St Paul's Cathedral

Waarschijnlijk één van de meest bekende kathedralen in de wereld, samen met de Westminster Abbey sowieso die van Londen. De St Paul’s Cathedral valt, met zijn koepel, in ieder geval op in de Londense skyline.

De locatie van de kathedraal is niet zomaar gekozen, het is de hoogste plek van de stad. Hij moest gezien worden, en hij mag nog steeds gezien worden. Al is de huidige kerk niet de eerste die op deze plek gebouwd is.

Geschiedenis St Paul’s Cathedral

In 604 werd hier namelijk al een houten kerk gebouwd, dat kon natuurlijk alleen maar fout gaan. In 675 brandde het gebedshuis af en werd er een nieuwe opgebouwd. Toen deze door de Vikingen werd vernietigd, bouwde ze in 962 de derde St Paul’s, deze keer van steen.

Dit mocht echter niet baten, ook deze brandde af. In 1087 werd er begonnen aan wat de grootste kerk van de wereld moest worden. In 1240 was hij af.

De kerk werd een plek waar koningen werden geborgen. King Richard II was de eerste in 1400. Er is gelukkig ook plaats voor mooie dingen, zo trouwen er prins Arthur en Katherine of Aragon in 1501.

In 1561 verliest de kathedraal zijn torenspits door de bliksem, deze wordt nooit meer herbouwd. In 1666 zorgde the great fire of London ervoor dat ook van de rest van de kathedraal weinig overbleef. Christopher Wren wordt in 1668 ingehuurd om de kathedraal te herbouwen. In 1697 wordt de eerste dienst in een kantoor van de vijfde St Paul’s Cathedral gehouden. Pas in 1711 was de huidige kathedraal compleet met koepel en al.

St Paul's Cathedrale Dome
© Graham Lacdao/St Paul’s Cathedral

Locatie/bereikbaarheid

De St Paul’s Cathedral ligt op Ludgate Hill in London City en is dus makkelijk te bereizen.

Underground/metro: St Paul’s (maar ook Bank, Chancery Lane, Mansion House en Blackfriars zijn dichtbij)
Trein: City Thameslink en Blackfriars
Bus: 4, 8, 11, 15, 17, 23, 25, 26, 56, 76, 100, 172, 242, 521 (en de sightseeingbussen stoppen er ook)

Tickets en openingstijden

De toegangsprijs is inclusief toegang tot de begaande vloer van de kathedraal, de crypte en de drie galerijen in de koepel. De toegang omvat ook een multimediagids en rondleiding.

Kaartjes vooraf online kopen scheelt je wachten in de rij en je krijgt ook korting (3 pond). Dit kan via de website van St Paul’s Cathedral of Visit Britain. Met een London Pass krijg je ook toegang tot de kathedraal.

De kathedraal is op maandag t/m zaterdag geopend voor bezichtiging van 8.30 t/m 16.30 uur. In Augustus is de St Paul’s kathedraal geopend tot 17.30 uur. De laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd.

Op zondag is de kathedraal alleen geopend voor aanbidding.

Tijdens een bezoek aan de kathedraal kun je aansluiten bij één van de rondleidingen die worden gegeven in dit prachtige bouwwerk. Vraag bij de kassa naar de mogelijkheden hiervoor.

Meer informatie St Paul’s Cathedral

Meer informatie over de St Paul’s Cathedral: www.stpauls.co.uk

Meer informatie over Londen: Bezienswaardigheden LondenGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.