s kathedraal geopend tot 17.30 uur. De laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd.

Op zondag is de kathedraal alleen geopend voor aanbidding.

Tijdens een bezoek aan de kathedraal kun je aansluiten bij één van de rondleidingen. Vraag bij de kassa naar de mogelijkheden hiervoor.

standbeeld van Queen Anne voor de kathedraal in Londen

Meer informatie St Paul’s Cathedral

De officiële website van de St Paul’s Cathedral: www.stpauls.co.uk

Meer informatie over Londen: Bezienswaardigheden Londen


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken