Home » Reizen » In steden » Londen » Reizen in Londen: Travelcard of (Visitor) Oyster Card?

Het openbaar vervoer in Londen is goed geregeld. Bussen, treinen en de ondergrondse rijden op en aan. Een bezoek aan Londen, zal bijna nooit gepaard gaan zonder een bezoek aan de Underground. Maar wat is de handigste/voordeligste manier om je reis te betalen? Travelcard of (Visitor) Oyster Card? Of één van de nieuwe alternatieven met je bankkaart of telefoon?

Er zijn verschillende manieren van betalen. Zo heb je de papieren Travelcard, de Oyster Card, de Visitor Travel Card, je kunt betalen met een contactloze betaalkaart (al worden niet alle Nederlandse passen geaccepteerd) of je telefoon. Natuurlijk kun je ook nog altijd een kaartje bij de automaten kopen, maar hiermee ben je altijd het duurste uit, plus dat het weer tijd kost. Deze optie laten we dus gelijk varen.

Niet alle betaalkaarten (bank & creditcard) kunnen gebruikt worden voor het reizen met het openbaar vervoer, plus dat je nog internationale transactiekosten moet betalen. Ook deze optie laten we daarom dus varen, we focussen ons op de telefoonbetaling, Travelcard of (Visitor) Oyster Card.

(Visitor) Oyster Card

Zones

Day Travelcard voor Londen

De Oyster kaart zoekt altijd naar het goedkoopste tarief. Zo gaat hij altijd over naar een dagkaart als je genoeg reizen hebt gemaakt. Zo zorgt het er automatisch voor dat je nooit te veel betaald. Je hoeft ook niet op de zones te letten, want hij is overal binnen Londen geldig. De Travelcard is alleen geldig voor de zones die je hebt aangekocht (1-4 of zones 1-6). Als je bijvoorbeeld maar één dag naar zone 6 wil, betaal je daar ook de andere dagen voor.

De meeste attracties liggen in zones 1 en 2, maar bijvoorbeeld Heathrow, Kew Gardens, Wimbledon en het Wembley stadion niet.

Tijdstip

Bij de Travelcard moet je ook van tevoren nadenken over op welk tijdstip je gaat reizen. Ga je voor 9.30 uur reizen? Dan heb je een peak-kaartje nodig, anders kun je af met een off-peak kaartje. Bij de Oyster kaart wordt er automatisch gekeken per dag of u een peak of off-peak kaartje nodig hebt.

Dagen

Travelcards zijn er voor één, twee of drie dagen te koop. De 7-daagse kaart is sinds 2023 afgeschaft. Een Oyster Card kun je zoveel dagen als je wil gebruiken. Je betaalt eenmalig vijf euro kosten voor de kaart, bij de Visitor versie kun je deze niet terug krijgen, bij de gewone versie wel.

Travelcard of (Visitor) Oyster Card?

Travelcard of Oyster Card?

In het algemeen is een Travelcard duurder dan een (Visitor) Oyster card. Een uitzondering hierop was als je drie of meer reizen maakt per dag voor zes dagen of meer, binnen een periode van zeven dagen. In dit geval was een zevendaagse Travelcard goedkoper dan een Oyster Card, maar met het vervallen van deze kaart heb je hier nu niets meer aan.

De Oyster Card is ook ideaal omdat je dan niet hoeft te kijken naar zones en tijd.

Voor kinderen (11-15 jaar) zijn de Travelcards vaak het goedkoopst, omdat de Oyster Card de volwassenenprijs rekent. Je kunt wel een kinderkorting erop laten zetten in Londen bij de bemande metrostations. Kinderen jonger dan 11 jaar mogen gratis met het openbaar vervoer (onder begeleiding van een volwassenen).

Het voordeel van de Visitor versie boven een gewone Oyster Card zijn de kortingsacties die gelden. Bekijk de website van TfL voor de huidige acties .

Oyster Card of mobiele telefoon?

Mobiel betalen heeft hetzelfde tarief als de Oyster Card. Het nadeel van de Oyster Card is dat deze geld kost bij aanschaf. Het voordeel is dan weer dat hij nooit leeg raakt (qua batterij dan 😉).

Je kunt betalen met bijvoorbeeld Google Pay, Apple Pay of Fitbit Pay, kijk op de website van TfL voor meer informatie.

Travelcard of (Visitor) Oyster Card kopen

De London Travelcard en de London Visitor Oyster Card zijn onder andere te koop via Visit Britain. Zo kun je zo de metro of bus inspringen wanneer je in Londen bent.

De gewone Oyster Card is te koop in Londen zelf, hier kun je ook een zevendaagse Travelcard op laden. In Londen zou je ook nog de papieren Travelcard kunnen komen.

Meer tips?

Lees hier meer over Londen.2 reacties op “Reizen in Londen: Travelcard of (Visitor) Oyster Card?”

  1. waarom wordt het zo ingewikkeld gemaakt,ik wil alleen een 7daagse travelcard kopen,
    maar dat is op alle sites onmogelijk
    WAAROM???(Alleen om met de metro te gaan…

    • Helaas is deze kaart sinds kort komen te vervallen. De enige optie lijkt een Oyster kaart te zijn, of betalen via mobiele telefoon (indien mogelijk).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.