Het openbaar vervoer in Londen is goed geregeld. Bussen, treinen en de ondergrondse rijden op en aan. Een bezoek aan Londen, zal bijna nooit gepaard gaan zonder een bezoek aan de Underground. Maar wat is de handigste/voordeligste manier om je reis te betalen? Travelcard of (Visitor) Oyster Card?

(Visitor) Oyster Card

Er zijn verschillende manieren van betalen. Zo heb je de papieren Travelcard, de Oyster Card, de Visitor Travel Card of je kunt betalen met een contactloze betaalkaart (al worden niet alle Nederlandse passen geaccepteerd). Natuurlijk kun je ook nog altijd een kaartje bij de automaten kopen, maar hiermee ben je altijd het duurste uit, plus dat het weer tijd kost. Deze optie laten we dus gelijk varen.

Niet alle betaalkaarten (bank & creditcard) kunnen gebruikt worden voor het reizen met het openbaar vervoer, plus dat je nog internationale transactiekosten moet betalen. Ook deze optie laten we dus varen, we focussen ons op de Travelcard of (Visitor) Oyster Card.

Zones

De Oyster kaart zoekt altijd naar het goedkoopste tarief. Zo gaat hij altijd over naar een dagkaart als je genoeg reizen hebt gemaakt. Zo zorgt het er automatisch voor dat je nooit te veel betaald. Je hoeft ook niet op de zones te letten, want hij is overal binnen Londen geldig. De Travelcard is alleen geldig voor de zones die je hebt aangekocht (1-4 of zones 1-6). Als je bijvoorbeeld maar één dag naar zone 6 wil, betaal je daar ook de andere dagen voor.

De meeste attracties liggen in zones 1 en 2, maar bijvoorbeeld Heathrow, Kew Gardens, Wimbledon en het Wembley stadion niet.

Tijdstip

Bij de Travelcard moet je ook van te voren nadenken over op welk tijdstip je gaat reizen. Ga je voor 9.30uur reizen? Dan heb je een peak-kaartje nodig, anders kun je af met een off-peak kaartje. Bij de Oyster kaart wordt er automatisch gekeken per dag of u een peak of off-peak kaartje nodig hebt.

Dagen

Travelcards zijn er voor één, twee, drie of zeven dagen te koop. Een Oyster Card kun je zoveel dagen als je wil gebruiken. Je betaalt eenmalig vijf euro kosten voor de kaart, bij de Visitor versie kun je deze niet terug krijgen, bij de gewone versie wel.

Travelcard of (Visitor) Oyster Card?

In het algemeen is een Travelcard duurder dan een (Visitor) Oyster card. Uitzondering hierop is als je drie of meer reizen maakt per dag voor zes dagen of meer binnen een periode van zeven dagen. In dit geval is een zevendaagse Travelcard goedkoper dan een Oyster Card.

Maar daarentegen is de Oyster Card ideaal omdat je dan niet hoeft te kijken naar zones en tijd.

Voor kinderen (11-15 jaar) zijn de Travelcards vaak het goedkoopst, omdat de Oyster Card de volwassenenprijs rekent. Je kunt wel een kinderkorting erop laten zetten in Londen bij de bemande metrostations. Kinderen jonger dan 11 jaar mogen gratis met het openbaar vervoer (onder begeleiding van een volwassenen).

Het voordeel van de Visitor versie boven een gewone Oyster Card zijn de kortingsacties die gelden. Bekijk de website van TfL voor de huidige acties .

Travelcard of (Visitor) Oyster Card kopen

De London Travelcard en de London Visitor Oyster Card zijn onder andere te koop via Visit Britain. Zo kun je zo de metro of bus inspringen wanneer je in Londen bent.

De gewone Oyster Card is te koop in Londen zelf, hier kun je ook een zevendaagse Travelcard op laden. In Londen zou je ook nog de papieren Travelcard kunnen komen.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.